Колумната на Венко Андоновски

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.822
Поени од реакции
8.837
Јас работам во кафичи, имам тетоважи, имам завршено средно стручно.
Тоа ме става во класата во која венко ја опишал.

Предрасуда кон тетовирани луѓе - чекд
Предрасуда кон тоа дека тие шо работат по маркети се необразувани. чекд
Тие што работат по маркети се глупави - чекд
Сето ова и јас го исполнувам, па не се најдов навредена и повредена од колумната :)
--- надополнето: 6 април 2012 во 16:00 ---
логиката ти вриштииииииии.
месарот не бил по шорцеви туку најверојатно прикладно облечен.
дали имал или не тетоважа, коса во репче и незнам што тоа е негов приватен живот. друго дали некој сметал дека не е прикладно да се има тетоважа е малце глуп муабет. денес сите имаат така да ......
во врска со примањата и образованието и тука врска ти нема муабетот. демек јас учев и треба да земам повеќе плата.
а што ако су учел напамет а појма немаш од реалниот живот.
што ако си ја купил дипломата со канта сирење што ти ја пратиле твоите од село за да некој професор како венко да ти прогледа низ прсти и да ти пушти.
за услугата.
пак ке спомнам дека плаќате за грамажата во случајот. вашите желби и очејкувања чувајте си ги за дома. или платите дополнително. јас немам видено никаде дека треба да се нареди под конец и да ви прави ордевер дека така вас ви се прднало.
во ред за твои пари се работи. па доплати и ке имаш. другото е само демек кој сум јас а кој си ти.
месарот најнормално постапил и се тргнал, не од страв од муштеривката туку да не изгуби нерви и да и ја учука една. во дадената ситуација најдобар избор.
после со венко е само приказна за себе. тоа дека на венко му се повраќало дека некој не е задоволен од работното место и смета дека е малце платен и дека очекувал да има плата колку неговата за која овај учел години и години е глупо и да се коментира. ако имал толку години школо и ете академнски граѓанин можел и да се испонаша како таков. не е месарот психолог па да чита мисли што венко мисли во даден момент. а тоа што овај смета дека има плава крв само затоа што имал школо не му дава за право да изиграва бог. па и да се крија зад рафтот. јас да сум месарот и да се препознаам во колумната тие дипломите во ке му ги начукам ај да не речам каде. пошто секако така го опиша како полуписмен неандреталец па нормално е такво однесување од него.
И јас имам тетоважа, и тоа на доста видливо место, па ја покривам кога одам на пракса со пациентите. Исто така, се облекувам соодветно, не одам во патики и тренерки, ниту во минич, ниту со нападна шминка, ниту со деколте, ниту со менѓуши до рамена, ниту со прстен кој блешти од 2 км.
Во приватниот живот можам како сакам да се облекувам, шминкам и како сакам да зборам, можам да пцујам на секој 2 збор, но професијата не ми дозволува така да се однесувам пред и према моите пациенти.

Тетоважата мора да ја покрие. А бидејќи е месар не ја покрива. Да беше адвокат, и те како ќе ја покриеше.

its_ok_im_new

brake lights
Член од
24 август 2010
Мислења
402
Поени од реакции
216
А имаш информација колку заработува некој од калибарот на Венко во Америка?
А ти имаш ли информација колку заработува некој истетовиран лигуш со средно во Америка?
Јас сум многу индиферентен во поглед на извадоков од колумнава конкретно, со оглед на тоа што најчесто гледам да си бркам моја работа. Ама вакви коментари (општо на темава) не престануваат да ме изненадуваат, воопшто.
Ама тоа е, вие ќе правдате очаен повик за внимание, додека некои лигуши со тетоважи и средно образование може да ве купат со се гаќи. Капитализам, нели се навикнавте веќе?

