Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Денес или утре ке купувам монитор. Изборот ми е помеѓу овој ASUS

http://www.asus.com/Display/LCD_Monitors/VW228D/#specifications

и овој MAG

http://www.mondoplast.ro/eng/Digital-LED-Monitor-22--DVI-full-HD-MAG-GML2256-pg_ft-4702

Цената е иста (6400 денари), но разликата е во тоа што MAG - от има и DVI влез, а ASUS - от само VGA. ASUS ми е попривлечно име, но незнам колкав е хендикепот што нема DVI влез, пошто понатаму планирам да земам некоја појака конфигурација.

Гаранција:
ASUS - 3 години
MAG - 1.5 година

Ве молам за совет, секое мислење е добредојдено
А да доплатиш уште малце и да земеш 23 инчен BenQ од Vortex? Има и DVI излез тој. Е сега има CCFL осветлење али не прави нешто разлика кај TN панели верувај.

noviot

Форевер Aлоун :(
Член од
19 април 2006
Мислења
446
Поени од реакции
170
Да не отворам нова тема... Дали некој од вас има склопено HTPC? Се мислам да склопам едно за гледање филмови и кежуал сурфање на ТВ-то па ме интересира дали се исплати и дали воопшто има делови кај нас по фирмиве за такво нешто...

Член од
29 декември 2011
Мислења
2.988
Поени од реакции
2.438
Да не отворам нова тема... Дали некој од вас има склопено HTPC? Се мислам да склопам едно за гледање филмови и кежуал сурфање на ТВ-то па ме интересира дали се исплати и дали воопшто има делови кај нас по фирмиве за такво нешто...
На AVS форумот има еден дечко склопува прирачник за секаков вид на HTPC. Од она најевтиното што ќе ти врши работа, до high-end системи. Многу му е детален и солиден прирачникот и мислам дека би ти послужил како водич. Клик за download (верзија април 2011, таа е последна бесплатна).
Кај нас мислам дека се наоѓаат делови. Може нема толкав избор, ама има ITX плочи, „низок“ рам или графичка можеби. Имаше во Мебиус некои HTPC куќишта, а сигурно има нешто и по другиве фирми.

Член од
24 декември 2008
Мислења
1.375
Поени од реакции
1.566
Момци некој совет за кулер за лаптоп, од каде, каков и сл?

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
Момци некој совет за кулер за лаптоп, од каде, каков и сл?
Сегде има, а од каде и да бараш, гледај да е метална/алуминиумска подлогата на која лежи лаптопот.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
Овој вреди ли за цената или да барам нешто поефтино. Нејќам целерон.

Член од
11 август 2011
Мислења
266
Поени од реакции
169
За што ќе го користиш?
Па за интернет (heavy user :) ), програмирање, малку фотошоп, музика, филмови и тоа. Игри не играм. Графичката мислам е најслаб елемент, само незнам дали е преслаб?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Дајте ми препорака за монитор, што е најдобро да земам? Се мислам за монитор од околу 22 инчи.
И на што да обрнам внимание кога ќе купувам? Контраст, Response time, резолуција, LED ..... итн.
Ќе го користам главно за интернет и гледање филмови, можеби и понекоја игра, иако одамна немам нешто играно.
И она што посебно не сакам се мртви пиксели, одамна немам купувано монитор, ги има ли и денес многу често како порано?

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Па за интернет (heavy user :) ), програмирање, малку фотошоп, музика, филмови и тоа. Игри не играм. Графичката мислам е најслаб елемент, само незнам дали е преслаб?
Да, преслаб е ако ти е за работа....другото све е ок.

Ќе заборавев....НЕ КУПУВАЈ ОД АМЦ, земи слична конфигурација од друго место.

Дајте ми препорака за монитор, што е најдобро да земам? Се мислам за монитор од околу 22 инчи.
И на што да обрнам внимание кога ќе купувам? Контраст, Response time, резолуција, LED ..... итн.
Ќе го користам главно за интернет и гледање филмови, можеби и понекоја игра, иако одамна немам нешто играно.
И она што посебно не сакам се мртви пиксели, одамна немам купувано монитор, ги има ли и денес многу често како порано?

Maксимален буџет?

^X^

Член од
22 декември 2007
Мислења
1.457
Поени од реакции
376
Maксимален буџет?
Немам определено буџет. Гледав некои монитори во Anhoch, 6000 до 7000 и ми изгледаа ОК. Сакам најдобар однос цена/перформанси.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Јас си купив samsung s24a300bl и сум презадоволен од него. £120, во Мкд би требало да е околу 10-11.000.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Немам определено буџет. Гледав некои монитори во Anhoch, 6000 до 7000 и ми изгледаа ОК. Сакам најдобар однос цена/перформанси.
Епа кажи колку ти е лимит, за 10.000/11.000 има добри монитори, све под тоа е тапа.

MasteR_#0

Addict
Член од
16 мај 2010
Мислења
3.154
Поени од реакции
879
Ако ти одговара цена ~11000 ден. имаш LG IPS231 во Риверсофт за 11500 ден. Мислам дека подобар однос цена/перформанси моментално нема кај нас, ако ова ти е скапо тогаш земи BenQ G2222HDL од Вортекс за 7000 ден. или побарај 23 инчен модел, бидејќи 1080p на 22", поточно 21.5", е многу висока резолуција за толкав екран, најмалце 23 инчен за 1080p.

Kajgana Shop

На врв Bottom