Над 230.000 македонски граѓани се иселени од 1998 година досега

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
24 април 2008
Мислења
10.977
Поени од реакции
12.404
Самиот текст најубаво ги објаснува насловот и причините за истиот, поради што останувам без коментар.

Но сепак ја отворам темава бидејќи ме интересираат ставовите на останатите членови на форумов од типот на:

- Зошто ?
- Дали е неизбежно ?
- Што треба да се превземе за да се спречи ?

И се разбира:

- Кои се главните виновници ?

http://www.kapital.mk/mk/makedonija/86365/nad_230_000_makedonski_gragjani_se_iseleni_od_1998_godina_dosega.aspx

Над 230.000 македонски граѓани се иселени од 1998 година досега

Објавено 13 јули 2012, 14:09

Тоа е повеќе од 10% од населението во државата. Податоците кои ексклузивно ги анализира „Капитал“ покажуваат дека само во земјите на ЕУ во моментот живеат 176.423 македонски граѓани со привремен престој. Од нив најголем број се во Италија, 78.048. Според официјалните податоци, за една деценија вкупно 56.506 Македонци добиле странско државјанство

Повеќе од 230.000 македонски граѓани се иселиле од земјава од 1998 до 2011 година во Европската унија и во САД. Тоа е повеќе од 10% од населението во државата. Податоците кои ексклузивно ги анализира „Капитал“ покажуваат дека само во земјите на Европската унија во моментот живеат 176.423 македонски граѓани со привремен престој. Од нив најголем број се во Италија, 78.048, потоа во Германија 58.007, во Австрија 15.698, во Словенија 9.511...

Од 1998 година, државјанство во САД стекнале 6.378 Македонци. Според официјалните податоци, за една деценија вкупно 56.506 Македонци добиле странско државјанство. Дури 11.444 Македонци се трајно иселени во Германија, а потоа следува Австрија, каде што државјанство добиле 6.070 Македонци. Потоа следуваат Белгија, каде што се издадени 2.726 државјанства на македонски граѓани, Шведска со 2.833, Италија со 2.610, Словенија со 1.726 и Велика Британија со 1.376 пасоши за македонски државјани. Бугарски пасош добиле 18.533 Македонци.
Ова покажува дека иселувањето од Македонија е големо и застрашувачко. Немањето работа, безбедносната нестабилност и лошите услови за живот се клучните причини за иселување.

Професорот Драган Тевдовски од Економскиот факултет во Скопје смета дека никој не е свесен и целосно не може да ги согледа последиците од она што се случува со миграцијата.

„Трагедија. Едноставно тоа & се случува на земјава со одлив на младото население. Државата треба да сфати дека не само што губи идни ресурси туку и губи средства кои ги инвестирала во развојот и во образованието на тие млади луѓе. Бидејќи очигледно емиграцијата не запира, на долг рок ќе се соочиме не само со демографско стареење на населението, туку со екстремност на целосно стара држава, која ќе почива на пензионери и на ништо друго“, констатира професор Тевдовски.

И професорот Славе Ристевски е со сличен став и не е оптимист во врска со демографската иднина на државава. Тој се повикува на меѓународни истражувања, кои покажуваат уште повчудовидувачки податоци.

„Најверојатно ќе се остварат црните претпоставки на САД и на Светската банка дека до 2030 година Македонија ќе има одвај 1.800.000 жители. Ако се знае дека овој процес кај нас се одвива во последниве неколку децении, не треба да н$ зачуди ако за 10 години, од кога не е одржан попис, не сме загубиле добар дел од градското население од внатрешноста на земјава“, вели Ристевски.

Од здруженијата на иселеници се свесни за состојбата и велат дека странското државјанство во секој случај е поатрактивно од домашното.

Софија Стефковска, поранешен генерален секретар на Матица на иселеници, вели дека уште поголема болка од фактот дека македонските граѓани се иселуваат е кој дел од населението најмногу се иселува.

„Интелектуалците, цутот на македонската држава во најголем дел бараат работа во странство. Навистина лоша слика е да се види завршен студент на нашите универзитети како послужува пијачки во САД, бидејќи условите на Запад налагаат да не се пребира работа. Точно е дека дел од нив подоцна ќе успеат во кариерата, но Македонија во секој случај губи со иселувањето“, заклучува Стефковска.

Што им нуди Западот, а не можат да го најдат во Македонија?

Италија е земја во која во моментов привремено престојуваат 78.048 македонски граѓани, а 2.610 се стекнале со граѓанско право во последниве 10 години. Најмногу се застапени Македонци од дебарскиот, кочанскиот и од виничкиот крај. Од локалната самоуправа на овие места ги детектираат причините кои ги носат нивните сограѓани во оваа држава.

Ратко Димитровски, градоначалник на Кочани и стопанственик, вели дека улога во иселувањето играат и безбедносната состојба и квалитетот на живот, но можноста за наоѓање работно место сепак е пресудна.
„Јасно е дека економските услови најмногу ја поттикнуваат емиграцијата. Нашите сограѓани се поттикнати од позитивни примери на некои луѓе кои успеале и, во немање друг излез, решаваат да си ја пробаат среќата. Тоа се случува без прекини во последниве 20 години. Ако моите сеќавања се точни, првите случаи почнаа за време на бегањето од регрутација во ЈНА во 1991 година, а сестраната економско-политичка криза оттогаш наваму само го потхранува процесот“, вели Димитровски.

Или Мирзо од општина Дебар вели дека се селат цели семејства.

„Едноставен одговор е дека Италија им нуди работа на иселеници, нешто што Македонија во изминатиов период не можеше да им го понуди. За луѓето од нашиот крај емиграцијата е начин за да се преживее. Има секакви случаи, во последно време се селат и цели семејства. Но, бидејќи ги познавам луѓето, добро знам дека доколку им се обезбедат услови, не подобри туку блиски на оние во Италија, никој не би се селел“, потенцира Мирзо.

Не се бираат средства за да се дојде до странско државјанство

Македонците со привремен регулиран или нерегулиран престој на Запад живеат со постојана опсесија за стекнување државјанство. Ова го потврдува секој наш земјак кој ја поминал голготата за стекнување каков било странски пасош. Поради ограниченоста и постојаната несигурност што им ја наметнува статусот на привремен престој, Македонците по секоја цена се трудат што побрзо да се стекнат со државјанство за нив и за нивните фамилии во земјите во кои престојуваат.

„Се склучуваат фиктивни бракови, се запишуваат на непостоечки универзитети, најмуваат адвокати и советници. Важно е да се остане ден повеќе на саканата дестинација. Во никој случај не велам дека кој било од овие луѓе не ја сака Македонија ама едноставно засега туѓиот пасош им е билет за подобар живот“, заклучува Стефковска.

Член од
6 декември 2011
Мислења
2.027
Поени од реакции
3.357
Се иселиле 230 000 а се вселиле 2ца, и планираат да се отселат.
Не знам зошто:confused:

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Се иселуваат затоа што не е срамота со геманија да се чистат клозети и да се работат по две работи,а тука е срамота ако не си успешен менаџер за човекови ресурси.
Меѓу другото најверојатно тука се влезени и тие што земале бугарско државјанство.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Се иселуваат затоа што не е срамота со геманија да се чистат клозети и да се работат по две работи,а тука е срамота ако не си успешен менаџер за човекови ресурси.
Меѓу другото најверојатно тука се влезени и тие што земале бугарско државјанство.
Јас сум прошетал 5-6 ЕУ земји, не многу но сепак, никаде не сум слушнал за Македонец/ка кој чисти клозети. Можеби има и такви но не генерализирај, многу е глупо така да генерализираш, и ретки се тие што издржуваат да работат 2 работи, голем дел си работат 1 работа и си живеат убаво. Јас за пример секаде каде сум тргнал , сум работел во туризмот и угостителството , и никогаш не сум имал потреба од 2 работни места, фала богу не сум чистел клозети, сум видел и доста наши кој се снашле во ИТ секторот, по фабрики и слично. А во МК, да , има потреба од 3-4 работи истовремено за да живеам просечен живот... Така да олади ...

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Јас сум прошетал 5-6 ЕУ земји, не многу но сепак, никаде не сум слушнал за Македонец/ка кој чисти клозети. Можеби има и такви но не генерализирај, многу е глупо така да генерализираш, и ретки се тие што издржуваат да работат 2 работи, голем дел си работат 1 работа и си живеат убаво. Јас за пример секаде каде сум тргнал , сум работел во туризмот и угостителството , и никогаш не сум имал потреба од 2 работни места, фала богу не сум чистел клозети, сум видел и доста наши кој се снашле во ИТ секторот, по фабрики и слично. А во МК, да , има потреба од 3-4 работи истовремено за да живеам просечен живот... Така да олади ...
Кој неуспеал тука оди во странство...значи праќаме FAIL

Член од
13 март 2011
Мислења
68
Поени од реакции
12
(y)
Се селат за многу работи.Еве на пример јас имав братучед кој пред да отиде во Германија возеше еден тофаш(турскиве отпади).За 1 година што е таму сега земал ауди а6.Да останеше тука уште ќе го буткавме контејнерот

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Се дур не се подобри животниот стандард вака ќе биде.. еве еден пример..
ние со 200 евра плата просечна.. купуваме техника од Америка и ја увезуваме тука..Па ако таму еден лап топ е да речеме 400 долари тука ќе се продаде 500 долари..Е сега запази со една нивна минимална плата од 3.000 ,2.000 долари како ќе се купи овој лап топ и наша плата од 200 евра.. Да не зборам за другите држави на пример како Грција..Казна таму за црвено светло ако поминеш 1200 евра..нивна плата 1200,1500 евра.. Тука казна кај нас незнам колку е мислам е 400 евра .. со плата од 200 евра.. значи се кај нас е повеќе.. дупло повеќе плати за да купиш еден е*ан предмет.. Затоа си бегаат сите во странство,знам дека таму можда има повеќе работа али има поубав животен стандард..

Сега некој ќе ми рече епа во другите држави има големи даноци.. е има али на пример во Данска да работиш во маркет е 130 евра дневница ! 50 посто нека иде за државата трошоци итн.. значи 60 евра дневница чиста за тебе..а производите се поефтини од тука.. ајде вади НЗС.. на плата од 200 евра да имаш скапа облека,техника а на плата од 3.000 евра да имаш Поефтина облека,техника,казни од кај нас..

Затоа бегаат сите и ќе продолжат да бегаат во странство..

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Кој неуспеал тука оди во странство...значи праќаме FAIL
Во кој свет живееш ти бре младо момче? Излези прошетај малку... Распрашај се, остај компјутерот...сериозно. Кој успеал тука?
1.Политичарите и нивните блиски
2.Административци
3.Криминалци
4.Невини лица со основно образование кој наследиле од Мама и Тато
5.На прсти се бројат успешни луѓе кој чесно и со труд успеале во МК
Сигурен сум дека спаѓаш во една од првите 4 точки или ти е исперен мозокот како и на мнозинствто во ова рајско катче на планетата ;)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Во кој свет живееш ти бре младо момче? Излези прошетај малку... Распрашај се, остај компјутерот...сериозно. Кој успеал тука?
1.Политичарите и нивните блиски
2.Административци
3.Криминалци
4.Невини лица со основно образование кој наследиле од Мама и Тато
5.На прсти се бројат успешни луѓе кој чесно и со труд успеале во МК
Сигурен сум дека спаѓаш во една од првите 4 точки или ти е исперен мозокот како и на мнозинствто во ова рајско катче на планетата ;)
Тарм там тарм там там...
А тие од ино странство се милјонери станаа,ене гледам.
А гледам дека ти не си во ниедна група.Јебига господ некого повеќе го сака.

Член од
15 март 2010
Мислења
5.869
Поени од реакции
6.382
Тарм там тарм там там...
А тие од ино странство се милјонери станаа,ене гледам.
А гледам дека ти не си во ниедна група.Јебига господ некого повеќе го сака.
А кој зборува за милионери бре труп еден, се зборува за гола егзистенција, за најобичен просечен живот. И да ти кажам ич не ми е криво што не сум дел од ниедна група на дебили, вошкари , самобендисани идиоти , лопови и курајбери.. Затоа и е таму кај што е оваа никаква самонаречена држава. Јас сум горд на тоа што сум го створил до сега со моите скромни 26 г ,еве нема да кријам, заработувам 700 еу, со платен смештај и храна, 8 часа на рецепција во хотел си разменувам мислења со такви како тебе додека сум на работа, не е некој успех но знам дека илјадници млади сонуваат за такво нешто во МК(без делот со тебе), а ти остани ми со здравје и среќа без разлика во која група спаѓаш.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.777
Поени од реакции
12.242
Од муабет со двајца колеги кои беа скоро кај нивни роднини во Швајцарска. Практично без школо (со завршено средно овде) и без занает, просечно заработуваат околу 4-5.000 франци во фабриче, дистрибуција на храна и слична работа. Заедно со сопругите би му дошло околу 8-10.000 франци. Сосе сите трошоци пошто Швајцарска е скапа им остануваат онака слободна проценка околу 1000-3000 франци (дали пушат цигари, дали се и под која кирија...) месечно. Со тукуречи основно образование, основна работа. Си имаат бонуси, саатници, прекувремени и недели (ако сакаат) кои им плаќаат прилично високо. Затоа ги помагаат своите во МК, градат куќи, праќаат милијарди...а, да ...и возат нови колишта од по 15, 20, 30 илјади евра, не оние издувани од Словенија и Бугарија.
Од МК доста луѓе и со факултети кои некако живуркаа овде со факулт. места, заминаа Канада и Америка каде со занимање со средно далеку подобро живеат од тука. Пред се и посигурно.
Криза Европа што известуваат нашите медиуми можеби државите им се во криза, кај луѓето нема криза. Едино е поголем проблем да се најде работа на црно, тоа им е воглавно кризата.
Не случајно се храни буџетот од милијардите од нашите гастарбајтери.
Парите на печалбарите 5 пати поголеми од странските инвестиции

Aвстралиска битолчанка – Времето е застанато во Македонија

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.407
1.над 230.000 граѓани се иселени од Македонија - од 1998 година
2. над ххх.ххх граѓани и селани се населени во Скопје - од 1996 година.
и тоа ме интересира

Z

zmej gorjanin

Гостин
Датум: 13.07.2012, 16:04
МИГРАЦИЈА ВО ДРУГИ ГРАДОВИ И ВО СТРАНСТВО
Охрид рекордер во селидби
По Скопје, најголем број иселувања лани се регистрирани во општина Охрид, од каде што се иселиле 1.069 лица, од кои 803 во странство, а потоа се Гостивар со 427 преселби, Битола со 386, Струга 371, Kуманово 321, Прилеп со 243, Струмица со 229
Елена МихаJловска

Охриѓани најлесно се одлучуваат да го напуштат родниот крај и да заминат во странство или да живеат во Скопје, покажуваат статистичките податоци за миграцијата на населението. Од година на година с` повеќе се зголемува бројот на млади што се иселуваат од нашиот најголем туристички центар. Причината за оваа зачестена појава жителите на Охрид ја гледаат во недоволниот број работни места, односно условите за егзистенција кои моментално ги има во градот.

- Најчесто се иселуваат младите. Еве знам дека двата сина на мои блиски пријатели заминаа во странство, едниот во Холандија, другиот во Германија. Исто така, и моите деца планираат да одат надвор од Охрид ако најдат подобра работа и не ги запирам, слободно нека бараат подобар живот - вели охриѓанка.

Друг граѓанин на Охрид смета дека доколку во општината се отворат фабрики и доколку се инвестира во стопанството, младите нема да се иселуваат.

- Јас ги оправдувам младите што си одат надвор од градот да бараат работа. Завршиле високо образование, а овде нема каде да работат. Јас имам внука која има завршено магистратура, а работи во бутик за плата од 8.000 денари, што секако не е во ред- вели нашиот соговорник.

Тој потсетува на добри времиња, кога ретки биле граѓаните кои се иселувале од Охрид.

Девојка која сега живее и работи во Скопје вели дека речиси сите нејзини другарки се преселиле во метрополата.

- Освен за да го видам семејството, немам ни потреба да доаѓам во Охрид. Целото друштво ми е во Скопје. Во главниот град има многу повеќе можности и услови за работа и многу подобро се заработува. Моментално живеам со моето момче, кое исто така е од Охрид. Живееме во стан под кирија и примањата ни се доволни за да ги покриеме сите трошоци и солидно да живееме - вели охриѓанката која е дипломиран правник.

Оваа состојба се потврдува и со бројките од официјалната статистика. Според Публикацијата ,,Миграции 2011“, која деновиве ја објави Државниот завод за статистика, Охрид е град со рекордна миграција, споредено со другите градови во внатрешноста на Република Македонија. Статистичките показатели говорат дека минатата година од Охрид се иселиле вкупно 1.069 лица, од кои 803 заминале во други земји. Со овие податоци Охрид е рекордер по бројот на отселени лица, а зад него се Гостивар со 427, Битола со 386, Струга 371, Kуманово 321, Прилеп со 243, Струмица со 229 отселени лица итн. Поголем број отселени од Охрид има само градот Скопје, од каде што во истиот период се отселиле 1.310 лица.

Споредено со статистичката евиденција од претходните 4 години, може да се констатира дека бројот на иселени лица од Охрид пораснал за 393 во споредба со 2010 година кога биле евидентирани 676 иселени охриѓани. Во споредба со 2009 година, бројот на иселени од Охрид е зголемен за 502 лица, додека пак во споредба со 2007 забележано е зголемување од 849 иселени.

Интересен е податокот што по Скопје, кој води со бројка од 1.845, Охрид се наоѓа на првото место и според бројот на доселени лица. Значи, според статистичките показатели лани жители на Охрид станале 447 лица, од кои 356 се доселиле од друга општина.
Битно имаме ограда на мост од 2 милиони евра и 3 врби од 240 000 евра, напредокот никако не запира.

M

Moon Child

Гостин
Да се разбереме, никој овде не зборува за станување милијардер, луѓето што се селат од Македонија бараат ПРИСТОЕН живот. Имам другарка во Австралија, си дојде овде пред околу 2 месеци, вели јас таму не сум богаташка, ама имам за се што ми треба, си имам за пристоен живот колку да не барам дома. Сама си купува алишта, сама се финансира за на одмор, си вози кола, си излегува таму и нормално си троши за што ќе и притреба, сето тоа без да рече - "леле ами утре?" Двете сме со исто школо, двете сме исти години, каде е таа каде сум јас, без работа во мизернава држава. И после зошто ќе се селеле, епа, ќе се селат, јебига. Што ќе живее овде стресен живот, што ќе се чуди дали утре ќе лета од работа, или пак ќе мисли дали ќе и ја задоцнат пувливата плата од 6 000 денари, таму ќе си живее просечен и нормален живот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom