Крцкање на зглобови

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Некој да постручен подобјасни малку појќе на темава? Како се јавува, зошто се јавува, кои се последиците и како најефикасно можи да се намали/елиминира?

п.с. мислам дека нема ваква тема, ако има модераторите имаат екстра работа.

Член од
14 јуни 2008
Мислења
1.369
Поени од реакции
1.075
Често практикувам, а и тешка зависност е.

T

Tetro

Гостин
Како се јавува, зошто се јавува, кои се последиците и како најефикасно можи да се намали/елиминира?
Мислам дека се јавува поради недостаток на Д витамини и калциум. Нема ништо страшно, рече еднаш еден пријател кој е постручен на таа тематика.

Член од
24 јуни 2009
Мислења
310
Поени од реакции
124
кога го загревам вратот многу ми крцка може една година веќе.
исто и грбот ми крцка кога скроз ќе се исправам.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
110
Поени од реакции
170
Кога скокам понекогаш ми крцка глуждот. Инструкторката што не вежба ни кажа ако ни крцка некој зглоб да не продолжуваме со истата вежба, не требало да крцка, само не ни образложи зошто :confused:

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ја колку што сфатив, темава не е намерно крцкање на зглобови, туку постојано не намерно крцкање на зглобови при нормални движења.

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Зглобовите се места каде што две коски се поврзуваат.Е сега,околу сите зглобови имам една течност,кога зглобовите ќе се поместат,предизвикуваме таканаречено истегнување на таа течност.Со тоа истегнување ние го зголемуваме волуменот на таа течна маса,а го намалуваме притисокот.Се создаваат балончиња,кој поради тој притисок,пукаат,и го предизвикуваат тој звук. :)

Curious

пичкин дим
Член од
24 јули 2007
Мислења
1.652
Поени од реакции
1.899
Мене ми крцкаат колената....
Не знам дали е опасно ама не ме боли па не се замарам со тоа.
Иначе кога се качувам по скали добро се слуша крц-крц... :/

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Ист проблем со зглобовите на двете нози. Ептен ме иритира, не ми физички смета ,ама иритира звукот , ебаго ко да ми се кршат коските константно звучи :S

Иначе поима немам зашо се јавува ..

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Ја колку што сфатив, темава не е намерно крцкање на зглобови, туку постојано не намерно крцкање на зглобови при нормални движења.
Конечно некој шо ја доловил поентата на темата :)

Значи не се работи за крцкање прсти (од навика) туку за крцкање зглобови по целото тело. Од сабајлечки, станвам, и по автоматизам ми крцкаат колената и глуждовите (еднаш ќе пукни и толку). Не обрнував многу внимание на крцкањето, ама почнав малку поредовно да вежбам па од ко ќе почнам дури да завршам ми крцкаат лактите, рамената, плешките.... и ми падна малку чудно.

Инаку не осеќам никаква болка ништо, крцкањето е само еднаш (ваљда од ко ќе крцни еднаш толку е), само прашував дане евентуално е настаната ситуацијата од недостаток на витамини.

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.152
Тоа е сосема нормално и ништо страшно. Всушност, тоа е воздух кој бил заглавен или насобран меѓу ткивото од зглобот и кога ќе го отвориш зглобот воздухот излегува под притисок и создава звук.

Нема никаква врска со тресење прсти понатака кога ќе остариш, глупости се тоа.

Причината поради која се јавува ова е намалување на ткивото околу зглобот па така воздухот може да влезе внатре. Најчесто е поради јадење црвено месо. Имаш 2 опции, да намалиш со црвено месо или да земеш екстракт од бамбус, не е витамин ниту лекарство, не знам дали можеш да го најдиш во Македонија, се зема 2-3 месеци по 2-3 пати во денот, како мали апчиња се внатре со екстракт од бамбус. Ова ти го регенерира ткивото и нема да имаш потреба да ги крцкаш зглобовите.

Член од
6 февруари 2005
Мислења
9.722
Поени од реакции
248
Не е воздух бре : карбонски газови во синовијалната течност е... кај се видело воздух освен во белите дробови во човечкиот организам!!! :pos:

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.152
Ова ми е кажано од доктор, така што ќе се изненадиш ама

First, the theory on how joints pop and crack is due to cavitation. When the joint is ‘cracked’ the volume within the joint capsule is increased through stretching. When this occurs, the pressure drops within the synovial fluid which causes the small amounts of air dissolved within the fluid to come together and form bubbles. They then collapse on themselves. The formation of these bubble and collapse via cavitation causes the popping/cracking sound.
http://www.eatmoveimprove.com/2010/03/cracking-and-popping-and-clicking-oh-my/

Не е јаглерод поправо е азот но сепак се рачуна како воздух.

G

garthok

Гостин
Мене ми крцкаат двата зглоба кога идам, константно. Некој постручен да објасни дали е опасно ова или.

Kajgana Shop

На врв Bottom