Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Што се правиш наивен. Нели рече дека со сите 5 сетила си осетил? Си заборавил кои се 5 сетила? Едно од нив е вид. Ти сега ретерираш.
Читај го малку стариот завет. Изгледа слабо си го читал.
Ok ajde za so sakas da diskutirame od stariot zavet sega odma ajde?? ne deka go nemam citano.....tuku da si go proveram znaenjeto me interesira! Da rekov so moite setila deka go pocuvstvuvav! ama da go pocuvstvuvas i da go vidis kako materijalen objekt se dve razlicni raboti.......a aj razbaraj nagore da vidis deka nitu na edno mesto nemam napisano ,,Vidov'' tuku go ,,POCUVSTVUVAV'' so moite setila!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 19:49 ---
А кој не ја отворил се гледа, а за што си разбрал па сосем трето
Ajde be kaj si??? vrati so eden stih......so go znajs ti samiot ili so asolno mislenje......samo se fakas kako pijan za Bandera celo vreme, demek me fakas na zboroj ,,majtapi''! stvarno ti treba edukacija i citanje.....neznam so godini si ako si po 18-19 ti se oprostuva....ako si 20+ a se mesas vo ovie temi treba cesno i posteno (Alt+F4) i da pocnis da citas! :)
--- надополнето: 28 мај 2012 во 19:52 ---
Види, после се што ми се случи во животот библијата и куранот мене ми служат единствено во ВЦ, сигурен сум дека знаеш за што. И пак викам, да сакал типот да зборува за страните на светот ќе рекол SIDES OF THE WORLD или конкретно ќе ги спомнел страните. Тој јасно рекол ќошиња, а ти ако сакаш сега да се вадиш на различни толкувања, тоа е твоја (кукавичка) одлука.
Ajde be zemi nasa(Makedonska) Biblija i otvori ja ajde.....preku cela kniga vo Daniel se pisi (karlot od Sever, kralot od Jug, kralot od Zapad...itn..) i posle toa se pisi jasno i glasno (od site cetiri kraista na svetot ili site cetiri kraista) i ti si go prevedvas kako cetiri kosinja od kocka....stvarno e bezvezno....i besmisleno! daj barem pobaraj nekoj poasolen stih kaj so pisi takvo nesto pa da me demantiras!! Vaka so ne e debatiranje ova.....pojke na zafrkancija mi deluva!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 20:00 ---
ne odgovoreno prasanjaeto potrudise malce podobro za da bi go razbral, sto dokazuva toa zosto isus baral da go doprat i zosto baral da jade , sto sakam da im kaze na apostolite.
Prijatele gledam deka si musliman i deka sakas da nametnis nekoe veruvanje......ali jas ke ti recam deka Isus Hristos e Bozijot Sin koj umre za grevovite na site lujge i nema drugo ime pod nebesata preku koe moze covekot da se spasi! Samo preku Isus Hristos mozi da se dojdi do Edinstveniot Bog zasto Isus i Bog se edno.........i sekoj vistinski Hristijanin koga se moli ne e ona ladno cuvstvo bez odgovor tuku Svetiot Duh samiot Bog(Bozjoto Prisutstvo) sleguva nad onaj koj se moli i samiot civek e ispolnet so Bozjata Ljubov, Bozijot Mir i so Svetiot Duh.......a vie muslimanite nemate odgovor.....pazite Zakon preku kogo covek nemozi da se spasi i nemate nikakov odgovor od Bog vo molitvite...! Isus Hristis e edinstven Gospod i Spasitel.....toa e vistinskata vistina!

С

Само Човек

Гостин
Оти ги дискриминираш децата?! :mad:

Едит: Го дискриминираш и духот впрочем, а воедно му се извинуваш 4 пати на отецот. Нели отецот е духот, а духот е синот, па синот е отец и дух и... Матер ми ебеш ако веќе се знае кој е кој :eek:
ете незнаеш во што не веруваш:P
--- надополнето: 28 мај 2012 во 20:42 ---
Е, а шо мислиш ти зошто станав Атеист? :D
ти стварно мислиш дека тој ја прочитал и дека знае во што не верува?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тогаш не збориме за Љубов, тогаш би биле на ниво на неразумната природа, Божји куќни миленичиња или мртви украси.
Со отворањето на очите гледа дека ја губи потенцијалната бесмртност т.е. заедницата, гледа дека е гол се соочува со ништавилото оттука и стравот кој е реален како страв од непостоење, а не банален страв од заплашување од силниот и страшен Бог.
Ако некој денеска биде ставен во градина каде што ќе шета гол и нема да биде свесен за тоа, дали нема да биде како куќно милениче?!
Ако бог несакал да ја изгубат бесмртноста со чинот на спознавањето на доброто и злото, зошто им го бапнал дрвото на средина на градината? Зошто дозволил змијата да им каже за дрвото? Неможел да го спречи тоа? Незнаел? Тогаш на кој начин е сезнаен и семоќен? Ако тоа го направил со намера, зошто ги проколнува и казнува? За да ги спасува подоцна?

Ах да заборавив, еве зошто:

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
ne odgovoreno prasanjaeto potrudise malce podobro za da bi go razbral, sto dokazuva toa zosto isus baral da go doprat i zosto baral da jade , sto sakam da im kaze na apostolite.
Им докажува дека Тој е истиот пред и по Воскресението како Личност, но со нераспадлива човечка природа која слободно е соединета со Божјата.

С

Само Човек

Гостин
Не знам дали некој од вас следел The Atheist Experience, емисијата што ја аплоудираат честопати на јутуб. Има таму еден свештеник (Matt Dillahunty) што студирал теологија и од самите глупости што ги наслушал таму станал атеист, и тоа не било каков - најтврдокорниот атеист што некад си го сретнал.
kako so mislev
--- надополнето: 28 мај 2012 во 20:49 ---
Isaiah 11:12
12 And he shall set up an ensign for the nations, and shall assemble the outcasts of Israel, and gather together the dispersed of Judah from the FOUR CORNERS OF THE EARTH. (KJV)
Revelation 7:1
1 And after these things I saw four angels standing on FOUR CORNERS OF THE EARTH, holding the four winds of the earth, that the wind should not blow on the earth, nor on the sea, nor on any tree. (KJV)
Job 38:13
13 That it might take hold of the ENDS OF THE EARTH, that the wicked might be shaken out of it? (KJV)
Jeremiah 16:19
19 O LORD, my strength, and my fortress, and my refuge in the day of affliction, the Gentiles shall come unto thee from the ENDS OF THE EARTH, and shall say, Surely our fathers have inherited lies, vanity, and things wherein there is no profit. (KJV)
Daniel 4:11
11 The tree grew, and was strong, and the height thereof reached unto heaven, and the sight thereof to the ENDS OF ALL THE EARTH: (KJV)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ok ajde za so sakas da diskutirame od stariot zavet sega odma ajde?? ne deka go nemam citano.....tuku da si go proveram znaenjeto me interesira! Da rekov so moite setila deka go pocuvstvuvav! ama da go pocuvstvuvas i da go vidis kako materijalen objekt se dve razlicni raboti.......a aj razbaraj nagore da vidis deka nitu na edno mesto nemam napisano ,,Vidov'' tuku go ,,POCUVSTVUVAV'' so moite setila!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 19:49 ---

Ajde be kaj si??? vrati so eden stih......so go znajs ti samiot ili so asolno mislenje......samo se fakas kako pijan za Bandera celo vreme, demek me fakas na zboroj ,,majtapi''! stvarno ti treba edukacija i citanje.....neznam so godini si ako si po 18-19 ti se oprostuva....ako si 20+ a se mesas vo ovie temi treba cesno i posteno (Alt+F4) i da pocnis da citas! :)
Не си достоен веќе. Подалеку од мене ги ставам, вулгарни, арогантни, кои ништо не знаат сем навреди. Колку знаеш видоа сите не само јас. Бркај си работа, еден стих се заглави не за повеќе.
--- надополнето: 28 мај 2012 во 21:02 ---
Не знам за другите, одговарам за мене. Ти смени ник од бој стана човек, па малце се смени, ете што ти е пубертет :D. Само намали малку со генерализациите. (y)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.136
Поени од реакции
12.116
Дрвото на познание е =богопознание=човекот да стане Бог= однос во заедницата на СВ.Троица.
Ова не значи некакво интелектуално познавање.
Истото и јас го велев за страв од од бог дека е почеток САМО на интелектуален страв, ограничено знаење или Да'ат како што велат евреите.
Вака како што ти што велиш се влегува во заедница со бог но тоа нема врска со христијанскиот концепт на бог. Ова е еврејска философија (и некои малку постари тајни школи), што ти несвесно ја присвојуваш и зборуваш дека е христијански концепт.
Големото тројство кај еврејските рабини се трите еманации на Едниот кои што се над Бездната и над тоа Знаење (Да'aт): Кетер, Хокмах и Бинах, кои што подоцнежните рисјански мистици ги идентификуваа со таткото синот и некаков си дух, а порано биле познати како Татко, Син и Големата Мајка, црното море на Бинах или Разбирањето на Бог. Малку еврејска философија, кога веќе се зема за право да се толкува истата од христијани.
Ти цело време се спасуваш од ништото, а од ништото се создадени 10 000 светови. Големиот страв да не се загубите, застанувате до Да'aт и мал милион оправдувања за да не го помините тој страв. Дури и измисливте дека некој друг ќе ги избрише вашите дела, само вие треба да верувате и да се молите?
Мислам дека ако сите се молевме и не работевме, ќе застанеше дури и Земјата околу Сонцето.

Не бива така, нели?

Ок, сега да ги прашам христијаните (сите):
Зошто цело време се форсира машкиот принцип? Татко, син... тој седи од лево/десно, духот е како неутрален но потсетува или навестува машкост?
Дури и во законите стои жената да е ПОД мажот, да не влегува ете во црквите кај олтарот како недостојна, женските деца при крштевање и тогаш не ги шетаат позади иконостасот? Жената безусловно да е сенка на мажот... Што е таа дискриминација божја од страна на вашиот умирачки бог кој што воскреснува?
Зарем жената не е рамноправна со мажот во универзумот?
Зошто Бинах е заборавена и заменета со дух? Зошто е изгубена Шекина како што ја споменуваат некои евреи и е сметана за обичен партал во рацете на мажот?

Благодарам.

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
кога ќе завршиш основно/средно ќе праиме муабет
Фала за темелниот одговор. Реално не знам ни јас што се трудам да ти објаснам затоа што кога ТИ ке се освестиш, ке правиме муабет. Знаеш како те гледам, како програмирано роботче.
Има господ, тој е семоќен, не смееме да писнеме пошто ке не искине сите, мораме да го слушаме....би биби бибибип, system failure.

аналогијава е врв,
Пак ништо корисно не кажуваш. Кажи што е тоа што е врв во постот?

прашање, да ја паркирам колава пред зграда, да не израсне некое дрво или пак некоја река да не извира:vozbud:
--- надополнето: 28 мај 2012 во 16:52 ---
И овдека веќе сваќам дека не ни гледаш, не ни се трудиш да прогледаш.

Тезата дека користиме мал дел од мозокот е мит. Факт е дека луѓето го користат целиот мозок. Снимките на мозокот покажуваат дека целиот мозок е активен. Не постојат “неупотребливи” или пак “непристапни” предели. Точно е дека постојат супстанции кои помагаат да се подобри меморијата и процесирањето на информациите, но тоа се прави и со кафе и енергетски пијалоци.
Ах незнаење
Целиот мозок е активен но не со целосниот капацитет.
Кога возиш кола сите системи се активни, но ти можеш да ја возиш 20 км/час или можеш до крај да стиснеш на педалата и да идеш со 220 км/час, разбираш што сакам да кажам?

ќе дојде ич не му ја мисли
Е за ова "ќе" јас најмногу се бунам.
Е па кога ЌЕ дојде тогаш ЌЕ го запознаам и ЌЕ му се извинам за тоа што сум се сомневал дека постои. Грешката е негова, што дозволува ние да не ја препознаеме неговата присутност. Тој знае како ние функционираме,нели тој не создал,не може да се лутиме на креацијата што таа е несовршена, креаторот е крив што така ја направил, па ако сака да не правиме грешки, нека ни одговори на таков начин што нашите ограничени способности за перцепција на нештата го забележат неговиот одговор, нека не го праќа веќе одговорот преку посредници т.е попови, еднаш нека биде маж, или жена свеедно, и нека се соочи со неговата несовршена креација (човекот). Да не се плаши од нешто, како може, тој е семоќен? Се дури зборам со неговите слуги, и тој не ме удостојува со неговото присуство, зошто па јас да го удостојам и да го слушам она што ни го праќа преку слугите т.е посредниците? Доста ми е веќе од посредници, само непотребно трошоци правиме.
Кога ЌЕ дојде, тогаш ЌЕ се разбереме, и тогаш ЌЕ му ја мислам што сум згрешил, а сега нека дреме уште колку сака таму некаде горе, и јас не се замарам со него, ке си бидам слободен од секакви богови, и религии и ке си правам работи што јас мислам дека се праведни и убави а не што тој мисли дека ние треба да правиме.
Не ни треба водич во животот, доста не водеа, гледаме дека единствено што можат да не одведат е или во војна или во сиромаштија и омраза. Затоа мора самите да си се водиме и да донесуваме одлуки кои ние сметаме дека се исправни а не одлуки кои бог смета дека се исправни.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Им докажува дека Тој е истиот пред и по Воскресението како Личност, но со нераспадлива човечка природа која слободно е соединета со Божјата.
toa dokazuva deka ne e umren pa zatoa im veli deka e istiot zatoa i im veli da go doprat i im bara hrana da jadi za da im dokazi deka ne e umren zatoa i se pojavil so negovoto fizicko telo da im ukaze na toa deka on ne e umren,
ne zaboravaj spored biblijata voskresnuvanjeto na teloto e duhovno.,(1 poslanie na pavle do korintjanite15/44.) citaj

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

--- надополнето: 28 мај 2012 во 23:40 ---
Prijatele gledam deka si musliman i deka sakas da nametnis nekoe veruvanje......ali jas ke ti recam deka Isus Hristos e Bozijot Sin koj umre za grevovite na site lujge i nema drugo ime pod nebesata preku koe moze covekot da se spasi! Samo preku Isus Hristos mozi da se dojdi do Edinstveniot Bog zasto Isus i Bog se edno.........i sekoj vistinski Hristijanin koga se moli ne e ona ladno cuvstvo bez odgovor tuku Svetiot Duh samiot Bog(Bozjoto Prisutstvo) sleguva nad onaj koj se moli i samiot civek e ispolnet so Bozjata Ljubov, Bozijot Mir i so Svetiot Duh.......a vie muslimanite nemate odgovor.....pazite Zakon preku kogo covek nemozi da se spasi i nemate nikakov odgovor od Bog vo molitvite...! Isus Hristis e edinstven Gospod i Spasitel.....toa e vistinskata vistina![/quote]
/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

pogresno si razbral ,sekoj si ima svoe pravo na veruvanje , i sekoj ima pravo na blaga kritika kon nekogo , i na nikogo ne mu nametnuvam nicie drugo veruvanje,

velis isus umrel za vasite grevovi , znaci dovolno e samo da veruvas deka toj e bog , i site grevovi ke ti se oprostat., ?

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
А бе Стивен Спилберг да ве чита, ке добие инспирација за нов филм.

С

Само Човек

Гостин
Целиот мозок е активен но не со целосниот капацитет.
Кога возиш кола сите системи се активни, но ти можеш да ја возиш 20 км/час или можеш до крај да стиснеш на педалата и да идеш со 220 км/час, разбираш што сакам да кажам?
.
уште една врвна аналогија.
Ајде пријателе да ти кажам една тајна. Мозокот е составен од неврони кои праѓаат електрични сигнали. Ако се зголеми елекцритетое(да речеме 25 км/час) ќе уништиш дел од невроните,ако не и сите. Ако 220/км на час богами ќе го спалиш мозокот.

-ВРВ е тоа што велиш дека нон стоп растат дрва и извираат реки:facepalm:-од каде го свати ова мајке ми?

п.с. Совет од мене земи види како функционира човековиот мозок и дали дрвата растат сами или некој ги сади.Ова се рекиве ќе беше добро да беше вистина, сите ќе бевме среќни

ИЛИ можеш да продолжиш да фантазираш дека некогаш ќе минува човекот низ ѕидови. И јас гледам филмови али не ко тебе
Како после ова да те сметам за достоен.
--- надополнето: 29 мај 2012 во 00:13 ---
А бе Стивен Спилберг да ве чита, ке добие инспирација за нов филм.
по тебе веќе направи, се вика Iception:P

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Едно прашање:
Дали е можно да се прати патот на Исус?
И како би можело да се изведе тоа доколку не би станеле како Исус.....а тогаш се доведува во прашање човечката природа спрема догмите, во кои човекот е креација. Како може креацијата да стане креаторот, и што(каков) креатор би барал такво нешто од креацијата?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
уште една врвна аналогија.
Ајде пријателе да ти кажам една тајна. Мозокот е составен од неврони кои праѓаат електрични сигнали. Ако се зголеми елекцритетое(да речеме 25 км/час) ќе уништиш дел од невроните,ако не и сите. Ако 220/км на час богами ќе го спалиш мозокот.
:vozbud:
Аналогијава ти вришти:pos::pos:

... електрицитетот има константна брзина во зависност од структурата на материјата.. зголемувањето на брзината не повлекува и зголемување на количеството на електрицитет.
..абе како бе само во една реченица успеа да измешаш толку работи ..

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Брзината на електрицитетот е еднаква на брзината на светлината (299792458 m/s). Брзината на слободните електрони кои се движат заради заради електричното поле во проводникот е променлива, зависи од материјалот и е од редот на 1cm во секунда.

--- надополнето: 29 мај 2012 во 01:02 ---
Едно прашање:
Дали е можно да се прати патот на Исус?
И како би можело да се изведе тоа доколку не би станеле како Исус.....а тогаш се доведува во прашање човечката природа спрема догмите, во кои човекот е креација. Како може креацијата да стане креаторот, и што(каков) креатор би барал такво нешто од креацијата?
Чекај малку, ти прашуваш или пак ни проповедаш ошо филозофии?

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
ете незнаеш во што не веруваш:P
--- надополнето: 28 мај 2012 во 20:42 ---

So sakas da kazis demek ja nemam procitano Biblijata i neznam so zboram ili ne se odnesuvase za mene ova?

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Брзината на електрицитетот е еднаква на брзината на светлината (299792458 m/s). Брзината на слободните електрони кои се движат заради заради електричното поле во проводникот е променлива, зависи од материјалот и е од редот на 1cm во секунда.
Доволно беше колега ..десетка... дај го индексот...следеќи.:D

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom