Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
28 мај 2009
Мислења
3.361
Поени од реакции
3.963
може не е за тука, ама ај да прашам :)

може ли да изгубам неколку кг само со јадење на супа?
не дека сум дебела, туку имам некоја "залиха" во стомакот, која сакам да ја снема :P

пс: трчам, ама не толку стално..
Zavisi za kolkav vremenski period se raboti nemozes za dva-tridena da se iscistis:P

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
може не е за тука, ама ај да прашам :)

може ли да изгубам неколку кг само со јадење на супа?
не дека сум дебела, туку имам некоја "залиха" во стомакот, која сакам да ја снема :P

пс: трчам, ама не толку стално..
Моеш да изгубиш мускулна маса. Стомакот уште ќе ти изгледа дебел али на вага ќе си полесна.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Zavisi za kolkav vremenski period se raboti nemozes za dva-tridena da se iscistis:P

не ми се брза :)

Моеш да изгубиш мускулна маса. Стомакот уште ќе ти изгледа дебел али на вага ќе си полесна.
зошто мускулна маса? читав на нет, дека со јадење супа, во период од 3-6 недели можеш да изгубиш околу 3-4кг ..

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
не ми се брза :)

зошто мускулна маса? читав на нет, дека со јадење супа, во период од 3-6 недели можеш да изгубиш околу 3-4кг ..
3-4 кила мускул
како зошто, нема да внесуваш доволно протеин за да ги снабдиш мускулите да НЕ се трошат (т.е. да се минимизира трошењето)

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
3-4 кила мускул
како зошто, нема да внесуваш доволно протеин за да ги снабдиш мускулите да НЕ се трошат (т.е. да се минимизира трошењето)
хммм .. дајте бе некој совет како да изгубам бар 2-3кг? :) чисто колку да ми се израмни стомакот ..

Член од
5 јули 2009
Мислења
1.123
Поени од реакции
205
Дали Л-карнитинот може да влијае врз ерекцијата?

Misery

30% off
Член од
3 април 2011
Мислења
1.598
Поени од реакции
2.394
Дали Л-карнитинот може да влијае врз ерекцијата?
Не, Л-карнитинот нема никаква допирна точка со таа физиолошка функција.
(Иако има студии дека помага при еректилна дисфункција меѓу другите работи, понатака беа демантирани од истите научници (source: списанија за здравје :) ) )

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
хммм .. дајте бе некој совет како да изгубам бар 2-3кг? :) чисто колку да ми се израмни стомакот ..
Кардио пола до саат на ден, стомачни вежби да си оформиш мускул, правилна диета да не се прејадуваш, исфрли леб, тестенини, сахароза (не претерувј ни со фруктоза) маргарин, масни и пржени храни и ќе ослабиш :).

Нормално смееш да вежбаш и други вежби не само стомачни но во принцип треба да потрошиш повеќе калории во денот отколку си внесла со храна.

Исто помага ако скратиш вечера така уште полесно ќе намалиш внес на калории но гледај да јадеш доволно свежи салати и зеленчуци за да останеш здрава и во форма :).

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Кардио пола до саат на ден, стомачни вежби да си оформиш мускул, правилна диета да не се прејадуваш, исфрли леб, тестенини, сахароза (не претерувј ни со фруктоза) маргарин, масни и пржени храни и ќе ослабиш :).

Нормално смееш да вежбаш и други вежби не само стомачни но во принцип треба да потрошиш повеќе калории во денот отколку си внесла со храна.

Исто помага ако скратиш вечера така уште полесно ќе намалиш внес на калории но гледај да јадеш доволно свежи салати и зеленчуци за да останеш здрава и во форма :).
добро ајде за вежбање ок, а што да јадам конкретно, т.е колку калории & масти да внесувам дневно, за да останам slim & fit? :)

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
добро ајде за вежбање ок, а што да јадам конкретно, т.е колку калории & масти да внесувам дневно, за да останам slim & fit? :)
Се` што те интересира веќе е напишано низ темиве.

Доколку си упорна да ослабеш, тогаш прочитај малку - едуцирај се. Не очекувај дека некој ќе ти даде магичен одговор - "Јади тоа и тоа - во толку и толку саат", затоа што шансите тоа да биде точно за тебе, со оглед на тоа што никој не те познава нити ја знае твојата состојба, се минимални.

Совет од мене ти е да почнеш да го вежбаш целото тело, со интензитет кој можеш да си го дозволиш, немој да мислиш дека ќе се "набилдаш" ако почнеш да вежбаш - да беше така лесно, целата популација ќе беше развиена.

Seniorita

џм..
Член од
11 април 2011
Мислења
1.344
Поени од реакции
681
Се` што те интересира веќе е напишано низ темиве.

Доколку си упорна да ослабеш, тогаш прочитај малку - едуцирај се. Не очекувај дека некој ќе ти даде магичен одговор - "Јади тоа и тоа - во толку и толку саат", затоа што шансите тоа да биде точно за тебе, со оглед на тоа што никој не те познава нити ја знае твојата состојба, се минимални.

Совет од мене ти е да почнеш да го вежбаш целото тело, со интензитет кој можеш да си го дозволиш, немој да мислиш дека ќе се "набилдаш" ако почнеш да вежбаш - да беше така лесно, целата популација ќе беше развиена.
види, не дека сакам да ослабам ептен многу, туку само да го израмнам стомакот :)

имам 19год. висока сум 1.70м тежина, 62-3кг. што мислам дека е идеално ..сепак, од не-вежбање, го имам она стомаче :)

прашав што да јадам, бидејќи лани мислам, имаше еден дечко на форумов (Rocky или слично нешто не се сеќавам) кој според тежината, висината, и годините ми направи "мени" што да јадам, колку, и што да изоставувам од исхраната :)

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Тоа можеш и на инстинкт да тераш освен ако немаш намера да се замараш со броење калории.

Тоа што ти напишав да исфрлиш (додавам паштети и сувомеснати на минимум дека се доста масни) веќе ќе даде резултат зашто од леб, шеќер и тестенини највеќе се дебелиш но внимавај да не се прејадуваш зашто просечен човек во принцип јаде едно 30% повеќе него стварно што му треба за фигура и здравје. Така да и џанк фуд да јадеш (што не е здраво) ако трошиш повеќе со кардиото пак ќе почнеш да слабееш.

Во принцип јади свежи салати и зеленчуци, свежо овошје, малку месо, ориз, компири на некој начин се можеш да јадеш ама без тоа што реков да исфрлиш, без пржено и без многу зејтин. Ако дома готвите класично веројатно користите зејтин во месецот еден спортист колку што користи во цела година така да и на тоа треба да припазиш.

Ако има уште нешто нејасно прашај :).

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
Ново Лисиче сум јас. На 10 минути од тоа. Може ќе доаѓам јуни :)
Не е лоша теретаната,али како што ти кажаа,мала е,односно-тесна.

има 2 бенџа,али 90% вежбаат на едниот,пошто другиот неможе кос да се стави,имаш по 1 копија од сите килажи(еднорачни) една лат машина,една пик дек...у глобала,од све по 1 имаш....

идев ја,и ќе идам сеа за некоја ден пак :D
--- надополнето: 30 мај 2012 во 00:36 ---
Ајјј да си прашам пак нешто ... Речиси веќе и да немам сало, симнав толку килограми, колку што е потребно за да стомачните убаво ми се познаваат, тоа значи дека мастите веќе се на % на колку што треба да бидат, а имам уште 15-20 дена до крај на сезоната, па ќе ја држам истата исхрана сите тие денови, па и тоа ептен малце сало што остана ќе исчезне, е сега за време на летото ќе имам повеќе време за у теретана и почесто ќе одам, што сумплементи да купам за качувањето на некое килце мускулна маса, но тоа да биде во рамки на нормалата, бидејќи тоа кошарката го бара од мене.
http://www.napumpajse.com/shop/proteini/iso-sensation-23kg.aspx овој протеин би бил добро решение така, треба да се комбинира со нешто, или?

Благодарам однапред.
Јас го земав протеинов,со креатин.

Сите рекоа ќе даде одлични резултати,+ од другарче се уверив...не се плаши за кошарката,се дур е чиста мускулна-ќќе гледаш само добро.

еден поглед на НБА играчиве,и ќе ти стане јасно што ти зборам.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
не глеј ти у тежина 2-3 кила, глеј на тебе
како? Јади здрава храна, никако благо, грицки, пржено, фастфуд...(ме сфати) помала за 500 калории од твојата дневна потреба, и вежбај секој ден (трчај на кеј + по дома склекови стомачни) и барем грам протеин на секое кило што го имаш (50 кила, 50 грама протеин у исхраната дневно).

Член од
12 октомври 2011
Мислења
1.942
Поени од реакции
711
не глеј ти у тежина 2-3 кила, глеј на тебе
како? Јади здрава храна, никако благо, грицки, пржено, фастфуд...(ме сфати) помала за 500 калории од твојата дневна потреба, и вежбај секој ден (трчај на кеј + по дома склекови стомачни) и барем грам протеин на секое кило што го имаш (50 кила, 50 грама протеин у исхраната дневно).
Секој 2 ден *

женско е,почетник...неможе секој ден...башка ќе сфати секој ден стомачни да праи,ќе цркне :D па и трчањето,треба време за да трча секој ден...
--- надополнето: 30 мај 2012 во 00:45 ---

Моментот од 2:05 до 2:15 (y) :icon_lol:

треба сите да го сфатат озбилно :D

Kajgana Shop

На врв Bottom