Ефтина работна сила, деградирање на трудот и феноменот "познат работодавач"

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување
Член од
8 август 2008
Мислења
1.309
Поени од реакции
151
tie 4490 denari se vsusnost Hranarina....najvisokata stavka za hranarina.......toa e.....dobivas samo iskustvo koe e na zimi majka a ne ena hartija....i kako volonterstvoto samo hranarina ti sleduva
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 21:03 ---
Ова е потег да ги отераме у три лепе пи*ке материне, 5000 денари или 4400 денари леле кое искористување .

изгледа некои работи не ти се јасни...........шо сакаш ти бе....одам да работиш у фотеља и јас сакам ама неможе...........акам наму по терени........и јас одев како практикант за хранарина ама ми се погоди...преку познанставта шо ги напраив во тоа практиканство.....како е кога одев за искуство само.....па ми дадоа некоа бедна плата па две години со таа па постепено одеш нагоре......нормално ако се докажиш е сеа ако вујкото ти е судија тоа е друго..........мене не ми е.......па одев по потешкиот пат......ама сеа не се жалам....се живее некако

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
љубовта теоретски многу убаво звучи, малку е поинаку во пракса.
инаку никој не ве тера со сила. добро кажаа претходно, за занает на чиракот никој не давал плата, напротив и чиракот плаќал за да научи занает.
предноста е во тоа што ај што ке видите како тоа изгледа во пракса, како е да работиш со луѓе, како е кога шефот ке дојде ненаспан и нервозен на работа и многу други работи кои ги нема во средно и на факултет. друга многу битна работа е што со тоа имаш можност да се запознаеш или да се смешаш со луѓе кои се веќе во таа бранша, да те забележат, да се покажиш и ако ништо друго ке склопиш познанства кои во иднина ако си паметен можеш добро да ги искористиш. од дома никој нема да ве побара.
дипломата.... дипломата ако не ве знаат во реалниот живот, или ако немате вујко владика можете комотно на ѕидот да си ја обесите како спомен за тоа колку пари и време имате потрошено за џабе.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Aбе волонтерството го имало и во бивша СФРЈ, колку што сум чул од повозрасниве и тогаш откако ќе си завршел школо, било средно, било факултет си морал прво да волонтираш за беспари негде 6 месеци до 1 год. макс. и потоа примање на неопределено т.е. добивање решение за работа, ама денеска луѓе волонтираат по 5/10 год. за 4500/5000 ден. месечно(тоа е само храна и превоз, без плата) ......... а работење секој ден најнормално полна смена(8ч, а може и нешто више), без одмори, слободни денови, право на боледувања, без течење на стаж, без здравствено и.т.н.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Ова е потег да ги отераме у три лепе пи*ке материне, 5000 денари или 4400 денари леле кое искористување .
не ли си осетил кога немаш „ ич “ и 30 денари се ПАРИ
чим така размислуваш за овој конечно добар потег,
ти си за 2кози да ти дадат,ако те бива и ле ле кое искористување ќе падне

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Ајде со електро бандераш малку да биде, шо мисли тој факултет завршил и одма инжинер во РЕК. Да види таму како се менува улична ламба пред избори на скапана дрвена бандера навалена 45 степени :icon_lol:.

F

FARANG

Гостин
Brej koga citam komentarive mi stanuva jasno zasto ne ne biva... Vo australia praktikanti dobivaat 10 dolari na den, prakticno sendvic i pari za prevoz. Sto sakate poveke? Ova e praksa ne rabota.

Dali drzavata ili firmata go plaka toa hm i nema nekoja razlika. Vo Aus, firmata go plaka. Vo Aus ima zakon ako nekoj e poveke od 6 meseci nevraboten koga ke se vraboti drzavata na rabotodavecot mu plaka nekoja suma odma i posle 6 meseci povtorno. Neznam za kolku stanuva zbor denes ama pred 2 god bese se na se okulu 8000 dolari.

Proektot e odlicen, samo napred.

Anco

За солун ДА, ЗА срем НЕ
Член од
1 ноември 2011
Мислења
8.603
Поени од реакции
15.409
Да кажам нешто како беше во мое време по оваа работа .
Немам многу школо,но тогаш 60-70 години беше „Учи сине занат“
па и нашата чаршија цела беше занати-еснафи и тоа 100%
од казанџиите во Еврејското Маало,до ковачите на Бит пазар.
немаше ни една менувачница или кладионица на цел тој потег.
Јас учев и завршив ви „Коце Металец“-но така беше и во другите
стопански училишта: во АСУЦ, трговско,куварско,столарско и сл.
Еден ден си во школо - а еден ден си на пракса, или некаде беше
една недела на школо - една недела си на пракса.
Не те примаат за редовен ученик во било од кој тие „занатски“
средни школи ако не си нашол каде ќе обавуваш пракса.
Тоа се тогаш викаше „ ЧИРАК “- или просто каде си ти чирак
беше прашањето,а не каде си на пракса или практикант.
Јас завршив Машинбравар,но уште во првата година се научив
да заварувам,и ми било голем мерак да заварувам по цел ден,
сите мајстори ми давале и ми се лупеле рацеве од таа работа.
Имавме „дребонг“во погонот,и по втора година отиде калфата во
војска ,и јас за бргу време го научив и тоа да го работам,
тој ме обучи во тоа,и потоа цела година ( 3 во школувањето )
сите работи на таа машина ги работев јас како чирак.
По цел ден исто како било кој друг вработен и со квалитет.
Откога ќе завршиш со успех и школото ама и праксата,имаш диплома.
Без позитивна оцена од „ ЧИРАЧЕЊЕТО“ нема диплома.
Се полагаше и пракса: правиш некој предмет и операција по струката.
Потаоа си бараш работа ,веќе како обучен и спремен за работа:
БРАВАР; ЕЛЕКТРИЧАР; СТОЛАР; КУВАР: ДРЕАР:АВТОМЕХАНИЧАР.
Но веднаш не добиваш решение за мајстор,бидеиќи немаш ама ИЧ стаж,
одиш си бараш фирма,може и кај што си ЧИРАК бил,ама сега жќе бидеш,
КАЛФА и на платен список со плата.По една година,најдоцна три
добиваш решение за МАЈСТОР АНЧО = КВ БРАВАР.
По некаде пет до десет години работа ,може но и со предлог на шефот,
да бараш да полагаш за ВКВ, тоа е високо-кваливикуван бравар.
А пак тоа значи дека ,покрај тоа што добро-одлично го владееш ЕСНАВОТ , може и да водиш и група, т.с. да бидеш и бригадир.
Ако сакаш пак да одиш понатаму,тогаш си ја вршиш работата ( КВ )
и одиш учиш вечерно школо за техничар,каде бараа нек.год.раб.стаж.
Се разбира на почеток,купување цигари,и четврт леб и кобасица,
беше наша работа на ЧИРАЦИТЕ, а и чистење на машините и метење.
.......................
Ама сега не е така.
Затоа кај мене доаѓаат на работа на„ ПРАКТИКАНСТВО“ деца и што ?
има диплома металска струка. Но појма нема од ЕСНАФОТ. Дибек.
или електричар,или било што друго за к...не ги бива,
затоа треба повеќе пракса,како порано - со работа
а сега доаѓа сабајле,и го вади ливчето од џеб и ми вика :
- „ Гледај за едно, ме заеба ..мам.... му...е.....“
е на тоа мислат, а не да научи да заварува или нареже навој на цевка.

Член од
14 мај 2012
Мислења
146
Поени од реакции
50
Има пракса по средните училишта шо е ова сега?
--- надополнето: 27 јуни 2012 во 20:02 ---
Магарето го изеде волкот ете тоа е.
Таа „пракса“ не ја бива ни за по дома да работиш.

Член од
29 септември 2011
Мислења
2.137
Поени од реакции
2.325
Како да не. Јас сум практикант и одам на пракса и научив премногу и сум презадоволна, запознав луѓе, научив одредени работи кои не сум ги знаела претходно.
Слугување... молим ти се...o_O Кај нас сакате да завршат сите факултет и после на уште недобиена диплома да добијат понуда за фотеља, без ден пракса или искуство.
Волонтирање и пракса се нормални појави насекаде во светот, не може некој прцул вчера дипломирал одма да добие стаж, работа, промоција, плати... Треба да си оди по ред, а прво на линијата е праксата, за да научи како одат работите. Од прво ниво, па погоре до повисоко, а не директно во фотеља.
Не ми е проблем и да волонтирам и да одам на пракса, макар и без пари, затоа што јас тоа го правам за себе, за свое надоградување, учам и запознавам луѓе од кои учам. Не гледам што има “слугување“ овде.:rolleyes: Никој не почнал од директорско место, сите учеле на почетокот.
Многу јасно ;) ова е еден од начините до поефикасна администрација.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
не ли си осетил кога немаш „ ич “ и 30 денари се ПАРИ
чим така размислуваш за овој конечно добар потег,
ти си за 2кози да ти дадат,ако те бива и ле ле кое искористување ќе падне
Знам јас како е кога имаш и како е кога немаш, научив да ги ценам парите на потешкиот начин, а за кози си ти а не јас зашто гледаш како цигански коњ само напред а не и од двете страни, имаш и други опции освен да работиш три месеца за џабе, треба да го искористиш мозокот, работи и штеди не аздисувај по кафани, дискотеки и кафичи месец до два, подај документи за бугарски пасош и работи уште 10 до 12 месеци овде за толку време ќе излезе пасошот, е после тоа работа имаш да бираш, само како показател ќе ти посочам дека физичка работа во Шведска е 8 до 12 еура саат, келнер во Норвешка е 700 евра плус бакшиши а бакшиши има доста, физичка работа во Швајцарија е 100 до 120 евра дневно, плус уште едно илјада други опции и поволности во многу други земји а и во наведените.
Е сега размисли кое ти е подобро 3000 евра месечно надвор од МК или 5000 денари и секој ден да си дома.
изгледа некои работи не ти се јасни...........шо сакаш ти бе....одам да работиш у фотеља и јас сакам ама неможе...........акам наму по терени........и јас одев како практикант за хранарина ама ми се погоди...преку познанставта шо ги напраив во тоа практиканство.....како е кога одев за искуство само.....па ми дадоа некоа бедна плата па две години со таа па постепено одеш нагоре......нормално ако се докажиш е сеа ако вујкото ти е судија тоа е друго..........мене не ми е.......па одев по потешкиот пат......ама сеа не се жалам....се живее некако
И јас сакам фотеља, ама нема, ама за 5000 денари не работам искрено ти кажувам, не дозволувам да ме прават будала во здрав мозок, а за опции имаш не е да немаш, али новиве генерации не работат сешто бираат работа сите сакате да лежите и да се напушувате трева и да се фалите како е тоа добро, опции имаш али се додека размислуваш кој од другарите ќе купи тревка ќе кукаш овде на форуми.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
Знам јас како е кога имаш и како е кога немаш, научив да ги ценам парите на потешкиот начин, а за кози си ти а не јас зашто гледаш како цигански коњ само напред а не и од двете страни, имаш и други опции освен да работиш три месеца за џабе, треба да го искористиш мозокот, работи и штеди не аздисувај по кафани, дискотеки и кафичи месец до два, подај документи за бугарски пасош и работи уште 10 до 12 месеци овде за толку време ќе излезе пасошот, е после тоа работа имаш да бираш, само како показател ќе ти посочам дека физичка работа во Шведска е 8 до 12 еура саат, келнер во Норвешка е 700 евра плус бакшиши а бакшиши има доста, физичка работа во Швајцарија е 100 до 120 евра дневно, плус уште едно илјада други опции и поволности во многу други земји а и во наведените.
Е сега размисли кое ти е подобро 3000 евра месечно надвор од МК или 5000 денари и секој ден да си дома.

И јас сакам фотеља, ама нема, ама за 5000 денари не работам искрено ти кажувам, не дозволувам да ме прават будала во здрав мозок, а за опции имаш не е да немаш, али новиве генерации не работат сешто бираат работа сите сакате да лежите и да се напушувате трева и да се фалите како е тоа добро, опции имаш али се додека размислуваш кој од другарите ќе купи тревка ќе кукаш овде на форуми.
Во Норвешка со 700 евра кирија нема да можеш да си платиш и ако тебе тоа ти е амбиција во животот со среќа. Бугарски пасош не фала можам и без него, а не дедо ми во гроб да се превртува зашто сум го пишал бугар а се колел на осоговски со нив. Чисто за пример од моја струка 3-6 месеци Internship (практикант) во NASA, ESA, Austrium, EADS итн голем дел од нив ништо не добива или до кај 250 - 350 евра макс што значи кирија да си платиш и ти отидоа парите. Факултет знам во Скопје како се завршува со бубици, ливчиња и кур се тресе и башка 10.0 просек нешто што по западов го нема или можда 1 во 10 години.

И од такви што капацитет им е да бидат физички работник во швајцарија или келнер во норвешка ама чичко им е министер па и они во фотеља сме дојдени на тоа дерече што сме денес.

nescafe

за освестување
Член од
27 август 2009
Мислења
604
Поени од реакции
277
Во Норвешка со 700 евра кирија нема да можеш да си платиш и ако тебе тоа ти е амбиција во животот со среќа. Бугарски пасош не фала можам и без него, а не дедо ми во гроб да се превртува зашто сум го пишал бугар а се колел на осоговски со нив. Чисто за пример од моја струка 3-6 месеци Internship (практикант) во NASA, ESA, Austrium, EADS итн голем дел од нив ништо не добива или до кај 250 - 350 евра макс што значи кирија да си платиш и ти отидоа парите. Факултет знам во Скопје како се завршува со бубици, ливчиња и кур се тресе и башка 10.0 просек нешто што по западов го нема или можда 1 во 10 години.

И од такви што капацитет им е да бидат физички работник во швајцарија или келнер во норвешка ама чичко им е министер па и они во фотеља сме дојдени на тоа дерече што сме денес.
A само ти си во Норвешка нема и други Македонци што живеат таму, 4,5 луѓе во стан и сам е сосем различно .
Сите кога ќе умрат одат на едно место и сите излегуваат од едно место, сите сме исти.
Али што да ти кажам, што си толкав патриот остани си овде и работи за 4400 денари практикант во програмата од првиот пост.
Само да знаеш и оние што живеат во Австралија се патриоти али живеат многу поразлично од тебе.

Член од
2 февруари 2006
Мислења
1.500
Поени од реакции
160
A само ти си во Норвешка нема и други Македонци што живеат таму, 4,5 луѓе во стан и сам е сосем различно .
Сите кога ќе умрат одат на едно место и сите излегуваат од едно место, сите сме исти.
Али што да ти кажам, што си толкав патриот остани си овде и работи за 4400 денари практикант во програмата од првиот пост.
Само да знаеш и оние што живеат во Австралија се патриоти али живеат многу поразлично од тебе.
Не викам да останеш во Македонија и да работиш за 4400 денари практикант (што за наши услови е добро) иди надвор ако имаш можност, коментарот ми беше за бугарскиот пасош, освен нели ако така и се чуствуваш. Аашто ако утре јас земам австралиски, норвешки или што ти ја знам, јас си мењам (или вадам двојно) државјанство, а за да извадиш бугарско треба до трето колено да ги направиш во фамилија сите бугари и башка дека имаш бугарски чуства, се чуствуваш бугар итн. а за тоа треба да го прашам прво татко ми, и покојниот ми дедо (кој и да беше жив срам би ми било).

И чисто онака ромкана (да не речам циганка било некултурно) што ми чисти дома еднаш во две недели зима 800-1000ка од ден, чисти секој ден во различни куќи така да вади 20-25000 денари месечно, ама ретко кое Македонче ќе се осуди на такво нешто зашто нели испот чест е тоа ќе го/ја зборат комшиите/комшиките чистела по друѓи куќи. И не дека е сиромашна, маж и има фирма, печатница некоја, ама она цел живот тоа работела, и низ европа ко млада (белгија, германија итн.) и башка добра пара си вади и ја заболе пичката за комшиките

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
hmmm hmmm ajde da vidime mada ne mi se veruva deka ce uspee sevo ova primer da sum jas nekoj koj drzam nekoj ducan zosto bi trebal da zaposlam nekoj koj ne go poznavam i da moram da go vrabotam godina dena da ne go ispustam od rabota a sto ako nejce da raboti posle tretiot mesec a ti si go primil zakonot ti veli deka mora da go drzis edna godina hmmm
Primer leandra dali bi ti primila nekogo eve oglasot e raspisan na AVRM moze da se vidi (ne veruvam ) nego aj da vidime

T

Tetro

Гостин
Brej koga citam komentarive mi stanuva jasno zasto ne ne biva... Vo australia praktikanti dobivaat 10 dolari na den, prakticno sendvic i pari za prevoz. Sto sakate poveke? Ova e praksa ne rabota.

Dali drzavata ili firmata go plaka toa hm i nema nekoja razlika. Vo Aus, firmata go plaka. Vo Aus ima zakon ako nekoj e poveke od 6 meseci nevraboten koga ke se vraboti drzavata na rabotodavecot mu plaka nekoja suma odma i posle 6 meseci povtorno. Neznam za kolku stanuva zbor denes ama pred 2 god bese se na se okulu 8000 dolari.

Proektot e odlicen, samo napred.
Ах, дете.
Лесно е да седиш во Острелија и да дискутираш за аргатите во Македонија.
10 долари дневно не е исто со 3 долари дневно. Ако треба да смениш два автобуси додека стигнеш на работа, пардон, пракса, за тебе останува .!. да јадеш за да преживееш денеска. И ако сакаш да се напиеш вода, на ова жешко, ќе пиеш топла ебате.

Во Острелија, додека студираат, има програма за пракса, додека тука, нема таква програма, оти не е дозволено со нашиот систем.

И за крај, лесно е да бидеш патриот а да живееш во Острелија. Така, проектот за тебе испаѓа одличен, а за нас значи дотепување на сопствениот народ.
Ако толку ти се допаѓа проектов, дојди и работи, уствари, обучувај се, па да те видам тогаш што ќе кажеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom