Тоа ми беше поентата. Не знам зошто толку се обидуваат да пласираат дезинформации дека има научни чуда во Куранот, и тоа да претставува поттик за верување во Куранот, кога за да се сфатат тие тврдења како научни чуда треба претходно да има верување во Куранот. За жал слепо верување, и што е уште поголема штета, тие што веруваат слепо, не сакаат да си признаат дека веруваат слепо и ги измислуваат овие научни чуда.
Со душа чекам да се покаже доказ за вистинитоста на Куранот која мене лично ќе ме убеди во неговата вистинитост. Ама ете не се случило.
Ако Господарот е известен за се, зошто не ми го понудил доказот кој ми го ветил?
Ми дојде едно прашање од ова што го пишував. Дали Куранот вели нешто за оние кои слепо веруваат во него?
kuran kerim ne e naucna kniga, tuku dava naucni vistini.,
zatoa ti velam kuranot e sveta kniga ne naucna kniga tuku dava naucni vistinii ni dava celosna slika za poranesnite narodii toa e kniga objasneata vo celost a razjnasneti se i nejzinite znacenia i odredbi, opfaka znaenje
za poranesnite narodi,
infomacija za nivnata sostojba koja ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata, nema nisto nepotrebno, govori za onie koi go napustile Allah se upropastile , onoj koj bara d rug bog osven Allah e vo golema zabluda,opvaka znanje za sozdavanjeto, astronomijata , zivotinskiot i rastitelniot svet za coveckata reprodukcija,
muslimanite se dolzni da ja kazuvaat vistinata i kolku i da im e gorcliva na lugeto'. kolku i da go negirate toa kuranot e bozja kniga,a toa ne zavisi od vas ako toa go negirate sekoj po svojot pat tebe tvojata vera mene mojata , pa bog ke sudi pomegu nas i vas,
kuranot kako Allahov govor objaven mue na Muhamed a.s da go dostavi do celoto covestvo , i prestavuva upatstvo za lugeto
sevisniot Allah vo kuran spomnuva deka na site luge a posebno na naucnicite ke im gi otkrie naucnite vistini so jasni dokazi koi se naogaat vo knigata co cel toa da im bide dokaz za vistinitosta na pratenistvoto na muhamed, a.s
a tebee o muhamed ti objavivme kniga , samo vistina, da gi potvrdi knigite pred toa objaveni i nad niv da demne.
--- надополнето: 15 мај 2012 во 17:47 ---
Но, не! Ако не престане со тоа, Ние навистина ќе го фатиме за чело, за челото лажно и грешно!“
(Куран, 96: 15 - 16
e segaa priatelcee dali pred muhamed.a.s se znaelo za ova deka celotoe laznoo i gresno,,zosto kuranot ni opisuva deka od predniot del na glavata doaga lazenjeto i gresenjeto,,
Бог во Куранот рекол за еден од лошите неверници кои му забранувале на Веровесникот Мухамед да се моли во Ќаба:
„Но, не! Ако не престане со тоа, Ние навистина ќе го фатиме за чело, за челото лажно и грешно!“
(Куран, 96: 15 - 16)
Зошто Куранот ни опишува дека од предниот дел на главата, доаѓаат лажењето и грешењето? Зошто Куранот едноставно не вели дека таа личност е лажго и грешник? Која е врската меѓу предниот дел од главата и лажењето и грешењето?
Ако погледнеме во черепот на предниот дел од главата, ќе ја видиме префронталната област на мозокот. Што ни вели психологијата за функционирањето на оваа област? Книгата насловена како „Основите на анатомијата и психологијата“, за овие области ни вели: „Мотивацијата и намерата, за планирање и започнување на движења се случуваат во предниот дел на черепот, префронталната област. Ова е е регионот на асоцијативната кора.“ Исто така во книгата е напишано: „Во врска со вмешаноста на мотивацијата, префронталната област исто така се претпоставува дека е центарот за агресија.“
Значи, оваа област на мозокот е одговорна за планирањето, мотивирањето и започнувањето на доброто или грешното однесување и исто така е одговорна за зборувањето на лаги или зборувањето на вистината. Според ова, погодно е да се опише предниот дел како одговорен за лажењето и грешењето,и како што стои во Куранот за оној кој лаже и прави гревови: „... за челото лажно и грешно!“
Функционалните региони сe на левата хемисфера на мозочната кора. Префронталната област е лоцирана во предниот дел на мозочната кора. („Основите на анатомијата и психологијата“ , стр. 210)
Научниците, во последните шест години ја имаат откриено функцијата на префронталната област, според проф. Кејт Л. Мур.
Зарем не се смешни тврдењата на неверниците дека сето ова е настанато по некоја природна случајност, А Аллах вели во Куранот за оние кои што имаат разум:
Ние ќе им ги пружиме доказите Наши во пространствата вселенски, а и во нив самите, додека не им биде сосема јасно дека Кур’анот е вистина. А зар не е доволно тоа што Господарот твој за се е известен?(Куран 41/53
dali ova e naucna vistina ili naucen lapsus koj duri denes e okrieen od naucnicite