Нова кампања: Добри домаќини за подобар туризам

Рудници и

ООЗТ Рудници и железарница - Скопје
Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Извини, испод чест ми е да се споредувам со Татарстан. Ниту сакам да наликувам на истите, ниту земјата со истите да си ја споредам.
Второ, јас и дечко ми, плаќавме (последниот пат) 20 евра на ден (вкупно), спиевме на кауч на расклапање, и немавме никакви услови. Кафе - јок, бањање кога сакаш - скраја да е, упалено светло во соба после 1 - срамота, безобразлук, струја се трошело во ниедо време....
Со мерак ќе им ги дадам парите на Грците, него што на Охриѓанец пак пари ќе му дадам.
Ах, да, и заборавив - обично ,,на туѓите плажи,, келнерот на лежалка ми доаѓа без да го викнам. Во Охрид треба да го молам да ме услужи.
И јас ги бркав пред 4-5 дена, ко беше сончевиот период - еден келнер ме услужи, друг ми наплати :pos:.
Најжалосно е дека за местото е општоприфатено мислење дека е некаква си елитна кафетерија.Можда под елитна кафетерија газдите мислат дека се толку елитни шо мораш да ги молиш за да си нарачаш пијачка o_O

За волја на вистината, едниот келнер беше Прилепчанец, а другиот од Источна Македонија (отприлика Штип/Пробиштип/Кочани)..Исто така, постојат и места кај шо ќе добиеш насмеана личност за 45 секунди, поголем број такви личности во истото место и плус ќе поминиш поефтино и со поквалитетно кафе.Ова е за луѓето расположени анти генерализација.Само малку потешко е за неОхриѓаните да најдат вакви места, поголем дел одат по тие таканаречени елитни кафетерии на лето, дел од болната желба да бидат видени на икс место, дел од слушање само за тие места од оваа прва група.

За луѓето склони кон генерализација:
Скржавите газди можеле да земат барем уште една личност во персоналот за таа прва смена, со оглед дека имаше супер време и масите беа сите полни - едноставно луѓето не можеа да постигнат.Двајца или тројца на цела тераса, не знам внатре дали имаше некого.Само со 5-6 нарачани кафиња им ја вадат дневницата, мислам дека не се толку за жалење газдите.

Само луѓето за кои вистински е наменета оваа реклама не верувам дека ќе ја сфатат, ниту ќе ја применат, сигурен сум дека ситуацијата ќе е иста или полоша (контраефект), освен во џебот на продукцијата.

И заеби го муабетот “Не знаете со туристи“, што мислиш ако некој се роди во охрид, во гените му се впишува да нема поим со туристи?Грција или кај и да спомна друго место нема да начекаш лоша услуга? Ептен почна да ја претеруваш со некои изговори, кога веќе се нафаќаш да платиш 600 денари за соба, наспроти 300, едноставно ги бараш условите или си заминуваш при првиот незадоволен израз од страна на газдарицата кога си ги бараш условите што ти ги ветила. Незнам што има тука нејасно? КОЛКУ ПАРИ ТОЛКУ МУЗИКА,СЕГДЕ ИСТОТО ПРАВИЛО ВАЖИ. Мене ми е подобро да одам некаде за 300 денари со поограничени услови наспроти да пребарувам и од пиле млеко. И онака, повеќе од пола ден го трошам на плажа, по паркови, кафичи додека станот го користам за да има место кај да преспијам и да се истуширам еднаш дневно.

1.Дома не издаваме соби, ниту на некаков начин работно сме поврзани со туризам, али нели се осеќам лошо за моите сограѓани кои вистински си ја работат работата.Како рече Пумата во темата Скопјани вс. провинцијалци, не сакам да зборат лошо за мојот град во генерализирачка смисла, зошто јас лично знам дека не се сите иста категорија.
Кретени сегде постојат, ама очигледно потсвесно посветуваме поголемо внимание на негативните работи.На пример, моето најгрдо и најдосадно искуство е - тешко Охриѓаните студенти после враќање од Јунска и Септемвриска сесија со ситуацијата на автобуска (n)

А за рекламите...ми беше ептен ретардирана таа за гласната музика.Па голем дел на лето посетители се тинејџери или студенти и сигурно нема да легнат во 2.30.(Остај то, кај поубав филинг од то да си седиш на тераса и да го слушаш Лени Кравиц на 2 км од тебе ):D
Мислам дека и на другите овде не им беше сфатлива таа реклама.

И друго, ако веќе работат таква реклама нека се потрудат самите да си донесат ред, пошто нели за стариот дел на градот постојат посебни правила на лето, меѓу кои и потивка музика.За џабе купуваа апарати за мерење бучава?Или за едни важат правила, за други не.Кај едно другарче му репнаа 5000 евра за гласна музика пред законското време - им се можело, по нивниот сат било 4 минути понапред :sick: Ама сигурно инспекцијата не би одела во 'својот' кафич.Свесни се дека можат - тука поминаа само со вербални закани, а негде ќе поминат без муабет ама со минус 4 заби и скршена рака минимум.
Истото е и за таксистите без уклучен таксиметар, а особено дивите - ама се толерирани поради социјален мир и такви ми ти работи.Доста голем процент на луѓе од страна мислат дека ние имаме повластици во такси на лето.Е па не е така.
Друго, познавам барем двајца таксисти од страна - дојде 15 јуни и ете ги во Охрид, работат на диво.Ланското лето ми се деси таксист со ПП таблици да ми понудит превоз од Градиште за Охрид:confused: Битолчанец последново лето ми бараше дупло поголема сума за смешна релација, ама ме погоди во лошо расположение :sneaky:
И во право беше за то, кој не бил во Прилеп на кафе уште е со мислење дека во Охрид е персоналот најнељубезен.

2.:cuc:Постојат и една категорија луѓе - не се живи ако барем 20 денари не спуштат од почетната цена.Познавам станоиздавачи, минатата зима им се ценкаа за пониска цена, а им беше понудено 250 денари по лице.Зима = греење, скапа струја...
Зошто да не снимат и едно видео за вакви гости?

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Охриѓани сакаат да привлекуваат странски туристи со сместувачки капацитети и вили во коишто 10 пара делат 3 вецеа во коишто ни на раат неможеш да си го издркаш.

Се дур не се направат професионални и по светски туристички стандарди вили не очекувајте туристи од страна.Секој којшто сака да летува сака сопствено веце со туш кабина, а не да газам влакна од некоја дунда која си ја депилирала пред мене.

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
А како не им текна за рибарење едно видео да направат и оној водичот да го испукаат?!?!?! Па да се запрашаме во каква македонија живееме?
Е мој македонски народе,ум ни перат не разбирате?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
А како не им текна за рибарење едно видео да направат и оној водичот да го испукаат?!?!?! Па да се запрашаме во каква македонија живееме?
Е мој македонски народе,ум ни перат не разбирате?
Не. Како ни перат?
Всушност, газдарицата не ни дава да се бањаме за наше добро, а таксито смрди за да се навикнеме да преживееме во вонредни ситуации?

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
Не. Како ни перат?
Всушност, газдарицата не ни дава да се бањаме за наше добро, а таксито смрди за да се навикнеме да преживееме во вонредни ситуации?
За газдарицата не си во право,или можда де нашле малоумна па те мезеле цело време.Или уште малку државава нека ја поскапи струјата исто ко на видеото ќе биде.Еден куп мој пријатели во охрид кој биле на одмор ова им се нема случено.
Пред да одам на плажа палам бољер ко ќе се вратам вода има три фамилии да се искапат.

А се имаш ти на пример или во германија или во австрија(имам искуство) возено во такси?

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Не. Како ни перат?
Си се возела во сите 450 такси возила во Охрид?Секоја чест за ентузијазмот :icon_lol:

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
Си се возела во сите 450 такси возила во Охрид?Секоја чест за ентузијазмот :icon_lol:
Обично проценката се врши врз репрезентативен примерок.
Како испитувањата за квалитетот на некој производ. Не се тестираат сите производи, туку репрезентативен примерок.
Не морам да се возам со 450 таксисти, барем со 50 различни сум се возела за 6-7 пати одење во Охрид.
Сосема доволно.
--- надополнето: 20 мај 2012 во 01:48 ---
За газдарицата не си во право,или можда де нашле малоумна па те мезеле цело време.Или уште малку државава нека ја поскапи струјата исто ко на видеото ќе биде.Еден куп мој пријатели во охрид кој биле на одмор ова им се нема случено.
Пред да одам на плажа палам бољер ко ќе се вратам вода има три фамилии да се искапат.

А се имаш ти на пример или во германија или во австрија(имам искуство) возено во такси?
За газдарицата ИЧ НЕ МИ Е ГАЈЛЕ какви и се нејзините трошоци. Сум платила некоја сума, која таа пресметала дека и стигнува да ги подмири сметките (односно моите трошоци) и плус да и остане заработувачка. Не сум јас социјално да се грижам за нејзините сметки.
Јас сум турист, и ме интересира само задоволство, а не животни економски и социјални прашања кога сум на одмор.

Во Австрија и Италија се имам возено, во Германија не сум била. Беше доста скапо (за наши услови, за нивни не знам) и беше повеќе од културно. Позитивно искуство, луѓето не ме замараа со временска прогноза, Влада, тековни политички настани, меѓудржавни спорови, денешната младина, музиката итн. Ќутеа и возеа, без да ме малтретираат со непотребни информации.
И не труеше на мишки.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Обично проценката се врши врз репрезентативен примерок.
Како испитувањата за квалитетот на некој производ. Не се тестираат сите производи, туку репрезентативен примерок.
Не морам да се возам со 450 таксисти, барем со 50 различни сум се возела за 6-7 пати одење во Охрид.
Сосема доволно.
Toгаш не зборуваш вистина.Ова ти е исто како јас сега да ти речам сите таксисти во Скопје се по потекло од Шутка или мераклии на најсрање турбофолк и не се запознати со улиците во градот, поради репрезентативниот примерок ;)

Пратеник

Ала Мадрид
Член од
28 ноември 2011
Мислења
995
Поени од реакции
617
За газдарицата ИЧ НЕ МИ Е ГАЈЛЕ какви и се нејзините трошоци. Сум платила некоја сума, која таа пресметала дека и стигнува да ги подмири сметките (односно моите трошоци) и плус да и остане заработувачка. Не сум јас социјално да се грижам за нејзините сметки.
Јас сум турист, и ме интересира само задоволство, а не животни економски и социјални прашања кога сум на одмор.

Во Австрија и Италија се имам возено, во Германија не сум била. Беше доста скапо (за наши услови, за нивни не знам) и беше повеќе од културно. Позитивно искуство, луѓето не ме замараа со временска прогноза, Влада, тековни политички настани, меѓудржавни спорови, денешната младина, музиката итн. Ќутеа и возеа, без да ме малтретираат со непотребни информации.
И не труеше на мишки.
можда де нашле малоумна па те мезеле цело време ти гаселе бољер

А и кај нашите таксисти ако ти почнеш да им правиш муабет и тие почнуваат.Ако си ќутиш и тие ќутат .А во германија ко се возев во такси на :гомце: смрдеше .Во три такси се имав качено во едното на :гомце: во другото на мишки и во третото на лаванда

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
можда де нашле малоумна па те мезеле цело време ти гаселе бољер

А и кај нашите таксисти ако ти почнеш да им правиш муабет и тие почнуваат.Ако си ќутиш и тие ќутат .А во германија ко се возев во такси на :гомце: смрдеше .Во три такси се имав качено во едното на :гомце: во другото на мишки и во третото на лаванда
Не знам за Германија, не можам да зборувам.
Знам дека ,,нашево,, не е во ред и мора да се смени.

Види, јас победував во битките околу бојлерот. Никој нема да ми одземе нешто што ми припаѓа, само што немам волја на одмор да докажувам правда и вистини. Јас сакам бизнис црно на бело - ти платив колку што бараше, сега гони ми се.
--- надополнето: 20 мај 2012 во 02:01 ---
Toгаш не зборуваш вистина.Ова ти е исто како јас сега да ти речам сите таксисти во Скопје се по потекло од Шутка или мераклии на најсрање турбофолк и не се запознати со улиците во градот, поради репрезентативниот примерок ;)
Исклучокот го потврдува правилото.
И секогаш се проценува репрезентативен примерок, сакал ти или не.
Кај УНИ банка (таа ли беше) стојат 100 таксисти и сите до еден се ценкаат.
Немој да плачеш. Лигуши невидени, па уште изговорот ,,еми ако сега не заработиме, кога?,, Затоа и не се возам со нив, ако не уклучат таксиметар. Па макар умреле од мака после.

Рудници и

Член од
9 декември 2009
Мислења
12.162
Поени од реакции
18.203
Исклучокот го потврдува правилото.
И секогаш се проценува репрезентативен примерок, сакал ти или не.
Кај УНИ банка (таа ли беше) стојат 100 таксисти и сите до еден се ценкаат.
Немој да плачеш. Лигуши невидени, па уште изговорот ,,еми ако сега не заработиме, кога?,, Затоа и не се возам со нив, ако не уклучат таксиметар. Па макар умреле од мака после.
Не.Дури не ги провериш сите, нема да имаш целосна слика.И зборувавме за смрдеа во возилата, а не за ценкање.
Мојот став за таа работа го имаш погоре.Ај да повторам да не се враќаш назад.Одредени институции не си ја вршат работата во име на социјален мир.Други институции ги снимија овие видеа, а се со заеднички шеф.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.787
Не.Дури не ги провериш сите, нема да имаш целосна слика.И зборувавме за смрдеа во возилата, а не за ценкање.
Мојот став за таа работа го имаш погоре.Ај да повторам да не се враќаш назад.Одредени институции не си ја вршат работата во име на социјален мир.Други институции ги снимија овие видеа, а се со заеднички шеф.
А треба да спијам во сите можни соби во Охрид за да добијам слика?
Не ме заебавај.
Тролање во празно.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.778
Поени од реакции
12.243
Не знам дали газдите, келнерите и таксистите се полоши одошто во 80-тите или е нешто друго во прашање, но во 80-тите во Македонија имало 1-1,2 милиони туристи од кои половината странски, а сега 400-500 илјади со истиот сооднос. Да не е нешто друго во прашање? светските трендови за туризам, присуство на туристички манифестации, рекламирања, саеми, безбедноста, инфраструктурата, забавата, концесиите, пакетите на понуди...
Да не испадне уште една утната кампања како и со становите само заради поентата и приоритетите во неа.

Kajgana Shop

На врв Bottom