Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Фино прашање.
Одговорот е, знам бидејки се е лажно.
Адам и ева, биле двајца во цел свет, си живееле бес проблеми, дошол господ и им го создал проблемот, забранетото дрво.
Господ секогаш те условува,прави само вака, ако правиш ова тогаш следува ова ако не тогаш следува ова. Чисто е како солза, дека овие идеи за градење религија потекнуваат од најобичниот човечки пирамидален систем на диктатура, закон и ред, т.е несовршенство, неслобода.
Совршенство не може да создаде несовршенство.Ние луѓето сме несовршени.Ако ти си најдобриот сликар во свет, сигурно утре ке сакаш да назликаш посовршена слика од денес или вчера, сигурно нема да сакаш да најсликаш слика како кога си бил петгодишно дете.
Светот не е креиран за 6 дена, бидејки светот не е креација. Креација означува завршен процес, Мона Лиза е креација, нешто што нема да се смени, процес кој е мртов, завршен и има рамки. Светот е процес кој што постојано тече се менува, растат дрва, пресушуваат реки, извираат нови реки, се раѓаат луѓе умираат луѓе. Значи светот не е креација, светот е жив, постојано се креира.
За љубов не ни е потребно некој друг (бог) да ни кажува, затоа што љубовта не може да се каже, може да се почувствува, а тоа чувство е наше и само наше, човечко, никој друг не е заслужен или пак ни помогнал да го почувствуваме тоа.
Човекот поседува енергија да прави чуда, не бог, од причина што тој само 10 %од мозокот активно го користи. Ајнштајн користел околу 20%. Замисли што би правеле ние ако користиме 100% од капацитетот на мозокот?
Сите оние луѓе кои предвудувале, кои исцелувале, го правеле тоа со сопствената енергија, која ние денес не сме ја проучиле доволно за да точно знаеме од кај потекнува, но едно е сигурно, дека тоа е човекова енергија, не божја.
Ако толку не сака, нека им помогне на своите болни и гладни деца, за каков татко треба да го сметаме него што едно 2000 години си дреме таму некаде горе и гледа како ние се убиваме, и тоа најчесто ради него, бидејки многу религиски војни се воделе.
Наместо да се прави семоќен, нека се симне и нека не удостои со неговото присуство во материјална форма, за да ние, неговата несовршена креација, не мораме повеке да веруваме дека постои, туку да знаеме дека постои. Или можеби не сме му достојни за да биде присутен меќу нас, пак чисто е како солза, таа пирамидална поставеност во религијата потекнува од човековиот систем на функционирање, на газди, и работници, робовладетели и робови, и тука нема ништо совршено, напротив, се е несовршено.
Sega jas ke ti kazam zosto Bog postavil zakoni i normi....ke ti stavam podolu eden tekst od stariot zavet , da vidis zaradi koja pricina Bog postavil zakoni i zaradi koja pricina ke ni sudi eden den!
2 „Зар ти мислиш да го браниш своето право, да ја докажуваш праведноста пред Бога,
3 кога Му велиш: „Зошто ти е важно тоа, ако грешам, што Ти чинам со тоа?”
4 Јас ќе ти одговорам тебе, на си тоа, и на твоите пријатели едновремено.
5 Погледни на небото и набљудувај! Гледај ги облаците: повисоки се од тебе!
6 Ако грешиш, што направи против Него, што Му зададе со своите престапи?
7 Ако си прав, зошто дојде при Него и што добива Тој од твојата рака?
8 Твојата нечесност ги повредува сличните на тебе, и твојата правда му ползува на човекот.
(JOV 35:2-8)
E zato Bog postavil normi bidejki site gi sozdal i site lujge se Negovo sozdanie i ni treba da go pazime Negovoto slovo za da ne gi povreduvame slicnite na nas!

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Духовното тело не е дух, ти реков тоа е преобразеното, воскреснато тело.
preobrazeno​
on dosol so negovoto fizicko telo ane so duhovnoto , ako nekoj umre ,sto veli pavle vo prvo poslani do korintjanite15/44
Така е и со воскресението на мртвите
,
се сее природно тело, воскреснува духовно тело. Ако има природно тело, има и духовно тело. ako isus umrel pa voskresnal togas bi dosol so negovoto duhovno telo a ne so negovoto fizicko telo,

isus jasno im kazuva deka ne umren nitu pak bil voskresnat od mrtvite,, zs jasno im veli deka ako bil voskresnat ke se pojavel so duhovno telo zosto duhot nema koski i meso , a toj imaal i im pobaral da jade i mu dadoa parce pecena riba i med so sake i toa go jadel ,
sto mislsi zosto im pobaral da jade ?
sto mislis zosto pobaral da go doprat ?

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Дете, со време запиши си се во вечерно, ти 5 % од тоа што јас сум прочитал, да имаш прочитано ќе станеше писмен. Ни твоето христијанство не си го познаваш. Смешен си и со своите елементарни непознавања. Ни свет дух знаеш што е ни отецот кој е. Оди седни прочитај си бар библијата. Јас сум сигурен дека ни тоа не си го прочитал.
Всушност еден мудрец има речено:
Најлесен и најбрз начин да станеш атеист е да ја прочиташ библијата.

Немаш појма колку тоа е точно...

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Всушност еден мудрец има речено:
Најлесен и најбрз начин да станеш атеист е да ја прочиташ библијата.

Немаш појма колку тоа е точно...
Е, а шо мислиш ти зошто станав Атеист? :D

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Не знам дали некој од вас следел The Atheist Experience, емисијата што ја аплоудираат честопати на јутуб. Има таму еден свештеник (Matt Dillahunty) што студирал теологија и од самите глупости што ги наслушал таму станал атеист, и тоа не било каков - најтврдокорниот атеист што некад си го сретнал.

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Дете, со време запиши си се во вечерно, ти 5 % од тоа што јас сум прочитал, да имаш прочитано ќе станеше писмен. Ни твоето христијанство не си го познаваш. Смешен си и со своите елементарни непознавања. Ни свет дух знаеш што е ни отецот кој е. Оди седни прочитај си бар библијата. Јас сум сигурен дека ни тоа не си го прочитал.
Jas prijatele momentalno go zavrsvam najteskiot fakultet vo Makedonija(tehnicki fakultet) i ne mi treba nekoj nepismen da mi soli pamet! i Biblijata ja imam procitano preku 20 pati osobeno Prorocite i Noviot Zavet! i ako ti znaese barem malku ke dadese na site stihovi so ti gi pisav po nekoj asolen odgovor ili stih so go potvrduva obratnoto......ali ti si nepismen i tvrdoglav covek i pretpostavuvam deka ne ni gi procita celosno tie stihovi so ti gi isprativ tuku odma se fakas za nekoj zbor so ne sum ni go rekol!!!
Ali ova e za mene um....deka ako na ,,svinji mu frlam biseri se razbira deka ke gi izgazat'' ali to e to so nepismen narod eve kaj sme cela Makedonija!

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Па тежок е за кого како, зависи колку имаш во главчето :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Jas prijatele momentalno go zavrsvam najteskiot fakultet vo Makedonija(tehnicki fakultet) i ne mi treba nekoj nepismen da mi soli pamet! i Biblijata ja imam procitano preku 20 pati osobeno Prorocite i Noviot Zavet! i ako ti znaese barem malku ke dadese na site stihovi so ti gi pisav po nekoj asolen odgovor ili stih so go potvrduva obratnoto......ali ti si nepismen i tvrdoglav covek i pretpostavuvam deka ne ni gi procita celosno tie stihovi so ti gi isprativ tuku odma se fakas za nekoj zbor so ne sum ni go rekol!!!
И 10 дипломи да имаш ти си за мене неписмен. Појма немаш. Ти се смејат и христијаните на твоите незнаења.
Христов Дух :pos: бог да чува од вакви ко тебе :tapp:

Не си само ти со Факултет, ама џабе ти е, пуста дислексија

deka ako na ,,svinji mu frlam biseri se razbira deka ke gi izgazat''
Ти ова од искуство? Ти така ли ги газиш кога ти фрлаат бисери пред тебе?

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
:(

Затоа сме на ова дереџе стигнати...

А на кирилица пишувате таму, или строго латиница?
Strogo Latinica.......inace ne sme zaradi nas na ova deredze, tuku zaradi nekoj kako vas ko ke stigni na vlast e zato tuka sme......

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
:(

Затоа сме на ова дереџе стигнати...

А на кирилица пишувате таму, или строго латиница?
Каква кирилица бе момче, таму сеуште ја истражуваат Теоријата на Интерпункцијата. Има време чекај, дур да дојде пак Џизс на земјата па работите ќе тргнат на подобро... По страшниот суд

Едит:
Да, на ова дереџе сме ради атеистите. Да не беа атеистите, ќе имаше повеќе вработувања, ќе бевме во ЕУ и Нато...
И после ние не сме читале весници

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
И 10 дипломи да имаш ти си за мене неписмен. Појма немаш. Ти се смејат и христијаните на твоите незнаења.
Христов Дух :pos: бог да чува од вакви ко тебе :tapp:

Не си само ти со Факултет, ама џабе ти е, пуста дислексија

Ти ова од искуство? Ти така ли ги газиш кога ти фрлаат бисери пред тебе?
Citaj be nepismenko eve citat od Noviot Zavet, da vidis kaj pisi Hrsitoviot Duh:
8 Оние, кои се во телото, не можат да Му угодат на Бога.
9 Но вие не сте во телото, туку во Духот, ако Божјиот Дух навистина живее во вас. Но, ако некој Го нема Христовиот Дух, не е Негов.
10 А ако е Христос во вас, тогаш телото е мртво заради гревот, а духот е жив заради правдата.
11 Ако навистина во вас живее Духот на Оној, Кој Го воскресна Исуса од мртвите; Оној Кој Го воскресна Христа, ќе ги оживи и вашите смртни тела преку Својот Дух, Кој живее во вас.
12 Според тоа, браќа, не сме му должници на телото, за да живееме по телото.
13 Зашто, ако живеете по телото, ќе умрете; но ако преку Духот ги умртвувате телесните дејства - ќе живеете.
14 Сите оние, кои ги води Божјиот Дух - тие се Божји синови.
(Rimjani 8: 9-14)

Shineboy

(Лепотан)
Член од
21 мај 2012
Мислења
90
Поени од реакции
13
Во истата таа книга пишуваше дека земјата е рамна...
So zboras be....? ajde daj dokaz odma, daj stihovi! bas da vidam kaj pisi takva rabota ili ti taka si mislis!.....jas eve tri godini citam Biblija i nikade i nikogas ne sum sretnal deka zemjata e ramna nitu pak pisi takva rabota vo Biblijata negde!

Член од
24 август 2011
Мислења
511
Поени од реакции
807
Isaiah 11:12
12 And he shall set up an ensign for the nations, and shall assemble the outcasts of Israel, and gather together the dispersed of Judah from the FOUR CORNERS OF THE EARTH. (KJV)
Revelation 7:1
1 And after these things I saw four angels standing on FOUR CORNERS OF THE EARTH, holding the four winds of the earth, that the wind should not blow on the earth, nor on the sea, nor on any tree. (KJV)
Job 38:13
13 That it might take hold of the ENDS OF THE EARTH, that the wicked might be shaken out of it? (KJV)

Jeremiah 16:19
19 O LORD, my strength, and my fortress, and my refuge in the day of affliction, the Gentiles shall come unto thee from the ENDS OF THE EARTH, and shall say, Surely our fathers have inherited lies, vanity, and things wherein there is no profit. (KJV)

Daniel 4:11
11 The tree grew, and was strong, and the height thereof reached unto heaven, and the sight thereof to the ENDS OF ALL THE EARTH: (KJV)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom