Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Баш ме интересира какво е молитвеното расположение.
Иначе самиот збор расположение означува некаква емоција.
Молитвеното расположение не е исто што и просто емотивно расположение. Молитвеното расположение е посебна состојба на човековиот дух-состојба на радост без видлива причина и потреба, а што не е исто што пријатното, краткотрајнтоо и доброто расположение на човековата душа, предизвикано од некое задоволство од материјално-телесна природа.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 11:15 ---
НЗС е своеволно прифаќање на Божјите и црковните вистини наспроти своите/субјективните вистини, но не под принуда, туку ради лична убеденост во нивната вистинитост, која (убеденост) е последица од личните испитувања на вистинитоста од прифатените учења.

Божјите и црковните вистини не се прифаќаат по прост автоматизам, туку по нивно испитување: не испитување за тоа дали тие вистини се точни, туку испитување на неточноста од личните вистини, со просто споредување на она кое јас го мислам и на она кое Бог или Црквата го учат.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Молитвеното расположение не е исто што и просто емотивно расположение. Молитвеното расположение е посебна состојба на човековиот дух-состојба на радост без видлива причина и потреба, а што не е исто што пријатното, краткотрајнтоо и доброто расположение на човековата душа, предизвикано од некое задоволство од материјално-телесна природа.
Одлично кажано. Браво. Сериозно.
Е сега, болдот. Не само твојата црква има ексклузивитет на на таквата „посебна состојба“ и не само преку молитвата. Постојат безброј начини да се постигне таква состојба и без црквата и без молитвите.
НЗС е своеволно прифаќање на Божјите и црковните вистини наспроти своите/субјективните вистини, но не под принуда, туку ради лична убеденост во нивната вистинитост, која (убеденост) е последица од личните испитувања на вистинитоста од прифатените учења.
Зошто само божјите и црковните? Зарем нема вистина и надвор од нив?

Член од
17 јануари 2012
Мислења
1.044
Поени од реакции
644
Вер(б)ата во Бога е лична и природна потреба од секоја човекова единка. Дали единката ќе се приклони кон Бога или кон некој идол, тоа е „ствар„ на личен избор. Дури и ако се работи за лична идолопоклоност, и таа е заснована на личната/природната потреба од верување во „некого„ и во „нешто„, но идолатријата е искривување на она кое навистина ни‘ е потребно.
Тргам дека болдот е точен.
Е сега одма се поставува прашањето што е раликата помегу Бог и Идол.
За монотеистичките религии секоја престава за Бог надвор од нивната пропаганда е Идол.
Но ако се примени таа логика во обратен правец тогаш и Бог во кој ти веруваш е Идол.
Па како еден обичен човек би знаел на кој Бог е вистинскиот.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:05 ---
--- надополнето: 9 мај 2012 во 11:15 ---
Со ова потврди дека не постои никаква разлика помеѓу расположенито постигнато со медитација и она со молитва.
Разликата е во тоа што со молитвата правиш галама а со медитацијата не.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:08 ---
Во црковното учење, гревовноста се лечи на, условно кажано, едноставен начин: со пренасочување на гревовното однесување и на личната енергија, кон нешта кои се од Бога и од Црквата одредени.

Просто кажано, да не си ја трошиме енергијата кон своеглави и гревовни дејанија, туку кон чинење добри дела, согласно волјата Божја и потребите од другите луѓе, а најнакрај, и на личните потреби.
За болдот. За какви лични потреби зборуваш. Па нели во црквата се е од Бога и за Бога. Контрадикторност.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:16 ---
Па самиот го спомена Буда...
--- надополнето: 9 мај 2012 во 10:31 ---

Христос правеше чуда ради Неговото човекољубие, а не со намера да импресионира некого.
Буда никаде не рекол дека е божји син или слично. Будизмот е учење а не религија. Можеш да го прифатиш целосно, дел, да вметнеш свои елементи итн.
Една од поговорките на Буда вика:
Believe nothing merely because you have been told it. Do not believe what your teacher tells you merely out of respect for the teacher. But whatsoever, after due examination and analysis, you find to be kind, conducive to the good, the benefit, the welfare of all beings -- that doctrine believe and cling to, and take it as your guide.

Пак не читаш. Не коментирав зошто Исус ги правел чудата туку зошто црквата постојано се држи и ги пропагира тие чуда и ги користи за да привлече што поголем број на верници. Кога ги спомнуваш тугите дела тогаш си импресиониран од него.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:24 ---
Една од врвните способности, кои треба да ја постигнат вежбачите на боречките вештини е и способноста за избегнување куршуми, така? Не знам на која вештина се однесува: карате, кунг-фу или нешто слично...Токму затоа го споменав „калашњиковот„.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 10:26 ---

Тамам работа..
--- надополнето: 9 мај 2012 во 10:28 ---

Имаш погрешна претстава за учењето и верните во Црквата: во Црквата, никој не е ослободен од егото, туку работата е во тоа, кој кого го контролира: дали егото ме контролира мене или јас го контролирам егото.
--- надополнето: 9 мај 2012 во 10:29 ---

Вер(б)ата е природна човекова потреба, од која не можат да избегаат ниту неверните.
За првиот дел. Си гледал многу никобуџетни филмови.:D

Црквата ја прогласува самобендисаноста (која произлегува од егото) за грев и на тој начин ја отфрла. Во моментот кога отфрлаш нешто значи и го негираш неговото постоење а со тоа само се залажуваш дека не постои. Така да црквата не прави ништо за ти да го контролираш егото туку на овој начин тоа станува само поголемо и посилно, се додека и користи на црквата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Одлично кажано. Браво. Сериозно.
Аххх, еве, ме напаѓа скромноста...пардон, гордоста...:icon_lol:
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:53 ---
Е сега, болдот. Не само твојата црква има ексклузивитет на на таквата „посебна состојба“ и не само преку молитвата. Постојат безброј начини да се постигне таква состојба и без црквата и без молитвите.
Еве, ја на пример, кога земам „џоинт„, од „даун„ идам у „хај„ па преоѓам на „кул„....Хммм, ама знам зашто сум така расположен: ради „џоинт„-от, а не ради молитвите. Ти текнува? :D

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Аххх, еве, ме напаѓа скромноста...пардон, гордоста...:icon_lol:
Немој, тоа е ѓаолова работа :D
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:55 ---
Еве, ја на пример, кога земам „џоинт„, од „даун„ идам у „хај„ па преоѓам на „кул„....Хммм, ама знам зашто сум така расположен: ради „џоинт„-от, а не ради молитвите. Ти текнува? :D
Не, не сум пробал џоинт. Може темјанот да ти удрил в глава па да мислиш дека е џоинт :pos:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Зошто само божјите и црковните? Зарем нема вистина и надвор од нив?
Христос вели:„...Јас Сум Вистината, патот и животот....„ (Јован, 14.6).

Штом Христос Е жива Вистина, шо ќе ми е повистинита вистина од Вистината?
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:57 ---
Немој, тоа е ѓаолова работа :D
Знам бе...:D
--- надополнето: 9 мај 2012 во 12:58 ---
Не, не сум пробал џоинт. Може темјанот да ти удрил в глава па да мислиш дека е џоинт :pos:
Ц....
Темјанот си е темјан, а „џоинт“ си е „џоинт„....:icon_lol:
Ѓаоло бега од темјано, ама не од „џоинт„-от....:pos:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Христос вели:„...Јас Сум Вистината, патот и животот....„ (Јован, 14.6).
Штом Христос Е жива Вистина, шо ќе ми е повистинита вистина од Вистината?
Штом некои велат, дека некои велеле дека Христос така вели.... Тогаш ќе мора да е ..... лага
Ц....
Уживај си во џоинтот тогаш....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Важи, а утре ќе уживам и во пивото...:P

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ѓаоло бега од темјано, ама не од „џоинт„-от....:pos:
Како тебе исто а? :pos: Ако ако, земи си џоинтче, од еднаш п.... не се станува:pos:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е ми, од кај знајш? :D

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од