Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Најдобрите готвачи во светот се мажи.Детергентите за перење се измислени од мажи.Фирмата Procter&Gamble е основана од мажи.Машината за перење алишта, садови е измислена од маж.Ти сеуште мислиш дека мажите не готват, перат и чистат?Јас перам, готвам и чистам.
Зошто жените да неможат да копаат канали, вадат руда, градат згради, копаат нафта, градат мостови останува прашање.
Да, мажите измислиле многу работи. Меѓу другото го измислиле и абортусот. А штом мажи го измислиле, тогаш мора да е добар? Нели? Нели?
Иначе, ако ти еден ден затрудниш, слободно роди, никој не ти брани, исто како што ти немаш право да забрануваш абортус. До тогаш слободно измислувај прашоци за перење и омекшивачи.

А ова жениве се стварно глупачи. Со векови дремеле целосно неписмени, без право на глас, третирани како стока, и замисли, ништо не измислиле. А колку само иновации можеле да направат додека вареле манџа, и додека го метеле дворот, или додека ги чистеле флеките од гомна на гаќите на мажот. Глупави женишта!

А па со ова аргументов дека најдобрите готвачи во светот се мажи ептен ме утепа, в корен ме сроза. Ако ми веруваш од прееска плачам,никако не можам да се помирам со тој тажен факт.
Твојов аргумент со готвачите ептен има врска со темава и недвосмислено укажува на фактот дека абортусот треба да се забрани.

Другите аргументи против абортусот, исто така се одлични и ептен држат вода.
Абортусот треба да се забрани не поради тоа што тебе ти е жал за зиготот или нешто слично, туку за да порасне наталитетот кај Македонците. А кога тоа ќе се случи, сите наши проблеми ќе ги снема, невработеноста ќе исчезне, платите ќе рипнат до небо, струјата ќе поевтини, парното ќе биде гага, а од дворовите ќе блика нафта. А да забораив, и Солун ќе ни го вратат. Рај на земјата, исто како и Авганистан, Уганда, Бурунди, Конго, Сиера Леоне, Ангола, Сомалија и сите останати земји со висок наталитет.

И најбитното, Албанците нема да смеат да ни писнат, пошо благодарение на зголемениот наталитет ќе имаме на располагање војници кои ќе се борат за македонштината. Кога тие војници ќе се вратат, кој во ковчег, кој психофизички осакатен, ќе ги фрлиме како искористена тоалетна хартија. Тие своето си го направиле, ја извршиле мисијата поради која и дошле на свет. А терористите против кои се бореле ќе ги амнестираме и ќе ги поставиме за пратеници или министри, или во најлош случај во јавна администрација, а ако нема место ни таму, ќе седат дома и ќе земаат плати.
Сето тоа овозможено од нашите десничарски конзервативни политичари, чесни, доблесни и морални, исто како тебе.

Seems legit.(y)

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Да, мажите измислиле многу работи. Меѓу другото го измислиле и абортусот. А штом мажи го измислиле, тогаш мора да е добар? Нели? Нели?
Иначе, ако ти еден ден затрудниш, слободно роди, никој не ти брани, исто како што ти немаш право да забрануваш абортус. До тогаш слободно измислувај прашоци за перење и омекшивачи.

А ова жениве се стварно глупачи. Со векови дремеле целосно неписмени, без право на глас, третирани како стока, и замисли, ништо не измислиле. А колку само иновации можеле да направат додека вареле манџа, и додека го метеле дворот, или додека ги чистеле флеките од гомна на гаќите на мажот. Глупави женишта!

А со ова аргументов дека најдобрите готвачи во светот се мажи ептен ме утепа. Ако ми веруваш од прееска плачам, не можам да се помирам со тој тажен факт.
Твојов аргумент со готвачите ептен има врска со темава и недвосмислено укажува на фактот дека абортусот треба да се забрани.

Другите аргументи против абортусот, исто така се одлични и ептен држат вода.
Абортусот треба да се забрани не поради тоа што тебе ти е жал за зиготот или нешто слично, туку за да порасне наталитетот кај Македонците. А кога тоа ќе се случи, сите наши проблеми ќе ги снема, невработеноста ќе исчезне, платите ќе рипнат до небо, струјата ќе поевтини, парното ќе биде гага, а од дворовите ќе блика нафта. А да забораив, и Солун ќе ни го вратат.

И најбитното, Албанците нема да смеат да ни писнат, пошо благодарение на зголемениот наталитет ќе имаме на располагање војници кои ќе се борат за македонштината. Кога тие војници ќе се вратат, кој во ковчег, кој психофизички осакатен, ќе ги фрлиме како искористена тоалетна хартија. Тие своето си го направиле, ја извршиле мисијата поради која и дошле на свет. А терористите против кои се бореле ќе ги амнестираме и ќе ги поставиме за пратеници или министри, или во најлош случај во јавна администрација.
Сето тоа овозможено од нашите десничарски конзервативни политичари, чесни, доблесни и морални, исто како тебе.

Seems legit.(y)
Извини, ама веќе ова не личи на дискусија, туку на навредување.Јас тука се повлекувам.
Со зголемениот наталитет проблемите нема да престанат, ама со оваков наталитет запрашај се колку учителки ќе останат без работа , затоа што ќе се укинуваат паралелки поради недоволен број ученици идниов период.И, колку учители, професори седат дома, затоа што немаат на кого да предаваат, и на колку училишта ќе им се удри катанец.
Има уште мал милион негативни работи коишто ќе ни донесе абортусот и слабиот наталитет, ама тоа ќе го осетиш за 10-15 години.Само касно ќе е за жал.

Муабетот со готвење, перење не е за темата и не му е место, но сакав друго да кажам со тоа.Од кога е срамно некој да пере, чисти и готви?Мене не ми е никаков проблем и го правам тоа, а финтата што мнозинството девојчиња тоа го сфаќаат како понижување, а јадните освен фејсбук незнаат друго во животот.Ако жена ми ме испере и исчисти значи ли дека сум ја понижил?Тоа беше целиот муабет.
На крај немој да судиш и да донесуваш заклучоци за мене, бидејќи ниту ме знаеш, а ниту познаваш.Дали јас сум чесен , доблесен и морален можат да пресудат само тие што ме знаат, а не други.Јас не упатив никакви навреди на лична основа .Немој да судиш;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Извини, ама веќе ова не личи на дискусија, туку на навредување.Јас тука се повлекувам.
Со зголемениот наталитет проблемите нема да престанат, ама со оваков наталитет запрашај се колку учителки ќе останат без работа , затоа што ќе се укинуваат паралелки поради недоволен број ученици идниов период.И, колку учители, професори седат дома, затоа што немаат на кого да предаваат, и на колку училишта ќе им се удри катанец.
Има уште мал милион негативни работи коишто ќе ни донесе абортусот и слабиот наталитет, ама тоа ќе го осетиш за 10-15 години.Само касно ќе е за жал.

Муабетот со готвење, перење не е за темата и не му е место, но сакав друго да кажам со тоа.Од кога е срамно некој да пере, чисти и готви?Мене не ми е никаков проблем и го правам тоа, а финтата што мнозинството девојчиња тоа го сфаќаат како понижување, а јадните освен фејсбук незнаат друго во животот.Ако жена ми ме испере и исчисти значи ли дека сум ја понижил?Тоа беше целиот муабет.
На крај немој да судиш и да донесуваш заклучоци за мене, бидејќи ниту ме знаеш, а ниту познаваш.Дали јас сум чесен , доблесен и морален можат да пресудат само тие што ме знаат, а не други.Јас не упатив никакви навреди на лична основа .Немој да судиш;)
Море ти сакаш да навредиш, арно ама не си успешен во истото.
Башка, прочитав многу дебилни ,,аргументи,, против абортусот.
Ама... колку учителки ќе останат без работа, дефинитивно, е на врвот на листата.
Одма одам да направам дузина деца, само да ги спасам учителките:facepalm:

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Море ти сакаш да навредиш, арно ама не си успешен во истото.
Башка, прочитав многу дебилни ,,аргументи,, против абортусот.
Ама... колку учителки ќе останат без работа, дефинитивно, е на врвот на листата.
Одма одам да направам дузина деца, само да ги спасам учителките:facepalm:
Да сакав да навредувам ќе навредувам, ама тоа не ми е поентата за разлика од некои “нафурани“ ликови на форумот.Многу сте јаки и гласни по форуми тоа е чудо едно:)
Кога Македонците со ваков развој на настаните ќе станат малцинство за 50 години во сопствена држава ќе ги читаш моите дебилни постови и тогаш уште повеќе се смеј.Јас тука се повлекувам, а вие понатаму продолжете си на темата.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Прво, јас не сум психијатар, второ, нема 10 годишна пракса, и трето, бидејќи овие две до сега не ги сфати, си читала со скокање на многу дискусии на темава, каде што добро беше објаснето и за однесувањето на децата, и за нивното издржување, и за љубовта од родителите... и за се по ред.
За абортусот на 15 годишна девојка, не можам да барам виновник.
За нејзината бременост можам, а тоа делумно се родителите (а не затоа што имала секс, туку затоа што не зборувале отворено со неа и зошто не и објасниле кои можат да бидат последиците од сексот, и дека бременоста е најмалиот проблем од се што може да биде).
И твојата теорија за родителите е офтопик, тука зборуваме за абортус.

Ако може да се абортира плод на инцест, може да се абортира и тој што не е плод на инцест.

Твојата теорија за ,,успешни мајки,, на 15 години е феил, и тоа тежок.
Објаснување?
Ајт тркни некоја страна поназад, на Lucia и го објаснив веќе тоа.
Teorija za uspesni majki seuste nemam, ama kje ja razvijam I taa nekogas, koga ke gi analiziram uspesnite, a ne neuspesnite.
Za toa dali trebale da pazat malite ili ne trebale voopsto da spijat zaedno e naredniot cekor vo diskusijata, ama toa koga ke sfatis deka nezreli ne treba da imaat seks.

Go gledam pricinitelot na abortusot I ako go sledis lanecot na nastani, se stiga do roditelite, od kade ponatamu ne treba da se odi. Pa tranzitivna funkcija do abortus, voala! Probav od koren da go analiziram problemot, ali gledam deka vikas" vo red e da spijat zaedno malite, samo treba da pazat, da I'm se objasnat posledicite". (Objasnuvanje na posledici: "Ke places koga ke te nosam na abortus!!" vo tvojov slucaj hahahaha xD ili sekoja majka: "Ke places koga ke te otkaci" "Ke fatis sida, klamidijata e rasirena, trihomonas ke ti prenese" "Site mazi sakaat da te iskoristat" Koj te slusa tebe mamo mnogu si zastarena, a jas I onaka go sakam I koga-togas ke spieme).

Kako I pricinitelot na incestot. Za ova ke reces isto "vo red e da spijat sin I majka zaedno, samo neka pazat".

Kako I pricinitelot zosto izgleas glupicka. Za ova ke reces, "srednoskolka nasla da mi kazuva kako izgledam, misli od mene popametna e".

Dobra nokj <3

A

AnFem

Гостин
Така е! И пак не се котете како зајаци, после сами ќе си играме држава...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Лет3, нели ти оправдуваше абортус од здравствени причини?!
Психозата Е здравствена причина. Што се буниш?
Јас не се бунам, не паничи. Додека медицински несомнено не се потврди дека бременоста би била фатална за мајката и(ли) плодот јас не сум за абортус
Секоја психоза е фатална ? Секоја психоза е врзана за бременост? Нема психози кои се јавија по бременост, по раѓање, во тек на бременост? Веднаш можат несомнено да се дијагностицира како психоза која е фатална?

Не знам многу испаничена ми изгледаш... очајно бараш причина за абортуси. Само темната страна на бременоста ја гледаш. Чудно...

Член од
27 септември 2011
Мислења
240
Поени од реакции
337
Да, Луција, дека темата за абортус е одличен извор за пишување есеи на кои можат да не пофалат дека сме користеле прекрасни епитети.:rolleyes: Преубави приказни на час по македонски, ова е ипак малце посериозно и овде проаѓаат аргументи (знаеш,они што ти ги немаш)
Ако за тебе е сосема прифатлив живот во кујна, посветен единствено на семејството и неговата добробит - ок, твоја работа - твој живот. За мене и за мнозонството жени не е. Ни за керка ми нема да биде. Цел свет да ми е на располагање, а ја да се затворам во кујна? Не, фала. И тоа не ме прави неодговорна или како што ти мислиш непогодна мајка.
Сто пати ти беше објаснето - ние прочојсерите не осудуваме. Не ви се мешаме, нити ви кажуваме како да си го живеете животот. Вие го правите тоа. И како пак ние сме лошите?
Повторно не си ме разбрала.
Јас не сакам да кажам дека животот во кујна е поубав од животот во канцеларија...мегутоа, да абортирам дете за да не седам цел живот во кујна:confused::eek: ???
--- надополнето: 30 март 2012 во 11:07 ---
Прво, јас не сум психијатар, второ, нема 10 годишна пракса, и трето, бидејќи овие две до сега не ги сфати, си читала со скокање на многу дискусии на темава, каде што добро беше објаснето и за однесувањето на децата, и за нивното издржување, и за љубовта од родителите... и за се по ред.
За абортусот на 15 годишна девојка, не можам да барам виновник.
За нејзината бременост можам, а тоа делумно се родителите (а не затоа што имала секс, туку затоа што не зборувале отворено со неа и зошто не и објасниле кои можат да бидат последиците од сексот, и дека бременоста е најмалиот проблем од се што може да биде).
И твојата теорија за родителите е офтопик, тука зборуваме за абортус.

Ако може да се абортира плод на инцест, може да се абортира и тој што не е плод на инцест.

Твојата теорија за ,,успешни мајки,, на 15 години е феил, и тоа тежок.
Објаснување?
Ајт тркни некоја страна поназад, на Lucia и го објаснив веќе тоа.
Се согласуваш со тоа дека ако 15 годишна девојка забремени, делумно се виновни родителите, но ако твојата 15 годишна керка забремени, ке и поставиш услови без трошка чувство на одговорност.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Да сакав да навредувам ќе навредувам, ама тоа не ми е поентата за разлика од некои “нафурани“ ликови на форумот.Многу сте јаки и гласни по форуми тоа е чудо едно:)
Кога Македонците со ваков развој на настаните ќе станат малцинство за 50 години во сопствена држава ќе ги читаш моите дебилни постови и тогаш уште повеќе се смеј.Јас тука се повлекувам, а вие понатаму продолжете си на темата.

„Ви дадоа кариера, ви замачкаа очи и ве направија евтини дроци“
Ти звучи познато ова?
Или ова во твојот речник не се рачуна како навреда? Да не беше комплимент?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Повторно не си ме разбрала.
Јас не сакам да кажам дека животот во кујна е поубав од животот во канцеларија...мегутоа, да абортирам дете за да не седам цел живот во кујна:confused::eek: ???
јас ќе готвам!

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
..kazi mi kade gresam vo mojata teorija deka roditelite se vinovni za abortusot na edna 15 godisna koja spiela so deckoto na nejzinite sonista?
Во тоа што бараш вина кај родителите. Само затоа што натерале некоја 15 годишна пуфла да абортира не се виновни за никој и ништо, туку се грижат за да има нормален живот и иднина. Ова ти се примери за неофицијални дефиниции за родителство.

А тоа што поистоветуваш bad parenting со тоа што таа успеала да спие со дечкото од нејзините соништа.. е смешно.
Ако е решена, у школо за време да голем одмор ќе му седне на кур. Колку и ти да ја имаш воспитувано и програмирано.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Sakam da diskutiram, ama ne so kreten sto ke mi kaze "idi prvo porasni".
Muabetov ti e: napraj gi greskite sto sum gi napraila ja u zivotot, neka te maltretiraat malce tebe, pa posle ke ti kazam kako mi bese.
I wudi4ki ste site so diplomive. Hah. Malce kretenski izglea da se falis so diploma koga site ja imaat.
Toa e isto ko ja da se falam so osnovno. :)
I nejkjam da se praam popametna, bas naprotiv mnogu stvari sakam da ucam od postarite za da bidam stvarno popametna od niv, ama 90% se ponasaat kretenski ko tebe.
Sakam za seks da diskutiram "aj ziti se, idi vidi kur prvo, pa kje praime muabet".
Sakam za ljubov "aj idi zaljubi se, pa kje praime muabet".
Sakam za semejstvo, dom "aj idi napravi dete, pa ke ti kazam da abortiras poso moes da ides u Bologna da studiras".
Kretensko ponasanje. Pa posle nie mladinata vaka taka. Za nisto ne vredite.
Aj so kreteni nejkjam da praam muabet.
Znaes so vikaat, ke te spustat na nivno nivo, I ke te pobedat so iskustvo.

Porasni mi vika.
Idi frli se od terasa ti.
I pokraj "tvojata klinicka praksa".
Pojma nemas od psihologija.
Da imase barem clue, ete, ke me probiese mene, ko forumski lik I ko licnost.
Bivsa Tinule, kolku da ti bide jasno.

Eden kup pcosti izbrisav. Od takt znaete da izvadite coek.
Добро бе Еленор, како може да се навредиш ако некој ти каже дека си млада? Па, млада си, немаш искуство, тоа е факт. Мислењата ти се детски, не заради тоа што си против абортус, туку затоа што ти се детски.
Се утепа од пцуење и тоа не за да си го одбраниш ставот, тука да се одбраниш себе си затоа што некој ти рекол дека си млада. Кажи ми дека тоа е понашање на зрела особа?

I

Iblis

Гостин
Епик оф-топик
Во тоа што бараш вина кај родителите. Само затоа што натерале некоја 15 годишна пуфла да абортира не се виновни за никој и ништо, туку се грижат за да има нормален живот и иднина. Ова ти се примери за неофицијални дефиниции за родителство.
А тоа што поистоветуваш bad parenting со тоа што таа успеала да спие со дечкото од нејзините соништа.. е смешно.
Ако е решена, у школо за време да голем одмор ќе му седне на кур. Колку и ти да ја имаш воспитувано и програмирано.
Меѓу седнувањето на тој к*р и абортусот, постојат кондоми, пилули за контрацепција, алтернативни(традиционални нетоди за контрацепција а.к.а. вадење на време и свршување во или на друг дел од телото), а пред се малку разум.
Е она последното разумот не е вроден, со време се добива.
Таа пуфла требало на време да ја едуцираат(да и кажат де :"не со памет, со кондом", исто важи и за пуфлот?), да не кажам кој, а ако стигнала за абортус, тоа е веќе нејзина одлука, пристисоци ќе има(или ќе нема) на крај бабата и дедото на детенцето, пак ќе си ја прифатат улогата која им следува.
Она нормален живот и иднина е дискутабилна, субјективна категорија.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.690
Поени од реакции
34.204
Епик оф-топик

Меѓу седнувањето на тој к*р и абортусот, постојат кондоми, пилули за контрацепција, алтернативни(традиционални нетоди за контрацепција а.к.а. вадење на време и свршување во или на друг дел од телото), а пред се малку разум.
Е она последното разумот не е вроден, со време се добива.
Таа пуфла требало на време да ја едуцираат(да и кажат де :"не со памет, со кондом", исто важи и за пуфлот?), да не кажам кој, а ако стигнала за абортус, тоа е веќе нејзина одлука, пристисоци ќе има(или ќе нема) на крај бабата и дедото на детенцето, пак ќе си ја прифатат улогата која им следува.
Она нормален живот и иднина е дискутабилна, субјективна категорија.
Не гледам како е ова офтопик, туку, болдираното е онака, круцијално при мое поентирање. Таа со 15 години уште го нема тој разум добиено, и единствен функционален таков орган и' се родителите. Апсурдно е да збориме за еманципација и некоја си квази слобода на 15 годишна која уште незнае како и функционира вагината, да забремени и да има право на збор при тоа дали да се чува тој неоформен плод. Дали таа го сака или не или под прашалник дали и утре ќе го сака, на 16 години, кога хормоналната дисбалансираност нема да е во ек и ќе сака да го живее животот како секоја нормална тинејџерка, а тоа и те како ги вклучува нормалниот живот и иднина. Оти, философски гледано, се' е дискутабилно и субјективна категорија. Нели, се' е релативно. Во пракса е друго.

Само затоа што недокваканата прочитала за контрацепција, незначи дека грешки нема да се случат, оти очигледно нели, таа е 15. А ние збориме за НЕЈЗИНИ желби. Ха.

I

Iblis

Гостин
Затоа оној единствениот орган за разум треба на време да и објасни малку за човечката сексуалност. Кога тој орган веќе одлучува за друг, нека си ја заврши работата пред време, а не да делува како ад хок суд, крајна инстанца кај свршен чин.
Ако таа 15 годишна сака да го задржи детето, а не и дозволуваат родителите, постои законска можност истата да истапи од семејството.
Вака родителите ќе извршат 2 "абортуса". Најдобро ,ако е до таму стигната работата, со разговор до решение.
Бот- не се фаќај за хормоналниот дисбаланс кај понежниот пол, има да не убијат жените од форумот ,ако ја отпочнеме таа тема :cenzura:

Kajgana Shop

На врв Bottom