Митови за силувањето (Rape myths)

• Креатор на темата Sheldon Cooper
  • Време на започнување
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.782
Оти бе вака ги превртувате работиве. НЕ. Не треба како баба да се облекува, ама треба да се облекува пристојно кога во околината има други мажи. А „курвински“ можи да си се облекува пред дечкото со кој што е во озбилна врска, ради страст во врската.
Зошто?
--- надополнето: 20 април 2012 во 18:38 ---
Eпа ако има повеќе девојки што се однесуваат така, тогаш сите тие имаат проблеми.
Прилично едноставно е. Пошто, ако одиме по таа логика, тогаш ако девојка покани машко на кафе дома, и ништо не се случи меѓу нив, машкото треба исто да изреагира, односно да ја нарече лезбејка, само поради тоа што девојката го викнала дома како другар, а не за да се сексаат.

Глупости.
Па кога идам кај другар дома, обично не се трудам деколтето у нос да му го пикнам.

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Зошто?
И што е пристојно, здолниште под или над колената и колку сантиметри?
Не ги превртуваме работите, но самото тврдење дека девојките се облекуваат само за да изнудат машки погледи е погрешно.
Секоја девојка сака кога ќе се погледне во огледало да е задоволна од тоа што го гледа. Не поради другите поради себе, значи накрај се исплатила целата таа работа што си ја вложил да изгледаш убаво. Овде не се исклучува фактот дека понекогаш сакаме да не гледаат, тоа ни е доказ дека навистина изгледаме убаво, а со тоа сме поисполнети, расположени, радосни. :)
Кога ќе престанеме да ги гледаме луѓето по тоа што носат на телото и побитно ќе ни е што носат во „душата“, тогаш „курвинското“ облекување нема да ти изгледа курвинско туку нормално.
Тврдам дека скриената причина е да им се допаднете на мажите а главната (скриена) е парење.
Додека филмовиве "поради себе, поради комшиите, поради самото дотерување" е само обид да ги задоволите очекувањата и креираната претстава на опшеството за тоа што е убаво, морално, погрешно, правилно како полесно би се вклопиле во неговите прегратки за да нормално би функционирале (што е потребно и не е за осуда, пошто сега за сега така функционираат нештата).
А додека тоа глумење (оправдано) отиде во крајност тогаш се нарекува егоцентричност, фригидност итн...

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Па нормално дека така ќе изреагира. Се знае зошто се кани дома на кафе или зошто се оди кај некој дома на кафе (зборам каде дечкото и девојката би биле сами дома).
Самото значење „Дојди кај мене на кафе“ значи дојди да се муваме. Девојката си го спуштила „носот од небо“, се согласила на „кафето“, и откако отишла добила само макијато. Значи очигледно дека останала со повредено его, дека не е доволна за него и со помислата дека е „глупава“ бидејќи кафето и асоцира на секс...
Доколку сакаш со девојче да си направиш муабет се оди на неутрален терен (кафич, во парк со кафе од автомат :) и т.н)

п.с Ако се најдеш во таква ситуација каде дечкото не покажува видливи знаци дека сака парење, ти сама го превземаш првиот чекор за да му дадеш на знаење што сакаш. Доколку сепак не сака ти „даде“, значи навистина е педер :D
Не разбирам. Мислиш ако ја легнеше, ќе покажеше дека ја цени нејзината памет?
Вака: нему му се допаѓаше девојката и тој ја покани дома не за да ја легне, туку да и се претстави: својата музичка колекција, книгите, кафето, шлагод, посветеноста на се што прави...

ЈАс знам што треба у таква ситуација, ама ете, она не знаела.

пс: јас сум веројатно десет години постара од сите вас, па молам едно објаснување: мување значи ебење?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Темава, како што и претпоставував тргна во погрешна насока. Само се потврдува дека голем дел од луѓето мислат дека силувани може да бидат само неморални и непристојно облечени девојки. Да биде пострашно, се мисли и дека таквите девојки го заслужуваат тоа. За мене лично е понижувачки да се разголувам само за да привлечам внимание, ама хеј, има девојки на кои ци*ките им се единствен атрибут. Нивна работа. Во секој случај, тоа не значи дека тие девојки треба да бидат силувани. Не значи НЕ, без разлика како е облечена девојката.
Башка, силувачите не ги пали самиот сексуален чин, туку фактот што девојката пружа отпор, ги пали болката и понижувањето кое и го нанесуваат. Силувањето е сексуализирана форма на практикување сила и контрола, а не задоволување на сексуален нагон.

Друга работа, јас секој ден читам весници и не се сеќавам да сум прочитала дека некоја девојка била силувана во дискотека или пак на плажа (а таму сите се по купачи, топлес или потполно голи).
Ама затоа доста често читам за пијани психопати кои провалуваат кај баби и ги силуваат, читам за средовечни жени кои се нападнати додека одат или се враќаат од работа, девојки нападнати од разни манијаци по влезови, и најстрашно деца кои се силувани од комшии, роднини, па дури и од сопствените родители. Не знам, може некој и тие случаи да ги оправда. Пишав и претходно, може горепоменатата баба носела јебозовна шамија па го предизвикала силувачот.

И многу ме интересира, овие кодекси на облекување кои ги спомнувате, важат ли и за мажите? Ја преку лето глеам многу мажи кои се шетаат само по шорцеви низ маало. Дали е оправдано ако некој хомо или бисексуалец им го расцвета чмарот затоа што во неговата перцепција, таквиот стил на облекување значи покана за секс?

За мене силувањето е една од најстрашните работи што може да му се случи некому и да се прашувам јас, на силувачите би им го исецкала на жетони, па после нека идат по флиперници и нека силуваат флипери со жетончињата.

Damn it...ме натеравте да пишам сериозен текст, а многу боље ми иде со саркастични постови...

Член од
5 август 2007
Мислења
3.586
Поени од реакции
2.608
Зошто?
Не ги превртуваме работите, но самото тврдење дека девојките се облекуваат само за да изнудат машки погледи е погрешно.
Секоја девојка сака кога ќе се погледне во огледало да е задоволна од тоа што го гледа. Не поради другите поради себе, значи накрај се исплатила целата таа работа што си ја вложил да изгледаш убаво. Овде не се исклучува фактот дека понекогаш сакаме да не гледаат, тоа ни е доказ дека навистина изгледаме убаво, а со тоа сме поисполнети, расположени, радосни. :)
Кога ќе престанеме да ги гледаме луѓето по тоа што носат на телото и побитно ќе ни е што носат во „душата“, тогаш „курвинското“ облекување нема да ти изгледа курвинско туку нормално.
Зошто?
Oва е пристојно:

Ова е курвинско:

И како што гледаш, и пристојното знај да биди привлечно.
Зошто?
--- надополнето: 20 април 2012 во 18:38 ---
Од почит спрема дечкото. Не му даваш повод на волците да вијаат по тебе.
Само претпоставувам тебе не ти е битно за дечкото, ти гледаш тебе да ти пасува.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Темата отиде во погрешна ансока затоа што е лошо поставена. Почетниот пост нема инфо за силувана баба или дете или што знам што, туку жени со чипкасти градници.

Страшните случаи на силување не се во дискотеките, туку во домовите, во прифатилиштата, во црквите.

N

Nessa Alcarin

Гостин
Тврдам дека скриената причина е да им се допаднете на мажите а главната (скриена) е парење.
Додека филмовиве "поради себе, поради комшиите, поради самото дотерување" е само обид да ги задоволите очекувањата и креираната претстава на опшеството за тоа што е убаво, морално, погрешно, правилно како полесно би се вклопиле во неговите прегратки за да нормално би функционирале (што е потребно и не е за осуда, пошто сега за сега така функционираат нештата).
А додека тоа глумење (оправдано) отиде во крајност тогаш се нарекува егоцентричност, фригидност итн...
Не го исклучувам фактот дека сакаме да им се допаднеме на поголем број потенцијални „оплодувачи“, со цел да бидеме „избирачи“.
Но, неможеш да тврдиш дека јас го мачкам телото со млеко за тело, за да ми биде мека и здрава кожата, само заради маж. Или дека користам дневна крема за лице и сапун за да ги отстранам мозолчињата. Тие детали не се видливи за мажите, тие се само за себе, да се чуствуваш убаво во својата кожа.
Или дека одам на маникир за надградба на нокти, заради маж... Во дискотека „мажот“ ни Н нема да види од ноктите мои, но мене ми изгледаат прекрасно. :)

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
Не го исклучувам фактот дека сакаме да им се допаднеме на поголем број потенцијални „оплодувачи“, со цел да бидеме „избирачи“.
Но, неможеш да тврдиш дека јас го мачкам телото со млеко за тело, за да ми биде мека и здрава кожата, само заради маж. Или дека користам дневна крема за лице и сапун за да ги отстранам мозолчињата. Тие детали не се видливи за мажите, тие се само за себе, да се чуствуваш убаво во својата кожа.
Или дека одам на маникир за надградба на нокти, заради маж... Во дискотека „мажот“ ни Н нема да види од ноктите мои, но мене ми изгледаат прекрасно. :)
Да, се согласувам има тука свесна Его причина. Како јас на пример понекогаш после тренинг си го бацувам бицепсот на пример. Говорев за несвесниот аспект. А пошто силувањето (претпоставувам) исто така се крие како потенцијален несвесен нагон (посебно кај мажите), се приметува дека несвесното го наметнувам како кључен фактор кој влијае на тоа "како ќе изгледаме" до "дали ќе се осмелиме".
Опшеството, социјалата создава од апатични(фригидни) до хиперактвини(силуватели), и двете се крајности предизвикани од погрешниот став кон сексуалната енергија - потиснување.

Оф топик ќе забегаме. :)

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
Не сакам да ги бранам мажите силувачи, меѓутоа по некое непишано правило секогаш силувани се девојки/жени кои или се носат и изгледаат доста провокативно и оставаат таков впечаток кон околината(како тешки ороспии, спонзоруши, ку*ви...), или пак девојки/жени кои работат таков тип на професии, на пр. една у комшии околу триесет и кусур години(не е мажена) работи нешто по кафани/кафиќи келнерка така нешто и кога проаѓа по улица сите се ѕверат у нејзе и младо и старо, цицките скоро целосно и се отскриени, а миничот и е толку кус што и се наѕира г’зот т.е. долниот дел на глутеусите, а телото и е гром и нормално дека секој што ќе ја види одма ќе помисли дека на оваа гарант и се дешава реденка, едноставно таква е перцепцијата од километар ’’мириса‘‘ дека е тешка је*ачица ................ несакам да ги бранам мажите силувачи, сепак тоа е кривично дело и се одговара, исто така не викам дека девојките/жените треба да одат по надвор забулени од глава до пети таман работа, меѓутоа некои девојки/жени(не сите секако) навистина се носат крајно провокативно и неверувам дека постои машко младо или старо што не сака да и го б*пне, а и секогаш по дифолт во деведесет и кусур проценти од силувањата, силуваните девојки/жени се токму вакви радодајки, досега не сум чул да биде силувана некоја поштена девојка/жена или некоја девојка/жена која се облекува нормално, секако не мислам на забулување, туку зборам за адекватно облекување, без јавно покажување на голи цицки и глутеуси !

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Не сакам да ги бранам мажите силувачи, меѓутоа по некое непишано правило секогаш силувани се девојки/жени кои или се носат и изгледаат доста провокативно и оставаат таков впечаток кон околината(како тешки ороспии, спонзоруши, ку*ви...), или пак девојки/жени кои работат таков тип на професии, на пр. една у комшии околу триесет и кусур години(не е мажена) работи нешто по кафани/кафиќи келнерка така нешто и кога проаѓа по улица сите се ѕверат у нејзе и младо и старо, цицките скоро целосно и се отскриени, а миничот и е толку кус што и се наѕира г’зот т.е. долниот дел на глутеусите, а телото и е гром и нормално дека секој што ќе ја види одма ќе помисли дека на оваа гарант и се дешава реденка, едноставно таква е перцепцијата од километар ’’мириса‘‘ дека е тешка је*ачица ................ несакам да ги бранам мажите силувачи, сепак тоа е кривично дело и се одговара, исто така не викам дека девојките/жените треба да одат по надвор забулени од глава до пети таман работа, меѓутоа некои девојки/жени(не сите секако) навистина се носат крајно провокативно и неверувам дека постои машко младо или старо што не сака да и го б*пне, а и секогаш по дифолт во деведесет и кусур проценти од силувањата, силуваните девојки/жени се токму вакви радодајки, досега не сум чул да биде силувана некоја поштена девојка/жена или некоја девојка/жена која се облекува нормално, секако не мислам на забулување, туку зборам за адекватно облекување, без јавно покажување на голи цицки и глутеуси !
Пахомије, begs to differ...differs to beg...

N

Nessa Alcarin

Гостин
И сепак иако сите мажи во ваше маало зјапаат во неа, ни еден досега не помислил да ја силува ниту пак ја силувал. Тоа покажува дека причините за силување не се поврзани со начинот на кој се облекува жената.
--- надополнето: 20 април 2012 во 19:10 ---
Да, се согласувам има тука свесна Его причина. Како јас на пример понекогаш после тренинг си го бацувам бицепсот на пример. Говорев за несвесниот аспект. А пошто силувањето (претпоставувам) исто така се крие како потенцијален несвесен нагон (посебно кај мажите), се приметува дека несвесното го наметнувам како кључен фактор кој влијае на тоа "како ќе изгледаме" до "дали ќе се осмелиме".
Опшеството, социјалата создава од апатични(фригидни) до хиперактвини(силуватели), и двете се крајности предизвикани од погрешниот став кон сексуалната енергија - потиснување.

Оф топик ќе забегаме. :)
Бакни бицепсот и од мене, ајде ... :P

Член од
6 март 2007
Мислења
2.301
Поени од реакции
1.580
Зошто?
Реално кога би ги отстраниле сите они предрасуди за курвинско и пристојно, што има лошо во тоа да изгледаш провокативно, односно по нашки курвиснко, уствари со тоа сакаш да кажеш јас сум секс бомба, сакам вечерва со некој да скршам кревет пошто едноставно сакам да имам секс имам таков природен нагон.
Ама нели пошто сексот е табу тема, односно нешто недозволено, погрешно (така од мали не учеле) ние си мислиме дека ако девојкава се облекла некако и јасно ни пренесува дека сака да има секс вечерта, таа е курва, а уствари девојката сака да го доживее најубавото и најсилно чувство што човекот може да го почувствува, и што никако не треба да го крие. Човекот е најеротското суштество од сите живи суштества, сака да има секс во секој период од животот, некогаш не може поради женските периоди, ама тоа не значи и дека не сака, така да зошто да ја потиснуваме таа убава енергија во нас.
Животните на пример немаат предрасуди, кога една женка сака да се пари таа јасно го покажува тоа, никој не ја гледа како курва, туку едноставно таа сака да се пари,и дошол периодот, не знам како со други зборови би го опишал тоа, и нормално машките ги привлекува нејзиниот мисрис, нејзините движења, звуците што ги испушта и сл.
Една лавица кога ке и дојде периодот за парење, и таа тоа јасно го покажува, тоа значи дека таа курва е?
Е разликата кај нас е што ние луѓето многу почесто го имаме тоа чувство,тој период, од животните, т.е лавовите во овој случај.
И сега лоштото на ова што го објаснувам е тоа што има многу девојки што се облекуваат провокативно за првенствено да стекнат пари, не за да имаат секс. И тука почнува муабетот за нашите искривени вредности што е многу долг...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.516
И сепак иако сите мажи во ваше маало зјапаат во неа, ни еден досега не помислил да ја силува ниту пак ја силувал. Тоа покажува дека причините за силување не се поврзани со начинот на кој се облекува жената.
Погрешно! Помислил, но не се осмелил...тенка...тееенка граница :)

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.832
Поени од реакции
4.536
и мене така еднаш ме наместија, после и на телевизија ме даваа

Kajgana Shop

На врв Bottom