Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.
С

Само Човек

Гостин
Очигледно изоставаш тоа што не ти одговара. И јас ти објаснив дека не е исто да знаеш што е каење и да се каеш. Каењето е жалење за некоја постапка, чуство дека таа постапка била погрешна. Да се каеш, значи да сватиш дека си погрешил, а како ќе погреши битие кое е нели совршено?
Слично е и со гневот. Тој е резултат на револт, немоќ....реакција кога некој исход завршил спротивно од волјата и очекувањата на оној што го чуствува. Совршено битие, кое чуствува гнев = битие кое сватило дека нешто не е според неговата волја и очекувања, што значи = несовршено битие. Освен се разбира ако причина за казнувањето е задоволство од самото казнување.
значи совршено=знаесе+можесе
не е исто да знаеш и да можеш гледаш
за наша среќа бог е совршен=знае(дека згрешил)+може(да се кае,да греши)
Грев е навреда кон Бог, Бог дава можост да се покаеш, ако не ќе те прати си жалење во смрт.
Можеме да филозофираш до утре, ти дадов одговор .Тоа што имаш искривени претстави твој проблем.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
значи совршено=знаесе+можесе
не е исто да знаеш и да можеш гледаш
за наша среќа бог е совршен=знае(дека згрешил)+може(да се кае,да греши)
Грев е навреда кон Бог, Бог дава можост да се покаеш, ако не ќе те прати си жалење во смрт.
Можеме да филозофираш до утре, ти дадов одговор .Тоа што имаш искривени претстави твој проблем.
Игра на зборови:P

Знае се + може се = Знае дека ќе згреши + може да згреши

Зошто ја прави грешката?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.136
Поени од реакции
12.116
Но секој има право да бира,или секој има слобода. Токму порадо зборчето пред точката ЈАС сметам дека хрисијанството е правилно.
Гледаш ЈАС, ЈАС,ЈАС сметам така. Имам право нели?
Всушност немаш право, имаш илузија за тоа дека имаш право.
Види за тоа со Елифас Леви. Некој да ти вели да имаш право на тоа и тоа значи дека си под некој кој што ти дал право за тоа и тоа.
Затоа велам: Немаш ти никакво право освен да бидеш роб. И како роб да бидеш тепан и окован. Но тоа си е твое.
И сега, одговори на прашањата, не се заморувај ти со О.Т.О. и Луцифер и Пан, и Бахус и Кдемел и Асторет и Самаел и Ауриел и Рафаел и Хашмалим и еден куп други еврејски зборови и имиња кои не ги разбираш.

Верувај!
И јас велам секогаш: Имајте пракса и видете дали е така! Има разлика од ова овде кога дриблате со „прекрасни зборови кои ја заробуваат душата, а вие тоа го нарекувате спасување“!

Повели на темата и ќе видиш... не збори на памет :)

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
јас не наметнувам верба, секој може да верува у што сака.
Темата се вика прашања за христијанство и овде сме должни да одговараме.
За тебе е лага(не можеш да докажеш) за мене е вистина(не мажам да докажам)
Но секој има право да бира,или секој има слобода. Токму порадо зборчето пред точката ЈАС сметам дека хрисијанството е правилно.
Гледаш ЈАС, ЈАС,ЈАС сметам така. Имам право нели?

П.С: Е сега за о.т.о. и петарпановци барај да има тема, па таму ќе си браниш ТВОИТЕ верувања. Дали ќе користиш питагора, петар пан пинокио, НЕ Е БИТНО, а битно е што и таму ти ќе зборуваш за тоа како вистина.

ЗЕМИ ПИВО :D
--- надополнето: 28 мај 2012 во 15:39 ---

Луцифер сега гние у гробот. Види позади имам објаснето за пеколот(гробот).
Значи тој Луцифер се споменува и во тоа поглавје немаш ни ангели, ни демони, ни ѓавол.
Народното верување батали го.Луциферр не е ѓавол и ѓаволот не владее со ништо.
Луцифер значи ЅВЕЗДА ДЕНИЦА, ѕвездада го претставува царот Вавилонски.
--- надополнето: 28 мај 2012 во 15:41 ---

од каде знаеш дека не постои?
Фино прашање.
Одговорот е, знам бидејки се е лажно.
Адам и ева, биле двајца во цел свет, си живееле бес проблеми, дошол господ и им го создал проблемот, забранетото дрво.
Господ секогаш те условува,прави само вака, ако правиш ова тогаш следува ова ако не тогаш следува ова. Чисто е како солза, дека овие идеи за градење религија потекнуваат од најобичниот човечки пирамидален систем на диктатура, закон и ред, т.е несовршенство, неслобода.
Совршенство не може да создаде несовршенство.Ние луѓето сме несовршени.Ако ти си најдобриот сликар во свет, сигурно утре ке сакаш да назликаш посовршена слика од денес или вчера, сигурно нема да сакаш да најсликаш слика како кога си бил петгодишно дете.
Светот не е креиран за 6 дена, бидејки светот не е креација. Креација означува завршен процес, Мона Лиза е креација, нешто што нема да се смени, процес кој е мртов, завршен и има рамки. Светот е процес кој што постојано тече се менува, растат дрва, пресушуваат реки, извираат нови реки, се раѓаат луѓе умираат луѓе. Значи светот не е креација, светот е жив, постојано се креира.
За љубов не ни е потребно некој друг (бог) да ни кажува, затоа што љубовта не може да се каже, може да се почувствува, а тоа чувство е наше и само наше, човечко, никој друг не е заслужен или пак ни помогнал да го почувствуваме тоа.
Човекот поседува енергија да прави чуда, не бог, од причина што тој само 10 %од мозокот активно го користи. Ајнштајн користел околу 20%. Замисли што би правеле ние ако користиме 100% од капацитетот на мозокот?
Сите оние луѓе кои предвудувале, кои исцелувале, го правеле тоа со сопствената енергија, која ние денес не сме ја проучиле доволно за да точно знаеме од кај потекнува, но едно е сигурно, дека тоа е човекова енергија, не божја.
Ако толку не сака, нека им помогне на своите болни и гладни деца, за каков татко треба да го сметаме него што едно 2000 години си дреме таму некаде горе и гледа како ние се убиваме, и тоа најчесто ради него, бидејки многу религиски војни се воделе.
Наместо да се прави семоќен, нека се симне и нека не удостои со неговото присуство во материјална форма, за да ние, неговата несовршена креација, не мораме повеке да веруваме дека постои, туку да знаеме дека постои. Или можеби не сме му достојни за да биде присутен меќу нас, пак чисто е како солза, таа пирамидална поставеност во религијата потекнува од човековиот систем на функционирање, на газди, и работници, робовладетели и робови, и тука нема ништо совршено, напротив, се е несовршено.

liberij

ТЕРИРЕМ
Член од
3 април 2012
Мислења
2.037
Поени од реакции
1.018
Либериј пријателе, послушај еден совет. Остави ги тие глупостите, бидејќи навистина се смешни. Излези надвор, чуда има. Остави ги тие бабините деветини ака Библија.

Семоќен Бог кој е љубов и кој му дозволува на Ѓаволот да го измами човекот.

:pos:

Демек, мајтап правеше Бог. А овој Цацко не знаеше дека Бог е семоќен, па си мисли за себе дека има некоја моќ? Па нели и тој беше ангел, сигурно знае за Божјата семоќ.

Кој циркус човече...

Абе срамота е во вакви работи да веруваш, ќе ти се смеат. Мене навистина не ми се верува дека некој постар од 12 години може да го живее овој филм. Страшна работа...
Болд:додека се смееш препрочитај уште еднаш.;)
А за филмот, сеуште не пуштам за возрасни, за да биде разбирлив.:D

С

Само Човек

Гостин
Фино прашање.
Одговорот е, знам бидејки се е лажно.
Адам и ева, биле двајца во цел свет, си живееле бес проблеми, дошол господ и им го создал проблемот, забранетото дрво.
Господ секогаш те условува,прави само вака, ако правиш ова тогаш следува ова ако не тогаш следува ова. Чисто е како солза, дека овие идеи за градење религија потекнуваат од најобичниот човечки пирамидален систем на диктатура, закон и ред, т.е несовршенство, неслобода.
Совршенство не може да создаде несовршенство.Ние луѓето сме несовршени.Ако ти си најдобриот сликар во свет, сигурно утре ке сакаш да назликаш посовршена слика од денес или вчера, сигурно нема да сакаш да најсликаш слика како кога си бил петгодишно дете.
Светот не е креиран за 6 дена, бидејки светот не е креација. Креација означува завршен процес, Мона Лиза е креација, нешто што нема да се смени, процес кој е мртов, завршен и има рамки. Светот е процес кој што постојано тече се менува, растат дрва, пресушуваат реки, извираат нови реки, се раѓаат луѓе умираат луѓе. Значи светот не е креација, светот е жив, постојано се креира.
За љубов не ни е потребно некој друг (бог) да ни кажува, затоа што љубовта не може да се каже, може да се почувствува, а тоа чувство е наше и само наше, човечко, никој друг не е заслужен или пак ни помогнал да го почувствуваме тоа.
Човекот поседува енергија да прави чуда, не бог, од причина што тој само 10 %од мозокот активно го користи. Ајнштајн користел околу 20%. Замисли што би правеле ние ако користиме 100% од капацитетот на мозокот?
Сите оние луѓе кои предвудувале, кои исцелувале, го правеле тоа со сопствената енергија, која ние денес не сме ја проучиле доволно за да точно знаеме од кај потекнува, но едно е сигурно, дека тоа е човекова енергија, не божја.
Ако толку не сака, нека им помогне на своите болни и гладни деца, за каков татко треба да го сметаме него што едно 2000 години си дреме таму некаде горе и гледа како ние се убиваме, и тоа најчесто ради него, бидејки многу религиски војни се воделе.
Наместо да се прави семоќен, нека се симне и нека не удостои со неговото присуство во материјална форма, за да ние, неговата несовршена креација, не мораме повеке да веруваме дека постои, туку да знаеме дека постои. Или можеби не сме му достојни за да биде присутен меќу нас, пак чисто е како солза, таа пирамидална поставеност во религијата потекнува од човековиот систем на функционирање, на газди, и работници, робовладетели и робови, и тука нема ништо совршено, напротив, се е несовршено.
кога ќе завршиш основно/средно ќе праиме муабет

аналогијава е врв,
прашање, да ја паркирам колава пред зграда, да не израсне некое дрво или пак некоја река да не извира:vozbud:
--- надополнето: 28 мај 2012 во 16:52 ---
Тезата дека користиме мал дел од мозокот е мит. Факт е дека луѓето го користат целиот мозок. Снимките на мозокот покажуваат дека целиот мозок е активен. Не постојат “неупотребливи” или пак “непристапни” предели. Точно е дека постојат супстанции кои помагаат да се подобри меморијата и процесирањето на информациите, но тоа се прави и со кафе и енергетски пијалоци.
Ах незнаење
ќе дојде ич не му ја мисли
--- надополнето: 28 мај 2012 во 16:56 ---
Абе Inception и Limitless што им направија на младинава. Фантазираат со она ФУЛ мозок. Ако така се расте

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Се тресам од страв...

Плаши се од мене. Јас сакав да сум чучурлига, но сум аждер. Плаши се од мене...

:icon_lol:

А знаеш дека таткото, синот и светиот дух се едно исто?

Значи, ако не може да се прости хулењето против светиот дух, тогаш не може да се прости хулењето ниту против синот, и обратно...

:)

Јас се извинувам што го нареков христијанството циркус, циркусот спореден со ова е сериозна работа...
Citaj covece.......stihovite ne gi izmisluvam jas, izvadeni se od evangelieto po Matej i ovie stihovi se citat od Isus Hristos.....jas ne gi izmisluvav tuku se izvadok i se direktni zborovi so rekol Isus Hrsitos! neznam so se buntovas.....da Bog , Isus Hristos i Svetiot Duh se edno.......tie se Bog ali Svetiot Duh e Hristoviot Duh ispraten na zemjata i koj pohuli na nego deka ne postoj ili go negira za takviot grev samiot Isus vika deka nema prostuvanje i toj e ednistven grev na covekot koj nemozi da mu bidi prosten.......i ne rekov deka ti se zakanvam da pazis so zboras! tuku zaradi tebe.....oti za takva hula kon Svetiot Duh nema prostuvanje nikogas....e sega ako imas malku razum i strav od Bog se nadevam ke pazis so zboras!

