Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.823
Вработува црви во моментот, работат прекувремено. И без пари. Совршени пролетери.
Пред тоа скокаа од згради во Кина од среќа дека работат за него. Буквално...
Тоа го прави мудар, без оглед на ,,хуманата,, страна.
Муабетот беше, не мора да имаш ВСС за да бидеш мудар, или за да успееш.
Ама најчесто, треба. Фризерките од Дељадровце не ми делуваат многу амбициозно, уште помалку ми делуваат интелектуално приближно рамни на Венко, ниту на тебе, ниту на мене.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Само Сељаците и Камионџиите имаат ЈНА тетоважи, незнам во какви кругови се движиш ама најголем дел од пропалиците и криминалци имаат тетоважи. Посебно многу и големи. Додуше има разлика од тетоважа до тетоважа. Има типични ганстерски тетоважи. Ретко кој бил во затвор а да не заврши истетовиран. Се е веројантост...се разбира има исклучоци.
Во докторски кругови на пример... докторка специјалист во својата област на работно место оди со гол грб за да си ја покаже новата тетоважа која и ја направил некој Грк.

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
Да, секој според способностите. Јас токму тоа го кажувам, само некако не ме разбираат :) Ако така гледаме, мајка ми има подобар факултет од нејзиниот газда, ама тој имал можност да отвори свој приватен бизнис. Логично, заработува каде-каде повеќе од неа, па таа не е депримирана поради тоа.
Но, некој со средно лозарско да зема поголема плата од некој што животот си го вложил во образование е неприфатливо (реков плата, не профит ;) ). Од проста причина, што додека тој си дрнкал Шабан Шаулиќ секој викенд, јас сум дремела ноќе и дење над книга, додека тој играл Фармвил на Фејсбук, јас сум била под стрес дали сум научила се.
И утре, тој истиот, да се вработи на некое не така одговорно место, и да заработува повеќе од мене?
Мака ќе ми биде, и тоа голема.

Навистина ми е смешно, пример, некој е доктор, од него зависат животи, и неговата плата да биде приближно еднаква со некој од кого зависи... дебелината на парчето сланина?!
Болд - Па добро бе, до кога со вакви МАЛОГРАЃАНСКИ испади?
Во денешно време никој не те прашува дали имаш диплома од факултет или средно, туку те седнува на задача па покажи што знаеш, ако те бива, те бива, ако не, клоцата вгз и ајде низ врата па ако сакаш и 10 дипломи имај.
Тој со средно лозарско не е виновен ама баш ич што ти земаш помала плата, други се виновни за тоа и кај нив ја барај вината.
Жити све, што има на тебе да ти биде мака ако некој со средно лозарско зема поголема плата од тебе? Поголема малограѓанштина од ова, амин!

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.823
Болд - Па добро бе, до кога со вакви МАЛОГРАЃАНСКИ испади?
Во денешно време никој не те прашува дали имаш диплома од факултет или средно, туку те седнува на задача па покажи што знаеш, ако те бива, те бива, ако не, клоцата вгз и ајде низ врата па ако сакаш и 10 дипломи имај.
Тој со средно лозарско не е виновен ама баш ич што ти земаш помала плата, други се виновни за тоа и кај нив ја барај вината.
Жити све, што има на тебе да ти биде мака ако некој со средно лозарско зема поголема плата од тебе? Поголема малограѓанштина од ова, амин!
Навистина не си некој со кого сакам да дискутирам, но нејсе.

Затоа што јас сум вложила многу петоци, саботи, недели, ноќи за да бидам тоа што сум. За тоа време, тој делкал Мангуп.
И што има бе тој на Венко да му се жали? Нека се жали на ,,кривите,, што зема мала плата. Што има Венко со тоа, што има жената пред Венко со тоа, што имам јас со тоа?
По твоја логика ,,ако ти е криво, жали се кај тие што се виновни,,. Епа што ташак му се жалел овој на Венко, или на било кој друг? Тие ли му се виновни, муштериите ли?!
--- надополнето: 6 април 2012 во 16:33 ---
Во докторски кругови на пример... докторка специјалист во својата област на работно место оди со гол грб за да си ја покаже новата тетоважа која и ја направил некој Грк.
А тоа е крајно непрофесионално и да сум јас нејзин претпоставен, санкција нема да и избега.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Тоа го прави мудар, без оглед на ,,хуманата,, страна.
Муабетот беше, не мора да имаш ВСС за да бидеш мудар, или за да успееш.
Ама најчесто, треба. Фризерките од Дељадровце не ми делуваат многу амбициозно, уште помалку ми делуваат интелектуално приближно рамни на Венко, ниту на тебе, ниту на мене.
Стиви бој му се придружи на неговите кинески робови на оној свет, попрецизно треба да кажеш „тоа го правеше мудар“.

Да, но јас по дифолт не очекувам смешкање и клањање. Јасна ми е ситуацијата, најчесто услугите во РМ и покрај сета ситуација се сосема коректни, исклучоците ми се сосема очекувани и не ги осудувам.

