Македонија: За една година нови 700 милиони евра долг

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Околу 200-250 милиони евра, ама стварно е небитно. Има многу посериозни дупки во буџетот кои јадат дупло повеќе пари на годишно ниво, ама никој, баш никој не ги коментира, затоа што сите кога ќе дојдат на власт ги користат. На пример фондовите за пензиско и здраствено осигурување јадат дополнителни (покрај парите што се законски наменети за нив) 500-600 милиони евра годишно. Никој не ни споменува за нивна реформа, или недај боже ревизија на нивното работење.
Точно се согласувам со тебе за овој коментар и да е 240 милиони евра проектот од Скопје 2014 од 11 милијарди буџет за 4 години тоа е само 2% од вкупниот буџет за 4 години а со 98% од парите се покиваат дупките за пион, за здраство ,рамковни и партиски вработувања и сл е таму секоја година иде по еден проект Скопје 2014 секоја година. Таму лежат парите а и зајакот.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Австрија има 80% долг и сега ние сме подобри од нив.
Европските држави биле задолжени 70% ова е перење мозок па и Јапонија е задолжена 100%+ но тие имат корпорации како Сони,Панасоник,Тојота,Митсубиши во ЕУ има компании како Ауди,Цитроен,Бош,Порше,Мерцедес,Шел кој продуцират милијарди евра нова вредност има од кај да се враќа а ние од кај ќе враќаме од доматите и пиперките и тутунот.
Џонсон Мети имал извоз од 600 милиони па од тие пари 1 евро не останува овде заради неконкурентноста на домашните компании еден штрав не купуват од нас државата милиони инвестира во нив ќе треба години и години да си ги поврати парите.
Државата треба да помага многу повеќе на домашните бидејки тие многу повеќе го полнат буџет и државата ако економски се развие тоа ќе е токму заради нив.

А Скопје 2014 е многу повеќе од 240 само спомениците на Александар и Филип се 20 милиони мислам вакво трошење за вакви работи нема во блискотото опкружување ова го има само во Катар и Емиратите.

Член од
17 април 2012
Мислења
2.335
Поени од реакции
2.095
Австрија има 80% долг и сега ние сме подобри од нив.
Европските држави биле задолжени 70% ова е перење мозок па и Јапонија е задолжена 100%+ но тие имат корпорации како Сони,Панасоник,Тојота,Митсубиши во ЕУ има компании како Ауди,Цитроен,Бош,Порше,Мерцедес,Шел кој продуцират милијарди евра нова вредност има од кај да се враќа а ние од кај ќе враќаме од доматите и пиперките и тутунот.
Џонсон Мети имал извоз од 600 милиони па од тие пари 1 евро не останува овде заради неконкурентноста на домашните компании еден штрав не купуват од нас државата милиони инвестира во нив ќе треба години и години да си ги поврати парите.
Државата треба да помага многу повеќе на домашните бидејки тие многу повеќе го полнат буџет и државата ако економски се развие тоа ќе е токму заради нив.
Нема да коментирам многу зошто очигледно не ја познаваш проблематиката но ке ти дадам еден податок знаеш ли која земја дава највеке субвнеции за високотехнлошки технологии САД да колку и да звучи шоканто таму за фабрика од 3 милијарди субвенцијата е 1,5 милијарди долари , и за крај ке те потсетам еконмскиот раст на чешка словачка полска и сл се должи токму на странските директни инвестиции, да не се разбереме погрешно и јас сум да се помагаат нашите компании но кај нас немаме некој огромни компании со голем извоезен потенцијал и потенцијал за раст освен 15-20 компании. Зошто секоја странска инвестиција освен пари носи и технологија, носи знаење носи стандарди работа носи кфалификација и обуки на кадарот на секое ниво од најниско до највисоко . А последните 3 реченици се тоа што фали во македонија.

Il Fenomeno

non mollare mai
Член од
14 март 2007
Мислења
3.226
Поени од реакции
707
Нема да коментирам многу зошто очигледно не ја познаваш проблематиката но ке ти дадам еден податок знаеш ли која земја дава највеке субвнеции за високотехнлошки технологии САД да колку и да звучи шоканто таму за фабрика од 3 милијарди субвенцијата е 1,5 милијарди долари , и за крај ке те потсетам еконмскиот раст на чешка словачка полска и сл се должи токму на странските директни инвестиции, да не се разбереме погрешно и јас сум да се помагаат нашите компании но кај нас немаме некој огромни компании со голем извоезен потенцијал и потенцијал за раст освен 15-20 компании. Зошто секоја странска инвестиција освен пари носи и технологија, носи знаење носи стандарди работа носи кфалификација и обуки на кадарот на секое ниво од најниско до највисоко . А последните 3 реченици се тоа што фали во македонија.
Абе во ред не сум против странските инвестиции тие сега најмногу доагат заради субвенцијата и се разбира најважното евтината работна рака камо државата да снема пари за да ги субвенционира да зема кредити за тоа а не за плати и пензии и споменици и палати.Ќе видиме што ќе биде со тие инвестиции се крева огромна галама чинам 1000 фабрики се изградија чув и за фабрики од 4000 вработени.

Што се однесува до Полска и Чешка таму причината е една западен сосед им е Германија а на нас Албанија и Косово.Единствена држава од која требаше да искористиме нешто инвестиција е Грција тоа и сега треба да се направи да се привлечат компании од таму.
И секако малку касниме со привлекување инвестиции тоа требаше да биде пред 10-20 год пред кризата кога беше селењето на капиталот од западот.

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006

Како општ експерт имам едно прашање до дарданиа

Стопанството или државата?Кој прв ќе банкнотира?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Како прво во македонија јавниот долг е 27% и е според сите параметри ниско задолжена земја и со тие 700 милиони евра што плус што ке се задолжи пак ке остане ниско задолжена земја, а скоро сите земји во Западна европа јавниот долг е над 70% . Инаку само уште 10 компании да дојдат од типот на џонсон мети и џонсон контролс македонија ќе има стапки на раст од над 6% а инаку за да сфатите колку е голема нашата економија еве еден податок најизевуван продукт лани се катализтторите на џонсон извозозот на оваа компаниија е 500 милиони евра а увозот е 350 милиони евра од оваа компанија а 150 милиони евра е додената вредност на нивните производи. Така да не се правете експерти смешни изгледате не знаете што значат бројките ни во релативен ни во апсолутен износ. На крај краишта Македонскиот буџетски дефицит секогаш е 2,5% така од каде видовте дека сме пред банкрот стварно не знам, а плус и секој месец девизните резерви во народна банка растат, ама тоа е кога луге појма немаат од економија и финансии со еден прочитан текст или разбрал нешто не разбрал стануваат експерти.
Повели раскажи ја динамиката на јавен долг, негово враќање и економски раст на земјава во наредните 5 години. Поврзи ги сите елементи со постоечките податоци и извади ја кривата описно (немора да ја црташ). Баш ме интересира заклучокот.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
Повели раскажи ја динамиката на јавен долг, негово враќање и економски раст на земјава во наредните 5 години. Поврзи ги сите елементи со постоечките податоци и извади ја кривата описно (немора да ја црташ). Баш ме интересира заклучокот.
Еве една симулација

P

Princ

Гостин
Околу 140 000 е јавната админтрација а за 2012 за плати на нив е предвидено 370 милиони евра без да се рачунаат парите за договор на дело тие се посебна ставка
Не знам зошто ти би ме заебавал со сосем погрешни бројки од реалните.
Кај си видел ти плати за администрација која брои 140.000 само 370 милиони евра? Пред да го треснеш ова, удри еден рачун во калкулатор кој оди преинсталиран на секој оперативен систем, за да забележиш дека 370 милиони поделено на 140.000 е само 2600 евра годишно по вработен во просек, цифра што кога ќе се подели на 12 месеци испаѓа дека секој вработен во фирмата ЈА зима плата од само 212 евра месечно. Е сега уште едно прашање, кој зима бе вработен во фирмата ЈА 212 евра месечно?
Ништо, заеба математикава.
Не можев (а и ме мрзеше, морам да признаам) по тазе бројки, ама во проекциите за буџетот за 2009 година проектирани се 1.5 ебани милијарди евра само за ставка "Плати на јавна администрација, пензии и социјални надоместоци". Еве ти и линк од баш нашиов форум, каде се водеше дискусија на таа тема, да не испадне тресам јас бројки од ракав (ко ти што смееш да си дозволиш) на јавен форум, кај што секој може да те прочита, да те оцени што карактер си всушност.
Останувам на моите милијарда евра за плати на јавна администрација, пензии и социјални надоместоци.

Инаку да не заборавиме дека 20% проценти се зголеми админиостацијата благорејки на рамковниот договор
Не ја разводнувај дискусијата. 20%те проценти да се вработуваа на време, постепено, денес немаше нагло да се осети тоа па да ми мрчиш после тука. Клатевте врати цел живот сами, од дедо, па татко, до син, и сега ви е криво што и некој друг сака да биде платен за клатење врата. За неефикасноста и бројот на вработени во претпријатието ЈА најмалку е виновен рамковниот договор. Ако гледаме реално нели. А ако си правиме Бајрам со умот јас радо не би учествувал воопшто на темава.

Инаку приватниот сектор е најголем врабпотувач во македонија не државата.
Пак ме лажеш и ми читаш партиски говор. Зимај факти, бројки, истражувања: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_largest_employers

Сите што коментираат станаа експерти по макроекономија а добар дел да ги прашаш основни поими по економија и финансии нема да знаат. Македонија и се е можно
Кога оние што се занесуваат со познавања за основни поими по економија и финансии, заебуваат една едноставна математика што јас (далеку од тоа да се разбирам или професијата да ми е поврзана со економија пту пту пту) ја пресметав за 20 секунди, многу поголем е гревот.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Колку поголем долг на државата толку поголема лижошмукачка политика имаме.Ако се задолжи државата повеќе толку на подобар агол е напупена самата.Значи дека во секој случај сме клецнати солидно.ММФ е најголемата светска мафија.Даваат пари за да можат да те ЈЕБЕТ и тоа солидно.Да им бидеш слуга на големците.Затоа функционира овој Еххн Свет.На ти пари на заем да ми бидеш должен па после јас ќе те командам.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.325
Поени од реакции
26.269
Колку поголем долг на државата толку поголема лижошмукачка политика имаме.Ако се задолжи државата повеќе толку на подобар агол е напупена самата.Значи дека во секој случај сме клецнати солидно.ММФ е најголемата светска мафија.Даваат пари за да можат да те ЈЕБЕТ и тоа солидно.Да им бидеш слуга на големците.Затоа функционира овој Еххн Свет.На ти пари на заем да ми бидеш должен па после јас ќе те командам.
Да де, тие со сила ни даваат пари. Ни викаат знаеме дека не сакате, ама морате да земете. За да ги презентирате новите финансиски механизми на министерството. :cautious:

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
700 милиона се задолживме , во ред , не сме презадолжени.

Ги виде ти негде овие пари ? онака како експерт.

Добро еве , 1,5 милион јас знам кај се , кај оградата на мостот.

Другите ? вработувања , индустрија , хидроцентрали, патишта , има нешто или не ?

Еве бе земчо,вчера рекоа 400 вработувања во здравство..патишта се реновираат(еве иди до Велес ќе видиш) ..со ова сум запознаен за друго нз..

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.462
Поени од реакции
5.881
Еве бе земчо,вчера рекоа 400 вработувања во здравство..патишта се реновираат(еве иди до Велес ќе видиш) ..со ова сум запознаен за друго нз..
Ти верувам дека парите не се испарени , тука се негде , здравство , спортски сали , врби , споменици , реклами ...

Но колку е опоравена економија со овој наеднаш голем долг , 700м за една година , дали се искористија-користуваат на начин што ќе ни се дуплираат во наредните години , за кога ќе иде време да ги вратиме , ем да ги вратиме , ем спомениците да немаме потреба да ги топиме туку да ни останат за беспари.
Колкав е економскиот раст , привлечени инвестиции и тако даљје.

Пријателе , овој долг мислам дека ни е последна шанса , немаме веќе резервна муниција , ако не ја погодиме мечката со оваа муниција , таа ќе не јаде.

Или ќе ја убиеме сиромаштија и невработеноста со овие пари или таа ќе не убие нас , дај веќе време е , срамота.

Член од
7 октомври 2011
Мислења
3.831
Поени од реакции
3.616
Ти верувам дека парите не се испарени , тука се негде , здравство , спортски сали , врби , споменици , реклами ...

Но колку е опоравена економија со овој наеднаш голем долг , 700м за една година , дали се искористија-користуваат на начин што ќе ни се дуплираат во наредните години , за кога ќе иде време да ги вратиме , ем да ги вратиме , ем спомениците да немаме потреба да ги топиме туку да ни останат за беспари.
Колкав е економскиот раст , привлечени инвестиции и тако даљје.

Пријателе , овој долг мислам дека ни е последна шанса , немаме веќе резервна муниција , ако не ја погодиме мечката со оваа муниција , таа ќе не јаде.

Или ќе ја убиеме сиромаштија и невработеноста со овие пари или таа ќе не убие нас , дај веќе време е , срамота.

За инвестиции еве гледаме дека се трудат, беа у Катар матар нели ,сеа у Кина, беше оној Слим такада пробуваат да донесат некој али нормално тешко иде ..И како нема да иде тешто кога едно убиство може да се претвори во циркуз, те едни протестираат те други ,се знае кратка постапка треба ,фаќаш-судиш. Кој сака да ти дојде во таква држава?? Нас возот со инвестиции ни помина 90-сетите кога Ауди сакал да влезе али некој бил многу лаком гз тогаш,јебига.. А после и вториот воз го пропуштивме со Тајван , а башка тоа време све почна да трга од мртва точка и ни сместија војна ,пак јебига. А за економијата мислам ние никогаш нема да бидеме економска сила ,ќе варира увек ,такво подрачје сме што и комшијата да прдне тука економијата пропаѓа и инвестициите се намалуваат, 3-то јебига. Ниедна држава на балкан нема страшна економија,сите се крпеници,мал пазар тоа е,увек ќе си бидеме вакви. Само работата е да бидеме сложни така работите полесно се пребродуваат уште ако и се караме сите меѓу себе готово е.

Kajgana Shop

На врв Bottom