nie muslimanite cvrsto veruvam deka originalnite knigi tora i indzil sto mu se objaveni na mojsej i na isa .a.s se izgubeni pred pojavata na muhamed a.s , i deka od niv vo ova vreme imame samo 2 istoriski knigi vo koi se zapletkani vistinskite i lazni predanija, i ne velime deka tie bea socuvani do pojavata na muhamed /a.s. i deka nivnoto iskrevyvanje nasledi po toa .a sto se odnesuva na poslanijata na pavle tie se vo osnova ne prifatlivi bideikii nie muslimanite go smetame za eden od lazlivcite koi se pojavile vo 1 vek cija negova zadaca bila iskrivi verata na isus , a apostolite se ucenici na isus i negovi iskreni sledbenici, nie veruvame deka tie bile pobozni no ne veruvame deka bile verovesnici, nivnite zborovi za nas se zborovi na vredni ucenici koi se obiduvale samostojno da resat verski prasanja a podlozeni bile na gresenje.
torata i indzilot za nas muslimanite e nebesna kniga toa go potvrduva i kuran
I NIE NA MUSA MU DADOVEM KNIGA,,,,,,,
I NIE MU DADOVEM INDZIL,,,,,,,
znaci slobodno mozeme da kazeme deka nie muslimanite veruvame deka ovie istoriski knigi i poslanija na stariot i novieto zavet poznati kako sveto pismo ne se tevrat i indzil koi se spomnuvaat vo cesniot kuran i ne treba da se smetaat za vistiniski i bozestveni.
ke navedam eden primer;
vo denesen priznat tevrat ili tora ne postoi nitu edno mesto kade pisuvacot govori za sopstveni sostojbi koi licno gi videl so svoi oci tuku naprotiv site izrazi svedocat deka mojsej nee avtorot i deka ova kniga tora e samo predanie i prikazna megu evreite ,
ona stoe e po mislenje na pisuvacot bozji govor napred stavil ;I GOSPOD REKOL; a ona sto smetal deka e zbor na mojsej toj vovel MOJSEJ REKOL;
znaci od ovde se gleda deka pisuvacot na mojsej govorel vo forma na treto lice
pr;
i mojsej se kacil;;;
i gospod mu rekol;;;;
i tamu mojsej umrel;;;;;
da e denesniot tevrat ili tora objava na mojsej bi se govorelo vo prvo lice ova e dokaz deka ovaa kniga tora nee objava na mojsej istoto i vo novieto zavet hristijanite ne poseduvaat celosen lanec na prenositeli na knigite ovie knigi se prepolni so ispravki i greski napraveni namerno i nenanerno ,
sekoe predanie sto se naoga vo denesite stariot i noviot zavet , koi se slagaat so csniot kuran za nas e prifatlivo i veruvamne vo toa a sekoe predanie koe go oosporuva cesniot kuran za nas e neprifatlivo i toa predane go otvrlame ,
vozviseniot Allah vo sura el- maida 48 veli;
a tebe ti objavivme kniga sama vistina da i potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demne'
znaci kuran kerim e cuvar na predhodniote knigi i toj kon niv e iskren ja obelodenuva i podrzuva vistinata vo niv a lagata ja iznesuva na videlina i ja otvrla.
site sto se sledbenici na islamot , MUSLIMANI, SE SLAGAAT DEKA vistinskiot tevrat i indzil objava na mojsej i na isus ne se onie sto se nasloveni kako star i nov zavet... bideiki pod toa ime ne se objaveni vo cesniot kuran zatoa sto torata i evagelieto imaat mnogu razlicni verzii a bog objavil samo edna tora na mojsej i samo eden indzil na isus .