Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јас побарав по нет, и овде http://www.amazon.com/ProSource-48-Inch-Premium-Resistance-Exercise/dp/B005D7GJQE/ref=sr_1_5?s=sporting-goods&ie=UTF8&qid=1334267846&sr=1-5 најдов Set of five за помала сума. Ако е таа цената за сите 5, многу поефтино изглегува. Ај нека пише некој што купувал од Амазон, колку кошта достава и слично
Прашање е дали уопште доставуваат. Не секогаш носат до македонија.
А достава и други трошоци се релативни во однос на што купуваш, колку кошта, од кај го праќаат, колку тежи, и колку се расположени цариниците :D

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
759
Точно грамажа дали знаеш колку внесуваш? Чим стек ретко, најчесто белки, а риба глеам не спомна, ти може и да не си внесувал доволно протеини за нормална здрава исхрана, а не па за презервирање на мускули или пак раст. Да треснам некоја средна бројка од 80 кила да си, значи минимум 80 грама протеин треба да внесуваш на ден, што пак е малце, и само преку белки - треба да си јадел 20 белки на ден за да го стигнеш минимумот.

Ако нишо друго си се исичстил :D Гледај повеќе стек (секој ден) да јадеш + риба секој ден и + белките кои веќе ги јадеш и на тоа коа ќе додадеш протеин како суплемент да има логика. Вака џабе.

Далеку сум од професионалец али на секој божји сајт го пишува ова, не е само форумов за обука и едукација :D
Види, иам 96 кг ама градбата ми е таква, имам и салце и сакам да се исчистам и дефиниција. Мускулите се тука, само треба да се покажат. :) У овој случај дали треба да се оптеретувам со протеини?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Види, иам 96 кг ама градбата ми е таква, имам и салце и сакам да се исчистам и дефиниција. Мускулите се тука, само треба да се покажат. :) У овој случај дали треба да се оптеретувам со протеини?
Вака сеа ќе ти објаснам. Коа слабееш, топиш масти И МУСКУЛ. Тоа е неизбежно.

Чим тоа го сфативме, идеме следно. Протеинот работи како храна на мускулот или у превод, превенција за трошење или храна за растење.
Со оглед на фактот дека слабееш ќе работи како првичното, или превенција за трошење, и тоа нема да го нулира трошењето на мускулот, само ќе го минимизира.
Потребниот дневен протеин (или МИНИМУМ) за нормална здрава исхрана со нормално 3 пати неделно кардио, 3пати неделно тежински вежби, е 1 грам по кило тежина, или ако имаш 96 кила, тоа се 96 грама протеин, или 24 белки (верувам не си јадел толку).

Затоа, јади повеќе пилешко варено, по 150-200 грама, јади белки ко што си јадеше до сеа, додади риба (морската е побогата со омега3), грицкај бадеми (сето тоа контролирано) и моеш лесно да стигнеш до 12-30 грама протеин на ден, што за слабеење е таман бројка.
Дефиниција се добива со повеќе репетиции средна тежина, мада за да имаш дефиниција треба да имаш мускул, така да моеш да комбинираш некад 8-10 репетиции со голема тежина (последните 3 репа да те уморуваат ептен), некогаш со средна тежина 30-тина репетиции - така ќе тонираш и дефинираш.
Или златна средина, 3х15 тежински вежби.

Немој да ги скокаш тежинските вежби, пошо глеам си пишал точак секој ден. Само со кардио нишо не праиш.
Само со тежински - исто така.
Комбинација од двете - одлично.

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
759
Вака сеа ќе ти објаснам. Коа слабееш, топиш масти И МУСКУЛ. Тоа е неизбежно.

Чим тоа го сфативме, идеме следно. Протеинот работи како храна на мускулот или у превод, превенција за трошење или храна за растење.
Со оглед на фактот дека слабееш ќе работи како првичното, или превенција за трошење, и тоа нема да го нулира трошењето на мускулот, само ќе го минимизира.
Потребниот дневен протеин (или МИНИМУМ) за нормална здрава исхрана со нормално 3 пати неделно кардио, 3пати неделно тежински вежби, е 1 грам по кило тежина, или ако имаш 96 кила, тоа се 96 грама протеин, или 24 белки (верувам не си јадел толку).

Затоа, јади повеќе пилешко варено, по 150-200 грама, јади белки ко што си јадеше до сеа, додади риба (морската е побогата со омега3), грицкај бадеми (сето тоа контролирано) и моеш лесно да стигнеш до 12-30 грама протеин на ден, што за слабеење е таман бројка.
Дефиниција се добива со повеќе репетиции средна тежина, мада за да имаш дефиниција треба да имаш мускул, така да моеш да комбинираш некад 8-10 репетиции со голема тежина (последните 3 репа да те уморуваат ептен), некогаш со средна тежина 30-тина репетиции - така ќе тонираш и дефинираш.
Или златна средина, 3х15 тежински вежби.

Немој да ги скокаш тежинските вежби, пошо глеам си пишал точак секој ден. Само со кардио нишо не праиш.
Само со тежински - исто така.
Комбинација од двете - одлично.
Фала на добриот одговор.

Член од
9 февруари 2012
Мислења
35
Поени од реакции
12
Odgovorot e ok samo tezinskiot trening nema vrska so repeticii i tezini hranata e SE.....

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Odgovorot e ok samo tezinskiot trening nema vrska so repeticii i tezini hranata e SE.....
8-12 репови се најпогодни за раст на мускул, не знам што нема врска тука :D
(со исклучок на стомачните кои идат од 10-15)

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
имам едно прашање до поискусните и поначитаните на форумов

што ефект ке постигнам, каков изглед би имал со тој тип на програма ,каков вид на мускул, ако вежбам 6 пати неделно вратило склекови стомачни на временски период од едно 5-6 месеци и која ке биде разликата мегу ова и ако вежбам еднаш неделно едена група на мускули и на крај оној типац теретана момак кој 1 мускулна група еднаш неделно ја вежба со максимални тежини . ако можете подетално објаснување

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Koja kompanija ima podobar whey protein , Univerzal , Omptimum ili Dymatize. Neznam od koj da zemam , cenata e slicna ,moze posledniot e poevtin, no me interesira dali ima golema razlika u kvalitet.
Па демек постојано Оптимум ги зема наградите за најдобар веј протеин, но според мене веј како веј, битно е колку е чист и дали е изолат или концентрат.
--- надополнето: 13 април 2012 во 12:49 ---
имам едно прашање до поискусните и поначитаните на форумов

што ефект ке постигнам, каков изглед би имал со тој тип на програма ,каков вид на мускул, ако вежбам 6 пати неделно вратило склекови стомачни на временски период од едно 5-6 месеци и која ке биде разликата мегу ова и ако вежбам еднаш неделно едена група на мускули и на крај оној типац теретана момак кој 1 мускулна група еднаш неделно ја вежба со максимални тежини . ако можете подетално објаснување
Обично почетник вежба повеќе мускулни групи на еден тренинг (пример по 3 или па и цело тело), а по напедните вежбачи помалку за целосно да го извежбаат мускулот и да го присилат на раст.
--- надополнето: 13 април 2012 во 12:51 ---
8-12 репови се најпогодни за раст на мускул, не знам што нема врска тука :D
(со исклучок на стомачните кои идат од 10-15)
и секако листовите да не ги заборавиме најинатливата партија :D

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
Обично почетник вежба повеќе мускулни групи на еден тренинг (пример по 3 или па и цело тело), а по напедните вежбачи помалку за целосно да го извежбаат мускулот и да го присилат на раст.
фала ти што се обиде но прашањето беше друго како што можеш да видиш иначе не сум почетник 4 год тренирам од кои 2 во теретана

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Дали е факт дека ко ќе сне на дефиниција ќе се губи и чист мускул па дури и со убав протеински внес или исхрана?

Член од
27 март 2007
Мислења
584
Поени од реакции
37
да.. не внесуваш доволно јаглехидрати и калории затоа се губи меѓутоа со добра исхрана и суплементација може да се сведе на минимум но ФАКТ е дека ке загубиш нешто ситно..

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Прашање е дали уопште доставуваат. Не секогаш носат до македонија.
А достава и други трошоци се релативни во однос на што купуваш, колку кошта, од кај го праќаат, колку тежи, и колку се расположени цариниците :D
Ај ако купувал некој нека каже за сигурно, конкретно за сајливе ме интересираше доставата, ама некој и друго да купувал нека каже па ќе израчунаме :)

AceCaleb

Деспот на Адот
Член од
31 декември 2007
Мислења
5.905
Поени од реакции
11.245
Ај ако купувал некој нека каже за сигурно, конкретно за сајливе ме интересираше доставата, ама некој и друго да купувал нека каже па ќе израчунаме :)
Друже јас имам акаунт на амазон, пробав за кабливе да ги порачам и нема да може, бидејќи ми даде ознака дека не вршат испорака до тука конкретно за овој производ. Јбг од амазон многу ограничено е тоа што стига до Македонија... книги, цд-иња и такви ствари стигаат и сум порачувал али за поголеми работи изгледа тешко.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Друже јас имам акаунт на амазон, пробав за кабливе да ги порачам и нема да може, бидејќи ми даде ознака дека не вршат испорака до тука конкретно за овој производ. Јбг од амазон многу ограничено е тоа што стига до Македонија... книги, цд-иња и такви ствари стигаат и сум порачувал али за поголеми работи изгледа тешко.
Нема врска дали е големо или не. На амазон продаваат фирми, фирмата ако има шипинг до тука - има. Ако не, тоа е.

Член од
16 септември 2011
Мислења
49
Поени од реакции
7
Значи вака. 3 и пол месеци јадев и вежбав за маса. Ставив доста мускули пошто ми беше прв пат но има сало. Денес видов дека не ми стои облеката како што треба и решив од понеделник слабеам, или како што го викате вие чистење. Ме интересира што треба све да сменам освен да намалам калории , за да ги зачувам мускулите коплку толку .

Kajgana Shop

На врв Bottom