Би отишле ли да живеете на село?

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Мислам дека може и да ја дадеш својата пченица на чување, или нема компании шо нудат такви услуги? Ако нема ете добра идеја за бизнис. Направи силоси за 1 000 тони. Купи пченица одма на берба-ја чуваш 6 месеци после ја продаваш кога е поскапа:) нормално за сите тие работи треба добра количина кеш

Има ли некој точни информации по која цена пченицата се купува на берба, а по која се продава по 6 месеци???
najmalku 20% poveke

B

BooBojan

Гостин
Од село сум,живееме само од земјоделие и сточарство.
Затоа се запишав Агроекономика на ФЗНХ.Да се дообразувам од таа област,да пробам нешто да унапредам.Не се срамам да кажам дека сум од село,и како заработуваме.Иако многу пати сум бил испотценет од некои луге.Добар дел од нив сакаат да бидат на мое место.Работам со моите дома,дури и повеке од нив,иако имам19години.За мене има работа секој ден од годината.Истовремено студирам,и си ги работам работите дома,од понеделник,вторник до четврток,петок во Скопје,потоа назад дома,и така рутински веке цела година.Ако се работи домакински има добри пари.Иако не живеам во град,добар дел од лугето со кои се дружам од Кочани,мислат дека живеам во градот бидејќи таму сум нон-стоп на излегување. Имам кука во градот,кола сосема доволна за ерген,и пари за излегување на едно сосема високо ниво. Трошам повеке од оние кои ме испотценуваат.И кој е сега сељак???Во ова општество парите го вртат светот,а не тоа каде живееш и што работиш.
И планирам уште повеке да го зголемам мојот личен бизнис,со отворање на фирма за продажба на земјоделски производи.Во наредните години македонското земјоделство кесе подобри многу многу повеке, бидејки парите со кои се субвенционира ке се зголемат многу повеке,а и ке се подобри начинот на субвенционирање.Се преговара со засилено темпо со Светската банка за подобрување на земјоделството во Македонија.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Абе пријател ти многу агресивно влегуваш на муабетов :) полека малку. Знаеме дека нема леб без мотика, ако не знаевме ќе бевме на темите за кладилници и остали превари. Ние овде дискутираме и менуваме мислења, и те молам немој со групни квалификации. Ние тука сме повеќе млади-вистина- многу се џаболебари(некои по избор-некои не), еве јас денес правам 25 години, имам искуство повеќе области, имаме фамилијарен бизнис, сум пробал да работам и во приватна фирма(како вработен, а не како газда) еве сега од пред една година почнав производство на прехрамбени прозводи(од нула) и од оваа година како фамилијарна фирма стопанисуваме со 6 хектари земја.

Овде дискутираме општи теми и си ги разгледуваме опциите(кои за жал ни се намалуваат наместо да ни се прошируваат-шо е срамота за ова модерно време).

Затоа полека.

Според мене голем проблем со земјоделстовото и одма после и животот од земјоделство е расцепканоста на парцелите. Ние имам земено под концесија две парцели една 2 хектари другата 4 хектари-и не се толку големи. А имаме ниви во фамилијарна сопственост раштркани по полињата по еден декар по пола декар-тотално неупотребливо.

Ајде на оваа тема да разговараме...
Не навлевам агресивно туку напаѓам некој што инаку мисли од вас вредните што сакате да работите.Нема сељак или граѓанин во ова општество туку има вредни и невредни(паразити).А ти го работиш најважното нешто а тоа е фамилијарен бизнис.Само напред и ти посакувам среќа голема и успех
--- надополнето: 30 март 2012 во 19:26 ---
Од село сум,живееме само од земјоделие и сточарство.
Затоа се запишав Агроекономика на ФЗНХ.Да се дообразувам од таа област,да пробам нешто да унапредам.Не се срамам да кажам дека сум од село,и како заработуваме.Иако многу пати сум бил испотценет од некои луге.Добар дел од нив сакаат да бидат на мое место.Работам со моите дома,дури и повеке од нив,иако имам19години.За мене има работа секој ден од годината.Истовремено студирам,и си ги работам работите дома,од понеделник,вторник до четврток,петок во Скопје,потоа назад дома,и така рутински веке цела година.Ако се работи домакински има добри пари.Иако не живеам во град,добар дел од лугето со кои се дружам од Кочани,мислат дека живеам во градот бидејќи таму сум нон-стоп на излегување. Имам кука во градот,кола сосема доволна за ерген,и пари за излегување на едно сосема високо ниво. Трошам повеке од оние кои ме испотценуваат.И кој е сега сељак???Во ова општество парите го вртат светот,а не тоа каде живееш и што работиш.
И планирам уште повеке да го зголемам мојот личен бизнис,со отворање на фирма за продажба на земјоделски производи.Во наредните години македонското земјоделство кесе подобри многу многу повеке, бидејки парите со кои се субвенционира ке се зголемат многу повеке,а и ке се подобри начинот на субвенционирање.Се преговара со засилено темпо со Светската банка за подобрување на земјоделството во Македонија.
Ако ти си сељак они што се???Ти го лижат газот да ги повозиш со колата и да им платиш пијачка градските деца со без пари во џебот???И сите пичиња се вртат околу тебе оти имаш пари???А позади тебе викаат ууууууфффф овоа вакво е такво е.
Друже прави работи значи вреден си и остани така ама најбитното е и да се забавуваш како што го правиш.ПОЗЗЗ

Член од
4 април 2006
Мислења
9.179
Поени од реакции
3.073
Одам за викенди вишни и то е то .... нема шанси да живеам на место кај што стални жители се 6 старци и 4 кучиња

B

BooBojan

Гостин
Ако ти си сељак они што се???Ти го лижат газот да ги повозиш со колата и да им платиш пијачка градските деца со без пари во џебот???И сите пичиња се вртат околу тебе оти имаш пари???А позади тебе викаат ууууууфффф овоа вакво е такво е.
Друже прави работи значи вреден си и остани така ама најбитното е и да се забавуваш како што го правиш.ПОЗЗЗ
Велам сељак,заради тоа што сум од село.А никако не се осекам како некој под "граѓаните",баш напротив заради скромност велам дека сум барем на исто ниво како нив,иако знам дека сум далеку пред нив.
Излегувам во "најградскиот",најдобар кафич,си се облекувам колку и тие,со тоа што ретко кој од нив може да си дозволи по 100евра за патики,или по 3-4000за панталони 2000+за кошули.Некој дел од нив се спремни да трошат по 100евра во една вечер за излегување(што го имам направено неколку пати).
И можам слободно да кажам дека имам излегувано во цела Македонија.Супер си поминувам на излегуење без разлика што сум од село,сите во селото ме почитуваат,ги почитувам.
И затоа ќе бидам секогаш повеке мокен од нив.И додека имам таков живот без разлика што живеам во село ке си живеам во село,тоа не ми смета.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Велам сељак,заради тоа што сум од село.А никако не се осекам како некој под "граѓаните",баш напротив заради скромност велам дека сум барем на исто ниво како нив,иако знам дека сум далеку пред нив.
Излегувам во "најградскиот",најдобар кафич,си се облекувам колку и тие,со тоа што ретко кој од нив може да си дозволи по 100евра за патики,или по 3-4000за панталони 2000+за кошули.Некој дел од нив се спремни да трошат по 100евра во една вечер за излегување(што го имам направено неколку пати).
И можам слободно да кажам дека имам излегувано во цела Македонија.Супер си поминувам на излегуење без разлика што сум од село,сите во селото ме почитуваат,ги почитувам.
И затоа ќе бидам секогаш повеке мокен од нив.И додека имам таков живот без разлика што живеам во село ке си живеам во село,тоа не ми смета.
Значи зборот сељак јас не го користам за личност што живее во село туку за личност неписмена и проста.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Благодарност до сите!! Добив доста добри информации посебно од тебе Igor Grujo изгледа дека навситина ја познаваш оваа тема посебно тоа со ДООЕЛ и подружница отварање држи повише вода отколку менување лични карти и адреса на живеење. Значи дали ДООЕЛ дали Земјоделец поединец исто ти следува максимум 10 хектари ок Капирам ке мора да поработам на оваа тематика и на терен не само он-лајн. Е сега листам овде по форумов малку и забегавме со темава офф топик зашто видов тема започнување на бизнис со 10-15 илјади евра!! Вината е моја зашто за да бидам сватен во претходните текстови ја морав да си реплицирам сам на себе! Да им објаснам дека јас не би живеел на село највеќе поради децата за на училиште и лошите услови ама поради блискоста на селото до градот би инвестирал во горе пишаното во приватна фарма и земјоделие а би патувал на релација село град.И така бидна off topic ама се надевам дека сите извековме нешто поучно од ова.Па кога може луѓе по запад да патуваат по 100 км за да отидат на работно место си викам зашто и ја не би можел а се работи само за 15 тина километри.
Дооел или друштво со ограничена одговорност на едно лице. :)

Инаку внимавај кога ќе земаш земја под концесија, каква е земјата. Бидејќи не бидуваат сите култури исто во различни земји. На пример во тетовско неможеш да добиеш ист квалитет на тутун како во прилепскиот регион. Ниту пак во прилепско неможат да извадат пченка или грав како во тетовско.

Zan zivotnoto

Jean l`animal
Член од
30 јуни 2010
Мислења
29
Поени од реакции
24
Градот и селото имаат своја функција во едно општество. Селото го храни градот, градот враќа со механизација, услуги и сл. Иако постои меѓузависност, сепак нешто е примарно, нешто секундарно. Селото е базата.

Не ги исчитав сите коментари, нешто прескокнав, ама приметив дека најголем дел од мислењата се базира низ пари. Парите се вештачка направија и има три функции, сметководна единица, трговски медиум, и како вредносна мерка која се формира во секоја глава поединечно. Ај тука да го убацам квалитетот/стилот на животот, има одредени објективности кои се мерливи, ама и тоа е перцепција слична на вредноста на стварите кои денес воглавно ги мериме со/преку пари.

Мислам дека е тоа погрешен пристап, да мериш главно со пари. Повеќе преку плусови и минуси. Пример, за градот +, за село -, е што има културни манифестации, специјалистичко здравство, избор на занимања итн, и обратно е, загадена околина, стрес, отуѓеност. Така треба да се мери и секој да си проценува по сопствени афинитети. Нема се на едно место, има разлика од село до село, од град до град, и ги нема тие пари што се може да купат.

Член од
1 април 2012
Мислења
212
Поени од реакции
549
Јас не би.
Само би отишла недела дена да се одморам малку, али да останам трајно дефинитивно НЕ.

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Да би имал некакви услови одма бе.. не се замарам .. Има работа да ,има мака има труд ама брате све ти иде во твој џеб а и убава пара се вади.. ќе живееш како бог.. ти немора во село да бидеш 24/7.. биди си во град имај си мала куќарка таму колку да бидеш за време на жнеење едно друго.. ама нема малтретирање на работа за бедни пари ..

closertb

Пластичен
Член од
23 октомври 2011
Мислења
895
Поени од реакции
1.060
Како што велат постарите - подобро прв во село, отколку последен во град.

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
Аман бе луѓе не знам што е работава зарем треба да бидам буквалист. Па ја викам да се вратам да инвестирам на село ај сега у кратки црти, Да купам трактор и нешто стока за почеток да видам како ке иде работата. Второ имам земја од татко ми што ја наследил од тако му едно 3 хектари а никој не ја работи можам да земам под закуп уште толку како што кажав луѓето што се таму се стари и многу малку па ке ти ја дадат и без пари да работиш да не се травосува. Исто и селските ливади од кои во наша соптвеност имаме ливада од 0.5 хектари. Тоа значи јас да купам своја механизација за почеток трактор плугови косачка тоа ке ми биде првата инвестиција. Следна инвестиција сточарство е сега вика органско производство абе батка па по органско од тие пасишта таму природни и незагадени здравје.Епа читам погоре ме реплицираат едно прасе ке изедело 1 тон жито ја не се разбирам толку ама ај некој по стручен да даде помош 1 тон жито претера бе батка и да го произведам ја ке ме чинело 22000 ден па поевтино ке било да го купам на пазар истото прасе жива мера за 16000 или ни лук јал ни на лук мирисал. Значи ја не сум земјоделец ама ајде ви се молам за пример ке земам вака за почеток конкретно за прасето. Па значи ја да посеам моиве 3ха земја да ги изорам со свој трактор и да платам жетва да добијам некаде идам на мимимум 3ха Х 3 тон = 9тон жито и со оваа жито јас ке чувам само 9 свињи кои пред тоа сум ги купил како прасиња од по 15 тина кила. Па оваа е аспурдно.... или ти не знаеш бетер од мене како се чуваат свињи или ја пасам трева за појадок. Дај ке ве молам некој со конкретно познавање ова нема смисла ке изедат они 9 тони сопствени жито и ке ти ги донесе селанецот тебе на сточен пазар ке ти ги продава по 120 ден за килограм жива мера :ROFLMAO:. За твоја информацја собирам податоци анализирам калкулирам ама дај некој искусен дали може да ја потврди тезата на дедо ми од пред 2 год или ме лаже. Засеал парцела со јчмен одприла 0.6 ха на пролет купи 2 прасињ по 15 кг го собрал житото и за тоа жито платил орање жетва 2 прасиња биднале за зимото по 160 до 180 кг едното го продал за пари на пазар другото му останало џабе фрај фира и + на сето тоа со иситот јачмен ранел наприквечер 15тина домашни кокошки. Ај да ве видам сега земјоделци Мит е ова или Вистина??? А со парите од продаденото прасе си ги вратил вложените пари за орање и жетва е сега маката вика никој не ти ја плаќа ама тоа било математиката . И ако со 9тони жито се гојат 9 свињи ке немаше ние градски голубари никад да купиме 2 кг месо за дома...... свашта
ah be da znas sose ne se gojat svinji jas ti kazuvzm da gi ranis so prrodni sostojki pr toa e zito ima mlincinja go nosis zitoto ti go melat vreke zito od50 kg jadat za edna nedela plus sto im davame eden kup raboti sto ni se besplatni pr jabolka,kompir i toa dam go varis piperki ova ona so ke se najdi ako odis samo na stocno brasno ja eba matematikata ,i ne gledaj ti sto e ziva mera 120 den jas takvo ne sakam ni da go vidam goeno so proteini meleni koski od pcovisani zivotni sea posledna moda im e ostatoci od zaklani kokoski kasni meso od takva svinja i pukni istive ovie imat visoka kaloricnost svinjete odma stasuvaat so ovaa hrana ke potrosis 100kg zito ama ako sakaz sa sebe da praes prase ke treba da se pomacis baegi

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ova so subvenciite treba da se prestane i toa na svetsko nivo. A koj be ke im gi plati tie subvencii na farmerite? Od nebo da ne padnat tie pari ili od kade. Ke gi platat rabotnicite vo stopanstvoto,preku nabildani davacki kon državata. Lopovluk neviden. Demek sega dobro im bilo na zemjodelcive,frcele subvencii na site strani. Zošto togaš i rabotnik vo fabrika,zidar itn da ne dobie državni subvencii za svojata rabota? Koj kurac pa se zemjodelcite privilegirani-nagradeni so subvencii? Ako ima matematika bez subvencii,bujrum neka teraat i neka pecalat nikoj ne im brani.

F

FARANG

Гостин
Ova so subvenciite treba da se prestane i toa na svetsko nivo. A koj be ke im gi plati tie subvencii na farmerite? Od nebo da ne padnat tie pari ili od kade. Ke gi platat rabotnicite vo stopanstvoto,preku nabildani davacki kon državata. Lopovluk neviden. Demek sega dobro im bilo na zemjodelcive,frcele subvencii na site strani. Zošto togaš i rabotnik vo fabrika,zidar itn da ne dobie državni subvencii za svojata rabota? Koj kurac pa se zemjodelcite privilegirani-nagradeni so subvencii? Ako ima matematika bez subvencii,bujrum neka teraat i neka pecalat nikoj ne im brani.
Добиваат работодавците има миљон програми и начини како се тие исто стимулирани, почни со царина на странски стоки итн. Парите собрани од данок треба на еден начин да се искористат и во стопанството и во земјоделието оти не смее тоа да згасне. Стратешка работа на секоја држава е прво да обезебеди доволно производство на храна за да може самостојно да се прехрани
--- надополнето: 15 октомври 2012 во 03:22 ---
Јас немам намера да идам на село, ама во иднина би гледал да си купам посед во природа повеќе од мерак, хоби него нешто сериозно.

Член од
30 јануари 2010
Мислења
468
Поени од реакции
573
Градот и селото имаат своја функција во едно општество. Селото го храни градот, градот враќа со механизација, услуги и сл. Иако постои меѓузависност, сепак нешто е примарно, нешто секундарно. Селото е базата.
Си ја научил лекцијата по Опшество во четврто одделение.

Kajgana Shop

На врв Bottom