Телеком ADSL и OPTIC интернет - генерална дискусија (новости, прашања, проблеми)

• Креатор на темата vmx
  • Време на започнување

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ако не си бил претходно префрлен на новата платформа, сега и тоа ти пуштиле, пришто треба тел.линија директно да ја збрцаш во рутерот без сплитер, а телефонот послем преку него.
Фактички телефонот ќе иде преку VoIP платформа.
Чекај сега, а послем тоа треба да е поврзе рутерот преку зелениот LAN кабел во црното адаптерче и преку него во TEL прикчлучокот на сплитерот така? Или само во рутер да е приклучен телефонскиот кабел и толку?

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Веќе 4-та ден абер немаат за префрлување на новиот пакет а ми рекоа за најмногу 2 дена.Денеска не им работи 171 така да морам утре да им ѕвонам.Дали доколку и утре не ме префрлат на новиот пакет имам основа да ги пријавам во АЕК?

Член од
21 април 2008
Мислења
267
Поени од реакции
130
Чекај сега, а послем тоа треба да е поврзе рутерот преку зелениот LAN кабел во црното адаптерче и преку него во TEL прикчлучокот на сплитерот така? Или само во рутер да е приклучен телефонскиот кабел и толку?
за новата платформа не треба сплитер,,тел.кабел директно у рутер..телефонот исто така и еден кабел од рутер до комп .

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
за новата платформа не треба сплитер,,тел.кабел директно у рутер..телефонот исто така и еден кабел од рутер до комп .
Значи ако убаво те разбрав, ќе треба DSL кабелот што е збрцан во DSL портата на сплитерот директно во ѕидната телефонска порта да се збрца, и нема потреба од слпитер и зелен LAN кабел, така?

Зборам за DSL кабелот што влага во обележаната порта кај рутерот:

Attachments

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775
Веќе 4-та ден абер немаат за префрлување на новиот пакет а ми рекоа за најмногу 2 дена.Денеска не им работи 171 така да морам утре да им ѕвонам.Дали доколку и утре не ме префрлат на новиот пакет имам основа да ги пријавам во АЕК?
И кај мене слично, поднесено барање уште на 02.05. и брзината нигде ја немат. Сега се јавив на 080012345 и чичкото ми кажа дека веќе сум префрлен на 300 гиги, а за брзината одело тро поспоро зш морале рачно да ја местет. Тешко нив на 250000 корисници рачно да местет. Кај и да е, сектември/октомври ќе ја добијам и брзината.

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Значи ако убаво те разбрав, ќе треба DSL кабелот што е збрцан во DSL портата на сплитерот директно во ѕидната телефонска порта да се збрца, и нема потреба од слпитер и зелен LAN кабел, така?

Претходно телефонскиот кабел одеше во сплитер и од сплитерот во рутерот.Сега телефонскиот кабел ти влегува директно во DSL портата на компјутерот.Толку.Потоа си го поврзуваш нормално рутерот со компјутерот и со телефонот.

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.304
Поени од реакции
1.775

Член од
5 декември 2010
Мислења
700
Поени од реакции
157
И кај мене слично, поднесено барање уште на 02.05. и брзината нигде ја немат. Сега се јавив на 080012345 и чичкото ми кажа дека веќе сум префрлен на 300 гиги, а за брзината одело тро поспоро зш морале рачно да ја местет. Тешко нив на 250000 корисници рачно да местет. Кај и да е, сектември/октомври ќе ја добијам и брзината.
Исто и кај мене.Префрлен сум на 300 гиги али брзината уште не ми е сменета...

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Јас мигрирав од 3 Max Comfort + nа 3 Max Comfort и од сабајлево не ми работи voip-от и брзината од 14 мегабита ми ја намалија на 10 мегабита. Тешко нив, само да проработи телефонов. Телекомџии :|

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Јас мигрирав од 3 Max Comfort + nа 3 Max Comfort и од сабајлево не ми работи voip-от и брзината од 14 мегабита ми ја намалија на 10 мегабита. Тешко нив, само да проработи телефонов. Телекомџии :|
И тебе ли не ти работи телефонот? :(
Кај мене од пред малце, кога барам ми дава зафатено а тоа си нема врска. Мене може да ме бараат и тогаш ми ѕвони телефонот. Чаре некое? Пробав со сите могучи конфигурации на кабли, со ресет на рутер, ништо.

Член од
20 јануари 2008
Мислења
387
Поени од реакции
27
Тебе денес те префрлиле на новата платформа, а тоа значи дека сега телефонот треба да ти оди директно од рутер. Кај мене е проблемот со тоа што неможе да се конектира voip-от.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Тебе денес те префрлиле на новата платформа, а тоа значи дека сега телефонот треба да ти оди директно од рутер. Кај мене е проблемот со тоа што неможе да се конектира voip-от.
Па пробав така, знам за Voip, ама нејќе.
--- надополнето: 6 мај 2012 во 13:46 ---
LOL нема везе го средија сега Телекомовци :ROFLMAO:

Член од
19 март 2012
Мислења
300
Поени од реакции
367
што к.р е ова све поврзав како што треба и пак ништо :mad:
треба некој IP адреси да се внесуваат плс помагајте иначе отидов да ги дигнам у воздух

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
што к.р е ова све поврзав како што треба и пак ништо :mad:
треба некој IP адреси да се внесуваат плс помагајте иначе отидов да ги дигнам у воздух
Мислиш DNS? Тоа новите Speedport рутери автоматски ги наоѓаат, нема потреба за сетирање на DNS како кај старите модеми.

Kajgana Shop

На врв Bottom