Научни чуда во Ку`ран

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Прашања за Исламот, меѓу кое и од кога потекнува, кога е создаден итн итн итн има други теми.
Оваа е за Научни чуда .. какви и да се ..

за сите офтопичари црвенки картончиња ... немам намера на секоја тема да предупредувам за офтопик ..

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Исус на христијаните им рекол: „ Не сфаќате ли дека ништо не може да го направи човекот нечист, што влегува однадвор во него, зашто не влегува во неговото срце, туку во стомакот и оди на одредено место?” Така ги прогласи сите јадења за чисти. “ (Исус Христос, ев. Марко 7:19, Библијата)

Ako tolku bukvalno ovoj citat go svakate,togas hristijanite bas,tokmu se,bas se' mozat vo usta da stavat ? Da se samoubijat so otrov,neli e grev ? A toj preku usta ke go stavat.

Од каде си сигурен дека Исус носел брада? Наведи еден доказ за тоа.
Od freskite. A se sekjavam i na eden bibliski citat,na pamet ne pisuvam,no ke se obidam da go najdam.
Исус постел и дење и ноќе, за разлика од муслиманите кои гладуваат дење, а се јадат (да не речам прејадуваат) ноќе.
„И откако постеше четириесет дни и четириесет ноќи, најпосле огладне.“ (ев. Матеј 4:2, Библијата)[/quote]

I Mojsie isto taka,cek Mesec den i nok ? Da e ova nekade vo Kur'anot,bi go proglasile za nebuloza. Sto god da bile bile obicni luge. I koga bi rekle deka Isus e bog (neuzubillah),povtorno vikate deka dosol vo covecki lik i so covecki osobini a covek bez hrana i voda da izdrzi mesec dena (den nok) toa e greska.
Ako ti napravam edna sporedba so edna greska vo biblijata,ke mi kazes deka se racuna vo denonokie. Isus bil vo srceto na zemjata kako Jona vo Kitovata utroba 3 dena i 3 noki. Isus vo petok bil raspnat vo nedelata grobot bil prazen. Kolku dena i noki se ? Sega ke mi reces deka se racuna vo denonokie a onoj period na postot go racunas bukvalno den nok.

Тогаш, во тоа време и во таа култура им е заповедано на христијанките ДОДЕКА се молат да ги покриваат главите со шамии. Од друга страна на муслиманките Куранот им заповедува покривање цело време. Значи повторно е различно.
Dali ova znaci deka hristijankite se hristijanki samo vo crkva a nadvor ne. Nadvor ne smeat da se pomolat vo teski slucaevi i momenti,vo radost i srekja..... ? Ili so sebe nosat samija pa koga ke im tekne da se pomolat togas ja stavaat a koga ke zavrsat vo canta ja vrakaat ? Muslimankite a i Muslimanite,24 casa se vo ibadet (molitva). Zaradi toa ja nosat i samijata celo vreme koga se nadvor od kukata. Bidejki koga izleguva izleguva so desna noga i so Bismillah i so dova... namesto da misli nepotrebno,namesto da ogovara i kleveti pravi zikr,go velica Vozviseniot....

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Прашања за Исламот, меѓу кое и од кога потекнува, кога е создаден итн итн итн има други теми.
Оваа е за Научни чуда .. какви и да се ..

за сите офтопичари црвенки картончиња ... немам намера на секоја тема да предупредувам за офтопик ..
Се уверив, и самиот на вашата правда, пријателе се што не ви се допаџа го бришете, и демек тоа биле оф топик па ете заврти наназат една страна и има уште многу коментари кои се офф топик лесно е да се бришат, :nenene:наместо да ги бришеше че ги преместеше на темата прашања за исламот и че си беше се ок и едната страна не че беше оштетена а и другата , бидејчи не сум крив јас што ми се поставуваат секој пост различити прашања, кои морав да ги одговорам и сакаат мана на исламот да му пронајдат но се виде дека во куранот има за сее одговор....

Поздрав..

Член од
14 ноември 2009
Мислења
67
Поени од реакции
11
Исус на христијаните им рекол: „ Не сфаќате ли дека ништо не може да го направи човекот нечист, што влегува однадвор во него, зашто не влегува во неговото срце, туку во стомакот и оди на одредено место?” Така ги прогласи сите јадења за чисти. “ (Исус Христос, ев. Марко 7:19, Библијата)

.

Немој да мислиш тека , и за ова дека немам одговор само немам толку време, па еве повелите и се гледа колку си ја познавате вашата вера

Библијата го забранува јадењето на свинско месо во :

„ А свињата не прежива, иако има папок, и тоа папок раздвоен, и за вас е нечиста! Нивното меесо немојте да го јадете ниту нивната мрша да ја допирате – за вас се тие нечисти.“ (Стар Завет, Левитски законик 11: 8 -9).

„ А свињата, иако има раздвоен папок, не преживува: нека е за вас нечиста! Нејзиното месо немојте да го јадете ниту се приближувајте до нејзиниот леш. (Стариот Завет, Повторени Закони, 14. 8 )

8 А свињата, иако има раздвоени копита, не прежива; нека биде нечиста за вас. Не јадете од нејзиното месо ниту допирајте ја нејзината мрша. (ВТОРОЗАКОНИЕ - ПЕТТА КНИГА МОЈСЕЕВА Глава 14 )

4 живеат по гробовите и ноќе, на скришни места, јадат свинско, ставаат во садовите нечисти јадења. (КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА Глава 65)

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
M

Muranyi

Гостин
Еве неколку Аллахови чуда

Се е срушено а џамијата е недопрена во земјотресот во Турција, град Golcuk

Името на Аллах оформено во облак

Дрво во Сиднеј - Австралија, во позиција на РУКУ (на клањање )

После цунамито во Бандар Ачех во Индонезија останат здрав објект само џамијата

Карпа во форма на човек кој се клања

Името Аллах оформено во домат

Појава на цитати од светиот Коран на ногата на дете во јужна Русија

Ти ова сериозно?
--- надополнето: Oct 31, 2011 3:45 AM ---
Ne e nisto navredlivo za Naukata ako naukata svoite Teorii i izvori gi crpi od Kuranot dokaz za toa ti se 1800000000 muaslimani vo svetot ili sledbenici na tokmu taa nauka, posto Kuranot i toa kako e nauka ne poducuva na zjivotot.

Ili procentualno 25-30% od celokupnoto svetsko naseleni toa ti e toa kakov dokaz, bitno e da napomeneme deka golem broj od ove ili okolu 20-30% ne se rodum Muslimani znaci go primile islamot vo tekot na svojot zjivot , vo poslednite 20-30 godini brojcano toa ti doagja 540000000 ili poslikovite akvivaletno na 270 Makedonii. Tolku brate moj gi sogledale tie naucni cuda i go primile Islamot sega nie ne ocekuvame site da gi sogledaat i da go primat tuku sami tie na koj ke im se smiluva Alah dz.sh.

Te izbuniv malku so brojkuve:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:
Да,гледам на Блиски Исток све научници,кој од кој попаметен:pos:

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Веќе навистина ова стана глупо. Зарем вие христијани не разбирате дека на муслиманите им е потребен доказ од науката за да ја потврдат веродостојноста на пишувањето на Мухамед. Без овие научни чуда, науката на Мухамед не е релевантна. Еве зошто толку им е потребно по секоја цена, па макар и смешни лаги (фотомонтажи и измислени факти) го докажуват пишувањето на Мухамед, и научно преку физиката, биологијата, ја докажат големата виситна за постоењето на Алах.
Па затоа ве молам оставете ги муслиманите со физиката и биологијата да го докажуват постоењето на Алах.
Да живее физиката, биологијата, математиката, оти преку нив научно се докажува Алах.
Ај, сега христијани да ве видам?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Веќе навистина ова стана глупо. Зарем вие христијани не разбирате дека на муслиманите им е потребен доказ од науката за да ја потврдат веродостојноста на пишувањето на Мухамед. Без овие научни чуда, науката на Мухамед не е релевантна. Еве зошто толку им е потребно по секоја цена, па макар и смешни лаги (фотомонтажи и измислени факти) го докажуват пишувањето на Мухамед, и научно преку физиката, биологијата, ја докажат големата виситна за постоењето на Алах.
Па затоа ве молам оставете ги муслиманите со физиката и биологијата да го докажуват постоењето на Алах.
Да живее физиката, биологијата, математиката, оти преку нив научно се докажува Алах.
tipicen odgovor na hristijanski orientalist protivnik na islamot,,a zosto tolku ti se protivis na islamot. sto tolku te zasega sto govori ?ti gledaj sto te lazi tebe bilijata .ne si dorasnat da komentiras za islam.zs nemas bas nikakvi poznavanja. i kolku i da go negirate nema beganje od vistinata, kuranot e govor koj ja oddeluva vistinata od nevistinata. znamenijata sekogas ke se pokazuvaat duri vo prostranstvata za da vi stane jasno na vakvite kako tebe deka kuran kerim ja zboruva vistinata,,
--- надополнето: Oct 31, 2011 2:09 PM ---
tipicen odgovor na hristijanski orientalist protivnik na islamot,,a zosto tolku ti se protivis na islamot. sto tolku te zasega sto govori ?ti gledaj sto te lazi tebe bilijata .ne si dorasnat da komentiras za islam.zs nemas bas nikakvi poznavanja. i kolku i da go negirate nema beganje od vistinata, kuranot e govor koj ja oddeluva vistinata od nevistinata. znamenijata sekogas ke se pokazuvaat duri vo prostranstvata za da vi stane jasno na vakvite kako tebe deka kuran kerim ja zboruva vistinata,,
--- надополнето: Oct 31, 2011 2:12 PM ---
Ти ова сериозно?
--- надополнето: Oct 31, 2011 3:45 AM ---

Да,гледам на Блиски Исток све научници,кој од кој попаметен:pos:
tamu koga imase naucnici tvoite ziveea vo varvarski pleminja. a sto se odnesuva denes se slozuvam so tebe zapostavena e naukata,,sega mozes da se smees povekee:pos:

T

Tetro

Гостин
tipicen odgovor na hristijanski orientalist protivnik na islamot,,a zosto tolku ti se protivis na islamot. sto tolku te zasega sto govori ?ti gledaj sto te lazi tebe bilijata .
ne si dorasnat da komentiras za islam.zs nemas bas nikakvi poznavanja. i kolku i da go negirate nema beganje od vistinata, kuranot e govor koj ja oddeluva vistinata od nevistinata. znamenijata sekogas ke se pokazuvaat duri vo prostranstvata za da vi stane jasno na vakvite kako tebe deka kuran kerim ja zboruva vistinata,,
tamu koga imase naucnici tvoite ziveea vo varvarski pleminja. a sto se odnesuva denes se slozuvam so tebe zapostavena e naukata,,sega mozes da se smees povekee:pos:
Зошто толку омраза? Та нели вас К`уранот ве учеше да се сакате и да ги толерирате другите?

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зошто толку омраза? Та нели вас К`уранот ве учеше да се сакате и да ги толерирате другите?
Ги учи на толеранција и љубов секако.

Кога оние самоубијцине ќе се дигнат у воздух, за да не бидат сами од љубов уште десетици наоколу ги носат со нив, таму некаде кај мирољубивиот Алах, Мухамед и кој и да е.

Исламот мора да исчезне како религија што поскоро, а после него сите како кула од карти и тогаш ќе има толеранција и љубов.
Вака јок. Додека се спремни да убиваат зашто некој го нацртал Мухамед со бомба, ништо од толеранција.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
taa omraza e kaj vas kako sto veli miki deka islamot treba da iscezne , pa neka poveli mozebi ke mu uspe da iscezne islamot. izgleda nekumu mu preci eh samo kolku ima kolku ima kako miki .milijoni propagatori,
--- надополнето: Oct 31, 2011 2:32 PM ---
k*ran kerim e allahova objava i govor koj go spasuva covekot od sekakvi optovaruvanja koi go zateknuvaat opfaka znaenje
za poranesnite narodi,
infomacija za nivnata sostojba koja ke ja zateknat vo idnina ja odvojuva vistinata od zabludata, nema nisto nepotrebno, govori za onie koi go napustile allah se upropastile , onoj koj bara d rug bog osven allah e vo golema zabluda,
nituu builee zadovolnii oniee nitu viee na ovoj forum kako joan i red drugi.

nikogas so tebe nema da bidat zadovolnii ooo. muhamed!
ni evreite ni hristijanite se dodeka ne ja ostavis tvojata veraa ne ja prifatis nivnata vera, kaziii im;
verata islam e ispravna vera koga bi gi sledel nivnite zelbi, otkako ti dojde objavata nema da najdes kaj allah nikakov zastitnik koj ke ti koristi i nikakov pomosnik koj ke ti pomognee,
o muhamed; k*ranot tie objaven so vistina i vo nego nema nikakvo somnenie, toj e potvrda na prethodnite knigi i verovesnici, allah mu go objavi tevrat na musa indzil na isa pred da se objavi k*ranot, za da gi upati bogobojazlivite kon veruvanje za da ja popravi nivnata vera i nivniot zivot, go objavi ona sto ja razlikuva vistinata od nevistinata , za onie koi ne veruvaat vo objavenite ajeti na allah ima golema kazna , on ke im se odmazdi na onie koi gi poreknuvaat negovite argumenti i dokazi i on e edinstven vo bozestvenosta.,,

o sledbenici na tevrat i na indzil evrei i hristijani!zosto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici ko se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed.a.s e ocekuvaniot verovesnik i deka ona so sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci za toa no vie go negirate toaa.

zosto ja mesate vistinata vo vasite knigi so ona sto go iskrivivte i go napisavte so svoi race so nevistinata i go kriete ona stoe vo niv opisot na muhamed deka negovata vera e vistinska avie toa go znaete?

kaziim oo , muhamed!
nie iskreno veruvame vo allah i sme poslusni, nie nemam drug bog osven nego, veruvame vo objavata sto ni ja objavi, i vo objavata sto mu ja objavi na abraham, i na objavata na negovite sinovi ismail i ishak i vo objavata na jakub i vo ona sto im go objavi na vnucite veruvame i vo ona sto mue objaveno na mojsej i na isa (isus), i vo ona sto im go objavi allah na negovite pejkamberi nie veruvame vo seto toa i ne pravime razlika megu niv .

nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski.
jasno niee toaaa deka toa ke go ignoriraat
mnozistvoto od lugeto se ramnodusni navistina na ajetite nasi
NO MNOZISTVOTO NA LUGETO GI ZANEMARUVAAT NASITE DOKAZI I ARGUMENTI, NE RAZMISLUVAAT ZA NIV NE IZVLEKUVAAT POUKA
k*ranot e natprirodno delo od jazicen aspekt i od aspekt na znacenje i sodrzina i e isvor na upatstva

nie te isprativme o muhamed so vistinaska vera podrzana so dokazi i natprirodni dela soopstim ja na lugeto, donesuvajkim radosnica i opomena i ti nemas da bides prasan za zitelite dzehenemski,
spomni o muhamed!
koga ibrahim i ismail gi postavia temelite na kaba(denesna meka kaj sto se sobiraat na hadz)
kade raekoa;
gospodaru nas odredi da bidime istrajni vo islamot i da bidime oddadeni na tvoite propisi podari ni takvo potomstvo koe ke ti bide odadeno vo veruvanjeto i pokazi ni gi dobivkite od ibadetot kon tebe , ispratimu na ovoj narod verovesnik od potomstvoto na na ismail koj ke im gi kazuva tvoite ajeti i koj ke gi poucuva.

islamot ne gi otvrla ni abraham ni ishak nitu nikoj drug verovesnik..

prasajgi o muhamed sinovite izailovi koi se tvrdoglavi kon tebe kolku jasni ajeti im objavuvavme vo nivnite knigi koi gi upatuvaa kon vistinata pa ne veruvaa vo site niv duri im se sprotivstavuvaa i ja iskrivuvaa nivnata sodrzina ,,, o slednenici na knigata evreii i hristijani zoasto gi poreknuvate ajetite na allah objaveni na negovite verovesnici akoi se vo vasite knigi, vo niv stoi deka muhamed, e ocekuvaniot verovesnik i deka ona sto sto ke vi dojde e vistina vie ste svedoci a toa , no vie go negirate toaa.

slobodno mozeme da kazeme deka tie ja mesale vistinata vo nivnite knigi gi iskrivuvale i gi napisale so svoi race , so nevistina i ja krjat vistinata ona sto e vo niv opisot na muhamed i verata vistinska ,,
zosto ne ja sledite verata na ibrahim a ibrahim ne mu prepisuvase zzdruzenik na allah i samo nego go obozavase.

koga evreite se povikuvaa vo islam velea
bog ni ostavi vasiet vo tevrat da ne mu veruvame na onoj koj ke ni dojde velejki deka e verovesnik , se dodeka ne ni dojde so k*rban so koj ke ne priblizi do allah , se dodeka ne se spusti ogan od neo sto ke go sprzi,

kaziim o muhamed!
vasite zbprovi se lazni, na vasite predci im doagaa pejkamberi pred mene so nadprirodni dela i dokazi za nivnata vistinitost , i so onaa sto go rekovte ; da donese k*rban sto ke go sprzi ognot- togas zosto vasite predci gi ubivaa verovesnicite ako ste iskreni vo vasite stavovi?

ako te smetat lazgo o muhamed! evreite i drugi nevernici za lazni i nevernicki se smetani i mnogu drugi verovesnici pred tebe , im doagaa na svoite narodi so prekrasni nadprirodni dela i jasni dokazi so nebesni knigi

akoe kuran diktat od muhamed.a.ss aj dokazii ?
bog ve pedizvikuva da se napise edno slicno poglavje kako k*ran barem nekolku stihovi;

ako se somnevate o tvrdokorni nevernici ! vo k*ranot sto mu go objavivme na muhamed a.s i ako mislite deka toj nee od allah togas donesete sura ili poglavje slicna na k*ranskite suri , povikajte da vi pomognat ako ste sikreni vo tvdenjata onie koi se kadri da vi pomognat,, ako ne mozete toa da go naprvite toa i vo idnina ne mozete da go napravite

pa joaann povelii

naprotiv nie veruvame vo knigite allahovi odamnesni kade veli;
kako sto allah ti go objavi o muhamed! ovoj k*ran taka i na verovesnicite pred tebe im objavivme knigi

onie koi prifakaat drugi bozestva osven allah koi gi obozavaat i go zemaat za zastitnici allah bdee vrs nivnite dela i za niv ke gi nagradi ili ke gi kazni na sudniot den ti oo muhamed! ne si cuvar na nivnite dela, ti si samo OPOMENUVAC I IMAS OBVRSKA SAMO DA GI IZVESTIS A NIVNOTO POLAGANJE SMETKA E NASA RABOTA.
muslimanite ne go negiraaet ni neden verovesnik nitu mojsej nitu solomon nitu isus
nie ti objavivme o muhamed! da ja priopstis porakata kako sto mu objavivme na NUH I NA pejkamberite po nego mu objavivme na ibrahim (avram) na ismaila na ishaka(isak), na jakub na vnucite od sinovite na jakub i na isa(isus) ejub(job), junus(jonas, jona), i sulejman(soloman)isto taka im objavimea na davud(david) mu go objavivme zebur(psalmi na david), a toa e kniha i ispisani stranici.
isprativme pejkamberi za koi ti kazuvame vo k*ranot pred ovoj ajet .
ako evreite i drugite ne ti veruvaat, o muhamed! pa allah svedoci deka si negov verovesnik komu mu go objavi golemiot k*ran go objavi so negovo znaenje, ai melekite(angelite) isto taka svedocat za ispravnosta na ona sto tie objaveno a dovolnoe e svedocenjeto na allah,,,
onie koi go negiraat tvoeto pratenistvo i koi go odvrakaat ligeto od islamot tie mnogu daleku se odalecija od vistinskiot pat,,

o sledebenici na indzil(evagelie)( hristijani)
ne precekoruvajte go vistinskoto ubeduvanje vo vasata vera , i zboruvajte za allah smo vistina i ne pripisuvajtemu sopruga i dete mesih sinot na merjem isa (isus) a allahov pratenik kogo allah go isprati so vistina go sozdade so zborot sto go isprati preku dzebril(gabriel) vo merjem po naredba na svojot gospodar , potvrdete deka allah e eden predadete mu se , potvrdete go ona sto vi go donesoa pejkamberite od allah , ne smetajte gi isa i negovata majka za bozestva pokraj allah ,
prestanete da mislite deka se tie bozestva zasato toa e podobro za vas , allah subhaneku e eden bog negovata sopstvenost e se ona stoe na nebesata i na zmejata, pa kako togas ona da ima sopruga ili dete?

o luge!
vi dojde dokaz od vasiot gospodar a toa e nasiot pejkamber muhamed.a.s. i jasnite i neprikosnovani dokazi so koi dojde , anajgolemiot e blagorodniot k*ran, sto svedoci za ispravnosta na negovoto pratenistvo i za negovata zavrsna poraka ,,

vi go objavivme k*ranot kako patokaz i jasna svetlina.
evee samo eden primerr

vo kuran kerimm pisuvaa deka teloto na faraonott ke bide spasenoo eveego toj kuranski aet;
denes nie ke go spasime samo teloto tvoe za da bides znamenie za za onie po tebe; mnozistvoto megu lugeto, se ramnodusni navistina kon ajetite nasi (10,92

od kade znael muhamed deka toaa telo ke bide spaseno .
dodeka biblijata kako sto znam i kako sto vie toa go kazuvate ne pisuva nesto pokonkretno za vo vrska so toa tuku veli deka e samo potopen a negovoto teloe izgubeno dodeka k*ran tvrdi deka negovoto telo ke bide spaseno ,ako veke prepisuval od biblijata kako sto mnogu mislat taka togas bi trebalo i ovaa stoe vo k*ran za i okolu negovoto spasenie na teloto treba da pisuva i vo biblijata, no tamu ne se kazuva nisto okolu toa.
--- надополнето: Oct 31, 2011 2:37 PM ---

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
taa omraza e kaj vas kako sto veli miki deka islamot treba da iscezne , pa neka poveli mozebi ke mu uspe da iscezne islamot. izgleda nekumu mu preci eh samo kolku ima kolku ima kako miki .milijoni propagatori,
УУУ не да треба да исчезне, да иам волшебно стапче одма , инстантно би направил да се ресетирате од исламот:) После тоа и другите религии.

Ама знаеш што е разликата меѓу мене и тебе? Јас велам дека СИТЕ РЕЛИГИИ ТРЕБА ДА ИСЧЕЗНАТ, А ИСЛАМОТ ПРВ ОТИ Е НАЈМИЛИТАНТЕН ВО МОМЕНТОВ, а ти би СИТЕ ДА ИСЧЕЗНАТ ОСВЕН ТВОЈАТА.

Има уште една разлика меѓу мене и тебе, а тоа ЈАС БАРАМ ДА ИСЧЕЗНАТ РЕЛИГИИ, А НЕ ЛУЃЕ, а ти и тебе сличните барате ИСЧЕЗНУВАЊЕ НА РЕЛИГИИ ОСВЕН ВАШАТА СОСЕ НЕВЕРНИЦИТЕ ОД ТИЕ РЕЛИГИИ.

T

Tetro

Гостин
Постот на Мики се однесуваше на сите религии (и секти воедно), ама вас така ви одговара, не гледате подалеку од превезот.
NO MNOZISTVOTO NA LUGETO GI ZANEMARUVAAT NASITE DOKAZI I ARGUMENTI, NE RAZMISLUVAAT ZA NIV NE IZVLEKUVAAT POUKA
Кои докази, кои аргументи за постоењето на нештата ги дадовте?

И од тие сите религии, 7.000+ актуелни моментално, која е вистинската? Кои се тие кои ќе бидат спасени?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
eve uste edna naucna vistina pa joan ignoriraj kolku sakas. sto se veli vo kuran kerim.
Но, не! Ако не престане со тоа, Ние навистина ќе го фатиме за чело, за челото лажно и грешно!“
(Куран, 96: 15 - 16

e segaa priatelcee dali pred muhamed.a.s se znaeloo za ovaa deka celotoe laznoo i gresno,,zosto kuranot ni opisuva deka od predniot del na glavata doaga lazenjeto i gresenieeto,,

Бог во Куранот рекол за еден од лошите неверници кои му забранувале на Веровесникот Мухамед да се моли во Ќаба:

„Но, не! Ако не престане со тоа, Ние навистина ќе го фатиме за чело, за челото лажно и грешно!“
(Куран, 96: 15 - 16)

Зошто Куранот ни опишува дека од предниот дел на главата, доаѓаат лажењето и грешењето? Зошто Куранот едноставно не вели дека таа личност е лажго и грешник? Која е врската меѓу предниот дел од главата и лажењето и грешењето?
Ако погледнеме во черепот на предниот дел од главата, ќе ја видиме префронталната област на мозокот. Што ни вели психологијата за функционирањето на оваа област? Книгата насловена како „Основите на анатомијата и психологијата“, за овие области ни вели: „Мотивацијата и намерата, за планирање и започнување на движења се случуваат во предниот дел на черепот, префронталната област. Ова е е регионот на асоцијативната кора.“ Исто така во книгата е напишано: „Во врска со вмешаноста на мотивацијата, префронталната област исто така се претпоставува дека е центарот за агресија.“
Значи, оваа област на мозокот е одговорна за планирањето, мотивирањето и започнувањето на доброто или грешното однесување и исто така е одговорна за зборувањето на лаги или зборувањето на вистината. Според ова, погодно е да се опише предниот дел како одговорен за лажењето и грешењето,и како што стои во Куранот за оној кој лаже и прави гревови: „... за челото лажно и грешно!“

Функционалните региони сe на левата хемисфера на мозочната кора. Префронталната област е лоцирана во предниот дел на мозочната кора. („Основите на анатомијата и психологијата“ , стр. 210)
Научниците, во последните шест години ја имаат откриено функцијата на префронталната област, според проф. Кејт Л. Мур.

Зарем не се смешни тврдењата на неверниците дека сето ова е настанато по некоја природна случајност, А Аллах вели во Куранот за оние кои што имаат разум:
Ние ќе им ги пружиме доказите Наши во пространствата вселенски, а и во нив самите, додека не им биде сосема јасно дека Кур’анот е вистина. А зар не е доволно тоа што Господарот твој за се е известен?(Куран 41/53

dali ovaa e naucna vistina ili naucen lapsuss koj duri denees e okrieen od naucnicitee

M

Muranyi

Гостин
--- надополнето: Oct 31, 2011 2:09 PM ---

Во право си,имаше.Се додека не се појави Исламот.

Kajgana Shop

На врв Bottom