Meanwhile...today...
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=101457&kategorija=4

Да, потребни се насмевки, за попријатен ден.
--- надополнето: 6 април 2012 во 16:38 ---

Затоа што јас сум вложила многу петоци, саботи, недели, ноќи за да бидам тоа што сум. За тоа време, тој делкал Мангуп.
И што има бе тој на Венко да му се жали? Нека се жали на ,,кривите,, што зема мала плата. Што има Венко со тоа, што има жената пред Венко со тоа, што имам јас со тоа?
По твоја логика ,,ако ти е криво, жали се кај тие што се виновни,,. Епа што ташак му се жалел овој на Венко, или на било кој друг? Тие ли му се виновни, муштериите ли?!

А тоа е крајно непрофесионално и да сум јас нејзин претпоставен, санкција нема да и избега.
Ако си читала колумни од Венко, тој се жали во еден од најтиражните весници и по широкото нет пространство, меѓу другото и за својата плата и тоа не еднаш. Што има на цела МК јавност да се жали, читателите му се криви !?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Секој со свој памет...жива страмота е тоа. Се сомневам дека некој во приватна болница би ја вработил некогаш таква. Не зборам за државни таму е распашана команда.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Грешка си.

За да можеш да напишеш книга треба да имаш фонд на зборови, а не диплома, а фонд на зборови се стекнува со читање на книги и разновидна литература. Со сигурност можам да ти потврдам, татко ми е со средно, секоја недела чита по две огромни книги и тоа откако сум родена, ти гарантирам дека знае да пишува на многу високо интелектуално ниво, само не сака. Значи се е релативно:).
Добро, татко ти е исклучок од правилото, а за секое правило има такви. Поентата ми е дека Венко ако сака, може да се буни што "мајмунов" сака поголема плата од неговата. Но, примерот со Бекам не го ставив за џабе...

Ако Венко седне и размисли, наместо да се фрустрира, ќе сфати дека најбогатите луѓе во светот како Марк Цукенберг и Бил Гејтс, воопшто немаат завршено факултет. Затоа, да генерализираш е океј, ама после со генерализацијата да имплицираш дека баш една индивидуа (месаров) е глуп и не заслужува ништо, тоа е водење на муабет во погрешна насока. Секогаш има исклучоци, затоа ова мислење требал да си го задржи за него. :)

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614

Токму така. Зборот ми е штом доктори (специјалисти) и тоа да не кажам во која болница/клиника, имаат тетоважа на нетранспарентно место, место кое мора да биде покриено на работно место, и притоа не се санкционирани тогаш зошто да му е забрането на еден месар да има цела истетовирана подлактица.
Докторицата во овој случај е модерна и интелигентна, а месарот има хепатитис.
Можеби и таа зафатила некоја болест или зема некои психоактивни халуциногени супстанци кои предизвикуваат перцепциони модификации. Кој ќе му гарантира на нејзиниот пациент здрава и безбедна комуникација со неа?
Но, да е само таа.
Двојни стандарди.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.823
Токму така. Зборот ми е штом доктори (специјалисти) и тоа да не кажам во која болница/клиника, имаат тетоважа на нетранспарентно место, место кое мора да биде покриено на работно место, и притоа не се санкционирани тогаш зошто да му е забрането на еден месар да има цела истетовирана подлактица.
Докторицата во овој случај е модерна и интелигентна, а месарот има хепатитис.
Можеби и таа зафатила некоја болест или зема некои психоактивни халуциногени супстанци кои предизвикуваат перцепциони модификации. Кој ќе му гарантира на нејзиниот пациент здрава и безбедна комуникација со неа?
Но, да е само таа.
Двојни стандарди.
Мене не ме интересира дали е касиерка, адвокатка, месар, чистачка или претседател. Постои кодекс на облекување и однесување.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Добро, татко ти е исклучок од правилото, а за секое правило има такви. Поентата ми е дека Венко ако сака, може да се буни што "мајмунов" сака поголема плата од неговата. Но, примерот со Бекам не го ставив за џабе...

Ако Венко седне и размисли, наместо да се фрустрира, ќе сфати дека најбогатите луѓе во светот како Марк Цукенберг и Бил Гејтс, воопшто немаат завршено факултет. Затоа, да генерализираш е океј, ама после со генерализацијата да имплицираш дека баш една индивидуа (месаров) е глуп и не заслужува ништо, тоа е водење на муабет во погрешна насока. Секогаш има исклучоци, затоа ова мислење требал да си го задржи за него. :)
На светов сигурно има илјадници ај да не речам и милиони подобри информатичари од Бил Гејтс и Цукенберг. Овие двајца не се богати бидејќи се добри информатичари туку дека се добро менаџери и бизнисмени.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.808
Поени од реакции
8.823
Стиви бој му се придружи на неговите кинески робови на оној свет, попрецизно треба да кажеш „тоа го правеше мудар“.

Да, но јас по дифолт не очекувам смешкање и клањање. Јасна ми е ситуацијата, најчесто услугите во РМ и покрај сета ситуација се сосема коректни, исклучоците ми се сосема очекувани и не ги осудувам.

Meanwhile...today...
http://www.netpress.com.mk/mk/vest.asp?id=101457&kategorija=4

Да, потребни се насмевки, за попријатен ден.
--- надополнето: 6 април 2012 во 16:38 ---

Ако си читала колумни од Венко, тој се жали во еден од најтиражните весници и по широкото нет пространство, меѓу другото и за својата плата и тоа не еднаш. Што има на цела МК јавност да се жали, читателите му се криви !?
Читателите не се должни да читаат.
Го прават по свој избор тоа.
Како што јас ако напишам книга, можеш, а и не мораш да ја купиш и читаш.

Јас месарите не ги прашувам што мислат за ситуацијата во која живеат, зошто ич не ми е гајле. Ако сакаат да ми биде гајле, нек дојдат за некоја година во ординација, ќе си направиме муабет и ќе си платат, а јас ќе им се смешкам и ќе бидам културна со нив. Месарот не ми е пријател, и нема ни да се однесувам со него како да ми е. Треба да ми исецка салама, не да ми се жали каков му е животот.
Тоа ти е, како утре мене да ми дојде пациент, и јас да му објаснувам како сум го фатила маж ми со комшиката. Што ташак го боли пациентот за мојот маж? Што ташак ме боли мене за месарот и неговата плата, или што и да го мачи?

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Мене не ме интересира дали е касиерка, адвокатка, месар, чистачка или претседател. Постои кодекс на облекување и однесување.
Јас му реплицирав на еден член кој тврдеше дека само бивши војници од ЈНА, деликвенти, наркомани со хепатит или некој друг вирус имаат тетоважи.
На докторката не смее да и се гледа тетоважата.
На месарот тетоважата му е на транспарентно место. Не може да ја сокрие. „Цела подлактица“ според текстот. И како капак на се' месарот 1. нема шанси да бил во шорцеви и рамбовка со оглед на тоа дека работи во „наш голем маркет“. 2. Ни самиот Венко не пишува за неговиот несоодветен дрес код.
Настапив како противник на стереотипи и предрасуди за тетовирани луѓе (иако воопшто не ми се допаѓа, но уште помалку ми пречи).

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Читателите не се должни да читаат.
Го прават по свој избор тоа.
Како што јас ако напишам книга, можеш, а и не мораш да ја купиш и читаш.

Јас месарите не ги прашувам што мислат за ситуацијата во која живеат, зошто ич не ми е гајле. Ако сакаат да ми биде гајле, нек дојдат за некоја година во ординација, ќе си направиме муабет и ќе си платат, а јас ќе им се смешкам и ќе бидам културна со нив. Месарот не ми е пријател, и нема ни да се однесувам со него како да ми е. Треба да ми исецка салама, не да ми се жали каков му е животот.
Тоа ти е, како утре мене да ми дојде пациент, и јас да му објаснувам како сум го фатила маж ми со комшиката. Што ташак го боли пациентот за мојот маж? Што ташак ме боли мене за месарот и неговата плата, или што и да го мачи?
Читателите читаат бидејќи добро пишува. Но таа читателска доверба, Венко често ја злоупотребува да трола за платата...:icon_lol:. Читателот си чита, се внесува со срце и душа во текстот и одеднаш се сепнува од венковото кукање за платата...нешто кое читателот не го интересира особено...:icon_lol:
А муштеријата е принуден да го слуша и да контемплира за настанот?!
Работникот ја извршил својата задача, проблемот бил во естетскиот впечаток на исечената салама што и била причина за мрчењето.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
На светов сигурно има илјадници ај да не речам и милиони подобри информатичари од Бил Гејтс и Цукенберг. Овие двајца не се богати бидејќи се добри информатичари туку дека се добро менаџери и бизнисмени.
Има и подобри фудбалери од Бекам. Поентата ми е дека Венко ја мери платата со академски години. Јас само покажувам дека светот не е фер и дека не е воопшто така.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Јас му реплицирав на еден член кој тврдеше дека само бивши војници од ЈНА, деликвенти, наркомани со хепатит или некој друг вирус имаат тетоважи.
На докторката не смее да и се гледа тетоважата.
На месарот тетоважата му е на транспарентно место. Не може да ја сокрие. „Цела подлактица“ според текстот.
Настапив како противник на стереотипи и предрасуди за тетовирани луѓе (иако воопшто не ми се допаѓа, но уште помалку ми пречи).
Не реков дека секој со тетоважни (посебно големи и на видно место) се криминалец , има хепатитис Ц или е сељак и камионџија туку дека е само многу поверојатно да е еден од тоа погоре. :) Тетоважа не одава впечаток на „среден“ и „нормален“ човек. Како што најверојантно не бил Саламарот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom