Нова кампања: Добри домаќини за подобар туризам

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
иам исто мислење ...

а зар во странство е поинаку? ... поинаку е ако платиш повеќе, а ако сакаш што поевтино да поминиш на одморот со смештајот, тогаш истово ќе ти се случи и таму ... и Охрид ако одиш во пореномирани места, ова со келнеров нема да ти се случи ...

прочитај погоре ќе видиш дека има некои што не се нашле во таква ситуација ... јас сум против генерализација ...

Поинаку е. За во Грција имаш понуда од 200-300 евра 3 креветно студио, кое подразбира 10 дена кров, 2 пати менување чаршафи, кујничка и фрижидер, сопствена тераса, сопствено ВЦ во кое СЕКОГАШ има топла вода, во случај да е ладно, не доплаќаш за греење...
Во Охрид за 20 евра (тоа се 200 евра за 10 дена, за двајца, на езеро, не на море) имаш скапан кауч, штедење на струја/вода, недостапност до обични шољи кафе да направиш...
И не ми се случило еднаш, редовно, кога и да одам е истото.
Затоа 3 години не сум била, и додека не сфатат дека тие се тука за нас, а не ние за нив, така ќе биде. Поубаво ако немам пари ќе одам во Бугарија или Албанија, него некој курташак да си игра со мене, за мои пари.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.267
Поени од реакции
18.230
реално ја отсликуваат состојбата,али не глеам која е поентата? Да беше скеч ајде смешно е и јаки се,али што ке напраи владата со ова..

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
реално ја отсликуваат состојбата,али не глеам која е поентата? Да беше скеч ајде смешно е и јаки се,али што ке напраи владата со ова..
Па ваљда ќе допре до закржлавените мозоци на некој од дотичните. Што знаеш, вреди да се проба.
Може следниот пат во таксито за некое чудо ќе има нормална миризба, а во Охрид ќе ми дозволат да се истуширам иако е скапа струјата.
За 5те различни кафани си е крива самата Влада, кога полицијата селективно казнува и си има миленици.

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Тресеш зелени веќе.
Ова се социјални структури кои мора да се истребат не само поради туризмот туку поради нас самите. Уште не можам да верувам дека има луѓе што се бунат против ова...па уште и модератор на форум. Сметав дека форумџии се демек со прогресивни сваќање и ставови ама сум се заебал.

Јас не зборев за владини чекори, туку општествени. Фала курцу се препознаваат охридските келнери или мрфутите по дискотеките, сега и други кога ќе ги приметат нема да им биде глупо да преземат нешто у врска со тоа, па со тек на време сите вакви сељандри низ државава ќе ги снема.

Али ако туку драпаш само затоа што си сдс тоест анти вмро...после ова не ти реплицирам.
Ти ништо не кажа асолно на темава зошто го браниш ставот дека кампањата е во ред, освен што ми викаш мене, јака реплика, како можи модератор вака да размислува, сдсм си и така натаму.
И јас не те прашав за владини чекори, туку за општествени. Кој е следниот? Не ми одговори. Освен ако одговорот ти беше, демек ќе видат и ќе е устрамат и нема повеќе така да прават.
Јас на тоа викам, дека нема да има никаков ефект со оваа кампања. Плус, сите што ќе ги видат од страна видеата, ќе ни се смеат. И? На кого му држи повеќе муабетот?
Така што, секој разумен човек, сфаќа дека зошто е нешто направено, исто како што сфаќа дека на летувалиште во Грција, нема да му дојдат анархисти и да го истепаат оти дошол на одмор ;)
Секој разумен човек си ја работи работата како што треба, така да, нема што да се пронајдува во видеава.
А за тие неразумните, треба поинаков пристап.

Член од
4 мај 2011
Мислења
1.285
Поени од реакции
563
Во Охрид за 20 евра (тоа се 200 евра за 10 дена, за двајца, на езеро, не на море) имаш скапан кауч, штедење на струја/вода, недостапност до обични шољи кафе да направиш...
не знам каде во Охрид си се сместувала, ама ...

знаеш дека во Охрид има категоризација на собите за издавање, со ѕвезди ... па кога ќе одите во Охрид гледајте каде се сместувате ... или одите во Охрид во шпицот, не резервирано, па убавите соби се зафатени, па се сместувате било каде, па после имате проблем ...

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Поинаку е. За во Грција имаш понуда од 200-300 евра 3 креветно студио, кое подразбира 10 дена кров, 2 пати менување чаршафи, кујничка и фрижидер, сопствена тераса, сопствено ВЦ во кое СЕКОГАШ има топла вода, во случај да е ладно, не доплаќаш за греење...
И не ми се случило еднаш, редовно, кога и да одам е истото.
Затоа 3 години не сум била, и додека не сфатат дека тие се тука за нас, а не ние за нив, така ќе биде. Поубаво ако немам пари ќе одам во Бугарија или Албанија, него некој курташак да си игра со мене, за мои пари.
Колку плаќаше во Охрид од вечер ко беше?
Иначе, за поефтиното што кажуваш, појди во Бугарија, на Златни Песоци или Сончев Брег, ќе се изнаспијаш и тоа сигурно. Таму не до 2 туку до 6 рока музика од сите страни.

Член од
11 јануари 2009
Мислења
722
Поени од реакции
90
зар владава наша ке направи нешто паметно

V

Vollstandig

Гостин
Се согласувам, но мислам дека не беше коментарот околу видот на музиката, туку неприлагоденоста. Реална слика е да спиеш (или барем пробуваш) а под зграда ти ечи музика, и никој не реагира.
Ама тука е муабетот ,,сам себе убијал,, зошто ти пријавуваш во полиција, ама полицијата не реагира против дотичниот газда, оти нели, си плаќа ВИП статус......
Ечење музика од под зграда до ТРУБАЧИ да рокаат има разлика.Не можам да сфатам што сакаа да кажат, дека во македонија ако одите постојат ТРУБАЧИ и пазете се, или ако одите во македонија сите слушаат гласна музика? Или пак за видот на музика беше... ако беше муабетот за гласна музика,сами се испостраа што ставија трубачи пошто се дел од нашата музика, можеа да стават 2 звучници и ељвир меќиќ и онака пробува да се прилагоди тој на модерната музика.

И незнам зошто толку се жалите од охрид, па толку не знаете да се побуните кога нешто одговара или не? И секогаш иди принципот “Сум платил па ќе правам што сакам“ што тука настануваат проблемите. Охрид ја не сум начекал баш такви заебанции, уште кога ќе ме понудат прашувам дали има топла вода 2 пати дневно или можам да користам, интернет, кујна макар и да ја делам со други и нормално навечер кога сакам да се враќам. И досега, скоро сите газди и газдарици истото ми го викале - ако можи пуштај го болјерот на ефтина струја. Сабалјечки туширање и после 4 сато пак туширање, не сум начекал проблем.Ако споредиме реално, сабалје имаш едно туширање, и попладнето кога се враќаш од плажа уште едно на ефтина струја и туристот задоволен и газдарицата.
Ако во случај условите што ги ветува не се исполнети, секој си има право да си замини.

Бавча

идол на младите
Член од
25 декември 2007
Мислења
11.799
Поени од реакции
11.400
БРАВО БРАВО БРАВО!!!! Е ова требаше! Па нека плачат, се љутат и слично колку сакаат :icon_lol: вистината боли, не ја криј те моли!

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Ке направи некој странец да го види видеото и потоа ни на сон да не му текне да дојде во Македонија, земјата на чудата.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Разбирам поентата, но не ми допага начинот.
Идеата е добра, но ми е премного провокативно. Глумецот "преиграва" /тоа е на бугарски, не знам как е на македонски/.
Ако jас сум македонец, секоj пат кога на ТВ започне рекламниот спот ке менувам програмата.

burn84

Говорете Македонски
Член од
4 февруари 2006
Мислења
6.579
Поени од реакции
1.500
Ти ништо не кажа асолно на темава зошто го браниш ставот дека кампањата е во ред, освен што ми викаш мене, јака реплика, како можи модератор вака да размислува, сдсм си и така натаму.
И јас не те прашав за владини чекори, туку за општествени. Кој е следниот? Не ми одговори. Освен ако одговорот ти беше, демек ќе видат и ќе е устрамат и нема повеќе така да прават.
Јас на тоа викам, дека нема да има никаков ефект со оваа кампања. Плус, сите што ќе ги видат од страна видеата, ќе ни се смеат. И? На кого му држи повеќе муабетот?

Секој разумен човек си ја работи работата како што треба, така да, нема што да се пронајдува во видеава.
Не знам кој е следниот чекор, јас пљукањето по ваквите го правам уште од мои 16 години. На почеток кога се зачленив на форумов многу членови ме криткуваа затоа што се противев на овие вредности.
Тоа се гниди, а со гниди нема дипломатија и расправање, гниди треба да се уништат веднаш штом ќе се видат.

Живееме во една Македонија каде сите вредности се испревртени.
Дечко што дели флаери за у кафич го нарекуваат менаџер и има поголем кредибилиет од еден истакнат физичар. Вратарите имаат поголем авторитет и влијание врз младите одколку успешните примери кои сами се борат во општеството. Облеката и марката се мерило за тоа колку ти вредиш, а не колку книги имаш прочитано...(итн).

Јас не знам кој е следен чекор затоа што не сум видовит, можам само да давам претпоставки кој би бил следниот тек на настаните. Но тоа што го велам е...фала курцу што барем некако почна да се пљука по гнидашите. Не е тука само за келнерите и угостителите, како што реков претходно ова се однсува на цело општество. Ова јебано кафанско клуб 69 парадизо лудило мора да прекине некогаш.
Во 5-то одделение се пеше златно славејче а сега пеат спушти се доле со тони фен и врчак...и после жените се курви и мажите се сељаци.
Е па сељаци се затоа што има (не се љути ништо лично против тебе) индивидуи како што ти наликуваш во овој момент кои г бранат ова јебано срање што се случува. Било навредливо и курци палци. па што кур ако е навредливо?
Би било убаво да можеше ова срање да се решаа генерациски и етапно, да им се обајсни на луѓето што бива а што не. Ама не може така, ние сме јебан пиреј...само со бензин и оган. Направи ги да се чуствуваат како најголеми говна на планетава па можеби ќе им текне дека нешто не чини.

Има многумна што се согласуваат со мене, ти си еден од ретките што тера инает тука...во ред тоа е твој избор. Ама додека ме држи здрав разум ќе се тепам против овој дебилизам што ти моментално го браниш

Смрт за сељаци(не луѓето што живеат во село)!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
Ечење музика од под зграда до ТРУБАЧИ да рокаат има разлика.Не можам да сфатам што сакаа да кажат, дека во македонија ако одите постојат ТРУБАЧИ и пазете се, или ако одите во македонија сите слушаат гласна музика? Или пак за видот на музика беше... ако беше муабетот за гласна музика,сами се испостраа што ставија трубачи пошто се дел од нашата музика, можеа да стават 2 звучници и ељвир меќиќ и онака пробува да се прилагоди тој на модерната музика.

И незнам зошто толку се жалите од охрид, па толку не знаете да се побуните кога нешто одговара или не? И секогаш иди принципот “Сум платил па ќе правам што сакам“ што тука настануваат проблемите. Охрид ја не сум начекал баш такви заебанции, уште кога ќе ме понудат прашувам дали има топла вода 2 пати дневно или можам да користам, интернет, кујна макар и да ја делам со други и нормално навечер кога сакам да се враќам. И досега, скоро сите газди и газдарици истото ми го викале - ако можи пуштај го болјерот на ефтина струја. Сабалјечки туширање и после 4 сато пак туширање, не сум начекал проблем.Ако споредиме реално, сабалје имаш едно туширање, и попладнето кога се враќаш од плажа уште едно на ефтина струја и туристот задоволен и газдарицата.
Ако во случај условите што ги ветува не се исполнети, секој си има право да си замини.
Дај не ме заебавај, жити се. Да ја задоволувам газдарицата со тоа што ќе и штедам струја и ќе се бањам на ефтина струја?! Извини, ама за тие пари, можам да одам на море, и газдарицата сама да ми го пушта болјерот цело време, за цело време да имам топла вода.
И сум се бунела, ама пошто не допира до нив, не гледам зошто да им ги давам МОИТЕ ПАРИ.

И друго, не е во ред, никаде, а посебно на туристичките места, под апартманите/хотелите/собите да има галама цела ноќ, дали од трубачи, дали транс, Цеца или Елвир Мекиќ. Исто такво.
И трето, кој си ја има мувата на капата....
--- надополнето: 18 мај 2012 во 16:10 ---
Колку плаќаше во Охрид од вечер ко беше?
Иначе, за поефтиното што кажуваш, појди во Бугарија, на Златни Песоци или Сончев Брег, ќе се изнаспијаш и тоа сигурно. Таму не до 2 туку до 6 рока музика од сите страни.
Извини, испод чест ми е да се споредувам со Татарстан. Ниту сакам да наликувам на истите, ниту земјата со истите да си ја споредам.
Второ, јас и дечко ми, плаќавме (последниот пат) 20 евра на ден (вкупно), спиевме на кауч на расклапање, и немавме никакви услови. Кафе - јок, бањање кога сакаш - скраја да е, упалено светло во соба после 1 - срамота, безобразлук, струја се трошело во ниедо време....
Со мерак ќе им ги дадам парите на Грците, него што на Охриѓанец пак пари ќе му дадам.
Ах, да, и заборавив - обично ,,на туѓите плажи,, келнерот на лежалка ми доаѓа без да го викнам. Во Охрид треба да го молам да ме услужи.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 16:11 ---
не знам каде во Охрид си се сместувала, ама ...

знаеш дека во Охрид има категоризација на собите за издавање, со ѕвезди ... па кога ќе одите во Охрид гледајте каде се сместувате ... или одите во Охрид во шпицот, не резервирано, па убавите соби се зафатени, па се сместувате било каде, па после имате проблем ...
Ич више не идам. Со тие пари можам поубаво да си поминам, и покултурен народ да видам.
--- надополнето: 18 мај 2012 во 16:11 ---
На пример?
--- надополнето: 18 мај 2012 во 16:14 ---
Ке направи некој странец да го види видеото и потоа ни на сон да не му текне да дојде во Македонија, земјата на чудата.
А зошто одат во Грција странците тогаш, после случувањата минативе две години? Видоа видеа како Грците палат град, кршат, тепаат, прочитаа дека земјата пропаѓа, дека има нереди, па на раб на граѓанска војна беа...
Зошто Грците имаат фул сезона?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Поперверзна работа от тоа со твои пари да те навредуват не сум видел.Абе луге,на пазарот има един збор - конкуренциja.
Предпоставувам,дека само по локална телевизиja во Охрид ке емитуват спотовите. :icon_lol:

V

Vollstandig

Гостин
Дај не ме заебавај, жити се. Да ја задоволувам газдарицата со тоа што ќе и штедам струја и ќе се бањам на ефтина струја?! Извини, ама за тие пари, можам да одам на море, и газдарицата сама да ми го пушта болјерот цело време, за цело време да имам топла вода.
И сум се бунела, ама пошто не допира до нив, не гледам зошто да им ги давам МОИТЕ ПАРИ.

И друго, не е во ред, никаде, а посебно на туристичките места, под апартманите/хотелите/собите да има галама цела ноќ, дали од трубачи, дали транс, Цеца или Елвир Мекиќ. Исто такво.
И трето, кој си ја има мувата на капата....
Ако мислиш дека некаде твоите пари вредат повеќе,слободно можеш да идиш и никој не ти брани. Ти изгледа од преголемиот нарцисоизам не успевашѓ да прочиташ ниту еден мој пост правилно, и секогаш имаш реплика во стилот “Не се понижувам за тоа“. Твоите 250 денари што ќе ги дадеш има искри од газот да фрлаш кога ќе кењаш во полско ве-це и ќе делиш куња/бања со други туристи меѓу кои и газдите ќе ги начекаш чат пат и има да го почитуваш редот. А ако сакаш да си имаш вода во секое време, своја бања/нужник и останати простории ќе си се нацрташ фино лепо 500 и повеќе денари од ден и сите задоволства ќе ти бидат пружани. Не за џабе некој има повисока цена, некој пониска, зависно од условите што ги нуди. И да, секоја година идам кај иста газдарица, 250 денари за мене има спуштено цена, и никогаш не разговарам околу цената, условите горе долу се исти ,сопствено купатило, куња заедничка, болјер 2 пати дневно имам топла вода гарантирано. И да сакам, не можам повеќе од 2 пати денот да се туширам, го препуштам на земјоделците.

Kajgana Shop

На врв Bottom