Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

RadE_Strongest

Field Marshal
Член од
31 март 2009
Мислења
665
Поени од реакции
334
дали некој има искуство со програмата 5х5 , мислење , коментар ??

S

Stef Bachatero

Гостин
Федери за вежбање да не знае некој да се продаваат негде или од нешто да се најде ?
Земи ластици не федери и можеш секаде да ги носиш.Ги има во сите спортски продавници.Плус се мобилни и даваат доволен отпор за почетник.

Член од
27 септември 2010
Мислења
1.082
Поени од реакции
870
Едно прашање.Дали протеините се штетни?Мислам дали има некој ризици после земањето.Ако може некој поискусен да одговори што ги користел и дали има некој проблеми,да речеме ко млад земал протеин и сега неможе деца да има?Или тоа е само кај стероидите???

S

Stef Bachatero

Гостин
Едно прашање.Дали протеините се штетни?Мислам дали има некој ризици после земањето.Ако може некој поискусен да одговори што ги користел и дали има некој проблеми,да речеме ко млад земал протеин и сега неможе деца да има?Или тоа е само кај стероидите???
Протеините од било кој извор дали прашок или месо,јајца,урда,млеко се составени од аминокиселини од кој 8 му се потребни на нашето тело за нормална функција на клетките,хормоните и одржување на мускулите.Зависи до целите ако е за здрав и нормален живот 1 грам на секој кг е препорачливо од добар извор на протеини.Ако јас тежам 90 кг треба дневно да внесувам 300 грама стек за да ја одржувам мускулатурата.Ако сакам да изградам мускулна маса бројката се зголемува до 1.5 на секој кг.Повеќе од тоа нема студии каде што е докажано дека има бенефиции во растење на мускулите и подобрување перфоманси во теретана.Главниот хормон што гради мускули е тестостерон затоа некој луѓе имаат мускулатура без вежбање затоа што имаат високо ниво на тестостерон,а тие се ретки верувај.Ако ме прашаш како да зголемиш тестостерон ќе ти одговорам вежбај интензивно,внесувај протеински внес доволно 1.5 грам на секој кг и додавај добри масти омега 3,омега 6 и малку заситени масти како што се путер,црвено месо,јајца и сите продукти од животинско потекло затоа што имаат холестерол кој е потребен за производство на тестостерон.Холестерол се добива од небалансирана исхрана и стрес,затоа слабите луѓе неможат да накачат мускулна маса затоа што целовреме се во катаболизам=стрес.За да градиш мускули треба анаболизам да направиш а тоа е со доволен калориски внес,балансирана исхрана и позитивен енергетски баланс за хормоните тестостерон,хормон за раст и IGF-1 да можат да ти дадат анаболична реакција за градење мускули.Ако сакаш да имаш повеќе сила треба да го зголемиш нивото на митохондрии во себе а тоа се постигнува со теретана вежбање или со користење на своето тело вежбање.Кој вежби се најефективни?Чучњеви,мртво подигање,склекови,згибови,бенч и сите вежби што уклучуваат повеќе мускули во една вежба.Комбинирање на нив и вежбање дур не можеш повеќе да го држиш тегот дава најдобри резултати.Другото треба да пробаш и да осетиш на своја кожа.И за крај протеините не се штетни ако се внесуваат во нормална количина од 1.5 до 2 грама зависи до тренингот.Плус размисли сите спортисти колку голема количина на енергија внесуваат и да е 10000 калории сигурно 10 проценти од тоа се протеини,друго е масти и јх.Така да тие внесуваат 250 грама пример и немаат никакви side effects.Може само дехидрација ама затоа се пие повеќе вода и нема никакви проблеми.

Ѓорче 1932

тој сум...
Член од
17 февруари 2009
Мислења
13.564
Поени од реакции
11.576
Момци правам склекови дома едно два месеца (може и повеќе),секоја вечер,оние најобичните,со раширени раце,5 серии по 15-17 ги правам и сега за сега градиве одлично реагираат.
Е сега ме интересира дали можам и кој вежби можам да ги правам за да ги оформам поубаво градите ?
Знам дека теретана си е теретана,ама немам многу слободно време за теретана,од есен ќе почнам турбо.
По можност клипови поставете,фала :)

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Удав сте со овие научни тврдења кои ги наоѓате по нет.
Ама, сето тоа кога ќе треба да го примените на себе, ако соберете доволно храброст, ќе видите колку значи онаа " не прашувај гаталец".
Сега едно мало известување до сите љубители на бодибилдингот и bench press.
Државното за 2012 ќе се одржи на 06.10 во Гевгелија. Гости Оливер Аџиевски IFBB PRO и Раде Савиќ Светски bench press рекордер и шампион. Вреди да се види. atleta 2012 b.jpg
--- надополнето: 28 јули 2012 во 14:19 ---

S

Stef Bachatero

Гостин
Удав сте со овие научни тврдења кои ги наоѓате по нет.
Ама, сето тоа кога ќе треба да го примените на себе, ако соберете доволно храброст, ќе видите колку значи онаа " не прашувај гаталец".
Сега едно мало известување до сите љубители на бодибилдингот и bench press.
Државното за 2012 ќе се одржи на 06.10 во Гевгелија. Гости Оливер Аџиевски IFBB PRO и Раде Савиќ Светски bench press рекордер и шампион. Вреди да се види.Прегледај го приврзокот 46759
--- надополнето: 28 јули 2012 во 14:19 ---
Интересно зашто да не се посети,а за советите па секој треба да си проба на себе,сите совети што функционираат за мене не значи и за нив ќе функционира.Треба да се истражи,да вежбаат интензивно и тогаш ќе има резултати.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Сакам да пробам да сменам да го пијам протеинот додека вежбам што викате ????

О|ивер シ

Анти.
Член од
14 октомври 2011
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.018
Првиот ден во теретана - што треба да се вежба ?

Некои ми викаат кога ќе почнам (пошто до сега немам одено теретана) да вежвам за се, да ги загреам мускулите ...па потоа да почнам да ги правам со комбинации гради + бицепс, трицепс + грб итн .

Фала однапред.

S

Stef Bachatero

Гостин
Првиот ден во теретана - што треба да се вежба ?

Некои ми викаат кога ќе почнам (пошто до сега немам одено теретана) да вежвам за се, да ги загреам мускулите ...па потоа да почнам да ги правам со комбинации гради + бицепс, трицепс + грб итн .

Фала однапред.
http://herkules.com.mk/index.php?option=com_kunena&Itemid=56&func=view&catid=8&id=164

Член од
24 април 2010
Мислења
1.251
Поени од реакции
1.756
Stef Angel
Што е подобро да купам (за качување на маса):
1. Mutant Mass 6.8 kg = 3700 den.
2. Whey Protein 2.27 kg = 3150 den.

S

Stef Bachatero

Гостин
Stef Angel
Што е подобро да купам (за качување на маса):
1. Mutant Mass 6.8 kg = 3700 den.
2. Whey Protein 2.27 kg = 3150 den.
Whey protein ќе го користиш пред тренинг една доза,потоа после тренинг со големо количество на јх.1 грам на секој кг.За да се добие хипертрофија зголемување на мускулите.Добар извор пред тренинг на јх 2-3 часа пред тренинг(овес,зеленчук,мешунки+овошје) после тренинг земи додади за тие пари плус креатин и ќе немаш проблем.Добар извор на јх после тренинг ти е суво грозје,лубеница,бел леб,компир,чоколадно млеко,било кое суво грозје,мед,http://en.wikipedia.org/wiki/Phoenix_dactylifera не ги троши парите на гејнер зашто е само скроб+декстроза а бидејќи си млад човек тебе не ти треба толку многу инсулин може да го пореметиш системот после да станеш уште подбел.Тоа урмите се најдобар извор за подигање на инсулинот подобро од глукозата,па дури и чоколадното млеко.Креатинот исто е добар кошта 700 денари и го зголемува нивото на АТП во телото и имаш понапорни тренинзи и поздржливи тренинзи.Така да креатин+ протеин ти е подобра опција од гејнер.Гејнер никогаш не препорачувам и никогаш не сум користел во мојот живот,просто затоа што сите супстанци скробот ги има веќе на маркетот и се доволно добри за регенерирање на гликогенот како и гејнерите.Дури и комбинирање на 50 гр протеин+50 гр јаглехидрат има подобар ефект отколку 20 гр јх + 100 гр после тренинг кога се работи за инсулинот.Јас 36 часа не јадев имав интензивен тренинг и не изгубив ни кг мускул.Секогаш креатин + протеин+високо гликемичен јх е подобро од гејнер.Сите студии за гејнери се правени на луѓе +30 години каде што е подобро гејнер од колку млад човек во цутот на младоста.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Еден месец вежбав по програма слична на оваа само беше со 6 повторувања и 6 серии. Така ги вежбав сите главни вежби како пример бенч, чучњеви дури и помалите мускулни групи. Можам да кажам дека како за промена супер функционираше кај мене зголемив килажи на скоро сите вежби за околу 10% помалку или повеќе од вежба до вежба. Сега се вратив на стандардна програма со 8-10 повторувања и можам да ги правам со поголема килажа одколку пред оваа програма што е голем плус :D

Член од
18 јуни 2012
Мислења
9
Поени од реакции
0
Денес пред да одам во теретана начекав на еден стар другар кој е љубител на теретаните..
Зборувавме што зборувавме па почна нешто за теретани, па му кажав дека почнав во теретана и тоа и некако ме замисли ми вика дека не било добро да се вежбаат сите делови од телото во еден тренинг или повеќе од 2 групи штетно било :O.
Е сега прашање е, дали да продолжам како што сум тргнал сите делови од тело во еден тренинг пошто идам 2 пати неделно и секако ги вежбам сите делови пошто немам време. Исто така имам книга кадешто има многу вежби за секој дел од телото, и ја ја практикувам и мн. ми помага, значи правам од 1 група например рамо прам 3 вида на вешби по 12 10 8 серии ?
Дали да продолжам вака или да сменам нешто :D ?
Фала од напред....

Kajgana Shop

На врв Bottom