Кучиња кои пијат вода од чешма и нивните сопственици

• Креатор на темата .Lost Angel.
  • Време на започнување
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Убав си е насловот на темава, македонска КУЛТУРА. Зачи не се работи за докажување дека лигите и бактериите (не) би можело да се пренесат ако се излигави некое куче на фонтана. Станува збор за култура (не кучешка), култура на сопственикот на тоа куче. Ако сакате да чувате куче имате одговорност да го одгледувате кучето без да им пречите на граѓаните.
Го шетате надвор, температурата е над 30 степени и предвидливо е дека ќе му се пие вода. Не е толку тешко да си понесете сад од кој ќе може да ја угаси жедта.
Ако пие од фонтана никој нема да го осуди кучето, ќе го осудат сопственикот јбг.

Друго, ме згади еден пост поназад, односно вест за дечкото што го нападнал питбул.
Не ќе да е уличен питбулот, си има газда. Ако го пуштаат од ланец да се истрча, постојат чуда кои им се ставаат на муцките бидејќи ова не е ни прв ни последен случај питбул да нападне човек. Тука не се работи само за култура туку треба да се земат превентивни безбедносни мерки.
Возам на кеј и гледам 3 пуштени добермани, срцето ми застана кога проаѓав покрај нив. Половина километар подоцна полека ми се врати на место и си го допрев задникот да проверам дали е цел. :cautious:

Муабетот ми е да не ги мешате животните со луѓето, тоа само дома, или дур се дружите со други кучкари, мачкари и луѓе што ќе ви изразат желба дека сакаат да ви го дружат животното.
И затнете им ги муцките на милениците кои се потенцијално опасни, порфавор.
Тоа не спаѓа под ,,култура,, туку под кршење на закон. Секое куче, без оглед дали пит бул или лабрадор, треба да носи маска. За мене најнеодговорни се оние кои без маска и ланец ги шетаат животните, не само што кршат закон, туку животните се во опасност да изедат некој отров од земја. И да, истите треба да се казнат за двојна неодговорност, и према човекот, и према животното.
--- надополнето: 14 јули 2012 во 03:43 ---
Одличен пост.
Нормално дека го делам мислењето дека не е соодветно да им се дозволува на кучињата да се пијат од фонтана. Сто пати сум налетал на таква случка, и воглавно сум избегнувал после да пијам од фонтаната...
Едноставно грда глетка, така работи мозокот и кај голем дел од луѓето СО ПРАВО се ствара одбивност.
Друга работа е како ги чуваат своите миленици.
Сред бел ден во жена парк шета дога, си ставил слушалки на уво, ја пуштил без ланец и кур го боли. Кучево иде накај мене, магаретина 2 метра, и почнувам да му се дерам на крембилов да си го прибере. Не сме сите љубители на кучиња. Ако од нешто ми фуфи тоа дефинитивно се кучињата. Зошто? Заради тоа што од невнимание на еден ист таков кретен ме касна ротвајлер кога имав 4 години. Го пуштил сред игралиште полно со деца, ПОШТО КУЧЕТО НЕ КАСАЛО. Е не сакало, ама мене ме касна тогаш...
И овој со слушалкиве не ме ебе 2%, се здрвив ко споменик, дојде кучево почна да ме душка, и среќа си замина. И нормално после ме примети и ми вика НЕ СЕ СЕКИРАЈ НЕ КАСА.

Кој ми го гарантира тоа?
Кој ми гарантира дека на куче високо 2 метра нема да му прдне да ме искасапи. Никој не е должен да се сере во гаќи, пошто газдата мисли дека кучето не е способно да касне некого.
Друга приказна од пред месец дена. Си седам на клупа со женска ми, и одеднаш ни се избацува една волетина од куче ни рипа на нас и почнува да не лиже со јазикот. Газдарицата го тегне неможе да го довлече, и ни вика не се плашете не каса...
Женска ми две минути се тресеше неможев да ја смирам, остај тоа што не излигави...
Катастрофа е културата на голем број на луѓе кои чуваат кучиња. Поголемиот дел пуштаат расни кучиња сред паркови, на кеј, на играчишта, сигурно едно 95% ги шетаат без маски итн...
Да земат сите до еден да ги испоказнат ич око нема да ни трепне.
Ни мене.
Се додека тие не се единствените кои треба да бидат казнети.

L

.Lost Angel.

Гостин
Тоа не спаѓа под ,,култура,, туку под кршење на закон. Секое куче, без оглед дали пит бул или лабрадор, треба да носи маска. За мене најнеодговорни се оние кои без маска и ланец ги шетаат животните, не само што кршат закон, туку животните се во опасност да изедат некој отров од земја. И да, истите треба да се казнат за двојна неодговорност, и према човекот, и према животното.

Ни мене.
Еве поради тоа што некои не носат еве што се случува :)

Со три рани, две на вратот и една на главата, како и со повеќе повреди по телото, Александар Атанасов бил примен во Штипската болница. Иако со повреди и во шок, тој имал голема среќа, зашто од касање на питбул, и тоа на врат, малкумина се спасиле

Желбата да се разлади во реката Брегалница 26-годишниот Александар Атанасов за малку ќе ја плател со глава, откако таму го нападнало куче од расата питбул. Кучето на младиот капач му се нафрлило жестоко, притискајќи го со двете шепи по градите и касајќи го по лицето и вратот.

- Немав воздух да дишам. Кучето прво се обиде да ме гризне за вратот од десната страна. Тоа касање го спречив, но не можев да се одбранам од следните. Ме искаса во предниот дел на вратот, веднаш кај душникот, и од левата страна - вели повреденото момче Александар Атанасов.

Со три рани, две на вратот и една на главата, како и со повеќе повреди по телото, Александар е пренесен во Штипската болница. Иако со повреди и во шок, Александар сепак имал голема среќа, зашто од касање на питбул, и тоа на врат, малкумина се спасиле.

- Питбулите се специфични кучиња, со силен инстинкт за убивање. Тие најчесто ги гризат жртвите за врат и нивниот стисок може да попушти само ако тие сакаат или ако некој го убие кучето - појасни Ѓорѓи Николов, лекар по ветеринарна медицина.

Ова значи дека Александар имал голема среќа во сета несреќа, но од претрпениот страв сѐ уште е во шок.

- Дома повеќе од половина час плачев како мало дете, не можев да се смирам. Се собраа сите соседи, ми даваа вода и шеќер, апчиња, ама џабе. И сега се тресам кога ќе се сетам на случката - изјави Александар.

Последниот напад од куче не е единствен овој месец. Пациенти што во болница завршиле како последица на касање од куче има речиси секој ден. Само овој месец во инфективното одделение се регистрирани 12 пациенти како последица на каснување од куче или мачка.

Сепак инцидент како вчерашниот ретко се случува и тој, освен на лекарите, им отвори работа и на полицајците што го истражуваат случајот.

Автор: Оливера Жежова

Hedera

Noxious
Член од
20 јуни 2012
Мислења
91
Поени од реакции
84
За другите се секирам, ако моето куче не пие од фонтана,сакам да се погрижам никој да не пие.

Значи не ме сфакаш, вие зборувате за гнасноста која ја нанесуваат кучињата кои имаат сопственици, а ги заборавате кучињата скитници.Прашањето ми e: Зошто не ти сметаат тие кучиња, туку се фати за овие другиве?

Кажав погоре шо ќе се случи,ако си читал арно, ако не слободен си

Јас не реков дека е оправдување, туку дека ако мрчите за овие кучиња треба да мрчите и за другите. Тука следува вашата дискриминација,а знаеш зошто?

Зошто МНОГУ е лесно да го нападнеш газдата на кучето, а МНОГУ е тешко да го нападнаш кучето скитник нели? Оти ќе завршиш како тој у реката шо бил..
Тотално те сфаќам, и не реков дека не ми смета тоа што скитниците пијат од фонтана. Ама let's face it живи суштества се и МОРААТ да пијат вода некаде. Реков дека проблемот може да се намали ако "одговорните" сопственици се потрудат да носат со себе сад со кој ќе им помогнат на милениците нивни да се напијат вода. Мене ми изгледа како чист инает кога видам некој како девојкава на сликата - и уште кога ми прави фаца-"па мора да пие жедно е". Да, мора да пие кога сопственикот го изнел на 40 степени и не понесол со себе сад за да му помогне да се напие.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Како човек кој исчувал едно 6-7 кучиња, две три мачки и плус уште некое животинче ви викам дека ова е жива гадотија. Многу се смешни некои од вас, на вакви работи реагирате како да зел некој кучето да го напаѓа. Толку разбира тоа, кај го носи сопственикот, таму оди и тоа. Тоа не води до вистинскиот проблем - црепови од газди кои немаат поим како да чуваат животно. Фино ви набројале погоре членови, што се случува кога не знаеш да чуваш животно или не ти чуе.

Ако сакаш да го шеташ на плус 40 степени ќе си земеш со тебе канче нешто било што со што ќе му овозможиш да се напие на раат. Сериозно треба некој да ве стави на тест. Таман ќе му дадете на куче да пие вака вода, да си го земете детето и да му дадете да пие од истата.

Не се животните криви, газдите се.

Johnny B

Misogynist, racist, anti woke
Член од
15 февруари 2010
Мислења
11.695
Поени од реакции
11.907
Како човек кој исчувал едно 6-7 кучиња, две три мачки и плус уште некое животинче ви викам дека ова е жива гадотија. Многу се смешни некои од вас, на вакви работи реагирате како да зел некој кучето да го напаѓа. Толку разбира тоа, кај го носи сопственикот, таму оди и тоа. Тоа не води до вистинскиот проблем - црепови од газди кои немаат поим како да чуваат животно. Фино ви набројале погоре членови, што се случува кога не знаеш да чуваш животно или не ти чуе.

Ако сакаш да го шеташ на плус 40 степени ќе си земеш со тебе канче нешто било што со што ќе му овозможиш да се напие на раат. Сериозно треба некој да ве стави на тест. Таман ќе му дадете на куче да пие вака вода, да си го земете детето и да му дадете да пие од истата.

Не се животните криви, газдите се.
Ако сакаш да го шеташ кучето на 40 + степени треба да си нездрав како прво. Да ти фали нешто во тиквата. Како второ на такво време нема што да шеташ куче,маче или слично. Не треба воопшто да шеташ освен ако немаш некоја работа која мора да ја завршиш. Само штета што е Македонија ова инаку на оваа од првата слика една дебела сочна казна (море неколку казни заради неколку прекршоци) па друг пат ќе видиме дали ќе прави онака

Kostic

Sadio smokve oko Tadz Mahala
Член од
31 јули 2009
Мислења
9.856
Поени од реакции
5.611
Treba da se izebe ednash ovaa so kuchevo i nema taka da prai.. :icon_mrgr:

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Па не е културно кучето да пие така вода од фонтана, ама не ја пиете лигушката негова затоа што водата е проточна доволно е само да почекате пет до десет секунди да протече водата и се е во ред и ќе се измие.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
Еве поради тоа што некои не носат еве што се случува :)

Со три рани, две на вратот и една на главата, како и со повеќе повреди по телото, Александар Атанасов бил примен во Штипската болница. Иако со повреди и во шок, тој имал голема среќа, зашто од касање на питбул, и тоа на врат, малкумина се спасиле

Желбата да се разлади во реката Брегалница 26-годишниот Александар Атанасов за малку ќе ја плател со глава, откако таму го нападнало куче од расата питбул. Кучето на младиот капач му се нафрлило жестоко, притискајќи го со двете шепи по градите и касајќи го по лицето и вратот.

- Немав воздух да дишам. Кучето прво се обиде да ме гризне за вратот од десната страна. Тоа касање го спречив, но не можев да се одбранам од следните. Ме искаса во предниот дел на вратот, веднаш кај душникот, и од левата страна - вели повреденото момче Александар Атанасов.

Со три рани, две на вратот и една на главата, како и со повеќе повреди по телото, Александар е пренесен во Штипската болница. Иако со повреди и во шок, Александар сепак имал голема среќа, зашто од касање на питбул, и тоа на врат, малкумина се спасиле.

- Питбулите се специфични кучиња, со силен инстинкт за убивање. Тие најчесто ги гризат жртвите за врат и нивниот стисок може да попушти само ако тие сакаат или ако некој го убие кучето - појасни Ѓорѓи Николов, лекар по ветеринарна медицина.

Ова значи дека Александар имал голема среќа во сета несреќа, но од претрпениот страв сѐ уште е во шок.

- Дома повеќе од половина час плачев како мало дете, не можев да се смирам. Се собраа сите соседи, ми даваа вода и шеќер, апчиња, ама џабе. И сега се тресам кога ќе се сетам на случката - изјави Александар.

Последниот напад од куче не е единствен овој месец. Пациенти што во болница завршиле како последица на касање од куче има речиси секој ден. Само овој месец во инфективното одделение се регистрирани 12 пациенти како последица на каснување од куче или мачка.

Сепак инцидент како вчерашниот ретко се случува и тој, освен на лекарите, им отвори работа и на полицајците што го истражуваат случајот.

Автор: Оливера Жежова
Казна најстрога (одземање на животното и забрана за чување на куче) за моронот сопственик на кучето.
Никој не смее никому да загрозува безбедност, можеме до утре да се расправаме за ,,гадливост,, ама да ти е кучето агресивно, и да знаеш дека е такво, и да не превземеш мерки, е исто како да знаеш дека некој е педофил, ама сепак да го пуштиш во школски двор.

Член од
23 март 2011
Мислења
626
Поени од реакции
323
И јас сум гадлива на детски гомна, никој не мисли на мене :(
Реципроцитет е тоа. Секогаш сум го шетала кучето со маска, ама во последно време почнаа многу ,,загрижени мајчиња,, да ме замараат дека било опасно (а како е опасно кога поглед не трга од мене, со маска и ланец на него, не знам), па почнав без маска да го шетам. Вака од далеку само си ,,ццкаат,, барем не ме замараат, и раат сум.

Ни мене.
епа да ми извиниш,ама сама се заеба сега....по ова што го пишуваш сакаш да кажеш дека ти ќе пллаќаш казна така????

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Каква дискусија се развила тоа чудо едно.
Кучето го изедначуваат со човек, абе тоа да не можеш да се изначудиш. Ми кажуваат кучето ова, кучето она, кучето вака, онака, луѓето биле погадни од кучињата и поради тоа кучето има предност пред мене, као било суштество од ист ред со мене.
Па добро бе не ви текнала една битна разлика... РАЗУМ ??

Човекот се однесува разумно и одговара за своите постапки, а кучето се води по своите нагони за преживување. И како сеа ја што иам разум сум ист како некоја џукела таму у парк што се бори со некоја кучка за да и се качи ?
Смешно...

Како тоа кучето има исти права како мене ?
Кучето денес ручек ќе ми зготви ?
Кучето ќе ме испере денес ?
Кучето иде на работа за да ми донесе после дома јадење ?
Кучето да не ми ја изградило зградата/куќата кај што живеам јас ?

Кога ќе почне кучето да гради, да работи и да се однесува разумно, е тогаш може да речеме дека има исти права со мене, а до тогаш секогаш ќе биде
Човек > куче

Член од
15 јули 2012
Мислења
571
Поени од реакции
832
Кучињата ги сакам уште од мала, имам и чувано и ги имаше истите услови за живот како и секој член на нашето семејство. Всушност и тоа беше член на нашето семејство, дел од нас. Значи, голем обожавател сум, ама ова бе? Гледам овде некои спомнуваат дека ќе воделе некаков инат и ќе почнеле на кучињата да им даваат да пијат вода од фонтаните, поради некултурата на мајките со мали деца во парк и така натаму. Ако постојано водиме таков инат, што ќе постигнеме? Има кој да се грижи за некултурните родители кои не само што покажуваат огромна некултура што ги оставаат изметот од децата во парк, туку и ја загадуваат природата, а за тоа постојат казни. Но, вие го немате тоа право да ги казните, со тоа што ќе им давате на кучињата да пијат од фонтаните. Се разбира, како што за секоја мајка нејзиното дете е најубаво и најчисто, така и за секој сопственик неговото куче (милениче) е најубаво и најчисто. Според тоа, дома ако сакате пијте и од иста чаша и јадете од иста порција, ама да го пуштате кучето да ги лигави фонтаните од некаков си ваш инат, е го немате тоа право. Патем, гледам коментари: "а што, да умре ли за вода?" Епа ќе си носите канче, ќе му наполните од фонтата и ќе му дадете да пие или ќе му наполните во рацете.
Значи, знам дека љубителите на кучиња и општо животни ќе ме разберат погрешно и ќе ме нападнат, ама знајте дека и јас сум една од вас. Како што кажав, голем љубител сум на кучиња, ги сметам за нашите најдобри пријатели и отсекогаш сум им се радувала, сум си играла со нив, сум ги милувала и како мала ако некое од децата сакаше да закача некое куче, јас се пуштав во одбрана на кучето. Но, куче да пие од фонтана е крајно некултурно и нехигиенски.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.795
Поени од реакции
8.818
епа да ми извиниш,ама сама се заеба сега....по ова што го пишуваш сакаш да кажеш дека ти ќе пллаќаш казна така????
Никогаш кучето не ми е пуштено од ланец без маска. Следен пат поголеми букви, те молам.
Бар да читаше што цитираш. Кучето е без маска само и само кога сум во средина каде што нема опасност да изеде отров и да ме замараат луѓе. А ако е веќе без маска, на ланец е. Ако не е на ланец (а не е, кога сме во шума) тогаш носи маска. Во Градски Парк, најчесто, и двете.

Kajgana Shop

На врв Bottom