*LittLe heart*

*најубави очи-ЗЕЛЕНИ*
Член од
14 јануари 2008
Мислења
751
Поени од реакции
289
Не е ниту медицинско лице кое се грижи за луѓе со физички хендикеп кои не можат да исечат салама. Или со ментален дефицит.
Освен во РМ немам забележано таква услуга никаде, или си купуваш парче или вакумирано, така да ова е додатна услуга која продавачот воопшто не е должен да ја направи. Може ако сака. Или ако му сере газдата. Сериозно не знам дали таков вид услуга (заедно со продавање мастики на парче и слични ситуации) постои некаде...well....и тоа кажува многу.
Ова воопшто не е точно. Во РМ е само дозволено вака да се мрчи додека услужуваш клиент. Никаде на друго место несмееш да коментираш, а камо ли да одбиеш некого затоа што не бил задоволен од твојата услуга. Не е додатна услуга туку е начин на кој тој газда одбрал да ги услужува клиентите затоа и ги поставил таму тие машини за сечење. Ако намислил да привлече и да направи повеќе клиенти задоволни од неговата услуга ќе пее ако треба дури кога ги услужува а не само да ги мести како што побарала госпоѓата. Тоа е капитализам секогаш муштеријата е во право. И те како функционира надвор од Македонија каде се смешкаат дури те услужуваат и прават да се вратиш пак и пак и пак..... малку надвор од темава со колумнава ама пак не си во право.

А ти имаш ли информација колку заработува некој истетовиран лигуш со средно во Америка?
Јас сум многу индиферентен во поглед на извадоков од колумнава конкретно, со оглед на тоа што најчесто гледам да си бркам моја работа. Ама вакви коментари (општо на темава) не престануваат да ме изненадуваат, воопшто.
Ама тоа е, вие ќе правдате очаен повик за внимание, додека некои лигуши со тетоважи и средно образование може да ве купат со се гаќи. Капитализам, нели се навикнавте веќе?
Да имам информација. И мојот коментар нема воопшто врска со колумната и наведеното. Беше наменет за девојката која ја цитирав и имаше друга поента. Моето мислење на темата ти е во мојот пост после овој.

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
Верувај, има типови кои неможеш да ги опишеш никако без да употребиш такви зборови па колку и да си речит и креативен, едноставно тоа се зборови кој најубаво ги опишуваат некои луѓе, секој попристоен збор не им прилега и губиш во описот, верувам дека саламарот бил баш од тие типови луѓе па дури и Венко не нашол друг збор за да го опише.....
Во ред е сето тоа. Јас знам да употребам бетер полоши зборови од почитуваниот професор и писател. Но јас сум студент и тоа не по лепословие. Јас не пишувам колумна, не креирам мислења, немам фанови ниту пак читатели.

Венко втора година по ред се кандидира за академик. Пред три дена баш дискутирав како веднаш треба да се прифати неговата кандидатура бидејќи срам е Таки Фити да е академик од 30 година, а Венко да е одбиван втора година по ред.
Каков академик ќе биде доколку посветува колумна на некој локален месар која е полна со лични фрустрации?

И уште еднаш ќе напишам... Венко има напишано колумна во 2008 година во која кажува како некое момче таксист било многу фино, НО било жртва на транзицијата. Момчето му се жалело дека немало пари, дека живеело во странство, дека тешка била неговата професија итн. Таксистот ја изоговарал пред него полицијата и тоа зошто го казнила неговото застануање на сред улица. Значи како прво Венко поддржува непочитување на државен орган и на законите на државата. Но тоа толку и не е битно.

Зачудувачка е сличноста да не речам идентичноста на двете ситуации. Прашањето гласи: Зошто во 2008 симпатично му било исповедањето на таксистот (кој прв пат го гледал во живот), а зошто сега одвратен му бил месарот кој според мене дури љубезно постапил кон госпоѓата која барала ордевери да и спрема?

Работава ќе се сведе... пазете се сите од Венко. Он вака лично против вас ништо нема ама затоа кога ќе ви удри неколку „комплименти“ во колумна...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.822
Поени од реакции
8.837
Тоа е вистина, ама не е крив необразованиот за тоа.
Тоа што нашето општество е такво каде што еден хирург зема 500 евра плата е не само жалосно туку и трагично.
Ама што е крив месарот за тоа( кој да речеме отворил своја месара и сега зема 700 евра плата)? Хирургот може само да се нервира, а Венко за истото да пишува, но ниеден од овие двајца не може да дојде и да му ги земе парите на месарот.
Божице, изгледа не ме разбра. Затоа потенцирав плата, а не профит. Ако месарот отвори месара, тоа го прави него сопственик на бизнис, без оглед на неговото образование. Ако е способен добро да работи, ќе заработува и повеќе од 1000 евра месечно. Ама за да биде способен да води било каков бизнис, му треба и образование. Со средно касапско ќе остане само маалска месарница, и дефинитивно нема да прави некаков си профит. Најчесто тие што имаат бизнис и вртат доста големи суми, имаат и образование за истото.
А тие што ќе ги вработат - значи тие што ќе земаат плата - се друг муабет.
Имено, според образованието, има најниска стапка на која може да те пријави. Ако си со ВСС не може да не пријави на 8050 денари. Не ја знам точно висината на најнискиот износ, но до пред некое време со вишо образование беше 23 000. Не знам дали е уште така.

Венко не се буни против тој што отворил бизнис и си го тера, зошто да имаш бизнис е огромна одговорност, и не е исто што и да бидеш месар или собарка. Има многу повеќе стрес, повеќе ризик, поголеми вложувања и поголеми загуби.
Но, јасен е неговиот проблем, некој што работи физичка работа, и баш ништо нема да се смени на светот ако тој даде отказ, 2 грама мозочни келии не троши, 2 грама одговорност нема, не може да биде ценет колку некој од кого зависи нешто.
Сопственикот на месарата, па тој, од него зависи неговиот бизнис, работата и платата на вработените... итн. Неговата одговорност е далеку поголема.

Секогаш и секаде, тој што има поодговорно и постресно работно место, треба да биде подобро платен за својот труд. Зошто, месарот после работа љока пивце пред компјутер, а сметководителот, пример, ги досредува заостанатите документи... менаџерот не спие до 2 ноќе, за да смисли поефикасна шема на работа, итн, итн, итн.

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Божице, изгледа не ме разбра. Затоа потенцирав плата, а не профит. Ако месарот отвори месара, тоа го прави него сопственик на бизнис, без оглед на неговото образование. Ако е способен добро да работи, ќе заработува и повеќе од 1000 евра месечно. Ама за да биде способен да води било каков бизнис, му треба и образование. Со средно касапско ќе остане само маалска месарница, и дефинитивно нема да прави некаков си профит. Најчесто тие што имаат бизнис и вртат доста големи суми, имаат и образование за истото.
А тие што ќе ги вработат - значи тие што ќе земаат плата - се друг муабет.
Имено, според образованието, има најниска стапка на која може да те пријави. Ако си со ВСС не може да не пријави на 8050 денари. Не ја знам точно висината на најнискиот износ, но до пред некое време со вишо образование беше 23 000. Не знам дали е уште така.

Венко не се буни против тој што отворил бизнис и си го тера, зошто да имаш бизнис е огромна одговорност, и не е исто што и да бидеш месар или собарка. Има многу повеќе стрес, повеќе ризик, поголеми вложувања и поголеми загуби.
Но, јасен е неговиот проблем, некој што работи физичка работа, и баш ништо нема да се смени на светот ако тој даде отказ, 2 грама мозочни келии не троши, 2 грама одговорност нема, не може да биде ценет колку некој од кого зависи нешто.
Сопственикот на месарата, па тој, од него зависи неговиот бизнис, работата и платата на вработените... итн. Неговата одговорност е далеку поголема.

Секогаш и секаде, тој што има поодговорно и постресно работно место, треба да биде подобро платен за својот труд. Зошто, месарот после работа љока пивце пред компјутер, а сметководителот, пример, ги досредува заостанатите документи... менаџерот не спие до 2 ноќе, за да смисли поефикасна шема на работа, итн, итн, итн.
Ти кажав дека општеството е криво за тоа кој колкава плата зема кај нас.

А за првиот дел, па нели и Стив Џобс беше со средно!?

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Ова воопшто не е точно. Во РМ е само дозволено вака да се мрчи додека услужуваш клиент. Никаде на друго место несмееш да коментираш, а камо ли да одбиеш некого затоа што не бил задоволен од твојата услуга. Не е додатна услуга туку е начин на кој тој газда одбрал да ги услужува клиентите затоа и ги поставил таму тие машини за сечење. Ако намислил да привлече и да направи повеќе клиенти задоволни од неговата услуга ќе пее ако треба дури кога ги услужува а не само да ги мести како што побарала госпоѓата. Тоа е капитализам секогаш муштеријата е во право. И те како функционира надвор од Македонија каде се смешкаат дури те услужуваат и прават да се вратиш пак и пак и пак..... малку надвор од темава со колумнава ама пак не си во право.
И тоа што викаш.
Влези во маркет во Словенија, Италија, Холандија, Англија......и побарај да ти исечат 266 грама посебна...:)
Можат да те одбијат во било кое време, ако бараш нешто што не е во склад со правилата.
Тоа ти е сиротиња. Ок и троа капитализам е.
Додатна услуга е, производот е спакуван и предвиден за продажба по одредена содржина и количина. Но не е исклучено во иднина да има и други слични начини на привлекување купци, две лажици кисело млеко во ќесе или 180 милилитри Кока Кола.

Пак не разбирате.
Очекуваат сите да прават една работа и да останат невини истовремено. Затоа овдешнава економија е срање. Требало да се церека за 9.000. Збиља...

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.822
Поени од реакции
8.837
Ти кажав дека општеството е криво за тоа кој колкава плата зема кај нас.

А за првиот дел, па нели и Стив Џобс беше со средно!?
А дали Стив Џобс е вработен, или вработува? :)
Во било кое општество е така, дал била Америка или Германија :)

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Ама ти рече дека ако нема школо најверојатно бизнисот ќе му остане маалски или локален.

Член од
6 јули 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
7.711
Не сум шетала многу, ама од тоа малкуто заклучувам: во Европа секоја секоја услуга чини, само што се знае колку и што. Уште кога ќе се вработите, надредениот ви кажува што морате, што смеете, а што можете, ама не сте должни да правите.

Нема ќесе за џабе- си го плаќате.
Една е цената на картата за воз ако ја купите на автомат, повисока е ако ја купите на шалтер, а уште повисока ако ја купите во возот. Љубезни се, но никој премногу како кај нас. Баш некаде читав дека една прашала на кој перон стои возот за Франкфурт (на пример), а вработениот и одговрил нека повели да се обрати на информации, таму ќе и кажат.

Во недела нема ништо отворено, освен турските продавници и маркетите на железничките станици.

Таков е капитализмот во Европа.
Само што нашите газди учат без разбирање, па мислат дека ако некому му даваат плата, можат да му се се+рат на главата.

Во Америка е веќе друга песна, ама таму не сум била и не знам.

@лазар: ти никогаш не си работел физичка работа за газда, по 8 саати дневно, па кога ќе си дојдеш дома, од умор не можеш да гледаш вести, а камо ли да се читаш и да се просветлуваш. Затоа те молам не зборувај колку физичката работа е полесна.

Да повторам: во колумнава изненадува ставот на Венко и речникот којшто никогаш не бил негов. Проблемот е што Венко има премала плата, а не што месарот бара плата за да може да живее како човек.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.822
Поени од реакции
8.837
Ама ти рече дека ако нема школо најверојатно бизнисот ќе му остане маалски или локален.
Реков најверојатно, а не сигурно.
Има многу луѓе кои практично биле неписмени, па го промениле светот.
Но во глобала, не е така, нели?

Ако месарот е приближно добар колку Стив Џобс, нема да работи во месарница.... и сега, пак општеството е криво. Општеството е секогаш криво, ако можеш да се избориш, супер. Ако не, нема зошто да кукаш. Секому според способностите, а не според желбите.

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
има еден дел каде Венко е во право, но само донекаде.она што мене премногу ме иритира е начинот на искажување на неговиот револт кој ниту одалеку не му прилега на еден интелектуалец. сперми, повраќаници, блуеници и чуда муда.
никој не му брани на Венко да биде револтиран за платата од 40.000, но да нарекува некого кого воопшто не познава со погрдни зборови само затоа што дечкото бил тетовиран е еднакво на интелектуално самоубиство.ако напише ваква колумна да речеме во Шведска, ќе доживее неговите колеги да му свртат грб. факт е дека се избламира!

Член од
10 февруари 2008
Мислења
3.947
Поени од реакции
2.060
Реков најверојатно, а не сигурно.
Има многу луѓе кои практично биле неписмени, па го промениле светот.
Но во глобала, не е така, нели?

Ако месарот е приближно добар колку Стив Џобс, нема да работи во месарница.... и сега, пак општеството е криво. Општеството е секогаш криво, ако можеш да се избориш, супер. Ако не, нема зошто да кукаш. Секому според способностите, а не според желбите.
Епа и јас истото го зборам, ама Венко не - Венко кука :).

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.822
Поени од реакции
8.837
Епа и јас истото го зборам, ама Венко не - Венко кука :).
Па јас тоа го реков во првиот пост. И јас сакам бе на Ибица да одам, сакам и на Кариби. Ама не знам што да сум, нема да отидам со тукашна плата.
Не знам што се вознемирува што месарот ,,сакал нешто,, . Јака муда, нека сака.
На негово место, јас ќе се изнервирам, оној ден, кога месарот ќе го изедначат со мене.
А сеуште, не се случило тоа :) Венко имал само лош ден :)

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Вработува црви во моментот, работат прекувремено. И без пари. Совршени пролетери.
Пред тоа скокаа од згради во Кина од среќа дека работат за него. Буквално...

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom