Game of Thrones

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
^
And to my son, the stallion who will mount the world, I will also pledge a gift. I will give him the iron chair that his mother's father sat upon.

ми шекме шеракие. :ROFLMAO:

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.110
Поени од реакции
9.050
Едно прашање до тие што ја прочитале првата книга: Дали во неа има битки од епик пропорции и дали се опишани детално, или е истото како и во серијата? Т.е тие неколкуте ситни битки што ги дадоа, и плус тој делот кога Robb Stark фејка напад со 2.000 души.
Епик битки почнуваат од втората сезона па нагоре, првата книга поголем фокус има на драма него на акција. Има една битка во која лично учествува Тирион и неговите дивјаци, оваа битка HBO ја рипна со тоа што во првата сезона неговите несакајќи го онесвестија и прегазија и не ја видовме :(

Она што е интересно за битките во книгите е стилот на раскажување на Мартин, толку многу иде во детали што се соживуваш со настанот. Да не ти откривам премногу, можеби некој ден ќе имаш желба да ги читнеш книгите па да не ти расипувам :)
--- надополнето: 3 април 2012 во 22:41 ---
Само да се дополнам, и во книгите е исто, за некои битки слушаме по некој детал индиректно а некои ги гледаме преку некој од ликовите. Ова е за сите книги не само за првата.

Избришав еден дел за кој не сум сигурен во која книга се случува лол. Не сакам да спојлернам нешто

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Јас уште старите ги мешам....
И јас исто:pos: Денес ја гледам втора епизода и цело време зборуваат за Станис, а ја поим немам кој беше тој. Дур ми текна:D

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.110
Поени од реакции
9.050
На страната на WiC пишува дека HBO зафркнале работа што ја пуштиле втората епизода порано, можеби намерно, можеби не. Од сега нормално ќе се емитуваат по стандарден термин. Барем нема да бидеме ставени во искушение да ја гледаме на торенти со послаб квалитет :)

За ликовиве не се замарајте толку, тие што се повторуваат ќе ги научите брзо. Јас ден денес се чудам како ми промакнале или сум ги заборавил некои од ликовите на пречитување на книгите. Тие што се битни сите ги знаеме!

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.100
Поени од реакции
25.147
Што сакав да прашам, ги имате сретнато некаде книгите во Скопје, со македонски превод и по која цена? Зашто сакам да ја прочитам првата книга, додека ги чекам епизодите од втора сезона да излезат. :)

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.110
Поени од реакции
9.050
Ја видов на излог во Икона ја имаше, но не знам на кој јазик беше, само ги препознав по коверот. Читај ги во оригинал на англиски доколку можеш, десет пати е подобро одколку да ги читаш со преведени имиња и локации :( ... Преку Амазон ќе ти стигнат за 20тина дена, а ги имаш со меки и со тврди корици.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
523
Поени од реакции
164
Каква грешка направив што ја изгледав првата сезона во 480p... Кој нема гледано - нека гледа во HD, инаку ќе направи грешка :)

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720
И јас се навикнав 720п... сеа коа глеам у помали резолуции, магла....

P.S. 50 лајка на постов и праам мк превод за 2ра епизода :D

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.005
Поени од реакции
5.652
Каква грешка направив што ја изгледав првата сезона во 480p... Кој нема гледано - нека гледа во HD, инаку ќе направи грешка :)
Mене и така не ми менува на 17 инчен TFT :(

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Ја видов на излог во Икона ја имаше, но не знам на кој јазик беше, само ги препознав по коверот. Читај ги во оригинал на англиски доколку можеш, десет пати е подобро одколку да ги читаш со преведени имиња и локации :( ... Преку Амазон ќе ти стигнат за 20тина дена, а ги имаш со меки и со тврди корици.
Во Икона е на англиски, ама повеќе се исплаќа оваа понуда која некој ја беше постирал на почетокот од темата. Јас се мислам дали да ги читам книгите, бидејќи не сакам да си ја уништам и спојлерисам серијата. За прв пат повеќе сум наклонет кон екранизацијатата, отколку оригиналниот извор.

Што се однесува до ликовите, веќе се навикнав. Ете дури запомнав и како се вика инцестоидниот педофил. А за превод, ако сака некој заедно можам да се нафатам.

Body Electric

Del Rey
Член од
15 јуни 2011
Мислења
222
Поени од реакции
334
Како се снаоѓате со новиве ликови, приказнава итн
Првата сезона ми беше многу потешка за следење, затоа што немав поим кој е кој. Дефинитивно е подобро откако ќе ги прочиташ книгите - многу работи ти стануваат далеку појасни и знаеш кој е кој :)

Јас се мислам дали да ги читам книгите, бидејќи не сакам да си ја уништам и спојлерисам серијата. [...] Ете дури запомнав и како се вика инцестоидниот педофил.
Јас ти препорачувам да ги прочиташ книгите, доколку си љубител на пишаниот збор. Подобро е и многу подлабоко ги доживуваш ликовите отколку само со гледање на серијата. За мене втората сезона е многу подобра од првата токму од таа причина - што подобро ги знам и ги разбирам ликовите.
И многу ме интересира на кој мислиш кога велиш „инцестоиден педофил“? :D

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.965
Поени од реакции
57.716
Ја никако и по две гледања не го запамтив имево на овој со ќеркиве... :cautious:

Iceboy

Porque somos LOS MEJORES
Член од
23 октомври 2008
Мислења
17.280
Поени од реакции
17.959
Првата сезона ми беше многу потешка за следење, затоа што немав поим кој е кој. Дефинитивно е подобро откако ќе ги прочиташ книгите - многу работи ти стануваат далеку појасни и знаеш кој е кој :)

Јас ти препорачувам да ги прочиташ книгите, доколку си љубител на пишаниот збор. Подобро е и многу подлабоко ги доживуваш ликовите отколку само со гледање на серијата. За мене втората сезона е многу подобра од првата токму од таа причина - што подобро ги знам и ги разбирам ликовите.
И многу ме интересира на кој мислиш кога велиш „инцестоиден педофил“? :D
Ваљда на овој со ќеркиве, како и да се викаше.....

Kajgana Shop

На врв Bottom