Дали Македонците ќе станат малцинство и во Македонија?

• Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

Дали Македонците ќе станат малцинство и во Македонија?

• Вкупно гласачи
    105
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Чаир (15628 македонци , попис 2002)

2008: 122-249 = - 127

2009: 120-214 = -94

2010: 137-239 = - 102

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.902
Кој к ти е па на тебе
ја бугарин ли сум бе смрдеш еден?
ебате идиотот ебате
Не си бе бугар ти си одроген Македонец..џабе се преправаш и фолираш со твоите надувани тези.

Член од
23 декември 2010
Мислења
578
Поени од реакции
365
Не си бе бугар ти си одроген Македонец..џабе се преправаш и фолираш со твоите надувани тези.
Кој К си ти да ми кажеш да се осудуваш да ми кажуваш дали сум одроден или не сум одроден бе копук еден заостанат?

Не ти замерам
во Скопје 2014 живееш ти
тоа доста зборува кои се твоите капацитети...

а тезите ми се реални ама на вас интернет патриотите не ви одговара
каде бевте на протестите пред влада македончиња патриотчиња фајсбук ултраси
тогаш никаде ве нема

погледни колкав беше одзивот на поканите од безбедносните сили во 2001 на ниво на цела Македонија-поготово на ниво на Скопје па после ќе правиме муабет,таквите како тебе ги читам ко никој.

Па уште ќе дели кфалификации бугари,предавници,одродени...бедник!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Џабе си даате гајрет. Не ја бива, ќе не нема, племето ќе ни се сотре, ја стварно не знам за кого ги праат тие сали, споменици и триста глупости.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Кој К си ти да ми кажеш да се осудуваш да ми кажуваш дали сум одроден или не сум одроден бе копук еден заостанат?

Не ти замерам
во Скопје 2014 живееш ти
тоа доста зборува кои се твоите капацитети...

а тезите ми се реални ама на вас интернет патриотите не ви одговара
каде бевте на протестите пред влада македончиња патриотчиња фајсбук ултраси
Другар , што подразбираш ти под "Протести"
да одиме да предизвикаме нарушување на јавен мир ?
да одиме да се тепаме со полицајци ?
да одиме да кршиме излози/стакла на зграда/автобуси да крадеме од продавници ?
Јебига другарче , не паѓамо под ничие влијание, не паѓаме на ниско влијание како "браќата-комшиите", кога треба ќе излеземе на протест , ако сака нека биде и крај на светот !

methMKD

Евроскептик
Член од
18 јануари 2011
Мислења
1.826
Поени од реакции
723
Џабе си даате гајрет. Не ја бива, ќе не нема, племето ќе ни се сотре, ја стварно не знам за кого ги праат тие сали, споменици и триста глупости.
E сеа и ти да не сотре нема малцинство да кажеш да би станале кој знае никој неможе да знае со овој тренд да евентуално веројатно би станале ама тоа е за мн години а да не снема сигурно нема :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Па коа ќе станеме малцинство тек тогаш да ли ќе ги имаме правата кои сега така несебично ги даваме на друзите.
Јас сега немам права и од мене повеќе права имаат малцинствата, од право на работа па натаму....мислам право де факто не де јуре, пошто се се плаќа де факто а не де јуре.

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
и што ако сме малцинство , посложни ќе бидеме , доказ - историја низ одамнешни векови ....

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
и што ако сме малцинство , посложни ќе бидеме , доказ - историја низ одамнешни векови ....
Апартхејд друже, едино решение(зборам за после 30 год.) ......... ко у Јужна Африка до 1994 год. ...... белците беа 20% а беа доминантни во Јужна Африка врз 80% црнечко население ......... така и ние кога ќе паднеме испод 50% за 2-3 децении ќе бапнеме апартхејд, кој ќе слуша ќе слуша кој не у Вардари че га пљива !:icon_mrgr:
--- надополнето: 28 мај 2012 во 21:59 ---
За духовите ............. наши ! :icon_mrgr:

Член од
18 октомври 2011
Мислења
166
Поени од реакции
78
Не е толку битно дали ќе станеме малцинство колку што е битно дека нашата популација се намалува. И порано сме биле малцинство во повеќе империи и многу држави не освојувале како Отоманска империја, Србија, Бугарија. Но тогаш имале висок наталитет и опстојувале. Но мислам дека сега пирејот по кој сме познати почнува да се суши. Се помалку деца се раѓаат, одамна сме под 2.11 од 1995 мислам.
За да опстоиме мора секое семејство да има барем 3 деца. Со ова дури ќе има и пораст на населението. Иако многумина ќе кажат дека не можат да издржуваат толку деца, има голем број фамилии што можат да си дозволат 4 а имаат 1 на пример.
На краток рок, имањето на помалку деца можеби ќе обезбеди подобра финансиска состојба, меѓутоа на долг рок ќе осиромаши државата и економијата ќе ослабне. ( помалку луѓе - помала работна сила - помалку трошење - помалку пари на фирмите - помалку работни места - помалку плаќање даноци - помалку пари во државна каса - помали плати итн.)

А за тоа што зборите дека ќе станеме малцинство и нема да има проблеми. Ќе има и тоа какви. Ќе направат дестабилизација, и ќе не поделат. Едниот дел Албански, а другиот ќе го земе Бугарија.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.712
Поени од реакции
1.152
Во рок од месец дена две фамилии Македонци,продадоа куќи.....Од 1995 год.па навака 80% се иселија.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
ОК е се што си напишал ............ ама еве да речеме дека вие кои се залагате за повисок наталитет кај Македонците, зашто вие први не почнете да правите по 3/4/5 деца, па после и другите да се огледаат од вас .......... познавам многумина кои се чукаат во гради дека се патриоти и се залагаат за повисок наталитет, а всушност и тие самите не го спроведуваат тоа на дело, туку само на збор ...... така да се пропаѓа во вода ......... зашто на пр. некој да прави по неколку деца и да биде нели прав патриота, а на пр. некој друг да направи по едно дете и да си живее комфорно, комотно и на раат, а тој патриотот што направил неколку деца да неможе ни да ги прехрани, а камо ли па да им овозможи еден гол просечен живот !
А и не е само тоа друже ........ и финансиите играат огромна улога, но и цивилизацискиот степен ....... во Скандинавија на пр. стандардот им е најдобар на светот, а наталитетот им е катастрофален веќе со децении наназад .......... а и крај краева тоа си е индивидуално прашање и индивидуална одлука(на брачните партнери) ....... во зависност од личните сфаќања, желбите, но и реалните услови и можности секако, ако некој на пр. нема соодветни услови и можности(ниту доволно финансии, ниту пак доволен станбен простор)ниту за едно дете, зашто тогаш би правел неколку деца(ко што викаш ти) ...... чисто само од патриотизам ...... абе луѓе не се живее од патриотизам ........... патриотизмот точно опијанува и залажува привремено, ама потоа суровата секојдневна реалност повторно излегува на виделина, сите тоа добро го знаеме и сме го осетиле !

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Една ластовичка не ја прави пролетта, во овој случај тоа значи, јас ако направам 5 деца, голем кур, треба сите да прават така за нешто да биде, значи пак ќе кажам, не можеш ти да бидеш промената која сакаш да ја видиш во светот, со сопствен пример, бидејќи тоа се поединечни случаи кои немаат ефект на целината.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.497
Една ластовичка не ја прави пролетта, во овој случај тоа значи, јас ако направам 5 деца, голем кур, треба сите да прават така за нешто да биде, значи пак ќе кажам, не можеш ти да бидеш промената која сакаш да ја видиш во светот, со сопствен пример, бидејќи тоа се поединечни случаи кои немаат ефект на целината.
Па нормално дека е така, чиста логика .......... еден, двајца или тројца луѓе неможат ништо да променат во една држава ....... мнозинството ги диригира работите секогаш, а не малцинството ........ на пр. што ако некој домаќин и вреден човек работи и носи пари дома, а сите останати во куќата ги трошат парите до последен денар ..... значи ефект=ЗЕРО ............... така и со наталитетот, што ако Петре направил 5/6/7 деца, кога комшиите му Трпе, Митре, Стојко, Ванчо, Миле, Владо, Славко, Васко... имаат само по едно дете ....... значи пак имаме ефект=ЗЕРО !

bitushanec

Борец за човекови права
Член од
17 јануари 2006
Мислења
3.741
Поени од реакции
814
Природниот прираст ја представува промената на бројот на припадници на една популација во единица време.

Наталитетот е особено важен, бидејки од него најмногу зависи природниот прираст, а потоа и од стапката на морталитет, имиграција и емиграција.
Наталитетот до 15 промили (15 новородени на 1000 жители) е низок, наталитетот над 15 до 20 промили е среден, а наталитетот над 20 промили (над 20 новородени на 1000 жители) е висок.

Теоретски, наталитетот од 14 промили генерира природен прираст од 0,6%, при ниска стапка на морталитет од 8 промили кај економско високоразвиените популации, кај кои животниот век е висок. Секој наталитет помал од 14 промили без имиграција ќе даде негативен природен прираст (смалување на бројот на одредена популација) во иднина, дури и кај популациите со многу висока претходна стапка на наталитет.

Заводот за статистика ги објави стапките на наталитет, морталитет и природниот прираст за првиот квартал од 2012 година. Јас грубо ги пресметав стапките на наталитет во поединечните општини во Македонија. Стапката на наталитет е важна за да се види каков ќе биде трендот на природниот прираст во Македонија сега и во иднина.
Eве го соопштението за движењето на населението во МКД во првиот квартал од 2012 г.: http://www.stat.gov.mk/pdf/2012/2.1.12.10.pdf

Моментално, висока стапка на наталитет во МКД имаат само две општини и тоа општина Студеничани 27,6 промили, што означува дека секоја жена раѓа по 5 деца, како и општина Арачиново од 20 промили (секоја жена раѓа по 4 деца). Зарем е можно ова во 2012 година во Европа?! Само општината Сарај со 17 промили има средна стапка на наталитет. Сите останати општини во Македонија имаат ниска стапка на наталитет под 15 промили (под 15 новородени на 1000 постоечка популација). Најниска стапка на наталитет од 3,45 промили во првиов квартал од 2012 г. има оп. Осломеј, доминантно албанска општина.

Како што може да се забележи од последното соопштение на заводот за статистика, зачудува што стапката на наталитет во општините со доминантно албанско население е ниска, освен во општините Сарај, Студеничани и Арачиново (околу Скопје). Сепак, се забележува позитивен природен прираст (зголемување на населението) кај сите општини со доминантно албанско население, зошто тие имале многу висока стапка на наталитет до пред една декада (до 2001 г.) , односно имаат младо население, но во текот на оваа или почетокот на следната деценија и кај тие општини со сегашна стапка на наталитет под 14 промили ќе има негативен природен прираст (намалување на населението), зошто потребни се отприлика две до три децении за намалениот наталитет да влијае на природниот прираст кај популациите што претходно имале многу висок наталитет. Така на пример Босна и Херцеговина во 1985 г. имала наталитет од 15 промили, а во 2003 г. имала наталитет од 10 промили и изразен негативен природен прираст во рок од само 17 години.

Еве ги грубите бројки за стапката на наталитет во поединечни македонски општини во првиот квартал од 2012 година:

Сарај 17
Чаир 13,12
Карпош 8
Кисела Вода 10,18
Аеродром: 8,6
Бутел: 11.3
Ѓорче Петров: 11,15
Центар 12.3
Арачиново 20,7
Босилово 10,1
Битола 8,6
Богданци 8.7
Босилово 10,3
Боговиње 10,65
Валандово 13,6
Велес 12
Виница 10,85
Врапчиште 8,82
Гевгелија7,3
Гостивар 8,83
Градско 12,77
Делчево 8
Демир Капија 9,8
Дебар 9,2
Дојран 11,67
Илинден 9,3
Желино 14,2
Зајаз 4,83
Кавадарци 8,7
Кочани 7,8
Крива Паланка 8,85
Кичево 9,3
Липково 13,74
Кратово 5,6
Неготино 10,74
Осломеј 3,45
Охрид 7,68
Прилеп 9,65
Радовиш 12,9
Пробиштип 7,75
Свети Николе 8
Струга 9,2
Струмица 13
Студеничани 27,6
Тетово 10,1
Теарце 7,8
Штип 10,3

Како се забележува, во првиов квартал од 2012 г., општина Центар /Скопје има поголема стапка на наталитет од општините Тетово, Гостивар, Кичево, Струга и Дебар.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom