Научни чуда во Ку`ран

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Зошто толку омраза? Та нели вас К`уранот ве учеше да се сакате и да ги толерирате другите?
Кога толку многу ви е омилено да ги употребувате светите книги на Евреите и преку нив ја изразувате војлата на Бог Јахве кои тие го слават, експлицидно и недвосмислено, далбоко во совеста сепак го почитувате и славите тој Бог. Зашто толку омраза кон Евреите? Зарем затоа што тоа ви го рекол Мухамед, да ги мразите Евреите и Христијаните, и вие ја исполнувате неговата желба. Сепак на крај бидејки сте зависни од објавата Божја преку пропроците на Израел, за да ја спасите својата душа, и вие чеда Божји треба да прогледате, да се покајте за сторените гревови и да паднете ничкум пред великиот Бог и Еднинородниот Син Исус Христос. Мухамед напишал: „Им дадовме книги.“ Размислете кои се тоа книги. Тоа е она што ви фали за да се спасите. Но, еве сега по милоста Божја ви ја откривам големата вистина и ви го навестувам Словото на Спасението. Поклонете се на Бога и на неговиот Единореден Син, Исус Христос, и Бог ќе ви прости и ќе станете чеда Божји и наследници на Царството Божје.

T

Tetro

Гостин
Кога толку многу ви е омилено да ги употребувате светите книги на Евреите и преку нив ја изразувате војлата на Бог Јахве кои тие го слават, експлицидно и недвосмислено, далбоко во совеста сепак го почитувате и славите тој Бог. Зашто толку омраза кон Евреите? Зарем затоа што тоа ви го рекол Мухамед, да ги мразите Евреите и Христијаните, и вие ја исполнувате неговата желба. Сепак на крај бидејки сте зависни од објавата Божја преку пропроците на Израел, за да ја спасите својата душа, и вие чеда Божји треба да прогледате, да се покајте за сторените гревови и да паднете ничкум пред великиот Бог и Еднинородниот Син Исус Христос. Мухамед напишал: „Им дадовме книги.“ Размислете кои се тоа книги. Тоа е она што ви фали за да се спасите. Но, еве сега по милоста Божја ви ја откривам големата вистина и ви го навестувам Словото на Спасението. Поклонете се на Бога и на неговиот Единореден Син, Исус Христос, и Бог ќе ви прости и ќе станете чеда Божји и наследници на Царството Божје.
Ок.

Мислам дека цитиравте погрешен пост за да се изјасните по ова прашање.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
vie da ne ste hristijanski misioner,wooooooow Muhamed..a.s nikogo ne rekol da mrazime .. dosta so tie lagi odi da mu rasakazes na nekoe dete koe e zrtva na pedofilite misiioneri.

kuranot e cuvar na prethodnite knigi , kon niv e iskren ja obelodenuva i podrzuva vistinata vo niv, a lagata ja izesuva na videlina.propadna onie koi od inaeet vrsea korekci vo nivnite knigi evreite gi prepravale nivnite knigi za da ja osporat prateneickata misija na isus, a hristijanite za da go utvrdat ucenjeto za trojstvoto kuran lebdi nad niv i ja kazuva nivnata laga i iskrivenost kade bog na muhamed,,a,s mu veli;

a tebe ti objavivme kniga ,sama vistina, da gi potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demnee... (el maida48.

T

Tetro

Гостин
vie da ne ste hristijanski misioner,wooooooow Muhamed..a.s nikogo ne rekol da mrazime .. dosta so tie lagi odi da mu rasakazes na nekoe dete koe e zrtva na pedofilite misiioneri.

kuranot e cuvar na prethodnite knigi , kon niv e iskren ja obelodenuva i podrzuva vistinata vo niv, a lagata ja izesuva na videlina.propadna onie koi od inaeet vrsea korekci vo nivnite knigi evreite gi prepravale nivnite knigi za da ja osporat prateneickata misija na isus, a hristijanite za da go utvrdat ucenjeto za trojstvoto kuran lebdi nad niv i ja kazuva nivnata laga i iskrivenost kade bog na muhamed,,a,s mu veli;

a tebe ti objavivme kniga ,sama vistina, da gi potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demnee... (el maida48.
Се` е кај тебе се` едно те исто.... http://forum.kajgana.com/threads/41795/page-2#post-3796457

Ништо ново. Ништо. Само копи-пејст.

kuranot e cuvar na prethodnite knigi
Нормално. Избледена копија на претходните изданија на верски учебници.

Muhamed..a.s nikogo ne rekol da mrazime .. dosta so tie lagi odi da mu rasakazes na nekoe dete koe e zrtva na pedofilite misiioneri.
Не рекол да мразите, а зошто вели таму некаде:

“Нема да настапи судниот ден се додека муслиманите не војуваат против евреите, муслиманите ќе ги победат. Евреите ќе се кријат зад камења и дрвја, но, каменот и дрвото ќе прозборат: О муслиману! Аллахов робу! Дојди и убиј го, освен дрвото Гаркад кое нема да прозбори, бидејќи тоа е еврејско дрво.” (Буахри, Муслим)

M

Muranyi

Гостин
Се` е кај тебе се` едно те исто.... http://forum.kajgana.com/threads/41795/page-2#post-3796457

“Нема да настапи судниот ден се додека муслиманите не војуваат против евреите, муслиманите ќе ги победат. Евреите ќе се кријат зад камења и дрвја, но, каменот и дрвото ќе прозборат: О муслиману! Аллахов робу! Дојди и убиј го, освен дрвото Гаркад кое нема да прозбори, бидејќи тоа е еврејско дрво.” (Буахри, Муслим)
Да,ако лапнеме сите по едно "трипче" можеби и ќе прозборат камењата.Зошто не си ги убие сам Евреите,нели е семоќен?:tapp:
И на крај краева,зошто да се повикува на убивање на Евреите,зошто сам не им пресуди?Како може човек на човека да суди?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243

toa e pred znak na sudniot den, i toa ke se sluci , toaa e vetuvanje koe vie go smetate kako armegadon toa e vetuvanje uste od vremeto na ibrahim(abraham).

site tri veri ocekuvaat eden covek koj ke dojdi kon krajot na svetot i vo site veri postoi ova vetuvanje,

postoi dve veruvanje \
1 lzano vetuvanje, koi evreite izmisluuvaat na svojstven nacin
2 vistinito vetuvanje
ovoj sukob ili vojna ke bide pomegu dva naroda vojna pomegu dve vetuvanje lazno i vistinito vetuvanje
megu dva naroda od edna strana veruvanje tehvida vo koi e dojden verivensikot ibrahim(abraham) a.s i koj go obnovi muhamed a.s toa veruvanje vo poslednoto doba ili krajot na sudniot den ke go obnovi isa (isus) a.s sin merjemin.
drugoto vetuvanje e laznosto vetuvanje koi samite si go pisuvale i im zboruvale na lugeto deka toa doaga od boga , toj poziv vo nikoj slucaj ne od boga ,
pocni od ervejskite svestenici do zabludeniot papa koi narodod go odvedoa vo zabluda site tie ke go podrzauvaat mesijata narecen dedzal ili satana, koi on ke dojde ke mislat deka e isus a on e satana i ke stanat negovi podrzanici.
taa bitka ke se odrzi kon krajot na svetot pomegu dva mesija isa i dedzal sto vusnost veli islam za ova slucuvanje i sto rekol muhamed a. s vo vrska so ova doaganjeto na Isa (Isus) sin merjemin. ova vetuvanje se naoga vo Allahovata kniga i vo sunetot na svojot verovesnik Muhamed a.s .

В

влијателен

Гостин
bolje da im veruvam na naucnicite odkolku na vas sto se stavate vo redot na zivotnite. da ne bilo tocno toa sto pisuva vo Kuranot nemase bas taka da se potvrdi i od naukata ;)
mislam site fakti sto se od Kuranot se soovpagjaat so modernata nauka ;)
golem dokaz deka posotoi bog a toj e Allah.
Дали ако ти посочам дека науката нашла грешки во Куранот ќе ти смени нешто во јачината на твојата вера?

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
Дали ако ти посочам дека науката нашла грешки во Куранот ќе ти смени нешто во јачината на твојата вера?
ako naukata nasla nekakvi greski od Kuranot, toa neznaci deka Kuranot ima greski tuku naukata ne otkrila kako sto treba :)
coveckiot um e ogranicen nemoze se da doznae kako sto e. mene dovolno mi e eden fakt a toa e "big bang"

В

влијателен

Гостин
ako naukata nasla nekakvi greski od Kuranot, toa neznaci deka Kuranot ima greski tuku naukata ne otkrila kako sto treba :)
coveckiot um e ogranicen nemoze se da doznae kako sto e. mene dovolno mi e eden fakt a toa e "big bang"
ОК, ти честитам за твојата силна вера. BTW биг банг, во науката, не е воопшто факт.
И ако е така како што велиш, зошто тогаш се радуваше толку за сите тврдења од Куранот кои ги докажала науката, кога воопшто не ја сметаш за релевантна?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
ОК, ти честитам за твојата силна вера. BTW биг банг, во науката, не е воопшто факт.
И ако е така како што велиш, зошто тогаш се радуваше толку за сите тврдења од Куранот кои ги докажала науката, кога воопшто не ја сметаш за релевантна?
eve eden kuranski aet , vo koj treba da sednes i da razmislis , iaako coveckiot um uste ne stignal do ova, koj na covekot mu prestoi uste mnogu za da gi zapoznee bozjite tvorbi.
toj aet glasi;
nie nad vas sozdadovme sedum sloevi i nie ne sme nevnimatelni nasprema sozdavanjeto........................... i.t.tn
ovde vo ovaa sura se spomnuvaat sedum sloevi , sto veke prestavuvaa potik za covekot za otkrivanje na sedumte sloevi, zaradi toa sto sovremeniot covek go poznava samo ediniot sloj, na covekot mu prestoi uste mnogu za da gi zapoznaee allahovitee tvorbii e e ti sega,,cekaj dodeka naukata ne go otkrie toa, se sto gledame priatelce i sto naukata otkrila dosega e samo edna nebesa eden sloj znaci kuran nas ni tvrdi deka postoi uste cest takvi sloeevi t.e. prestavuva potik za otkrivanje na tie sedum sloevii , znaci postojat sedum nebesa, sedum prostranstva edni nad drugi , za nas toa se uste e nesfatlivo.mislam za covekot voopsto.pa zatoa ti rekov cekaj dodeka naukata toa ne go otkrie,, , toa e nesto sto dosega ne e otkrieeno , zasega toa ke bide za site onie koi ne veruvaat samo naucna fantastika. kako i za doaganjeto na jedzuc i medzuc, seto toa ke vi izgleda kako naucana fantastika se dodeka ne se uverite vo toa, zatoaa bog vo kuran kerim ni veli;

Ние ќе им ги пружиме доказите Наши во пространствата вселенски, а и во нив самите, додека не им биде сосема јасно дека Кур’анот е вистина. А зар не е доволно тоа што Господарот твој за се е известен?(Куран 41/53

В

влијателен

Гостин
eve eden kuranski aet , vo koj treba da sednes i da razmislis , iaako coveckiot um uste ne stignal do ova, koj na covekot mu prestoi uste mnogu za da gi zapoznee bozjite tvorbi.
toj aet glasi;
nie nad vas sozdadovme sedum sloevi i nie ne sme nevnimatelni nasprema sozdavanjeto........................... i.t.tn
ovde vo ovaa sura se spomnuvaat sedum sloevi , sto veke prestavuvaa potik za covekot za otkrivanje na sedumte sloevi, zaradi toa sto sovremeniot covek go poznava samo ediniot sloj, na covekot mu prestoi uste mnogu za da gi zapoznaee allahovitee tvorbii e e ti sega,,cekaj dodeka naukata ne go otkrie toa, se sto gledame priatelce i sto naukata otkrila dosega e samo edna nebesa eden sloj znaci kuran nas ni tvrdi deka postoi uste cest takvi sloeevi t.e. prestavuva potik za otkrivanje na tie sedum sloevii , znaci postojat sedum nebesa, sedum prostranstva edni nad drugi , za nas toa se uste e nesfatlivo.mislam za covekot voopsto.pa zatoa ti rekov cekaj dodeka naukata toa ne go otkrie,, , toa e nesto sto dosega ne e otkrieeno , zasega toa ke bide za site onie koi ne veruvaat samo naucna fantastika. kako i za doaganjeto na jedzuc i medzuc, seto toa ke vi izgleda kako naucana fantastika se dodeka ne se uverite vo toa, ...
Тоа ми беше поентата. Не знам зошто толку се обидуваат да пласираат дезинформации дека има научни чуда во Куранот, и тоа да претставува поттик за верување во Куранот, кога за да се сфатат тие тврдења како научни чуда треба претходно да има верување во Куранот. За жал слепо верување, и што е уште поголема штета, тие што веруваат слепо, не сакаат да си признаат дека веруваат слепо и ги измислуваат овие научни чуда.
Ние ќе им ги пружиме доказите Наши во пространствата вселенски, а и во нив самите, додека не им биде сосема јасно дека Кур’анот е вистина. А зар не е доволно тоа што Господарот твој за се е известен?(Куран 41/53
Со душа чекам да се покаже доказ за вистинитоста на Куранот која мене лично ќе ме убеди во неговата вистинитост. Ама ете не се случило.
Ако Господарот е известен за се, зошто не ми го понудил доказот кој ми го ветил?

Ми дојде едно прашање од ова што го пишував. Дали Куранот вели нешто за оние кои слепо веруваат во него?

Член од
7 март 2012
Мислења
296
Поени од реакции
55
mozebi big bang samo po sebe ne e fakt no toa sto pisuva vo Kuranot za big bang mu dava takvo znacenje. razmisli Kuranot e od pred 1400 i toa go veli, a naukata mn pokasno go otkri toa. kolku milioni se potroseni za da se otkrie toa a vo Kuranot go imase za besplatno, samo trebase da go citas :)
--- надополнето: 15 мај 2012 во 17:38 ---
Тоа ми беше поентата. Не знам зошто толку се обидуваат да пласираат дезинформации дека има научни чуда во Куранот, и тоа да претставува поттик за верување во Куранот, кога за да се сфатат тие тврдења како научни чуда треба претходно да има верување во Куранот. За жал слепо верување, и што е уште поголема штета, тие што веруваат слепо, не сакаат да си признаат дека веруваат слепо и ги измислуваат овие научни чуда.

Со душа чекам да се покаже доказ за вистинитоста на Куранот која мене лично ќе ме убеди во неговата вистинитост. Ама ете не се случило.
Ако Господарот е известен за се, зошто не ми го понудил доказот кој ми го ветил?

Ми дојде едно прашање од ова што го пишував. Дали Куранот вели нешто за оние кои слепо веруваат во него?
dokaz se faktite od Kuranot koi gi otkri naukata.
za tie sto veruvaat vo svetiot Kuran i gi sledat negovite poraki. gospod im vetil raj kade sto ke ziveat vecno i veseli :)

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243

kuran kerim ne e naucna kniga, tuku dava naucni vistini.,

zatoa ti velam kuranot e sveta kniga ne naucna kniga tuku dava naucni vistinii ni dava celosna slika za poranesnite narodii toa e kniga objasneata vo celost a razjnasneti se i nejzinite znacenia i odredbi, opfaka znaenje
za poranesnite narodi,
infomacija za nivnata sostojba koja ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata, nema nisto nepotrebno, govori za onie koi go napustile Allah se upropastile , onoj koj bara d rug bog osven Allah e vo golema zabluda,opvaka znanje za sozdavanjeto, astronomijata , zivotinskiot i rastitelniot svet za coveckata reprodukcija,
muslimanite se dolzni da ja kazuvaat vistinata i kolku i da im e gorcliva na lugeto'. kolku i da go negirate toa kuranot e bozja kniga,a toa ne zavisi od vas ako toa go negirate sekoj po svojot pat tebe tvojata vera mene mojata , pa bog ke sudi pomegu nas i vas,
kuranot kako Allahov govor objaven mue na Muhamed a.s da go dostavi do celoto covestvo , i prestavuva upatstvo za lugeto

sevisniot Allah vo kuran spomnuva deka na site luge a posebno na naucnicite ke im gi otkrie naucnite vistini so jasni dokazi koi se naogaat vo knigata co cel toa da im bide dokaz za vistinitosta na pratenistvoto na muhamed, a.s

a tebee o muhamed ti objavivme kniga , samo vistina, da gi potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demne.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 17:47 ---
Но, не! Ако не престане со тоа, Ние навистина ќе го фатиме за чело, за челото лажно и грешно!“
(Куран, 96: 15 - 16

e segaa priatelcee dali pred muhamed.a.s se znaelo za ova deka celotoe laznoo i gresno,,zosto kuranot ni opisuva deka od predniot del na glavata doaga lazenjeto i gresenjeto,,

Бог во Куранот рекол за еден од лошите неверници кои му забранувале на Веровесникот Мухамед да се моли во Ќаба:

„Но, не! Ако не престане со тоа, Ние навистина ќе го фатиме за чело, за челото лажно и грешно!“
(Куран, 96: 15 - 16)

Зошто Куранот ни опишува дека од предниот дел на главата, доаѓаат лажењето и грешењето? Зошто Куранот едноставно не вели дека таа личност е лажго и грешник? Која е врската меѓу предниот дел од главата и лажењето и грешењето?
Ако погледнеме во черепот на предниот дел од главата, ќе ја видиме префронталната област на мозокот. Што ни вели психологијата за функционирањето на оваа област? Книгата насловена како „Основите на анатомијата и психологијата“, за овие области ни вели: „Мотивацијата и намерата, за планирање и започнување на движења се случуваат во предниот дел на черепот, префронталната област. Ова е е регионот на асоцијативната кора.“ Исто така во книгата е напишано: „Во врска со вмешаноста на мотивацијата, префронталната област исто така се претпоставува дека е центарот за агресија.“
Значи, оваа област на мозокот е одговорна за планирањето, мотивирањето и започнувањето на доброто или грешното однесување и исто така е одговорна за зборувањето на лаги или зборувањето на вистината. Според ова, погодно е да се опише предниот дел како одговорен за лажењето и грешењето,и како што стои во Куранот за оној кој лаже и прави гревови: „... за челото лажно и грешно!“

Функционалните региони сe на левата хемисфера на мозочната кора. Префронталната област е лоцирана во предниот дел на мозочната кора. („Основите на анатомијата и психологијата“ , стр. 210)
Научниците, во последните шест години ја имаат откриено функцијата на префронталната област, според проф. Кејт Л. Мур.

Зарем не се смешни тврдењата на неверниците дека сето ова е настанато по некоја природна случајност, А Аллах вели во Куранот за оние кои што имаат разум:

dali ova e naucna vistina ili naucen lapsus koj duri denes e okrieen od naucnicite

Kajgana Shop

На врв Bottom