Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

М

Мартин`

Гостин
Како да си израчунам колку масти наслаги имам, да видам одприлика колку сум далеку од познавање на стомачните ?

Член од
17 јули 2008
Мислења
704
Поени од реакции
260
Едукативно клипче околу протеините и колку се важни од Leroy Colbert.
PROTEIN = RECOVERY,CARBOHYDRATES = ENERGY

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Читам една книга,и во програмата пишува,нормално 6 недели тренинг и исхрана а после 3 недели да намалиш внес на протеини на 30 грама дневно,па после пак нормален внес на протеини 6 недели и се така.. дали е можно вака да расте мускулот?демек ако намалиш внес на протеини така се лачи тестостерон и хормонот за растење и така расте мускулот а не е потребно многу протеин како некој хипер адаптивен циклус или сл. вие имате експериментирано вака,знаете нешто повеќе?
Не барајте научни фантастики по интернетов, и не филозофирајте со шок на мусукули.
Мускулите можеш/требаш да го шокираш во теретана, потоа е потребен одмор и правилна исхрана, а не измислување топла вода.
3 недели по ред, со внес од 30 грама протеини ќе изгубиш голем дел од мускулната маса.

Оваа статија дефинитивно не е за оние кои се занимаваат со тежински тренинг... можеби е за тенисери, или пливачи, и затоа нема потреба од натамошна дискусија за истата во оваа тема.

LaChupacabraLoca

jedi master
Член од
13 октомври 2011
Мислења
3.531
Поени од реакции
5.063
Читам една книга,и во програмата пишува,нормално 6 недели тренинг и исхрана а после 3 недели да намалиш внес на протеини на 30 грама дневно,па после пак нормален внес на протеини 6 недели и се така.. дали е можно вака да расте мускулот?демек ако намалиш внес на протеини така се лачи тестостерон и хормонот за растење и така расте мускулот а не е потребно многу протеин како некој хипер адаптивен циклус или сл. вие имате експериментирано вака,знаете нешто повеќе?
Ја заврши Биохемија и не гледам никаква поврзанот дека намален внес на протеин предизвикува зголемено лачење на тестостерон :cautious: .. Хормоните се главно создаваат од масти ..

Клучен фактор за репарација на муслулно ткиво се аминокиселините , посебно BCAA ( валин, лауцин и изолеуцин , затоа константно балегам дека треба да ги имате у исхраната ).

Мада имаше нешто дека ако калориите од исхраната ти се најмногу од протеин со споредба со ЈХ и масти , тогаш паѓа нивото на тестостерон , бидејќи тогаш поголеми количини на тестостерон се исфрлаат преку урината отколку обично.( на подолг период ).

Али тоа погоре ми нема никаква смисла :coffee:
Про-билдерите гледат да внесуваат 30 грама на секои приближно 3 часа ( а не 30 г протеин на ден , тоа е премалце ) , поентата во тоа е да имаш контантна снабденост на крвта со амино со цел константно мускулите да се хранат со амино и да растат.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Тестостеронот може да варира во тек на ден во однос на исхраната, но знам дека тоа е поврзано со висок внес намасти како холестерол го качува тестостеронот исто и храна богата со цинк овозможува оптимално лачење, се останато за дигање на тестостеронот се прави во теретана и во кревет :D Вежби кои гураат највеќе тежина (чучњеви,бенч...) го дигаат тестостеронот а сетови со голем број повторувања кои доведуваат до печење во мускилите од млечна киселина доведуваат до лачење на хормонот за раст.
Друга ствар, само мал дел од хормоните се стероидни и потекунваат од масти-холестерол останатите се пептидни хормони како пример хормонот за раст и ако редуцираш од внесот на протеини веројатно ќе го намалиш нивното лачење особено затоа што стимулатор за лачење на хормонот за раст е аргинин кој е една од аминокисеслините кои ги има во протеините. Дури и стероидните хормони во крвта се носени од протеински носачи така да повторно нема логика да намалуваш од протеинити. Трето и не помалку важно е дека ако се бавиш со дигање тегови или било кој понапорен спорт и внесуваш само 30 грама протеини на малку подолг рок очекувај дека ќе фатиш настинка или ќе се разболиш од нешто затоа што имунитетот дефинитивно ќе ти отиде аут.

F

FuckYouAll

Гостин
Утре прв пат ќе вежбам нозе, после долго време решив :D
И ме интересират колку серии да правам и со каква тежина, не сакам да се здебелам таму туку да добиам на сила и флексибилност ако е то можно, па да ги расурам на фудбал после на сите.:LOL:

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Некој совет кога се симнува вишок на масти? Порано кога бев повисоко бодифет многу полесно ограничував калории.. сега мн тешко иде.. едноставно ме тера да јадам поише.. некад навечер пукаат кризи не се трпи :D а не ми е многу намален калорискиот внес..2200,2000.. 120,130 гр протеини..

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Некој совет кога се симнува вишок на масти? Порано кога бев повисоко бодифет многу полесно ограничував калории.. сега мн тешко иде.. едноставно ме тера да јадам поише.. некад навечер пукаат кризи не се трпи :D а не ми е многу намален калорискиот внес..2200,2000.. 120,130 гр протеини..
Пробај да не внесуваш ЈХ после попладнето освен може едно овошје тие и така имаат низок гликемичен индекс.
Пресметај дали внесуваш 2,5-3 гр протени на телесна тежина (потребни се повеќе протеини при симнување сало за да се задржат мускулите и метаболизмот)
Ти требаат околу 2 гр ЈХ на кг телесна тежина и околу 0,3 гр здрави масти на кг. Додади ако немаш досега пиено 2-3 чаши зелен чај дневно и кардио активност по можност оделена барем 10-12 часа од дигањето тегови. За да не си гладен на вечер заедно со протеински оброк како пример стек туна или јајца(белки) јади храна која нема калории а заситува како брокула или зелка. Исто провери дали ги земаш во предвид "скриените" калории како пример маслото при пржење на стек, мајонезот во салатата, ложичката шеќер во кафето и слично знам дека малку е параноично да пазиш на секоја ситница ама можеби токму тие работи ти оневозможуваат да го скинеш уште тоа кило две.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Пресметај дали внесуваш 2,5-3 гр протени на телесна тежина (потребни се повеќе протеини при симнување сало за да се задржат мускулите и метаболизмот)
Многу се 3гр протеин на кило бе. 80 кила, 240 грама протеин
бубрезите ќе ти умрат

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Многу се 3гр протеин на кило бе. 80 кила, 240 грама протеин
бубрезите ќе ти умрат
Во право си дека е многу но за да го принудиш организмот да топи масти најдобар начин е да ги ограничиш ЈХ и делумно да ги намалиш мастите, а на сметка на нив малку да го зголемиш внесот на протеини за што повеќе да се осигура зачувувањето на мускулите. За да не ги оптеретуваш бубрезите ќе пиеш што повеќе вода, а во исто време со намален внес на ЈХ и масти од таа страна и бубрезите помалку работат.

Член од
25 јули 2010
Мислења
7.382
Поени од реакции
2.398
Градиве односно деснава града ми изгледа поразвиена од левава, како да го корегирам тоа? :confused:
Иначе само склекови правам,понекогаш на вратило и на школо шо вежав теретана...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Градиве односно деснава града ми изгледа поразвиена од левава, како да го корегирам тоа? :confused:
Иначе само склекови правам,понекогаш на вратило и на школо шо вежав теретана...
Тргни во теретана со тек на време ќе се израмнат и мене ми беа така во почеток.

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Тестостеронот може да варира во тек на ден во однос на исхраната, но знам дека тоа е поврзано со висок внес намасти како холестерол го качува тестостеронот исто и храна богата со цинк овозможува оптимално лачење, се останато за дигање на тестостеронот се прави во теретана и во кревет :D Вежби кои гураат највеќе тежина (чучњеви,бенч...) го дигаат тестостеронот а сетови со голем број повторувања кои доведуваат до печење во мускилите од млечна киселина доведуваат до лачење на хормонот за раст.
Точно.
Просто кажано има два типа на холестерол LDL и HDL. На оние кој се занимаваат со овој спорт, важен им е HDL холестеролот бидејќи го покачува тестостеронот.

Ова е одлична статија за како работи HDL холестеролот, зашто треба да пазиме на HDL-от и како да го покачиме. :)

Ќе ја преведев на македонски, ама не сум при време сега, ако некој има проблем со разбирање англиски нека праша.

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Точно.
Просто кажано има два типа на холестерол LDL и HDL. На оние кој се занимаваат со овој спорт, важен им е HDL холестеролот бидејќи го покачува тестостеронот.

Ова е одлична статија за како работи HDL холестеролот, зашто треба да пазиме на HDL-от и како да го покачиме. :)

Ќе ја преведев на македонски, ама не сум при време сега, ако некој има проблем со разбирање англиски нека праша.
Пиши у кратки црти што се збори

Член од
1 јануари 2012
Мислења
193
Поени од реакции
31
Дечки... ми треба помош од вас за боди билдинг... епа вака да објаснам на кратко... имам основа оцртани гради, стомачни (6 pack), грбни и помалку бицепс и трицепс. Сакам летово малце да се позанимавам со боди билдинг во домашни услови па сакам да ми препорачате некоја добра програма за вежбање... имам тегови 2 KG и еден од 5-6 нзм точно колку е :P и вратило, склекови можам 30 максимум 40 во серија. П.С сакам повеќе стомачниве да ги истакнам и бицепс,трицепс :) Фала однапред ;)

Kajgana Shop

На врв Bottom