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Citaj covece.......stihovite ne gi izmisluvam jas, izvadeni se od evangelieto po Matej i ovie stihovi se citat od Isus Hristos.....jas ne gi izmisluvav tuku se izvadok i se direktni zborovi so rekol Isus Hrsitos! neznam so se buntovas.....da Bog , Isus Hristos i Svetiot Duh se edno.......tie se Bog ali Svetiot Duh e Hristoviot Duh ispraten na zemjata i koj pohuli na nego deka ne postoj ili go negira za takviot grev samiot Isus vika deka nema prostuvanje i toj e ednistven grev na covekot koj nemozi da mu bidi prosten.......i ne rekov deka ti se zakanvam da pazis so zboras! tuku zaradi tebe.....oti za takva hula kon Svetiot Duh nema prostuvanje nikogas....e sega ako imas malku razum i strav od Bog se nadevam ke pazis so zboras!
Не си ги измислил ти туку некој надуван чика во сред пустина што му било досадно навечер па фатил да пишува книга, збирка sci-fi приказни.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
На која сакаш карта играј. Самиот кажа дека ти си го видел. Посечениот стих убаво кажува, дека ти ако си го видел, не ќе пишуваше на Кајгана, него ќе уживаше во рајот (ако си го заслужил; нели). Спрема тоа можни се две опции, или библијата лаже, или ти. Трето нема
Abe ti si najprostiot covek ubedlivo na forumot.....so tebe nema razgovor so argumenti....oti si prost i zatupen covek i to e fakt.......ti ako imas eden vesnik procitano jas sega ke skokanam od zgrada!!! znaci so niso ne dokazvas tuku izmisluvas raboti.......znaci ti vo nekolku komentari mi go izvrti muabetot deka sum go videl Bog....jas nigde taka ne rekov ama bas nigde.....aj ako najdis boldiraj gi tie zborovi! Rekov deka go pocuvstvuvav so moite setila Fizicki odnosno deka go pocuvstvuvav Negovoto prisustvo, Negoviot Sveti Duh......i toj e stvarno Licnosta na Bog! Toj e nevidliv, ali mu se objavuva na onie koi go baraat i koga ke slezi Svetiot Duh nad lujge ili poedinec se Cuvstvuva kako nevidliva licnost, kako sila , kako ljubov kako nesto posebno!
--- надополнето: 28 мај 2012 во 18:30 ---
Не си ги измислил ти туку некој надуван чика во сред пустина што му било досадно навечер па фатил да пишува книга, збирка sci-fi приказни.
Ti si obolen be......neznajs so zboras......mislis deka si interesen mnogu! muabeti za zafrkancija ima.....ama ko ke ti tvrdam seriozno da razmislis svesno so zboras oti rabotata e seriozna barem razmisli i nepisi gluposti! oti ne pram muabet za majtap i zafrkancija oti Bog ne e majtap.....ali ako nejkis prodolzi, posledicite ke si gi snosvas preku cel zivot, i gla ke nemozis da krenis cel zivot vo niso i taka ke ti pomini zivotot.....ali to e to tvoj izbor!

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Епа ништо, да се фатиме јас и Атеист за рака и прво да идеме во училиште, па да купиме весник а потоа во бардовци, оти сме необразовани и умоболни а?

А ти продолжи да ја споделуваш "љубовта" со тоа што ќе ги навредуваш тие што немаат исто мислење како тебе. Класичен верник, се плашиш од се што ти ја загрозува кревката психолошка утеха која си ја нашол во бајката - небаре си дете на кое некој му ја зема цуцлата.

Член од
26 мај 2012
Мислења
41
Поени од реакции
37
.oti za takva hula kon Svetiot Duh nema prostuvanje nikogas....e sega ako imas malku razum i strav od Bog se nadevam ke pazis so zboras!
Ќе пазам отсега натаму. Секое утре ќе му се извинувам по три пати на светиот дух, и по еднаш на синот...

Бива?

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Ќе пазам отсега натаму. Секое утре ќе му се извинувам по три пати на светиот дух, и по еднаш на синот...

Бива?
Оти ги дискриминираш децата?! :mad:

Едит: Го дискриминираш и духот впрочем, а воедно му се извинуваш 4 пати на отецот. Нели отецот е духот, а духот е синот, па синот е отец и дух и... Матер ми ебеш ако веќе се знае кој е кој :eek:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Abe ti si najprostiot covek ubedlivo na forumot.....so tebe nema razgovor so argumenti....oti si prost i zatupen covek i to e fakt.......ti ako imas eden vesnik procitano jas sega ke skokanam od zgrada!!! znaci so niso ne dokazvas tuku izmisluvas raboti.......znaci ti vo nekolku komentari mi go izvrti muabetot deka sum go videl Bog....jas nigde taka ne rekov ama bas nigde.....aj ako najdis boldiraj gi tie zborovi! Rekov deka go pocuvstvuvav so moite setila Fizicki odnosno deka go pocuvstvuvav Negovoto prisustvo, Negoviot Sveti Duh......i toj e stvarno Licnosta na Bog! Toj e nevidliv, ali mu se objavuva na onie koi go baraat i koga ke slezi Svetiot Duh nad lujge ili poedinec se Cuvstvuva kako nevidliva licnost, kako sila , kako ljubov kako nesto posebno!
Дете, со време запиши си се во вечерно, ти 5 % од тоа што јас сум прочитал, да имаш прочитано ќе станеше писмен. Ни твоето христијанство не си го познаваш. Смешен си и со своите елементарни непознавања. Ни свет дух знаеш што е ни отецот кој е. Оди седни прочитај си бар библијата. Јас сум сигурен дека ни тоа не си го прочитал.

Член од
26 мај 2012
Мислења
41
Поени од реакции
37
Оти ги дискриминираш децата?! :mad:

Едит: Го дискриминираш и духот впрочем, а воедно му се извинуваш 4 пати на отецот. Нели отецот е духот, а духот е синот, па синот е отец и дух и... Матер ми ебеш ако веќе се знае кој е кој :eek:
Немој, ќе ти дојде либериј, и ќе ти каже нешто во стилот личноносна онтологија, и се ќе ти стане јасно наеднаш...

:confused::confused:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom