Дали Македонците ќе станат малцинство и во Македонија?

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Дали Македонците ќе станат малцинство и во Македонија?

• Вкупно гласачи
    105
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
ОК е се што си напишал ............ ама еве да речеме дека вие кои се залагате за повисок наталитет кај Македонците, зашто вие први не почнете да правите по 3/4/5 деца, па после и другите да се огледаат од вас .......... познавам многумина кои се чукаат во гради дека се патриоти и се залагаат за повисок наталитет, а всушност и тие самите не го спроведуваат тоа на дело, туку само на збор ...... така да се пропаѓа во вода ......... зашто на пр. некој да прави по неколку деца и да биде нели прав патриота, а на пр. некој друг да направи по едно дете и да си живее комфорно, комотно и на раат, а тој патриотот што направил неколку деца да неможе ни да ги прехрани, а камо ли па да им овозможи еден гол просечен живот !
А и не е само тоа друже ........ и финансиите играат огромна улога, но и цивилизацискиот степен ....... во Скандинавија на пр. стандардот им е најдобар на светот, а наталитетот им е катастрофален веќе со децении наназад .......... а и крај краева тоа си е индивидуално прашање и индивидуална одлука(на брачните партнери) ....... во зависност од личните сфаќања, желбите, но и реалните услови и можности секако, ако некој на пр. нема соодветни услови и можности(ниту доволно финансии, ниту пак доволен станбен простор)ниту за едно дете, зашто тогаш би правел неколку деца(ко што викаш ти) ...... чисто само од патриотизам ...... абе луѓе не се живее од патриотизам ........... патриотизмот точно опијанува и залажува привремено, ама потоа суровата секојдневна реалност повторно излегува на виделина, сите тоа добро го знаеме и сме го осетиле !
Имам 21 година и сеуште ми е рано. А за финанскиската состојба со помалку деца, точно, на краток рок ќе биде подобра, али за 30-40 години, не сакам ни да претпоставам. Проблемот е што никој не е свесен што точно ќе се случи. Економијата страшно ќе се намали. Во западните земји не се приметува поради имиграција(исламска во Европа и мексиканска во САД), али тоа е меч то две острици.
Цивилизацискиот степен, точно игра улога, али кај нас еден цивилизациски степен што го имаме. Навистина не знам зошто имаме слаб наталитет(сиромашни сме нели). Како и да е, сите големи империи, односно цивилизации кога ќе достигнат одреден стадиум, не создаваат доволно деца и така се уништуваат. Историските податоци кажуваат дека еднаш ако падне фертилноста, не се поправа. На пример Рим.
Не знам како да ви објаснам дека правење на едно дете или ниедно води кон пропаст во иднина, ако воопшто ни опстане државата. Вие можете слободно да правите малку деца 1 или ниедно, а потоа некој друг ќе ви биде крив за самоуништувањето..
Иако состојбата кажува едно, јас сепак ќе продолжам да се надевам, ќе продолжам да барам и/или едуцирам луѓе за да имаат повеќе деца, и што ќе се случи ако продолжат со слаб наталитет.
Само ве молам не се споредувајте со западните цивилизации пошто броени им се деновите, а јас не сакам ние да завршиме како нив.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Јебига,не сум муслиман,имам пристојно образование,треба да се види светот малце а не да се занимаваш со чување деца.
а тоа дали јас ќе направам 1 или 2 или 10 деца нема ништо да променам,се работи за психологија,култура,традиција на цела една нација.

И како што кажав,целата наша мака со наталитетот на албанците и стравот од албанската експанзија можеше да се реши политички и сега ќе бевме мирни...
ама тоа не ви одговараше,не сакавте да се дели Македонија,сега ќе трпите и живеете во неизвесност.
Ти слободно шетај го светот и ич деца да не чуваш,а Мк не е твоја сопственост па да ја делиш.Твоите два стана во Скопјето можиш да си ги делиш со кого сакаш.Со Албанци,Косовари,Марсовци...

O

Orion.

Гостин
Јебига,не сум муслиман,имам пристојно образование,треба да се види светот малце а не да се занимаваш со чување деца.
а тоа дали јас ќе направам 1 или 2 или 10 деца нема ништо да променам,се работи за психологија,култура,традиција на цела една нација.

И како што кажав,целата наша мака со наталитетот на албанците и стравот од албанската експанзија можеше да се реши политички и сега ќе бевме мирни...
ама тоа не ви одговараше,не сакавте да се дели Македонија,сега ќе трпите и живеете во неизвесност.
На форумов постојат неколку членови МАКЕДОНЦИ кои се поддржувачи на идејата за поделба на мојата држава. Кога прв пат дојдов во ,,контакт,, со нивните постови просто ме шлогираа и ми требаше време да се соземам и повторно да прочитам што напишале за да поверувам во истото. Добро бе, од кај се НАКОТИВТЕ и кој и каде ви го испра мозокот ако воопшто го поседувате? Се исплашиле момците македонци од храбриот албанец па и територии ќе му даваат, е*ани пи*иња ете тоа сте !!

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Ти слободно шетај го светот и ич деца да не чуваш,а Мк не е твоја сопственост па да ја делиш.Твоите два стана во Скопјето можиш да си ги делиш со кого сакаш.Со Албанци,Косовари,Марсовци...
Македонија веќе и да сакаме нема да се дели и албанците веќе не напнуваат на тоа,зошто да се делат кога за 10 години ќе бидат конститутивен народ во Македонија и Македонија ќе биде федерација и така ќе имаат реално влијание во три држави со вкупна површина од 66,000 км2...

И србите не сакаа да прифатат компромис околу Република Српска Крајина кога им се нудеше да биде покраина со широка автономија во рамки на Хрватска и каде ќе можеа да имаат реално политичко влијание во хрватската политика,да блокираат одлуки во пралементот...но сакаа или целосна независност или ништо па ете сега имаат тројца представници во парламентот од кои ништо не зависи.
А од Република Српска Крајина нема ни Р додека србите како народ се соочуваат со целосно изумирање во Хрватска.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.847
Поени од реакции
11.506
Македонија веќе и да сакаме нема да се дели и албанците веќе не напнуваат на тоа,зошто да се делат кога за 10 години ќе бидат конститутивен народ во Македонија и Македонија ќе биде федерација и така ќе имаат реално влијание во три држави со вкупна површина од 65,000 км2...
Овие филмови на кино.

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Александров оди бе шетни малце низ Европа.Многу филмчиња почна да правиш.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
На форумов постојат неколку членови МАКЕДОНЦИ кои се поддржувачи на идејата за поделба на мојата држава. Кога прв пат дојдов во ,,контакт,, со нивните постови просто ме шлогираа и ми требаше време да се соземам и повторно да прочитам што напишале за да поверувам во истото. Добро бе, од кај се НАКОТИВТЕ и кој и каде ви го испра мозокот ако воопшто го поседувате? Се исплашиле момците македонци од храбриот албанец па и територии ќе му даваат, е*ани пи*иња ете тоа сте !!
Значи со главата во ѕид не се иде зошто се ризикува да останеш без глава.

Албанците имаат меѓународна подршка,имаат поголема и попатриотска диаспора,имаат политичка сила во две држави околу нас и во самата Македонија,побројни се,имаат наталитет,помотивирани се-во 2001 не зимаа 500 евра плата како нашите за да идат на фронт и да ја бранат својата држава-сега сигурно се уште помотивирани а ние уште повеќе морално паднати...да не набројувам.

Сега кога го кажувам ова само чекам некој да ме обвини како сум албанец или бугарин или грк или незнам што.
ТОА Е РЕАЛНОСТА !

Исто како што е реалност дека ако и објавиме војна на Грција ќе бидеме окупирани за неколку часа,тоа е реалноста,тоа сме ние.

тука не треба да се лупаме во гради и да се правиме тоа што не сме затоа што лесно е да искочиш на плоштад и да мафташ со знаменца и прославуваш 20 години независност,да искочиш на тв и да го браниш Скопје 2014 и збориш колку си голем македонец и колку си горд,да пцуеш по форуми и на фејсбук дека мртов албанец е добар албанец...се е тоа лесно,секој го може тоа.

Реално се гледа кој колку вреди кога ќе се запука и ќе отидеш на фронт,тогаш се гледа кој каков карактер е и колкав патриот е.

Овие филмови на кино.
Филмови беа дека терористи ќе станат министри,дека албански ќе се зборува во парламент,дека Скопје ќе стане двојазично,дека ќе дојде ден кога ќе се каменува зградата на владата...многу филмови живееме ние денес.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Јас сум рекол на форумов дека можеби ќе ни беше попаметно тогаш да ја решиме со ни 10-12% од Територијата е сега тогаш несакаше никој ... затоа сега го имаме Скопје кое што личи како Техеран ја имаме околината на Скопје која што личи на саудиска арабија (ма да сумљам дека толку џамии има таму) и што сме добиле ? ништо го имаме ЖЕЛИНО под наша контрола ... ако се лажеме ,тоа е само некоја веројатност која што ја кажувам немора да значи дека е целата вистина

патем гледам еве сега за оваа година во првиот квартал малце се изменил трендот тоа е убаво ама незнаеме како ќе биде понатака ...

Член од
3 октомври 2011
Мислења
170
Поени од реакции
64

Албанците имаат меѓународна подршка,имаат поголема и попатриотска диаспора,имаат политичка сила во две држави околу нас и во самата Македонија,побројни се,имаат наталитет,помотивирани се-во 2001 не зимаа 500 евра плата како нашите за да идат на фронт и да ја бранат својата држава-сега сигурно се уште помотивирани а ние уште повеќе морално паднати...да не набројувам.

Сега кога го кажувам ова само чекам некој да ме обвини како сум албанец или бугарин или грк или незнам што.
ТОА Е РЕАЛНОСТА !

Исто како што е реалност дека ако и објавиме војна на Грција ќе бидеме окупирани за неколку часа,тоа е реалноста,тоа сме ние.

тука не треба да се лупаме во гради и да се правиме тоа што не сме затоа што лесно е да искочиш на плоштад и да мафташ со знаменца и прославуваш 20 години независност,да искочиш на тв и да го браниш Скопје 2014 и збориш колку си голем македонец и колку си горд,да пцуеш по форуми и на фејсбук дека мртов албанец е добар албанец...се е тоа лесно,секој го може тоа.

Реално се гледа кој колку вреди кога ќе се запука и ќе отидеш на фронт,тогаш се гледа кој каков карактер е и колкав патриот е.

Филмови беа дека терористи ќе станат министри,дека албански ќе се зборува во парламент,дека Скопје ќе стане двојазично,дека ќе дојде ден кога ќе се каменува зградата на владата...многу филмови живееме ние денес.
не вредиш за да кршам тастатура и прсти едноставно седи дома пи*кетино деморалисана а пристојно образована дека со глава зид не се руши ама еве ја ке ти кажам тоа кој ти го кажал гомна ти јадел како ти сега и да знаеш дека потполно се согласувам со тоа дека со глава зид не се руши ама не се согласувам со тоа дека ако не пробаш од кај ке знаеш дека не се руши зидот морее волу александар македонски им отишол на персијците со 600 000 војска против 2 000 000 и ги победил што значи со глава зид се руши ама треба муда техника и морал :mad:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Изумреле толку многу народи и јазици нивни обичаи религии, нормален процес на секој народ се раѓа се развива и после изумира. Македонскиот народ ги има сите симптоми на народ во фаза на изумирање. За симптомите на народи во фаза на изумирање видете кај Луј Венсан Тома ,,Антропологија на смртта,,.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Јас сум рекол на форумов дека можеби ќе ни беше попаметно тогаш да ја решиме со ни 10-12% од Територијата е сега тогаш несакаше никој ... затоа сега го имаме Скопје кое што личи како Техеран ја имаме околината на Скопје која што личи на саудиска арабија (ма да сумљам дека толку џамии има таму) и што сме добиле ? ништо го имаме ЖЕЛИНО под наша контрола ... ако се лажеме ,тоа е само некоја веројатност која што ја кажувам немора да значи дека е целата вистина

патем гледам еве сега за оваа година во првиот квартал малце се изменил трендот тоа е убаво ама незнаеме како ќе биде понатака ...
Не се работеше за 10-12% , туку ни за 5% од територијата. Полог + Дебар.
А планот беше да се разменат територии. Сосем неприфатливо од албанска страна.

Но таквата идеја нема смисол , пошто на Скопскиот регион живеат сега веќе можеби 150.000 албанци . Како може 1/3 од албанците да останат надвор од таа територија.

Затоа сега Скопје станува центар пажња , најактивни се албанците во Скопје.
Пологот (Тетово) е мирен , таму зборуваат за слободни економски зони.

Ќе биде интересно во Скопје.

И да биде некаква поделба , албанците не можат да кинат повеќе од 20% од територијата на Македонија.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723

Но таквата идеја нема смисол , пошто на Скопскиот регион живеат сега веќе можеби 150.000 албанци . Како може 1/3 од албанците да останат надвор од таа територија.

Паметна идеја и можеше да се реализира 5% може не беше ама под 10% беше ... сега ќе треба држ не дај да правиме со вас и етнички тензии курци палци чуда ...така ќе се решеше за толку кратко време

O

Orion.

Гостин

ТОА Е РЕАЛНОСТА !

Тотално детско мислење али ај да те удостојам...

1. Рамковниот договор може правно да се дерогира.
2. Албанците не се побројни од нас, 20% у Мк плус малубројни косовари можат да се инфилтрираат во евентуален конфликт. Албанија како Нато членка не смее да се меша, не сме веќе мидл ејџес па да освојуваат територии, дотолку повеќе истото е меѓународно правно забрането.
3. Грција не смее да не нападне поради горенаведените причини
4. Незнам за тебе, јас а како што гледам другариве околу мене воопшто не се демотивирани баш напротив...:)
5. Во 2001 терористите го јадеа немиен цело време, жртви ни земаа само во заседи(кукавички) Вејце, Карпалак, и никако на бојно поле како мажи а тоа зборува многу ЗА ХРАБРИОТ МОТИВИРАН АЛБАНЕЦ - КУКАВИЦА !!! Кога конфликтот ја достигна своата кулминација во Арачиново храбрите мотивирани албанци ВЕЕА БЕЛИ ЗНАМИЊА И ГЗОВИТЕ ИМ ГИ СПАСИЈА НАТО СИЛИТЕ ОД ГЛАДНИТЕ МАКЕДОНСКИ ВОЛЦИ !!! СЕ ПЛАШАМ ДА ПОМИСЛАМ ШТО ЌЕ ИМ СЕ ДЕСЕШЕ ДА НЕ БЕШЕ АМЕРИКА И НАТО.

Тоа е реалноста . . .
--- надополнето: 30 мај 2012 во 18:00 ---

И да биде некаква поделба , албанците не можат да кинат повеќе од 20% од територијата на Македонија.
Што ќе биде интересно бе !!?

Macedonia>>Europe

Faster Than Light
Член од
6 јуни 2007
Мислења
2.582
Поени од реакции
836
не вредиш за да кршам тастатура и прсти едноставно седи дома пи*кетино деморалисана ...
Не е тој деморалисан туку е смрден татар што се обидува да ги деморализира Македонците а јас ќе го пишувам ова на секоја страна ако треба за да се знае. Не за џабе толку си се обичат и поклопуваат во размислувањата со рамковецот на темава.

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
не вредиш за да кршам тастатура и прсти едноставно седи дома пи*кетино деморалисана а пристојно образована дека со глава зид не се руши ама еве ја ке ти кажам тоа кој ти го кажал гомна ти јадел како ти сега и да знаеш дека потполно се согласувам со тоа дека со глава зид не се руши ама не се согласувам со тоа дека ако не пробаш од кај ке знаеш дека не се руши зидот морее волу александар македонски им отишол на персијците со 600 000 војска против 2 000 000 и ги победил што значи со глава зид се руши ама треба муда техника и морал :mad:
Е сеа и ти дупиш споредуваш баби и жаби -_- врати се во денешницава не сме веке 300 година пред наша ера :pos::tapp::tapp:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom