Врски за вработување - ваше мислење?

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
ТИ ИБАМ држаата кога за најобична работа чувар магационер треба врски а не квалитет и компетентност.
Пази за чистачка/хигиеничарка бараат врски бе и тоа ептен јаки врски(партиски пред се секако), за вратар, портир, чувар, магационер, болничар, транспортер... ако за вакви пониски и послабо платени места се бараат врски и тоа јаки врски, замислете какви се врски ви требаат за да се вработите по струката, доколку сте на пр. доктор, хирург, економист, инженер, правник... абе целото општество со децении наназад функционира на принципот на врски и познанства т.е. ти мене-јас тебе/дај ми го-на ти го !
Инаку проблемот е тоа што кај нас повеќето сакаат да работат исклучиво во државниот/јавен сектор и тоа било што и за било колку пари, не дека приватно не може да се најде било каква работа, ама во државното се смета дека работните места се доста постабилни и ниту еден газда нема да те е*ава у смисол да не ти дава одмор и слободни денови, да не ти дава викенд, да не ти дава редовни плати, да не ти плаќа дополнителни часови, да не те осигурува, пријавува... кај нас, еве конкретно во Скопјево животен сон на повеќето млади лица е да работат во државната администрација и тоа било што и покрај тоа што сите знаеме дека платите во јавниот сектор се стабилни и неменливи со години/децении у смисол еднаш ќе дојдеш до 300 евра на пр. и цел живот со децении ќе зимаш толку, без разлика колку труд ќе вложиш на работното место т.е. а си работел повеќе, а си работел помалку платите се фиксни, неменливи и редовни, но напредок нема, ниту пак покачувања на платите !

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Треба врски не дека не..ама и не е се така црно да секоја работа со врски се добива..сега има разлика од работа до работа..ако некој сака државна работа сигурно повеќе врски треба..за приватно не верувам до толку..сепак секогаш е плус да знаеш човек да те поттурне,за се у живот,не само за работа.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.348
и те како требаат врски
еве ке одвојам еден случај од повеќето што ги знам
еден со завршен мачински факултет и тоа послем 30 година од својот живот иде за 800ден дневница да им тонира боја и да им служи ко заморче на една фасадерска фирма.

иначе разбрав и дека по населби имало одреден човек кој е главен за вработување за оние кои имаат книшки од вмро...ова ваљда е за у администрација или пак некои фирми што се под државна капа ако сеуште има такви.

а оние приватњаците си вработуваат најголем дел свои луѓе

значи заклучокот е не иде ништо без врски во оваа наша земја

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
и те како требаат врски
еден со завршен мачински факултет и тоа послем 30 година од својот живот иде за 800ден дневница да им тонира боја и да им служи ко заморче на една фасадерска фирма.

иначе разбрав и дека по населби имало одреден човек кој е главен за вработување за оние кои имаат книшки од вмро...ова ваљда е за у администрација или пак некои фирми што се под државна капа ако сеуште има такви.

точно ти е ова.Постаојат такви партиски луѓе од власта,во секоја општина,во секоја месна заедница-канцеларија,во секој штаб.И работат се разбира за пари,се им е познато каде треба,што треба се оди преку нив.
Абре и во влада да влезеш (на разговор) пак за пари е работатат - бараат.

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.207
Поени од реакции
1.236
Абе луѓе јас неможам ова да го разберам, уште со незавршен факултет мислите на вработувањето, дали ќе биде со врски или без. Па добро сите знаеме дека за вработување во државната администрација се потребни врски. Но зарем тоа е она што навистина сакате да го работите? Јас не разбирам каква младина е таа што ќе се задоволи со една плата од 300-400 евра, која ќе ја прима цел живот, без никаква шасна за унапредување и усовршување во работата која ја работи. Зар немате некакви големи планови за својата иднина, работи кои ќе сакате да ги постигнете, некој сон кој ќе сакате да го остварите? Немате никакви амбиции да го ебам? Уште дете, а сонуваш за монотон живот кој ќе ти биде ист во наредните 30-40 години. Во таа работа нема никаква креативност, ништо што ќе те исполни, се исто па исто? Мене да ме молат не би се вработил во државна администрација. А за тие што викаат дека нема вработување без врски. Тие се 90 % луѓе кои вистински не се ни потрудиле да најдат работа. Седат дома и чекаат да се случат некакви промени...Ако се вработиш обавезно жали се на газдата, ме тера да работам толку саати, ова ми прави она ми прави итн...Македонски менталитет... Еве и јас сум матурант годинава ќе почнам на факс. Си имам работи кои сакам да си ги остварам во животот, ќе си учам и ќе се трудам да ги претворам во реалност, но се потпирам на себе си, не чекам некој друг да ми го стави лебот на маса. И да нормално е дека имам и пријатели (ВРСКИ) кои можеби некогаш ќе ми помогнат во животот, но главно се потпирам самиот на себе, затоа што ако чекаш на другите да го водат твојот живот напред, well, you are going to have a bad time.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
и те како требаат врски

Сево ова е точно што си го напишал ............. за државна работа обавезно партиски врски, а за приватно ........... таму по приватните фирми најмногу си вработуваат свои луѓе ........ деца од роднини, блиски пријатели, колеги... има голем број на т.н. фамилијарни фирми т.е. фамилијарни бизниси каде што лица од неколку семејства(кои се во роднински врски) работат во една иста нивна приватна фирма, а ’’туѓ‘‘ човек од страна таму да припари ЈОК !
Врските се потребни ите-како, не само за вработување, туку за се во животот ............ секако дека човек треба да се ослонува и самиот на себеси и секако дека човек треба да се труди и сам во животот, со сите негови психо-физички способности и знаење .............. меѓутоа врските во нашето општество се од есенцијално значење, колку сакаш биди вреден и паметен, ако нема кој да те поттурне во животот џабе е се, ние сме општество кое функционира на принципот на врски и познанства со децении наназад, а по се изгледа дека уште едно 50 год. ќе си тераме по тие стари принципи !

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
Абе луѓе јас неможам ова да го разберам, уште со незавршен факултет мислите на вработувањето, дали ќе биде со врски или без. Па добро сите знаеме дека за вработување во државната администрација се потребни врски. Но зарем тоа е она што навистина сакате да го работите? Јас не разбирам каква младина е таа што ќе се задоволи со една плата од 300-400 евра, која ќе ја прима цел живот, без никаква шасна за унапредување и усовршување во работата која ја работи. Зар немате некакви големи планови за својата иднина, работи кои ќе сакате да ги постигнете, некој сон кој ќе сакате да го остварите? Немате никакви амбиции да го ебам? Уште дете, а сонуваш за монотон живот кој ќе ти биде ист во наредните 30-40 години. Во таа работа нема никаква креативност, ништо што ќе те исполни, се исто па исто? Мене да ме молат не би се вработил во државна администрација. А за тие што викаат дека нема вработување без врски. Тие се 90 % луѓе кои вистински не се ни потрудиле да најдат работа. Седат дома и чекаат да се случат некакви промени...Ако се вработиш обавезно жали се на газдата, ме тера да работам толку саати, ова ми прави она ми прави итн...Македонски менталитет... Еве и јас сум матурант годинава ќе почнам на факс. Си имам работи кои сакам да си ги остварам во животот, ќе си учам и ќе се трудам да ги претворам во реалност, но се потпирам на себе си, не чекам некој друг да ми го стави лебот на маса. И да нормално е дека имам и пријатели (ВРСКИ) кои можеби некогаш ќе ми помогнат во животот, но главно се потпирам самиот на себе, затоа што ако чекаш на другите да го водат твојот живот напред, well, you are going to have a bad time.
Да седиш дома е покреативно ?! А за тоа што викаш дека треба да се потпираш на себе ти е 100% добро, одлично го фокусираш умот !

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.348
искрено не ми е криво за оние што се примени со врски едноставно родени се со крстот на чело, и јас д аимам прилика истото би го напраил сигурно ен би се праел светец и би рекол не несакам примете некој што стварно заслужува :)
единствено криво ми е што таквите тука доаѓаат и ти солат памет како било до нас самите, као требало само да сме снаодливи, као кој ни е крив што само сме јаделе гомна по форуми наместо да се ангажираме повеќе :LOL: еее само да знаат таквите ние на колку огласи имаме свртено и на колку разговори сме биле за едно џабе(n)
не е до нас, зашто у една држава (држава у вистинска смисла на зборот) завршуваш факултет и ти е обезбедена работа без вакви партиски срања

затоа вие што сте партиски примени немора тука да доаѓате и да ги браните едноставно ви завршиле работа и терајте си. сите знаеме како стојат работите незнам што воопшто се трудите да смените на некого мислење

Член од
19 јуни 2012
Мислења
404
Поени од реакции
417
ЗАКЛУЧОК: Немам Шанси ... LETS HIT THE BONG !

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
искрено не ми е криво за оние што се примени со врски едноставно родени се со крстот на чело, и јас д аимам прилика истото би го напраил сигурно ен би се праел светец и би рекол не несакам примете некој што стварно заслужува :)
единствено криво ми е што таквите тука доаѓаат и ти солат памет како било до нас самите, као требало само да сме снаодливи, као кој ни е крив што само сме јаделе гомна по форуми наместо да се ангажираме повеќе :LOL: еее само да знаат таквите ние на колку огласи имаме свртено и на колку разговори сме биле за едно џабе(n)
не е до нас, зашто у една држава (држава у вистинска смисла на зборот) завршуваш факултет и ти е обезбедена работа без вакви партиски срања

затоа вие што сте партиски примени немора тука да доаѓате и да ги браните едноставно ви завршиле работа и терајте си. сите знаеме како стојат работите незнам што воопшто се трудите да смените на некого мислење
Целото општество функционира со децении наназад на принципот на врски и познанства .............. па дури и луѓето кои глумат светци и кои велат дека биле против тоа и тие многупати во животот имаат искористено врски(роднински, пријателски, партиски...), само што не сакаат да признаат и нонстоп тролат како тоа било погрешно, како тоа они никогаш во животот не бркале врски и познанства ......... па уште некој кога ќе каже дека работењето во државен сектор било затупувачко и некреативно, а зарем е покреативно да се дреме дома цел живот, подобро 40 год. фиксна неменлива плата(300/400 евра) отколку цел живот дремење по дома и кукање !
Инаку во нормалните држави не верувам дека ќе ти се потребни врски(било да се роднински, пријателски, партиски...) за едно обично е*ано работно место .......... додека пак кај нас и за чистач/клозетар(сепак и тоа е работно место) ти требаат којзнае какви врски, треба човек да е брат на министер што се вели, за да стане метлар во некоја државна институција(така иде зборот) .......... а што ќе остане па за повисоките работни места, замисли какви јаки врски се потребни па за тие повисоки работни места !

Член од
1 јуни 2011
Мислења
25.915
Поени од реакции
41.876
Врски не само за во државно туку треба и за во обични продавници/бутици/млечни ресторани итн каде платата е 120-150 евра.
Е сега во сите тие места приоритет им е убавината.
Прво ги викаат сите женски на интервју и ако не им се засвиѓа некоја пак пуштаат оглас.
Е само така може некоја на "среќа" да ја примат ако на интервјуто иде со 10 см штикла и минич и три прста пудро. Барем кај нас е така за други градови не знам. (n)
За машко да работи во магацин за 220 евра плата треба да има дебели врски со газдата инаку нема шанси да примат а посебно некое скромно и сиромашно машко кое има желба да работи подолго време а не како овие фраерите со врски да избега за 2-3 месеци.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Врски не само за во државно туку треба и за во обични продавници/бутици/млечни ресторани итн каде платата е 120-150 евра.
Е сега во сите тие места приоритет им е убавината.
Прво ги викаат сите женски на интервју и ако не им се засвиѓа некоја пак пуштаат оглас. Е само така може некоја на "среќа" да ја примат ако на интервјуто иде со 10 см штикла и минич и три прста пудро. Барем кај нас е така за други градови не знам. (n)
Секаде е така ............. ЈБГ ............. :tapp::icon_lol:

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.207
Поени од реакции
1.236
Да седиш дома е покреативно ?! А за тоа што викаш дека треба да се потпираш на себе ти е 100% добро, одлично го фокусираш умот !
Не брат не е. Секоја работа е подобра од никаква. Јас само сакав да посочам на тоа дека луѓето, особено младите луѓе ( да речам деца, бидејќи и јас сум дете со моите 19 години ) не треба уште од сега да се надеваат на нечива помош при вработувањето. Притоа ме нервира фактот што младите луѓе кај нас воопшто не се амбициозни, уште од мал да бидеш среќен со обичен просечен живот... Зарем не сонуваш за нешто поголемо, не сакаш да постигнеш нешто повеќе отколку да работиш исто па исто 40 години? Зарем не сакаш да работиш нешто на што ќе бидеш горд, да изградиш кариера, углед? Тоа ми беше муабетот, затоа што како што гледам тука сите сакаат да работат во државната администрација по која толку плукаат. Тоа е тоа што ме нервира.
Иначе видов некаде погоре дека некој имаше напишано дека во некои земји со завршувањето на факултет ти е обезбедена работа. Тоа можеби е реалност во земја во која 20-30% од матурантите се запишуваат на факултет и од нив 40% нема да успеат да го завршат, додека кај нас 90 % од матурантите се запишуваат на факултет и сите завршуваат, реално е тешко да се најде работа за сите. Сепак на крајот квалитетот ќе излезе на виделина, а останатите ќе плукаат како крив е системот, врските, приватниците ( работодавците) и што ли уште не...

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Не брат не е. Секоја работа е подобра од никаква. Јас само сакав да посочам на тоа дека луѓето, особено младите луѓе ( да речам деца, бидејќи и јас сум дете со моите 19 години ) не треба уште од сега да се надеваат на нечива помош при вработувањето. Притоа ме нервира фактот што младите луѓе кај нас воопшто не се амбициозни, уште од мал да бидеш среќен со обичен просечен живот... Зарем не сонуваш за нешто поголемо, не сакаш да постигнеш нешто повеќе отколку да работиш исто па исто 40 години? Зарем не сакаш да работиш нешто на што ќе бидеш горд, да изградиш кариера, углед? Тоа ми беше муабетот, затоа што како што гледам тука сите сакаат да работат во државната администрација по која толку плукаат. Тоа е тоа што ме нервира.
Иначе видов некаде погоре дека некој имаше напишано дека во некои земји со завршувањето на факултет ти е обезбедена работа. Тоа можеби е реалност во земја во која 20-30% од матурантите се запишуваат на факултет и од нив 40% нема да успеат да го завршат, додека кај нас 90 % од матурантите се запишуваат на факултет и сите завршуваат, реално е тешко да се најде работа за сите. Сепак на крајот квалитетот ќе излезе на виделина, а останатите ќе плукаат како крив е системот, врските, приватниците ( работодавците) и што ли уште не...

Подобро најобичен просечен човечки живот, отколку дремење по дома цел живот и мизерување !
Подобро цел живот фиксна неменлива плата 300/400е(камо среќа) ................. отколку седење дома и плата 00 денари !

Amaterasu

123123113
Член од
17 април 2012
Мислења
1.207
Поени од реакции
1.236
Подобро најобичен просечен човечки живот, отколку дремење по дома цел живот и мизерување !
Подобро цел живот фиксна неменлива плата 300/400е(камо среќа) ................. отколку седење дома и плата 00 денари !
Како што напишав погоре, очигледно е дека едното е подобро од другото. Само што ти животот го правиш така што да изгледа како ти да имаш само 2 избора. Или дома да седиш или 300/400 евра во држ.... Е видиш братче има и трет избор. Тој избор не се остварува со врски или со партиска книшка. Тој избор е најтежок, треба да се вложи труд, да се учи, да се напредува, да се надоградуваш, да имаш цел во животот и таа цел да ја оствариш. Да, постои можност да се вработиш во компанија во која ќе работиш на интересни проекти, ќе работиш нешто од кое ќе имаш некаков производ, нешто со кое ќе се гордееш. Јас несакам да бидем само уште еден обичен административец на кој ќе му се тресе кожата пред секои избори, не сакам да бидам човек на кој му е забрането да размилува со своја глава а камо ли да донесува одлуки. Јас не сакам да бидам само еден дел од некаков си колектив.....

Kajgana Shop

На врв Bottom