Над 230.000 македонски граѓани се иселени од 1998 година досега

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Имаше сторија на Нова Македонија мислам беше . За некое село од Валандово , Гевгелија , не се сеќавам од кај беше. Текстот беше баш за изборите и самите селани велеа дека 4 години никој не доаѓа да ги провери шо прават , како живеат , туку доаѓаат пред избори онака мавтат рака и делат ветувања. Интересното беше шо сите селани рекоа дека на следните избори ќе излезат да гласат за ................ иако не ги ферма 2 %.Причината била оти си го чуствувале ко нивни. Тоа ти е прост пример за МК менталитет. Ништо не добиват , туку само им дават сила и гласови на одредени фаци кои за возврат не ги ебат ни 2% ...
Само фамилиите на државна администрација се околу 500-800К само они да излезат на избори ( а мораат да излезат или ќе добијат отказ ) ете доволна излезност за успешни избори,

Член од
20 ноември 2010
Мислења
738
Поени од реакции
749
Не се само Австралија, САД, Германија, Швајцарија... има и други држави каде што се живее полошо од овде.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.459
Поени од реакции
5.873
Кога ги гледам дека им е убаво таму кај што се заминати ... ми олеснува и мене ... не фермам ни демографии ни статистики ни национализми.
Си работаат , си создаваат семејства , не ми идат дома да пружат рака питачка .

Мада биле 10% од населението.

Уште 300.000 треба да заминат , за да конечно нашите политичари да се пофалат : НИЕ ја средивме државата , ја намаливме невработеноста.

А со 300.000 ново заминати , ќе се зголемат и парите пратени од странство.

Со 300.000 заминати , не ќе има потреба да се градат нови патишта , пошто не ќе имаме села , не ќе има потреба од нови училишта пошто не ќе имаме ученици.

Ќе се зголемат земјоделските парцели , секој земјоделец ќе има на располагање многу повише земја за да сади пиперки.

Најдобар проект за власта би била да се договори со Австралија да прими 300.000 државјани на Македонија.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Имаше сторија на Нова Македонија мислам беше . За некое село од Валандово , Гевгелија , не се сеќавам од кај беше. Текстот беше баш за изборите и самите селани велеа дека 4 години никој не доаѓа да ги провери шо прават , како живеат , туку доаѓаат пред избори онака мавтат рака и делат ветувања. Интересното беше шо сите селани рекоа дека на следните избори ќе излезат да гласат за ................ иако не ги ферма 2 %.Причината била оти си го чуствувале ко нивни. Тоа ти е прост пример за МК менталитет. Ништо не добиват , туку само им дават сила и гласови на одредени фаци кои за возврат не ги ебат ни 2% ...
--- надополнето: 15 јули 2012 во 13:50 ---

Друже ние за протести не можевме да се собериме против албанците коа протестираа за масакарот , ебаго не можевме да се собериме коа бегавме од часови на времето , ти викаш ќе се рашири ова ко шумски пожар .. не го преценувај народо тука, навикнат е да го му прават gang-bang doggy style и шо е интересно , му се допаѓа тоа.
Види тебе не ти требаат сите,патем тие што цело време молеа да се бега од школо највеќе ме нервираа дека сакаа да се прават газди како нешто бегаат а не ги сакаа последиците да ги сносат па мораа позади сите да се кријат.

Ти што спомна за школо бегање јас ќе ти го споредам со протестирањето на матура.Се вика да се иде да се протестира ајде зимаме одиме зошто се согласуваме и кога се стига таму гледаш во центар пола и повеќе идат на кафе а останатите си седат само си прават муабет и не ни знаат што сакаат таму.Втор ден идеме сабајле гледаш викаат ќе идат претставници кај министерот и од наше средно (од Ѓорѓи ) гледаш иде еден што сите го знаеме дека е во подмладок на ВМРО од НК иде некој од СДСМ и уште еден од некој партија не знам од кај беше.Третиот и четвртиот ден немаше скоро никој и јас плус неколку зошто видовме каква глупост беше се и дека не зафркнаа земавме и на часови идевме иако немаше скоро никој.Во истото време на телевизија фрчеше како имало преговори и министерот се согласувал а всушност немаше ништо за недела дена се прекина се и ништо не се постигна.

Истото беше и на тој протестот за тоа детето што го уби полицаецот и затоа и не идев зошто знаев дека ништо нема да постигнат,а да си трошам по цел ден да седам на тротоар во центар за да ставам слики после на фејсбук како сум протестирал немам намера.

Нема таква власт која ќе ја даде власта на мирен начин или идеш до крај и со сила правиш промени или само власта си ја прави старата тактика каде купува време за да се изгуби ентузијазмот или да се инфилтрираат нивни луѓе.

Додека нема протести со јавни водачи,цели и решенија нема да има успешни протести.Проблемот е дека најголем дел од Македонците мислат дека они се најпаметни и нема да прифатат водач кој ќе излезе од помеѓу нив.А пак на сите што имаат квалитети за водачи им е страв да се покажат дека може никој да не застане позади нив и да го изедат стапот.

Пример за протести кои тргнаа добро али немаа водачи беа протестите во Струга кога беше територијалната реорганизација каде тие што протестираа комплетно ја срушија власта таму али немаше кој да ги води и едноставно ентузијазмот почна да го снемува и толку.

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.529
Поени од реакции
22.184
Се поголеми паралели гледам со бившиот ни комунистички систем. Ако си со партијата, која и да е битно да е на власт, тогаш имаш привилегии, имаш вработувајне, за све во животот полесно ќе си поминеш пошто нели за се што ти треба имаш сопартијец кој ќе ти заврши. А за другите кој не се со партијата или власта крајно што останува е да бараат живот надвор од државата. Така било во Југославија, така е и сега. И да знајте дека ова е баш така замислено. Образовните се почесто си одат и се поголем процент од народот е послушен за манипулации и секако тие луѓе надвор со праќајне пари ја држат државата во економски баланс.

А тоа дека државата сакат да ги врати тие успешни луѓе е чиста лага пошто не можат да имаат контрола над нив. Еве ја како дијаспорец су бил заинтересиран и да идам во Македонија, да работам за помалку пари и све но ко ќе ми текне дека некој рамковен, па и немора да е рамковен туку и наши дебили има во раководни функции, ќе ми биде шеф и ќе морам со него да се бркам, ми се губи целиот идеализам. Идеализам или да кажам патриотство може само да има ако немаш потреба да се бориш за гол опстанок. Затоа и овие луѓе бегаат, земаат други пасоши итн. Никој во државата не се задумал да ги задржи тие луѓе.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Се поголеми паралели гледам со бившиот ни комунистички систем. Ако си со партијата, која и да е битно да е на власт, тогаш имаш привилегии, имаш вработувајне, за све во животот полесно ќе си поминеш пошто нели за се што ти треба имаш сопартијец кој ќе ти заврши. А за другите кој не се со партијата или власта крајно што останува е да бараат живот надвор од државата. Така било во Југославија, така е и сега. И да знајте дека ова е баш така замислено. Образовните се почесто си одат и се поголем процент од народот е послушен за манипулации и секако тие луѓе надвор со праќајне пари ја држат државата во економски баланс.

А тоа дека државата сакат да ги врати тие успешни луѓе е чиста лага пошто не можат да имаат контрола над нив. Еве ја како дијаспорец су бил заинтересиран и да идам во Македонија, да работам за помалку пари и све но ко ќе ми текне дека некој рамковен, па и немора да е рамковен туку и наши дебили има во раководни функции, ќе ми биде шеф и ќе морам со него да се бркам, ми се губи целиот идеализам. Идеализам или да кажам патриотство може само да има ако немаш потреба да се бориш за гол опстанок. Затоа и овие луѓе бегаат, земаат други пасоши итн. Никој во државата не се задумал да ги задржи тие луѓе.
Според уставот ние сме сеуште социјаллистичка држава само што е тоа малце преформулирано.

Системот се нам сменето воопшто комплетно е ист.Истото го направила Југославија кога не можеле никако да го решат проблемот со невработените па ги отворила границите за одселување и нешто околу милион граѓани се одселиле.Невработените исчезнале а потоа цело време во Југославија се влевале милијарди и милијарди девизи.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
А кој зборува за милионери бре труп еден, се зборува за гола егзистенција, за најобичен просечен живот. И да ти кажам ич не ми е криво што не сум дел од ниедна група на дебили, вошкари , самобендисани идиоти , лопови и курајбери.. Затоа и е таму кај што е оваа никаква самонаречена држава. Јас сум горд на тоа што сум го створил до сега со моите скромни 26 г ,еве нема да кријам, заработувам 700 еу, со платен смештај и храна, 8 часа на рецепција во хотел си разменувам мислења со такви како тебе додека сум на работа, не е некој успех но знам дека илјадници млади сонуваат за такво нешто во МК(без делот со тебе), а ти остани ми со здравје и среќа без разлика во која група спаѓаш.
ХА ха ха....си претураш 10 евра од џепче во џепче и ги чуваш така стуткани за недајбоже.Купуваш алишта на кило и јадеш салама и германски кубасици.Спиеш со 10 други како тебе во еднособен стан под кирија.
Немој да ми кажуваш пошто во германија 700 евра вредат 1 час забава.Таму си обичен клошар,работник од најниска класа.Тука со 7 000 денари ќе си понудиш поголем луксуз.

ПС: 700 евра е кирија на гарсоњера во некое збутано селско место.Ете толку заработуваш,една кирија за станче во свирипичино у централна Германија.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
ХА ха ха....си претураш 10 евра од џепче во џепче и ги чуваш така стуткани за недајбоже.Купуваш алишта на кило и јадеш салама и германски кубасици.Спиеш со 10 други како тебе во еднособен стан под кирија.
Немој да ми кажуваш пошто во германија 700 евра вредат 1 час забава.Таму си обичен клошар,работник од најниска класа.Тука со 7 000 денари ќе си понудиш поголем луксуз.

ПС: 700 евра е кирија на гарсоњера во некое збутано селско место.Ете толку заработуваш,една кирија за станче во свирипичино у централна Германија.
Ти пиша убаво дека откако ќе плати се кирија сметки 700 евра МУ ОСТАНУВААТ.

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Ти пиша убаво дека откако ќе плати се кирија сметки 700 евра МУ ОСТАНУВААТ.
Да бе,дечкото добива плата поголема од националниот просек.
ЕЕЕЕееееее македончиња заслепени,па ако таму толку беше убаво немаше да постојат банки,кредити,судови и извршители. Немојте да ги гледате филмовите со брзи коли и убави женски.Пропаганда е тоа.

Член од
12 декември 2007
Мислења
4.818
Поени од реакции
10.171

Ајде од искуство:

- 70 квадрати стан во прекрасна околина во град со 250 000 луѓе, со трамвај и автобуска станица на 10 чекори од тебе, со поголеми градови од пола милион жители на 30 минути со воз итн итн итн се плаќа 400 евра месечно. Ако си невработен поради која било причина ќе ти дадат Харц4 и ќе ти го плаќа државата. Плус ќе ти дадат пари за живот двојно повеќе од платата на професорите во Македонија.

- Освен увезената храна како зеленчук и овошје (од Шпанија, Грција итн) скоро секој продукт е поефтин од овде. Пример, тетрапак млеко доаѓа помалку од 30 денари. Овде е 55. Тостови т.е. оној веќе исечен леб (и тоа во многу повеќе варијанти од овде) таму е 45 центи што е пак помалку од 30 денари, а овде е над 30. Компирот бидејќи се одгледува во Германија е поефтин, Можам да одам до недоглед со производи поефтини од овде, а разликата во платите е енормна.

- Облеката е МНОГУ поефтина и МНОГУ поквалитетна. Имаш огромни трговски со буквално секоја марка на планетава. C&A не е нешто марка ама е за средна класа. Кик е за тие што не им се троши, таму и за 100 денари ќе најдеш облека. Колку за пример во C&А купив блузони, мајци итн. по 5 евра парче. Најди ми такво нешто во бутиците и трговските во Македонија (настрана фактот што се е фалш турска, кинеска роба).

Можеби ти си имал лошо искуство во странство, но тоа не значи дека на сите им е така. Сум имал прилика да запознаам луѓе што се на социјално во Германија, имаат 3 лаптопи и ПЦ од 1500 евра, 10 смартфони и плазма ТВ а за храна, облека и квалитет на живот да не зборувам.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Ајде од искуство:

- 70 квадрати стан во прекрасна околина во град со 250 000 луѓе, со трамвај и автобуска станица на 10 чекори од тебе, со поголеми градови од пола милион жители на 30 минути со воз итн итн итн се плаќа 400 евра месечно. Ако си невработен поради која било причина ќе ти дадат Харц4 и ќе ти го плаќа државата. Плус ќе ти дадат пари за живот двојно повеќе од платата на професорите во Македонија.

- Освен увезената храна како зеленчук и овошје (од Шпанија, Грција итн) скоро секој продукт е поефтин од овде. Пример, тетрапак млеко доаѓа помалку од 30 денари. Овде е 55. Тостови т.е. оној веќе исечен леб (и тоа во многу повеќе варијанти од овде) таму е 45 центи што е пак помалку од 30 денари, а овде е над 30. Компирот бидејќи се одгледува во Германија е поефтин, Можам да одам до недоглед со производи поефтини од овде, а разликата во платите е енормна.

- Облеката е МНОГУ поефтина и МНОГУ поквалитетна. Имаш огромни трговски со буквално секоја марка на планетава. C&A не е нешто марка ама е за средна класа. Кик е за тие што не им се троши, таму и за 100 денари ќе најдеш облека. Колку за пример во C&А купив блузони, мајци итн. по 5 евра парче. Најди ми такво нешто во бутиците и трговските во Македонија (настрана фактот што се е фалш турска, кинеска роба).

Можеби ти си имал лошо искуство во странство, но тоа не значи дека на сите им е така. Сум имал прилика да запознаам луѓе што се на социјално во Германија, имаат 3 лаптопи и ПЦ од 1500 евра, 10 смартфони и плазма ТВ а за храна, облека и квалитет на живот да не зборувам.
У кој град е ова ? Ногу ефтинo :)

Ја сум у Малта( Слиема) моментално , киријата за обичен стан одалечен од центарот е 300 евра , у центар покрај плажа е 500 евра ( и двата стана со се опремени ). Лебот ( локален ) го зимам за 80 центи , млекото(локално) им е 78 центи литар , просечната плата е 2500 евра. За овојше и зеленчук да на правам маабет , ИЗГОР цени ! Краставиците 2 евра , патлиџанот 1,6 евра , јабуки 2,6 евра :S..
Облеката е брендирана и е скапа , освен коа дојде октомври па коа имат до 70% намаление.
Струјата е еквивалент на МК , 200-250 евра од месец и тоа со штедење :S

А Германија и Полска се единствените 2 земји у ЕУ шо у економската криза прават добра сума на пари.

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
У кој град е ова ? Ногу ефтинo :)

Ја сум у Малта( Слиема) моментално , киријата за обичен стан одалечен од центарот е 300 евра , у центар покрај плажа е 500 евра ( и двата стана со се опремени ). Лебот ( локален ) го зимам за 80 центи , млекото(локално) им е 78 центи литар , просечната плата е 2500 евра. За овојше и зеленчук да на правам маабет , ИЗГОР цени ! Краставиците 2 евра , патлиџанот 1,6 евра , јабуки 2,6 евра :S..
Облеката е брендирана и е скапа , освен коа дојде октомври па коа имат до 70% намаление.
Струјата е еквивалент на МК , 200-250 евра од месец и тоа со штедење :S

А Германија и Полска се единствените 2 земји у ЕУ шо у економската криза прават добра сума на пари.
Да ама Малта произведува апсолутно ништо се мора да увезува а дека е мал остров цената дрсастично расте дека мора брод да застанува за скоро ништо.

?

..........

Гостин

Нема допирна точка твојот пост со реалноста.
Во Франкфурд Германија, стан со 2 соби, кујна купатило салон тераса= двајца по 200 евра, во цената се вклучени и сметките....плата минимална 1800 евра, споредено со Скопје, 250 евра стан кирија плус сметки, 50 евра.. плата 300 евр,300 евра за кирија и сметки..
Храна во истиот град во Германија, 20 евра = полн фриждер, од сувомеснато до пиво, од 1800 евра плата со 20 го полниш фрижидерот, тоа ти исто како кај нас да земаш 18 000 плата и со 200 денари да го наполниш фрижидерот...
Со 700 евра во истиот град во Германија се живее достојно и опуштено, со 7000 денари кај нас не се живее туку се преживува, затоа од Македонија се иселиле 250 000 народ, а од Германија во Македонија не се доселил никој......

Крај..

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom