Ефтина работна сила, деградирање на трудот и феноменот "познат работодавач"

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Ето видиш. Тоа е проблемот кај поголемиот дел работодавачи. Кога работодавачот ќе се научи да биде учтив према работникот, работникот е мотивиран и попродуктивен.

Кога работодавачот ќе сфати дека е зависен од работникот, кој му носи приходи во фирмата, и го третира на начин кој доликува, тогаш работникот е задоволен и работи со добра мисла.

Типично за поголем дел од работодавците е помислата: "јас го имам стапот, јас тепам. Ти си ѓубрето, кое може да трпи и да поднесе повеќе малтретирање".
Не мислев да те „тепа“ и да те малтретира психички работодавачот него едноставно дали си му продуктивен или не. Прочитај го постот на Anco и ке сватиш на што мислев

T

Tetro

Гостин
Не мислев да те „тепа“ и да те малтретира психички работодавачот него едноставно дали си му продуктивен или не. Прочитај го постот на Anco и ке сватиш на што мислев
го прочитав, ама ти не си го сфатил. Ништо тој не спомна дали му било платено.
И во тој муабет со чирачењето, праксата, тоа се извршува додека се школуваат децата, а не отпосле, откако се квалификувани за работа.

И за време Југославија, имаше работни акции. Ама тоа друго време беше, со една пара ставаш гориво во фичото и возиш цела недела. Со другата пара пиеш во ресторан секој ден како господин.
А сега (со оваа плата мизерна од 4.000,...), со илјада денари гориво не можеш да идеш од Скопје до Велес, а да седнеш во ресторан, треба да бараш пари од дома.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
го прочитав, ама ти не си го сфатил. Ништо тој не спомна дали му било платено.
И во тој муабет со чирачењето, праксата, тоа се извршува додека се школуваат децата, а не отпосле, откако се квалификувани за работа.

И за време Југославија, имаше работни акции. Ама тоа друго време беше, со една пара ставаш гориво во фичото и возиш цела недела. Со другата пара пиеш во ресторан секој ден како господин.
А сега (со оваа плата мизерна од 4.000,...), со илјада денари гориво не можеш да идеш од Скопје до Велес, а да седнеш во ресторан, треба да бараш пари од дома.
Не за како било во негово време, неко какви се тие што му доаѓаат на него на пракса. И ако немаш работа што мајка бараш у ресторан да седиш да јадеш, ќе си купиш геврек и јогурт и јади дома. Како викаат старите ќе си ја пуштиш ногата колку што ти е долга чергата. И од кај тоа ако си завршил факултет квалификуван си за работа а искуство? Мал дел се тие што кај нас факултет завршиле и истото знаат да го применат во пракса, ова сум го сватил со онака чист лајт муабет со машинци за структури, сресови како се движат тие и кој профил е најдовар за каков стрес на пример. И на крај никој не ти става пиштол на глава, ако ти е поубаво дома да седиш и на кафиња да идеш по цел ден за ич пари место да се здобиеш со работно искуство за 4000ки твој избор, твој проблем.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Не викам да останеш во Македонија и да работиш за 4400 денари практикант (што за наши услови е добро) иди надвор ако имаш можност, коментарот ми беше за бугарскиот пасош, освен нели ако така и се чуствуваш. Аашто ако утре јас земам австралиски, норвешки или што ти ја знам, јас си мењам (или вадам двојно) државјанство, а за да извадиш бугарско треба до трето колено да ги направиш во фамилија сите бугари и башка дека имаш бугарски чуства, се чуствуваш бугар итн. а за тоа треба да го прашам прво татко ми, и покојниот ми дедо (кој и да беше жив срам би ми било).

И чисто онака ромкана (да не речам циганка било некултурно) што ми чисти дома еднаш во две недели зима 800-1000ка од ден, чисти секој ден во различни куќи така да вади 20-25000 денари месечно, ама ретко кое Македонче ќе се осуди на такво нешто зашто нели испот чест е тоа ќе го/ја зборат комшиите/комшиките чистела по друѓи куќи. И не дека е сиромашна, маж и има фирма, печатница некоја, ама она цел живот тоа работела, и низ европа ко млада (белгија, германија итн.) и башка добра пара си вади и ја заболе пичката за комшиките
Не се осеќам како бугар, ниту како грк ниту како никој друг, се осеќам како македонец, но кога е прашање животот заеби патриотизам бев ја патриот некогаш, 11 год бев во служба во армијата наша стекнав повреда од војната 2001 и ме шутнаа како куче па снајди се како знаеш, така да сега ич не ми е гајле дали во лична карта ќе ми пишува бугарин, грк, циган или било што сега ми е најважно да имам некој солиден живот.

F

FARANG

Гостин
Ах, дете.
Лесно е да седиш во Острелија и да дискутираш за аргатите во Македонија.
10 долари дневно не е исто со 3 долари дневно. Ако треба да смениш два автобуси додека стигнеш на работа, пардон, пракса, за тебе останува .!. да јадеш за да преживееш денеска. И ако сакаш да се напиеш вода, на ова жешко, ќе пиеш топла ебате.

Во Острелија, додека студираат, има програма за пракса, додека тука, нема таква програма, оти не е дозволено со нашиот систем.

И за крај, лесно е да бидеш патриот а да живееш во Острелија. Така, проектот за тебе испаѓа одличен, а за нас значи дотепување на сопствениот народ.
Ако толку ти се допаѓа проектов, дојди и работи, уствари, обучувај се, па да те видам тогаш што ќе кажеш.

Ako ne ti se sviga ne se prijavuvaj be covek... Sto da ti kazam. Ne e obavezno neli? Sekoj ima pravo na svoe mislenje toa sto si ti plitok i nemozes da ja vidis vrednosta vo proektot si e tvoja rabota.

Sto ima vrska inace patriot i Australia? Ti dadov primer kako e tamu i deka FUNKCIONIRA.

Koga nikoj nisto ne pravi plukate deka ne se pravi, koga pravat plukate deka se pravi. Cuden narod sme...

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Добро се извинувам заборавив да спомнам.
Додека „работевме“- како чираци,земавме некоја плата-не плаќаа.
Значи тоа е 22-24 дневници на 1/2 = 11-12 работни денови.
Платата незнам колку беше да се изразам во парични срества,но
сосем доволна за како месечен џепарец да не бараме од дома,
и сме биле задоволни(иако јас сум ја работе работата,зборам за третата година,па и втората,исто како било кој друг вработен мајстор.
.............................
За сегашнава состојба ако повеќе ве интересират „интелектуалците“
поточно мозоците оние со ВСС-инжињери што доаѓаат по фабриките.
Значи не зборам за канцелариски кадар-компјутер и англиски и кафе.
Туку за оние стручњаци за во погон . З А К У Р Н Е ГИ Б И В А.
Прво,честито завршиле,зеле диплома но пракса за тоа што го учеле
и се стручњаци и знаење од областа ,колку јас од АПОЛО и Шатл и
Абре појма си немаат,а треба од нив да очекуваме да ни кажат,или не дај
боже да унапредат нешто во произвоството или некоја нова иновација да дадат. Зјапат само ко теле во шарена врата,а знаете зошто е така.
Учеле за кранови,дигалки ,сајли.макари,преноси,терети и се разбира формули,ама бре не виделе во пракса како е тоа да дигнеш 24 тони,и како да го врзеш и осигураш,па затоа се дешават несреќи секаде од прости
причини.(како она кај вас смешни инсерти со дизалицата на обала)
овој пример го дадов онака ми дојде најпрост, а за посложено нешто,да не правиме муабет се се остава на нас мајсторите,ништо нема од нив да чуеш,освен како она што спомнав за ливчето и снимки од ороспии.
Па ако му кажеш не знаеш се лути одозгора уште.Јас го рачунам за добар инжињер оној кој почнал од КВ мајстор,што знае каков е тежок животот,и што не го буткал татко му, па потоа и работи и студира,е од него ќе биде добар инжињер,тој веќе го познава произвоството и машините,и работел на нив и на конечниот производ,и ги увидел сите маки и тешкотии во врска со тоа.
Но за жал ретки се вакви. Сега што доаѓаат во погон инжињери се се со препорака НЕЧИИ а НИКАКВИ. И ќе се влечат 5-10 години прво низ погон, во парови по двајца да не се изгубат,не знаејќи ни они што им е работа и што треба да работат а и незнаат.Ако чуеш добар ден и толку.
И не - не доваѓат на практиканство,бидеиќи се повеќето нивни-наши де
се знае одма решение и плата и одма сакат да се Менаџери.
А дипломите е тоа е тајност-строго чувана,не смееш ни да прашаш,
оти да не испадне некој ВСС-бербер или козар а е г-дин дипл. инг.
Тоа е затоа што после средно се оди одма на факултет.Не треба така.
Неколку години 3-4 работа па на факултет.Или и факултет ама и пракса,
секојдневна ,неделна или месечна,ова ги има изгледа само на факултетот за медицински науки.А таму така и треба,за нас се работи.

F

FARANG

Гостин
3 месеци обука, без обврска на работодавачот да те вработи. После тие 3 месеци, ќе земе нови аргати.
Вмбло ќе си ќари троа гласови на следните избори, отепаниот ќе иде пак да работи на друго место за 6.000 непријавен, кај работодавец кој шитнал еден ручек на инспекторите.
Острелија вс. Македонија. Ај, нека дојде детето кај мене да работи на нива за 4000 месечно, и вода ладна гратис ќе му давам ако сака.

Kako toa bez obvrska... Vo statijata pisuva 50% sto spored mene (kako rabotodavec) e PREMNOGU. Ako ova go izdejstvuvala vladata ondak svaka cast. Moe iskustvo e deka 1 od 3ca rabotnici zboram za tie bez iskustvo vredat na kraj.

Deteto inace tebe so se nivata i celo selo moze da te kupi ;) taka da olabavi malku. Vsusnost nema sto da se diskutira so tebe se gleda ti se eden partiski hejter samo da se drobi bez osnova.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Додека „работевме“- како чираци,земавме некоја плата-не плаќаа.
Значи тоа е 22-24 дневници на 1/2 = 11-12 работни денови.
Платата незнам колку беше да се изразам во парични срества,но
сосем доволна за како месечен џепарец да не бараме од дома,
и сме биле задоволни(иако јас сум ја работе работата,зборам за третата година,па и втората,исто како било кој друг вработен мајстор.
.............................
боже да унапредат нешто во произвоството или некоја нова иновација да дадат. Зјапат само ко теле во шарена врата,а знаете зошто е така.
Учеле за кранови,дигалки ,сајли.макари,преноси,терети и се разбира формули,ама бре не виделе во пракса како е тоа да дигнеш 24 тони,и како да го врзеш и осигураш,па затоа се дешават несреќи секаде од прости
овој пример го дадов онака ми дојде најпрост, а за посложено нешто,да не правиме муабет се се остава на нас мајсторите,ништо нема од нив да чуеш,освен ако она што спомнав за ливчето и снимки од ороспии.
Па ако му кажеш не знаеш се лути одозгора уште.Јас го рачунам за добар инжињер оној кој почнал од КВ мајстор,што знае каков е тежок животот,и што не го буткал татко му, па потоа и работи и студира,е од него ќе биде добар инжињер,тој веќе го познава произвоството и машините,и работел на нив и на конечниот производ,и ги увидел сите маки и тешкотии во врска со тоа.
Но за жал ретки се вакви. Сега што доаѓаат во погон инжињери се се со препорака НЕЧИИ а НИКАКВИ. И ќе се влечат 5-10 години прво низ погон, во парови по двајца да не се изгубат,не знаејќи ни они што им е работа и што треба да работат а и незнаат.Ако чуеш добар ден и толку.
секојдневна ,неделна или месечна,ова ги има изгледа само на факултетот за медицински науки.А таму така и треба,за нас се работи.
Друже да се разбереме се согласувам со тебе потполно(не мислев дека ти ги тепаш и малтретираш), него на Ryuk не му е јасна работава со какво „знаење“ излагаат денешниве студенти од практичен аспект. Во германија на пример мегу средно и некој факултет од машинската област обавезно ти бараат пракса (сеа дали беше 1 или 3 месеци незнам) башка имаш уште еднаш во мастерот задолжително стажирање од 3 до 6 месеци во некоја компанија од нивната област. Ама не бе бато он мисли завршил факултет и го фатил господ за муда, одма менаџер/директор без никакво практично познавање од светот и како компанијата функционира. Ке си почнеш од доле и ако те бива ќе стигнеш до горе

F

FARANG

Гостин
50% (знакче за нееднаквост) 100%
И тука важи правилото, пријатели.

И пак, некои ќе добијат покачување до 6.000. А со тие 6.000 освен што ќе можат да платат за превоз и една виршла дневно, ќе може да се купи и орбит за жвакање.

Со оваа ефтина работна сила, полека со нови чекори, че ги победиме и Филипинците.

Daleku ste od Filipincite. Za razlika od MKD tamu pokraj tagalog (flilipinski) oficijalen jazik e i angliski. Za razlika od MKD koga ke se nafatat za nesto gledaat da go zavrsat. Ako imas nekogas moznost odi i vidi (jas tamu prefrliv del od mojot biznis vo MKD) kako oni ziveat, rabotat i se borat pa ke pocnes poveke da go cenis ona sto go imas. Za napredok potrebno e da se ispotis i dokazes a nesamo da kukas. Eve ti eden dobar dokumentarec za anglicanec vozac na autobusi koj se "proba" vo Manila, najteskoto mesto na svetot da bides vozac. Obrni vnimanie i nauci nesto od toa

http://www.youtube.com/watch?v=e_Ht_19N8Uw

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Не се осеќам како бугар, ниту како грк ниту како никој друг, се осеќам како македонец, но кога е прашање животот заеби патриотизам бев ја патриот некогаш, 11 год бев во служба во армијата наша стекнав повреда од војната 2001 и ме шутнаа како куче па снајди се како знаеш, така да сега ич не ми е гајле дали во лична карта ќе ми пишува бугарин, грк, циган или било што сега ми е најважно да имам некој солиден живот.
2001ва мал бев ама јасно ми е колку гомнарии се случија тогаш и жал ми е за тебе и за многу други како тебе што се тепаа горе, за овие другиве после од планина во фотеља политичари да станат. Си кажав јас зашто мислам дека бугарски е лошо, има слични финти и со романски и остали држави, а ако мислиш дека во бугарскиот ти е спасоит и надвор те чека работа на кило, бујрум ни јас ни перо ни грујо неможат да те спречат. Само да не зажалат децата твои или нивните ради тоа понатака во животот...

T

Tetro

Гостин
:vozbud::vozbud:
Ми стигнале мал милион известувања, додека се вратам.

Во меѓувреме, ефтиното може да стане и поефтино. Бујрум нови инвеститори, македончето падна на колена.

И не, не сум политички мотивиран, дека последните 20+ години се случува да работиме за други, не за нас.
http://www.time.mk/cluster/dee4dd2a48/ivanov-vo-baku-azerbejdzan-saka-da-vlozuva-vo-makedonija.html

Член од
8 декември 2009
Мислења
702
Поени од реакции
528
ЗОШТО СЕ ВОВЕДЕ МИНИМАЛНА ПЛАТА ОД 8500 ДЕНАРИ ? ВЛАДАТА ГО КРШИ ЗАКОНОТ ЗА МИНИМАЛНА ПЛАТА И ОД ОВА САКАШ ПРАВНА ДРЖАВА АБЕ НЕ БИВА ДО КОГА ВАКА?
Нема да ја бива ако си ти не дај боже правник.

bobipp

Let's cook!
Член од
15 август 2008
Мислења
11.989
Поени од реакции
7.131

овој пример го дадов онака ми дојде најпрост, а за посложено нешто,да не правиме муабет се се остава на нас мајсторите,ништо нема од нив да чуеш,освен како она што спомнав за ливчето и снимки од ороспии.

Пробај нешто да прокоментираш за начините на работа, производството кај нас, да дадеш предлог што всушност е тоа што ти го кажуваш, да предложат иновација, да видиш после како ќе те гледаат наопаку, како ќе те викнат на состанок, како ќе ти се заканат меѓу редови...па нема да ти текне другпат да размислуваш, камоли да кажеш нешто јавно. Нашиве работодавачи не сакаа брат, учени, паметни луѓе кои ќе мислат со своја глава. Тие сакат буквално телиња кои ќе рмбаат мин. 8 саати, со главата надолу и дури ќе молат да останат прекувремено. Е тоа е реалноста. А дека има луѓе со инжинерски дипломи а појма немаат од техника тоа е точно, ама за тоа е крива државата, системот, кој дозволил такви луѓе прво и прво да стапнат на технички факултет, а после и што им се дале дипломи, а во средно немале повисока од 3-ка по математика, електротехника, физика, хемија и сл. Али не се сите такви. Затоа треба да се пронајдат најдобрите во морето од дипломирани. А за тоа треба некој да ти даде шанса, да се докажеш. Али кај нас по истото правило, шанса добиваат прво тие со врски, роднини, пријатели, итн. па тек на крај случајно ако остане нешто за тебе...

Јас никогаш никого не сум молел за помош, за оценки, учење или било што. Си ја сакам техниката, науката, секоја оценка шо сум ја добил е чисто со мојот труд. Завршив и средно техничко и електрофакултет и магистрирав лани.
После завршувањето на факултетот (читај државата) ич не му е гајле за тебе како пред запишувањето кога фрчат на сите страни реклами, презентации за средношколци да се запишат кај нив оти нивниот факултет бил најдобар, призната диплома секаде....My ass...за нив вредиш само додека студираш да го полниш буџетот по разни основи, а после кога треба да придонесиш за доброто на државата, да ја изградиш, како што трубат на промоции, говори и сл....тогаш нигде ги нема...

Проблемот со вработувањето ќе беше многу помал ако беа построги критериумите во средно, за упис на факултет, за завршување на факултет. Кај нас се е тргнато низ брдо, без никаков план, како мува без глава. Затоа и државата ни е ваква каква што е. И Полска, Чешка, Словенија, Естонија и сл. беа дел од стари системи, и тие беа дел од транзициски периоди ама ете ги ден денес се сосема солидни држави, на здрави нозе, со добри економии, со индустрија, производство....ние не ни тапкаме во место, ни ОДИМЕ НАЗАД, за жал....

еве и една добра вест:
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=E117E711AF7D844C82BD946627A2FECF

Член од
24 јуни 2012
Мислења
39
Поени од реакции
13
Пробај нешто да прокоментираш за начините на работа, производството кај нас, да дадеш предлог што всушност е тоа што ти го кажуваш, да предложат иновација, да видиш после како ќе те гледаат наопаку, како ќе те викнат на состанок, како ќе ти се заканат меѓу редови...па нема да ти текне другпат да размислуваш, камоли да кажеш нешто јавно. Нашиве работодавачи не сакаа брат, учени, паметни луѓе кои ќе мислат со своја глава. Тие сакат буквално телиња кои ќе рмбаат мин. 8 саати, со главата надолу и дури ќе молат да останат прекувремено. Е тоа е реалноста. А дека има луѓе со инжинерски дипломи а појма немаат од техника тоа е точно, ама за тоа е крива државата, системот, кој дозволил такви луѓе прво и прво да стапнат на технички факултет, а после и што им се дале дипломи, а во средно немале повисока од 3-ка по математика, електротехника, физика, хемија и сл. Али не се сите такви. Затоа треба да се пронајдат најдобрите во морето од дипломирани. А за тоа треба некој да ти даде шанса, да се докажеш. Али кај нас по истото правило, шанса добиваат прво тие со врски, роднини, пријатели, итн. па тек на крај случајно ако остане нешто за тебе...

Јас никогаш никого не сум молел за помош, за оценки, учење или било што. Си ја сакам техниката, науката, секоја оценка шо сум ја добил е чисто со мојот труд. Завршив и средно техничко и електрофакултет и магистрирав лани.
После завршувањето на факултетот (читај државата) ич не му е гајле за тебе како пред запишувањето кога фрчат на сите страни реклами, презентации за средношколци да се запишат кај нив оти нивниот факултет бил најдобар, призната диплома секаде....My ass...за нив вредиш само додека студираш да го полниш буџетот по разни основи, а после кога треба да придонесиш за доброто на државата, да ја изградиш, како што трубат на промоции, говори и сл....тогаш нигде ги нема...

Проблемот со вработувањето ќе беше многу помал ако беа построги критериумите во средно, за упис на факултет, за завршување на факултет. Кај нас се е тргнато низ брдо, без никаков план, како мува без глава. Затоа и државата ни е ваква каква што е. И Полска, Чешка, Словенија, Естонија и сл. беа дел од стари системи, и тие беа дел од транзициски периоди ама ете ги ден денес се сосема солидни држави, на здрави нозе, со добри економии, со индустрија, производство....ние не ни тапкаме во место, ни ОДИМЕ НАЗАД, за жал....

еве и една добра вест:
http://www.vecer.com.mk/?ItemID=E117E711AF7D844C82BD946627A2FECF
Потполно се согласувам со твоето мислење на нашето образование му фали многу ПРАКСА ЏАБЕ Е БУБАЊЕ КОГА НЕМАС ПРАКСА
--- надополнето: 28 јуни 2012 во 22:22 ---
Не е плата ова? ти не си вработен туку одиш на пракса, ни потпишуваш договор за вработување ни ништо, тие што ке одат нека бидат среќни и со 5000 оти за пракса никој не дава пари, јас сеа летото ако одам во Полиција од факултет на пракса, ќе ми даде мене некој 5000? НЕ, ќе бидам буреконосач ама тоа е пракса а не работа и ти даваат тие 5000 како патни трошоци, хранарина ова она, а не е плата....минимум плата е 8500 а минимум праксирање е 0 денари....затоа пак ке речам не се бунете оти за пракса даваат пари оти треба да биди само пракса, некој те учи тебе, што попотака може да резултира со решение за работа.....е дури тогаш треба да си ги бараш правата од 8500 ден плата, оти тогаш си вработен а сега не.

Се на се, редно беше некој да им даде по некој денар на граѓаните - што е за поздрав - браво, преку кур ми дојдоа споменици и споменици веќе :)
Програмата за практиканство ќе бидат опфатени млади невработени лица на возраст до 27 години

--- надополнето: 28 јуни 2012 во 22:27 ---
Нема да ја бива ако си ти не дај боже правник.
Не сум правник.Само гледам дека се радувате на 5000 и 8000 денари плата.За семки ке останат ли?:tapp:

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Глејте таму да научите нешто и корисно да работите. Туфкање да носеше пари Македонија ќе беше како Швицарска.

Kajgana Shop

На врв Bottom