Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
за склекови нормално е и ти да работиш цело време со 30 кила бенч нема да напредуваш затоа ке правиш различни видови на скелкови за скелековите тотално не си во право дека не можело да напредуваш тоа е твоја грешка на вежбање и програмот кој си го работел.
Напредував со склекови и те како. На почетокот можев само 20 да направам. Но како напредував дојдов до 50тина и никако неможев да ги надминам. Инаку правев со различен фат склекови (широко поставени раце, потесно постравени-за трицепс, помеѓу столици, со нозе на кревет и сл) еднаш неделно правев и со додатна тежина на грб од 10-15кг во ранец и се на се задоволен бев од резултатите со склекови, единствено не ми се допадна што само долниот дел од градите ми се разви (горниов го направив како треба дури со кос бенч)

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
Нема ни да ме чуди ако кажеш дека си бил послаб од снуп дог.

Во никој случај неможете да го споредувате тежинскиот тренинг со домашниот (безтежински тренинг) особено ако се работи за основање на мускулесто тело.
хахахх добро де годишен .....:D

коа се работи за зоглемување мускулна маса неможе да се спореди тоа е тачно и за изолирање на оделени мускули се друго е за мене подобро го имам пробано и тоа и тоа.сепак секој со свои гени не сме сите исти;)

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
гледам скоро се што си ми искоментирал си сватил погрешно може и ја имам грешки. сепак грешка сме луге праиме он топик

прво тачно е дека во теретана ти се изолирани вежбите некои и до максимум и тука можеш да си ги разделиш не колку толку сепак рацете неможеш најголеми ке ти бидат претпоставувам знаеш зосшто....

второ јако тело имам напишано сила у заграда факт е дека најдобро е коа вежбаш со своја тежина од повеке причини. еве јас вежбав 2 години во теретана 5-6 дена неделно без паузи освен 2 пута 10 ден одмор :D незначително е тоа за тоа време работев исклучиво на мускулна маса со тежини.многу окрутев изгубив на експлозивност и еластичност.

за склекови нормално е и ти да работиш цело време со 30 кила бенч нема да напредуваш затоа ке правиш различни видови на скелкови за скелековите тотално не си во право дека не можело да напредуваш тоа е твоја грешка на вежбање и програмот кој си го работел.
--- надополнето: 1 април 2012 во 21:00 ---

предноста ти е проста тие што се вртат може да ги користиш за исти вежби како и статичните плус многу други за внатречниот дел на цицката кој е многу тежок да се напраи со склекови

Вака сеа.. Еластичност си изгубил ако си прекинал со тегање.. Ти гарантирам дека теретаната неможе да ти ја зафркне еластичноста.. прогуглај примери на билдери што прават шпаги.. Ако тренираш некоја вештина може само да те успори ама за еластичноста не..

Член од
18 февруари 2012
Мислења
64
Поени од реакции
4
Вака сеа.. Еластичност си изгубил ако си прекинал со тегање.. Ти гарантирам дека теретаната неможе да ти ја зафркне еластичноста.. прогуглај примери на билдери што прават шпаги.. Ако тренираш некоја вештина може само да те успори ама за еластичноста не..
да имам видено дека некои билдери можат да прават шпаги јас се истегнував исто како и пред тоа тренирам кошарка секојдневно се истегнував така да ти кажувам од искуство за успорување да не праиме моабет тоа па ептен освен ако не праиш некои вежби за брзина......

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Предноста на тежинските тренинзи во професионално опремена вежбална е огромна.
Изборот на тоа како ќе изгледаме и вежбаме, многу лесно се прави ако знаеме што сакаме.
Причина, самите си ги дозираме оптеретувањата, самите ги избираме вежбите и начинот, пристапот на нивно применување и интензитет.
Теткицата во продавница, која дошла до откритие дека рачките статични, за склекови удирале на бицепс, нека менува бранша под хитно или нека престане со совети :cool:

Kaiser

Hidden Fortress
Член од
6 мај 2011
Мислења
3.202
Поени од реакции
2.443
Дечки да разграничиме две работи, тренинг за сила и тренинг за најдобро можно обликувано тело. Првото гарантирам дека може дома со вратило и тегови а второто е ПОЛЕСНО да се постигне во теретана заради огромниот избор на справи каде скоро секое мускулче можеш да го изолираш и посебно да го вежбаш и зголемиш.

Значи прашањето ќе биде која ви е целта на тренингот. Ако некој сака фино обликувано тело (без премногу финеси и такмичење) туку најобична јака триаголна фигура и те како може дома со едно вратило и со додаток на тежини кога ќе стигне плато.

Кој сака повеќе од тоа и многу поголем акцент на некоја мускулна партија која не ја може дома со вратило и склек ќе си оди во теретана, кратко и јасно :) .

Затоа и имаме варијанти на тренинг и најразлични реквизити за секој да си најде систем за себе и убедувања што е подобро се непотребни, добри се и едното и другото а најдобро е кога се комбинираат едно со друго.

Самиот факт што многу сами не би вежбале а во теретана ги влече средината не е за занемарување, дома многу ќе почнат и по 2 недели ги замрзува, во теретана плаќаш и нема сакам нејќам си знаеш имаш термин за тренинг.

Јас вежбам дома ама имам и вратило и карики и тегови, да немав веројатно ќе одев во теретана чисто ради ќеиф и друштво, справите се подразбираат :).

Near

Рандом лик од соседството
Член од
26 март 2009
Мислења
4.300
Поени од реакции
7.026
Ајт малце помош,ме мрзи да ги читам претходните страни па однапред се извинувам ако е поставено и одговорено прашањево :) . Вака сеа..висок сум 178-179,тежок сум 58 килограми...Идам во теретана,ама едноставно преслаб сум. Па некоја помош како да покачам маса???

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Ајт малце помош,ме мрзи да ги читам претходните страни па однапред се извинувам ако е поставено и одговорено прашањево :) . Вака сеа..висок сум 178-179,тежок сум 58 килограми...Идам во теретана,ама едноставно преслаб сум. Па некоја помош како да покачам маса???
Јади повеќе. Simple as that.
А и прашање е што јадеш уопште, само теретана со не средена исхрана ништо не праиш.

I

Iblis

Гостин
Тренинг за маса(40% од работата)+ добра исхрана(60% читај наназад неколку страни има и бројач на калории и внес на хранливи материи )

S

Stef Bachatero

Гостин
6 оброци со протеини,јаглехидрати и масти однос 60/40/20.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
6 оброци со протеини,јаглехидрати и масти однос 60/40/20.
60% протеини? ако му треба 2300 калории maintain без вежбање + 500 калории за да крева маса = 2800/100=28*60=1680/4=420 грама протеин
420 грама протеин коа ќе внесеш ти, титни ми

S

Stef Bachatero

Гостин
60% протеини? ако му треба 2300 калории maintain без вежбање + 500 калории за да крева маса = 2800/100=28*60=1680/4=420 грама протеин
420 грама протеин коа ќе внесеш ти, титни ми
Јаглехидрати

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Јаглехидрати
па ти пиша про/јагл/масти 60/40/20
како и да е, и јаглехирати се 4 калории по грам, така да и тоа е немогуче, 420 грама јаглехидрати
+ фактот шо него не му ни требаат јаглехирдати толку

S

Stef Bachatero

Гостин
па ти пиша про/јагл/масти 60/40/20
како и да е, и јаглехирати се 4 калории по грам, така да и тоа е немогуче, 420 грама јаглехидрати
+ фактот шо него не му ни требаат јаглехирдати толку
Па мора толку да внесе ако сака да има резултати,плус 120 грама протеини за да има резултати.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Па мора толку да внесе ако сака да има резултати,плус 120 грама протеини за да има резултати.
Моеш да си замислиш 420 грама јаглехидрати? :D
И знаеш дека јаглехидратите се шеќери? И бодибилдерите ги јадат у ограничени количини?

Kajgana Shop

На врв Bottom