Јас до пред некое време највеќе сакав од албанците сапун да праам.
Ама реалноста по се изгледа е некоја друга. И проблемот е со друга димензија. Имав прилика да пијам кафе со еден мој драг пријател Албанец. да го видите стравот на неговото лице. Вика ради некои проста раја Албанци од Шар Планина јас сега се плашам мајка ми трета смена од раб коа си иде.
Обичниот албанец ќе ви каже дека не ја сака 2001 година, дека забубил многу а не добил ништо. Го боли кур за право на двојазична лична карта и бадентер. него му е битно дека неговата фамилиј нема што да јаде и на секој чекор е деградиран и неговиот пат до успех е многу потежок.
Сите овие проблеми што никнуваат се увезени косовари. е од тие не сапун чорба би праел. Историјата не учи дека на овие простори живееле две албански племиња Геги и Тоски. Едните биле питоми другите биле диви. Таа е дистинкцијата помеѓу албанец од албанија и албанец од Косово. Не треба систематски во Хитлеровски стил да с уништат, кога ја би бил премиер би ги кинел клучните фаци, онака во автомобилски несреќи, паднал од лифт и слично. Се знае кои се тие. И Арачиново и Зајас би ги срамнил со земја. Челична рака од челична држава.
Ама пак која челична рака од некој што сади жални врби за 250 000 евра.
По малку сум сеуште пијам од пикников по малце лут и ми се измешаа мислите.
како и да е, валда тоа што сакам да кажам е дека како се манипулира со нас така се манипулира и со албанците. реално се на пониско ниво од нас и многу полесно се манипулира со нас. али нее да се удри по сите, туку по точно одредена категорија.