Омнивор, веган или вегетеријан?

• Креатор на темата Креатор на темата Elena F.Sinatra
  • Време на започнување Време на започнување
a doktore eve vie ste tokmu najpovikaniot sto mislite koj e najcest pricinitel na rak na debeloto crevo ?
ne e toa cestoto konzumiranje na meso i mesni produkti na koj nacin se digestira mestot ?
ne velam da e iskluci mesto ama da se reducira negovata upotreba 1 nedelno povejke da se vnesuva mlecni produkti i zelencuk toa e zdrava ishrana
--- надополнето: Aug 15, 2011 9:03 AM ---

zavisi od nacinot na koe e koleno zivotnoto ako e maceno ispusta adrenalin na celot telo poslednite impulsi od zivotot zato i mesto od takvo zivoto sto e koleno e pozilavo od voobicaenoto. bez meso ne se moze ama da se reducira negovata upotreba :), ima i aminokiselini koi se bitni i koi gi ima samo vo nego
Во различни истражувања ќе сретнеш различни заклучоци не само за рак на деболото црево туку и за појавата на рак на сите други органи, сеуште е многу дискутабилно прашањето зошто таа една клетка се менува и ги одбива програмските наредби на организмот и почнува ненормално брзо да се дели, Јас сметам дека огромно влијание има генетиката, промената на генот е тоа што го предизвикува канцерот, за рак на дебелото цребо исто така се смета дека причинители се внесувањето на месото особено чаденото месо на директен чад кое се смета за високо канцерогено, адитивите во храната, полипите, често оваа болест во почетокот е асимтоматска, нејзиното рано дијагностицирање се заснова врз рутински преглед...

Имав многу предрасуди кон вегетаријанците.
Сега сфатив дека различни луѓе, одлучуваат да се хранат само со растителна храна од различни причини.
Некои за да ја заштитат планетата. Други од здравствени причини. Некои од каприц. Некои зашто ги сакаат животните. Некои бидејќи се гнасат од помислата да јадат мртво суштество.

Од здравствен аспект. Не значи дека ако некој е вегетаријанец се храни здраво. Како што не значи ни дека ако некој јади месо се храни нездраво.

Јас немам потреба и моќ да издржам да не јадам месо.

podolg vremenski period se hranev isklucivo veganski,sega jadam se,no mesoto ,jajcata i mlekoto se seushte mnogu retko zastapeni vo moeto meni i vo minimalni kolicini
voopshto ne e teshko da se odviknete od meso koga ke vidite kolku poubavo ke se cuvstvuvate koga nema da go konsumirate izvesno vreme

Јадам све, пошо ми се може.

:pos:ја „изедоја“ со коментарите(y)

Мош да не сум најадекватната личност која ќе ги брани вегетаријанците, мош да и малце лицемерно од моја страна (џст пилешко и рибешко иде у предвид, но у последно време и тоа на минимум) али дека вегетаријанците умираат од неисхранетост, мислам алооооо дали се читате шо пишете.
Пред некој ден ја прочитав Вегетатијански начин на живот - Роланд Цурер и Армин Ризи и еве шо сум напишал као анализа на книгава ( у адекватната тема ):

Вегетаријанството одсекогаш ми е било предизвик. Ова книжуле ( од 60-ина страни) ја укажува неопходноста од вегетаријанскиот начин на исхрана осврнувајќи се на здраствениот, еколошкиот, етичкиот и религиозниот аспект. Книгата е во голема мера брутална , како би го постигнала саканиот ефект. Меѓу најпознатите вегетаријанци спаѓаат: Буда, Питагора, Сократ, Платон, Аристотел, Хорацие, Овидие, Сенека, Платон, Леонардо Да Винчи, Исак Љутн, Волтер, Жан Жак Русо, Лав Толстој, Никола Тесла, Махатма Ганди, Алберт Ајнштајн, Франц Кафка... Листата е долга,ова книжуле ( колку сакате сметајте ме за лабилна личност) во голема мера ме освести. И не сум вегетаријанец денес, сигурно нема да бидам ни утре, али книгава ми се чини конечно ми даде сериозна причина да размислувам за премин кон таквиот начин на живот.[/quote]

Како беше она, топло ви ја препорачувам, ако не за да станете вегетаријанец тогаш барем да ги разберете.

Ама во воздухот нема B12.

However, these substances do not have B12 biological activity for humans, a fact which may pose a danger to vegans and others on diets who may not ingest sufficient quantities of B12 producing bacteria, but who nevertheless may show normal "B12" levels in the standard immunoassay which has become the normal medical method for testing for B12 deficie
ncy.[2]

Веке 9 години сум веган, чувството е прекрасно и јас на сите би им препорачала ако не ги исфрлат месото, млекото и јајцата од исхраната, барем минмално да ги внесуваат.
Имам многу придобивки од ваквиот начин на исхрана. Имам подобар имунитет и повеке енергија од времето кога јадев се и сешто.
Имам идеална тежина, здрава коса, нокти, заби и што мене лично многу ми прави кеиф е тоа што за разлика од оние луге кои јадат месо,јајца и млечни производи, кај веганите, телесните течности немаат непријатен мирис.

Абе многу се карате околу месото ...
Месо е здраво доколки животното е одгледано еколошки без хемии или што ти знам да расте за 3 месеца
Јајјце- на денешниццава имаме некои супер кокошки кои несат ко луди
А б12 не го создаваат животните бе алоо
Еј да бе, и месото двам пати го вариме, така што сигурно добиваме све што треба од него..:гомце:
Јас сум си вегам и супер ми е

Месо е здраво доколки животното е одгледано еколошки без хемии или што ти знам да расте за 3 месеца
Еј да бе, и месото двам пати го вариме, така што сигурно добиваме све што треба од него..:гомце:

A демек не се случува истото со растенијата?
Речиси се што јадеме денес е продуцирано со генетски инжињеринг, е попрскано со голем број отровни и канцерогени инсектициди и пестициди, ѓубрено е со вештачки хемиски ѓубрива кои и те како се нездрави, и што е најважно расте на загадена почва.

Што се однесува до термичка обработка, и зеленчикот го вариме и се губат поголемиот дел од неопходните материи, така што варењето не е аргумент зошто да се исфрли нешто од исхрана.

Денес генерално храната што ја консумираме не е здрава. Ако некој сака навистина да се храни и да живее здраво, најдобро е да живее некаде на планина, сам да си одгледува животни и растенија, сам да ги подготвува и на тој начин ќе може да ги искуси бенифитите од здравиот начин на исхрана.

A демек не се случува истото со растенијата?
Речиси се што јадеме денес е продуцирано со генетски инжињеринг, е попрскано со голем број отровни и канцерогени инсектициди и пестициди, ѓубрено е со вештачки хемиски ѓубрива кои и те како се нездрави, и што е најважно расте на загадена почва.

Што се однесува до термичка обработка, и зеленчикот го вариме и се губат поголемиот дел од неопходните материи, така што варењето не е аргумент зошто да се исфрли нешто од исхрана.

Денес генерално храната што ја консумираме не е здрава. Ако некој сака навистина да се храни и да живее здраво, најдобро е да живее некаде на планина, сам да си одгледува животни и растенија, сам да ги подготвува и на тој начин ќе може да ги искуси бенифитите од здравиот начин на исхрана.
Има органска храна фала му на бога, е сега малку е поскапа али среќни сме што ја има

Има органска храна фала му на бога, е сега малку е поскапа али среќни сме што ја има

Тоа само го исклучува генетското модифицирање на храната. Се друго останува исто.
Кога ќе видиш плод кој е голем, монохромно обоен и убаво обликуван без мани и естетски привлечен, веднаш знаеш дека нешто не е во ред со него.
Природната храна не изгледа убаво. Природно јаболко или домат не се со големина на бебешка глава, со правилна форма и некоја колоритна нијанса, што ти изгледа како од палета извадена.
Не. Природниот домат е мал и кисел и почнува да омекнува по неколку дена. Природното овошје има црви во него и дупки и дефекти на површината. Знам затоа што сум јадела ваква храна.
Денес како што гледам и оваа органскава храна, за да остане на пазарот мора барем да држи до естетските стандарди. А за тоа е потребно да се штити од инсекти и паразити и да се храни некако. Природата не го прави тоа, човекот го прави.

Тоа само го исклучува генетското модифицирање на храната. Се друго останува исто.
Кога ќе видиш плод кој е голем, монохромно обоен и убаво обликуван без мани и естетски привлечен, веднаш знаеш дека нешто не е во ред со него.
Природната храна не изгледа убаво. Природно јаболко или домат не се со големина на бебешка глава, со правилна форма и некоја колоритна нијанса, што ти изгледа како од палета извадена.
Не. Природниот домат е мал и кисел и почнува да омекнува по неколку дена. Природното овошје има црви во него и дупки и дефекти на површината. Знам затоа што сум јадела ваква храна.
Денес како што гледам и оваа органскава храна, за да остане на пазарот мора барем да држи до естетските стандарди. А за тоа е потребно да се штити од инсекти и паразити и да се храни некако. Природата не го прави тоа, човекот го прави.
Единствено имам видено како се одгледуваат еколошко портокали во Грчка. На браатучетками комшиите одгледуваа. Значи они ми викаа дека идело инспејкција и проверувала дали е боена или прскана и дали е здрава почвата , далим ги има сите услови за тоа да успее. А за доматот македонскиот не се продава како органса храна баш поади тоа што е многу кисел, незнам каков е овој што го продаваат најуискрено. Обликот е совршен, барем на порткалите, тоа има веза со почвата со водата ми рекоа. Но чувство беше пред 2 год кога кинеш портокал од дрво со раце го кршиш и го јадеш...

Нели јадеше риба?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom