Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

old_School_mk

Програмер, гејмер, psy-trance уживател
Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
ако ова ти е скапо тогаш земи BenQ G2222HDL од Вортекс за 7000 ден. или побарај 23 инчен модел, бидејќи 1080p на 22", поточно 21.5", е многу висока резолуција за толкав екран, најмалце 23 инчен за 1080p.
Од лично искуство потврдувам дека е таманска резолуција и на 21.5 инчен монитор. Го имам BenQ-то што го пиша.

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Епа кажи колку ти е лимит, за 10.000/11.000 има добри монитори, све под тоа е тапа.
ОК! Лимит нека биде 11 000.
Можеби овој што ми го препорачува MasteR_#0, LG IPS231. Може ли кратко објаснување за LED монитори?
--- надополнето: 8 април 2012 во 15:07 ---
Ако ти одговара цена ~11000 ден. имаш LG IPS231 во Риверсофт за 11500 ден. Мислам дека подобар однос цена/перформанси моментално нема кај нас, ако ова ти е скапо тогаш земи BenQ G2222HDL од Вортекс за 7000 ден. или побарај 23 инчен модел, бидејќи 1080p на 22", поточно 21.5", е многу висока резолуција за толкав екран, најмалце 23 инчен за 1080p.
Фала многу. Ќе го земам предвид и BenQ G2222HDL пред конечно да се решам. Или можеби S22A300N Samsung LED.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Можеби овој што ми го препорачува @MasteR_#0, LG IPS231. Може ли кратко објаснување за LED монитори?

Фала многу. Ќе го земам предвид и BenQ G2222HDL пред конечно да се решам. Или можеби S22A300N Samsung LED.
LED мониторите имаат подобар контраст, трошат помалце струја и некогаш вадат почиста слика.

Барем така ги декларираат... :свиркам:

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Да, преслаб е ако ти е за работа....другото све е ок.

Ќе заборавев....НЕ КУПУВАЈ ОД АМЦ, земи слична конфигурација од друго место.
А зошто да не купувам од АМЦ?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
LED мониторите имаат подобар контраст, трошат помалце струја и некогаш вадат почиста слика.

Барем така ги декларираат... :свиркам:
Врска нема, единствено што може да допринесат е за помала потрошувачка, сите други маркетинг информации се целосно неточни, или во исто така голем дел од случаите можат да допринесат за превремено ослепување, бидејќи LED диодите се доста посилни од поглед на осветлување во споредба со обичните лампи, така што огоромен дел од LED базираните монитори се претешки на очи, на кратко повеќе зијан него добро.

Добар е моделот на LG, каков и монитор да земеш со IPS панел (ако не е фабрички дефектен недајбоже) ќе биде многу подобар од било кој скап со TN панел, поготово во приказот на боите, и стабилноста на црната боја/контрастот.

За LED технологијата има објаснување погоре на кратко, е сега ако истата се користи во комбинација со IPS панел тогаш негативниот ефект е скоро неутрализиран, освем brightness сетингот којшто мануелно ќе си го намалиш.

А зошто да не купувам од АМЦ?

Зошто продаваат роба со многу слаб квалитет.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Зошто продаваат роба со многу слаб квалитет.
Јас имам земено комплет десктоп компјутер од амц пред 3 години и уште нема никаков дефект, се си работи како што треба, значи не е со толку слаб квалитет како што велиш.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Од лично искуство потврдувам дека е таманска резолуција и на 21.5 инчен монитор. Го имам BenQ-то што го пиша.
Добро за кого како :)
Инаку да, нема везе дали е LED или CCFL осветлувањето кај монитори со TN панели, гледај да биде 22-23 инчен минимум и да има DVI излез обавезно! Исто така мислам дека обичните W-LED не можат да обезбедат прикажување на толкава палета на бои како добри CCFL лампи, максимум беше околу 72-3% покриеност на NTSC.
Добро CCFL осветлување > обично W-LED осветлување.

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940
Иначе имам лично приметено еден интересен факт за LED vs CCFL. На CCFL монитор му треба околу 10тина секунди за целосно да се "разбуди" од sleep, т.е. за сликата да биде целосно осветлена со сите бои, додека кај LED тоа се случува инстантно. Прилично корисно за луѓе што не го гасат компјутерот, ама имаат наместено да им се гаси мониторот послем 10-20 минути, или го ставаат компјутерот на sleep па после го будат.

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623
gamer extreme.jpg

Еве АМЦ што дава, компјутерот е закон, нема што е сега за квалитетот на хардверот не би сакал да судам...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
MB Intel PX79, тука преснатав да читам :)

BTW релана цена на компјутерот е 1500 евра преку сила, како дошле до 111.000 (без малце) е мистерија, ах да ми текна AMC! LOL!

old_School_mk

Член од
11 август 2009
Мислења
6.161
Поени од реакции
5.940

BTW релана цена на компјутерот е 1500 евра преку сила, како дошле до 111.000 (без малце) е мистерија, ах да ми текна AMC! LOL!
Боље што не си продолжил да читаш... Ко ќе стигнеше до графичката ќе ти дојдеше да им влезеш со зоља у централа да ги разнесеш на парчиња.... :icon_lol:

The King of Clay

Модератор
Член од
28 јануари 2012
Мислења
5.037
Поени од реакции
3.623

Било како, овај демек повеќе за игри, но нема врска. Само од Америка купување хардвер му е мајката, се останато е лошо. Се што е " чкарт " се носи на Балканот каде што многу се ретки луѓето кои би знаеле дека не е во ред хардверот...

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Било како, овај демек повеќе за игри, но нема врска. Само од Америка купување хардвер му е мајката, се останато е лошо. Се што е " чкарт " се носи на Балканот каде што многу се ретки луѓето кои би знаеле дека не е во ред хардверот...
А што му фали на хардверот во Мкд? Што е разлика помеѓу Intel Core i5-2500k купен во Мкд и исти таков купен во УС?

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Нова "гејмерска" конфигурација од АМЦ :pos:
What else is new?

Kajgana Shop

На врв Bottom