Во што веруваат атеистите?

• Креатор на темата Креатор на темата МАЈОР
  • Време на започнување Време на започнување
Прв атеистички храм ќе се гради во Лондон, само ме интересира каде, би требало да се изгради во некој кварт каде има муслимани и колку долго ќе преживее. Не би требало во христијански делови. Па треба да се почитуваат религиите
Прочитав дека тоа било само шега и дека нема навистина да се гради такво нешто.

Прв атеистички храм ќе се гради во Лондон, само ме интересира каде, би требало да се изгради во некој кварт каде има муслимани и колку долго ќе преживее. Не би требало во христијански делови. Па треба да се почитуваат религиите

Доколку добијат дозвола, ќе го градат во City, то ест финансискиот центар на Лондон.По-атеистички настроен дел од Лондон здравје. :D

Зошто да се затвори темата,сакам одговор од твоја страна-кое е твоето мислење за лицата кои веруваат во шитноизам/будизам,духовното верување на североамериканските индијанци,хиндуизмот...?

Барам искрен одговор,ништо повеќе,што и да кажеш нема да го омаловажам,нема навреди да летаат,само сакам искрен одговор.

Види,прво не сум многу упатен во оваа проблематика, се сметам за верник,ама не преголем,нити па сум некој верски фанатик..нити па многу имам читано за религија, а нити пак ги знам многу ставовите на атеистите.. чисто онака ми дојде некоја мисла читајќи ги постовите во темата за фреските во СВ. Димитрија и жестоките подбивања на атеистите.. А дали биле христијани,муслимани,хиндуси,будисти и сл. сите тие се верници според мене и сите веруваат во надприродното,дали во еден,во 100 бога или во некоа надприродна сила..сепак веруваат во нешто..а атеистите не веруваат во такви појави..е сега моето прашање беше многу просто..дали веруваат во нешто друго од она што е земско,материјално,човечко... во случај наболест веруваат во медицина.. ОК..што кога медицината неможе да помогне? Во случај на несреќа веруваат во Њутновите закони,акција-реакција ? Во случај на природни катастрофи веруваат дека е дело на природата? А кој ја создал природата? Кој ја создал науката? Кој ги создал билките за да ние имаме денес лекови,чистата вода за да можеме да пиеме..? И тоа е дело на науката,и тоа ли е хемиски процес?,човекот настанал од мајмуни,а мајмуните од што настанале?

Види,прво не сум многу упатен во оваа проблематика, се сметам за верник,ама не преголем,нити па сум некој верски фанатик..нити па многу имам читано за религија, а нити пак ги знам многу ставовите на атеистите.. чисто онака ми дојде некоја мисла читајќи ги постовите во темата за фреските во СВ. Димитрија и жестоките подбивања на атеистите.. А дали биле христијани,муслимани,хиндуси,будисти и сл. сите тие се верници според мене и сите веруваат во надприродното,дали во еден,во 100 бога или во некоа надприродна сила..сепак веруваат во нешто..а атеистите не веруваат во такви појави..е сега моето прашање беше многу просто..дали веруваат во нешто друго од она што е земско,материјално,човечко... во случај наболест веруваат во медицина.. ОК..што кога медицината неможе да помогне? Во случај на несреќа веруваат во Њутновите закони,акција-реакција ? Во случај на природни катастрофи веруваат дека е дело на природата? А кој ја создал природата? Кој ја создал науката? Кој ги создал билките за да ние имаме денес лекови,чистата вода за да можеме да пиеме..? И тоа е дело на науката,и тоа ли е хемиски процес?,човекот настанал од мајмуни,а мајмуните од што настанале?

Работата е што овие вери кои ги набројав не наидуваат на почит и толеранција од монотеистите.Ако му кажам на некој дека сум шинтоист/будист ќе ме погледне накриво.Проблемот е што христијаните/муслиманите/евреите не признаваат друго верување освен нивното како апсолутната вистина,што значи дека истите тие верници ги ставаат во исто место со атеистите,само затоа што не веруваат во Господ бог.

1. Види,прво не сум многу упатен во оваа проблематика,
се сметам за верник,ама не преголем,нити па сум некој верски фанатик..нити па многу имам читано за религија, а нити пак ги знам многу ставовите на атеистите.. чисто онака ми дојде некоја мисла читајќи ги постовите во темата за фреските во СВ. Димитрија и жестоките подбивања на атеистите.. А дали биле христијани,муслимани,хиндуси,будисти и сл. сите тие се верници според мене и сите веруваат во надприродното,дали во еден,во 100 бога или во некоа надприродна сила..сепак веруваат во нешто..а атеистите не веруваат во такви појави..е сега моето прашање беше многу просто..дали веруваат во нешто друго од она што е земско,материјално,човечко... во случај наболест веруваат во медицина.. ОК..што кога медицината неможе да помогне? Во случај на несреќа веруваат во Њутновите закони,акција-реакција ? Во случај на природни катастрофи веруваат дека е дело на природата? А кој ја создал природата? Кој ја создал науката? Кој ги создал билките за да ние имаме денес лекови,чистата вода за да можеме да пиеме..? И тоа е дело на науката,и тоа ли е хемиски процес?,

2. човекот настанал од мајмуни,а мајмуните од што настанале?

1. Ако не си упатен, тогаш не коментирај глупости.

2. Единствен човек што настанал од мајмун си веројатно ТИ. Другите не.

Е сега,доаѓа главното прашање-каков човек сум јас кој не верува во бога на монотеистите ама верува во натприродното верување од источните учења?Дали сум малодушен човек со ограничени сфаќања кој крајот кај ѓаволот ќе си го најде или монотеистите ќе ме гледаат со иста духовна вредност како што и самите се гледаат?

Позери од атеисти, кул е денес да си атеист , те прави бунтовник против општеството.
:pos:
Браво која мудрост, абе момче на кого му збориш за позерство ?
па пичка му материна ајде да му кажеш на друг ама не ми кажувај на мене, пошто убаво се сеќава кога сите од атеисти преминаа во “ верници “ пошо беше модерно да се иде во црква да се крстиш да носиш златно ланче со крст, да му милуваш муда на попот и све остало,од нај големи атеисти станаа најголеми верници КУР ДА МУ ПУКНЕ НА ЧОВЕК.
И кога ке прочитам ваква мудрост се кинам од смеење :pos:

1. Ако не си упатен, тогаш не коментирај глупости.

2. Единствен човек што настанал од мајмун си веројатно ТИ. Другите не.

Баш си вицкаст,смешно беше,фала ти..

А ти од што си настанал бе, од биљбиљ?

Јас сум Божје чедо, направен по неговиот образ, како и сит еоние што НЕ НАСТАНАЛЕ од мајмуни.

Татко им и мајка им ги напраиле ... :)

Браво. Нити имаш појма за религиите а коментираш за некакви чуда, кој ли ќе те знае во што ли веруваш можда си некој сатанист, а ниту па за ставот на атеистите знаеш па коментираш, се сте вие некои неверници кои само навивате за вашиот клуб (ФК МПЦ во случајов), никаква вера нема во вас.

Прашај го миленко, а одговор можеш да побараш од твојте родители - Мамо Тато како успеавте да создадете ваков мајмун како мене ??
--- надополнето: 11 април 2012 во 14:24 ---

Нај веројатно од тротинет,што му фали едно тркало па еволуирал во бицикле :pos:

А богот твој (не знаеш ни самиот во кој бог веруваш) кој го создаде бе биљбиљ?

Не знаев дали да се смеам или да пукнам од мака кога прочитав коментари на темата за чудото во Св.Димитрија,дека атеистите биле Сатанисти,Антихристи и како ја прифаќале смрта.Добро бе зар вие верниците верувате во Бог зашто не можете да прифатите дека во природата се е минливо и ништо не е вечно,сходно на тоа и ние луѓето?Дали си ги читате дволичноста и лицемерието во таквите прашања?Зарем мислите дека еден атеист нема никакви човечки вредности и баш поради тоа што не верува во Бога му е сеедно дали ќе убие,ќе направи инцест со мајката,ќе му го обие станот на комшијата?Добро,само верниците се морални луѓе,се друго е шлајмот на човештвото.Каков бисер,не ми се верува.
Прашањето е во што веруваат атеистите?Јас ќе ве прашам-зарем морам да верувам во натприродна сила?За да ми пружи некоја лажна надеж и утеха,ќе глумам лудило и ќе верувам во нешто што не сум го ни видел,ни чул,нешто што ми е контрадикторно во крајност,да верувам во приказна со која се тешеле Евреите пред илјадници години?Па разберете ги Евреите,толку години без земја и под ропство,во тоа време нормално дека очајот и безнадежноста си го направиле своето и единствен спас гледале преку својот проектиран Бог,зашто во тоа време било модерно да се верува во Богови.
Малку ми е нејасен поимот АТЕИСТ и што всушност претставува,дали исклучува апсолутно постоење на интелегентен Креатор,Виша сила или како сакате наречето го или пак негира постоење на антропоморфолошко суштество?Јас не верувам дека еден разумен човек може да го исклучи постоењето на првото,ама јас со Јахве кој ги казнува сите луѓе поради гревот на Адам и Ева кои згора на се немале спознание за постоење на добро и лошто,кој демек дал слободна волја за подоцна да ја ограничи со апсурдни закони од типот не јади свинско,или кој се претставува љубов а има убиено самиот толку многу луѓе со Потопот и Содома и Гомора,кој ги сака луѓето ама поради нивните лаги ќе ги прати вечно да горат во Пеколот(кој апсурд) а некој што вршел можеби геноцид ако се покае ќе оди во Рајот,кој не може на крај да излезе со една битанга наречена Сатана а вели за себе дека е семоќен итн.итн.-јас со таков Јахве кој поседува човечки особини зашто и таква му била преставата на тој што ги пишувал светите книги,имам расчистено за сигурно.Постоењето на Бог останува опција за мене и верувам за секој разумен човек,ама ова религииве со нивните учења да не беа трагични,ќе беа смешни.Ако сакам ќе си го оптоварувам умот со Бог,ако не сакам нема.Луѓето на Месечината отидоа,живееме во ера на невидена технологија и сме на пат да станеме самите Богови на Вселената и слично,а има луѓе што веруваат во змии што зборат или Месечини што се делат на два дела па се прелепуваат.

За некој работи едноставно не се знае...и тоа е тоа ништо страшно или проблематично ама ретардирано е да велиш дека се знаеш или дека познаваш некој кој знае се ака Јехове.
Имегинари Френд кој знае се...:drk: порасни мали....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom