Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

D

Daedalus

Гостин
Бараш игла во сено?Процентот на жени коишто ги работат тие работи е мизерно мал.Има исклучоци, поединки, но ретки се за разлика од мажите што се број 1 во готвење и иновации.
Najverojatno toa e rezultat na povekje faktori kako fizickata nespremnost, vospituvanjeto od doma deka treba da se domakinki i slicno. Toa e isto kako procentot na maski sto rabotat u industrija so tekstil sto e mal. Moram da se soglasam deka procentot na zeni e mal, no vo ostanatite profesii koi sto baraat intelektualnost(ne impliciram deka rabotnicite se glupavi/pametni), pocnuvajki so medicina i zavrsuvajki so fizika, biologija itn itn, procentot na zeni e povisok/ponizok ist so procentot na mazi, zavisno od zemjite vo koi e napravena statistikata. Delot so inovacii, tuka ne se soglasuvam. Porano da, od razlicni socio/kulturni faktori, no sega? http://www.dailymail.co.uk/news/art...student-Angela-Zhang-devised-cure-cancer.html eve ti nesto ponovo

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Студирање на Тетовски универзитет е само показател за оној којшто неможел да се запише на Скопски.
Морам да ти признаам во право си :place:
Затоа годинава наша студентка ја примија на доста реномиран факултет во светов, на мастер.
And yet, Македонка е.
И тоа е офтопик тука... ;)

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Da be, "bullshit" deka nemas so da kazes, poso sum u pravo -.-
Neam bazicni poznavanja vo vrska so roditelstvo I detska psihologija, me podcenuvas, samo zatoa sto imam 17.
A I da nemam ic poznavanja. Sto ke mi se tie, koga imam nekoj sto mi prenel dveste iskustva?
A sposobnosta za vospituvanje I vladeenje so detskata psiha na toj covek sum ja osetila na svoja koza?

Ne e psihijatar, don't worry.

Aj idi tamu, spijte si so deckoto, ne me zamaraj :D
<3
Ако нејќеш да дискутираш, не ти е местото тука.
Имам што да ти кажам, ама прво порасни.
Сега и онака, и овака, не разбираш.
А и што да кажам на девојченце, кое мисли дека е попаметно од некој со 10 годишно универзитетско образование и минимум толкава клиничка пракса.

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Ако нејќеш да дискутираш, не ти е местото тука.
Имам што да ти кажам, ама прво порасни.
Сега и онака, и овака, не разбираш.
А и што да кажам на девојченце, кое мисли дека е попаметно од некој со 10 годишно универзитетско образование и минимум толкава клиничка пракса.
Sakam da diskutiram, ama ne so kreten sto ke mi kaze "idi prvo porasni".
Muabetov ti e: napraj gi greskite sto sum gi napraila ja u zivotot, neka te maltretiraat malce tebe, pa posle ke ti kazam kako mi bese.
I wudi4ki ste site so diplomive. Hah. Malce kretenski izglea da se falis so diploma koga site ja imaat.
Toa e isto ko ja da se falam so osnovno. :)
I nejkjam da se praam popametna, bas naprotiv mnogu stvari sakam da ucam od postarite za da bidam stvarno popametna od niv, ama 90% se ponasaat kretenski ko tebe.
Sakam za seks da diskutiram "aj ziti se, idi vidi kur prvo, pa kje praime muabet".
Sakam za ljubov "aj idi zaljubi se, pa kje praime muabet".
Sakam za semejstvo, dom "aj idi napravi dete, pa ke ti kazam da abortiras poso moes da ides u Bologna da studiras".
Kretensko ponasanje. Pa posle nie mladinata vaka taka. Za nisto ne vredite.
Aj so kreteni nejkjam da praam muabet.
Znaes so vikaat, ke te spustat na nivno nivo, I ke te pobedat so iskustvo.

Porasni mi vika.
Idi frli se od terasa ti.
I pokraj "tvojata klinicka praksa".
Pojma nemas od psihologija.
Da imase barem clue, ete, ke me probiese mene, ko forumski lik I ko licnost.
Bivsa Tinule, kolku da ti bide jasno.

Eden kup pcosti izbrisav. Od takt znaete da izvadite coek.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Najverojatno toa e rezultat na povekje faktori kako fizickata nespremnost, vospituvanjeto od doma deka treba da se domakinki i slicno. Toa e isto kako procentot na maski sto rabotat u industrija so tekstil sto e mal. Moram da se soglasam deka procentot na zeni e mal, no vo ostanatite profesii koi sto baraat intelektualnost(ne impliciram deka rabotnicite se glupavi/pametni), pocnuvajki so medicina i zavrsuvajki so fizika, biologija itn itn, procentot na zeni e povisok/ponizok ist so procentot na mazi, zavisno od zemjite vo koi e napravena statistikata. Delot so inovacii, tuka ne se soglasuvam. Porano da, od razlicni socio/kulturni faktori, no sega? http://www.dailymail.co.uk/news/art...student-Angela-Zhang-devised-cure-cancer.html eve ti nesto ponovo
И, после 60-70 години од таканаречената “женска либерализација“, жените генерално многу мал исчекор направија, иако голем дел од нив се стекнаа со дипломи и студирање.Едноставно има професии кадешто машките се подобри и крај на муабетот.
Денеска во Западниот свет и цивилизација никој на никого ништо не брани, така да муабети дека некој од дома ги присилувал да станат домаќинки не држи вода, ама ич.На Запад никој ништо не ти брани или да те ограничува.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Sakam da diskutiram, ama ne so kreten sto ke mi kaze "idi prvo porasni".
Muabetov ti e: napraj gi greskite sto sum gi napraila ja u zivotot, neka te maltretiraat malce tebe, pa posle ke ti kazam kako mi bese.
I wudi4ki ste site so diplomive. Hah. Malce kretenski izglea da se falis so diploma koga site ja imaat.
Toa e isto ko ja da se falam so osnovno. :)
I nejkjam da se praam popametna, bas naprotiv mnogu stvari sakam da ucam od postarite za da bidam stvarno popametna od niv, ama 90% se ponasaat kretenski ko tebe.
Sakam za seks da diskutiram "aj ziti se, idi vidi kur prvo, pa kje praime muabet".
Sakam za ljubov "aj idi zaljubi se, pa kje praime muabet".
Sakam za semejstvo, dom "aj idi napravi dete, pa ke ti kazam da abortiras poso moes da ides u Bologna da studiras".
Kretensko ponasanje. Pa posle nie mladinata vaka taka. Za nisto ne vredite.
Aj so kreteni nejkjam da praam muabet.
Znaes so vikaat, ke te spustat na nivno nivo, I ke te pobedat so iskustvo.

Porasni mi vika.
Idi frli se od terasa ti.
I pokraj "tvojata klinicka praksa".
Pojma nemas od psihologija.
Da imase barem clue, ete, ke me probiese mene, ko forumski lik I ko licnost.
Bivsa Tinule, kolku da ti bide jasno.

Eden kup pcosti izbrisav. Od takt znaete da izvadite coek.
Види, јас разбирам дека хормоните ти вријат но... Знам дека си бивша Тинуле, затоа се ми е јасно со кого си имам работа.
Освен тоа, се што ти као, бараш да побијам, побив. Ама ти не читаш.
Прочитај прво.
А мојата стручност, баш ме боли, дали ти или некој друг средношколец ќе ја оцени.

D

Daedalus

Гостин
koja e poentata sto se vregjate i licno si sfakjate se ne znam :) Ja licno ne mislam deka psiholozite se kredibilni naucnici a za da ne obrazlozuvam zosto eve vi link posto dug muabet e http://www.arachnoid.com/psychology/index.html no poradi istite razlozi uste pomalce kredibilitet ti davam na tebe Eleanor (bez navreda ne me sfakjaj pogresno ne mislam deka poradi godinite, iako godinite igraat uloga vo impulsivnosta koja ja imas i sto si mnogu emotivna) poradi toa sto tvoeto iskustvo, niti moeto ne se relevantni koga se raboti za psihofizicko zdravje kaj decata, cuvanje na istite itn. No pomegju tebe i psihijatarot, mislam deka na psihijatarot ke mu dadam malce pogolem kredibilitet poradi odredeni poznavanja koi ti mozebi gi nemas, sto ne znaci deka ne mozes da gi steknes ako se educiras.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
koja e poentata sto se vregjate i licno si sfakjate se ne znam :) Ja licno ne mislam deka psiholozite se kredibilni naucnici a za da ne obrazlozuvam zosto eve vi link posto dug muabet e http://www.arachnoid.com/psychology/index.html no poradi istite razlozi uste pomalce kredibilitet ti davam na tebe Eleanor (bez navreda ne me sfakjaj pogresno ne mislam deka poradi godinite, iako godinite igraat uloga vo impulsivnosta koja ja imas i sto si mnogu emotivna) poradi toa sto tvoeto iskustvo, niti moeto ne se relevantni koga se raboti za psihofizicko zdravje kaj decata, cuvanje na istite itn. No pomegju tebe i psihijatarot, mislam deka na psihijatarot ke mu dadam malce pogolem kredibilitet poradi odredeni poznavanja koi ti mozebi gi nemas, sto ne znaci deka ne mozes da gi steknes ako se educiras.
Со вклучувањето на Психометријата во своите рамки, психологијата станува наука.
Се што може да се измери е научен факт.

D

Daedalus

Гостин
И, после 60-70 години од таканаречената “женска либерализација“, жените генерално многу мал исчекор направија, иако голем дел од нив се стекнаа со дипломи и студирање.Едноставно има професии кадешто машките се подобри и крај на муабетот.
Денеска во Западниот свет и цивилизација никој на никого ништо не брани, така да муабети дека некој од дома ги присилувал да станат домаќинки не држи вода, ама ич.На Запад никој ништо не ти брани или да те ограничува.

zenite ne napravija mal cekor, vo site instituti za prirodni nauki imas zeni kolku maski. Na fakultet kaj mene ima zeni isto kolku maski (masinski apsolvent)...glej bilo kade, Germanija, Francija, Avstrija itn itn....Japonija... postignuvanjata vise ne se zasluga na poedinci kao Ajnstajn, Bohr, Bernuli Ojler itn...tuku se rezultat a rabota na timovi sostaveni od maski i zenski....vidi druze pobaraj centarot za IQ(prefrontalen cortex) ne e povrzan so polot na bilo kakov nacin. Na Zapad (ne Meksiko i Juzna Amerika), zenite se podednakvo uspesni segde kaj sto treba IQ.. Mozda maski profesii se samo tie kaj sto treba povekje snaga....ali toa e drug muabet, zborime za intelektualen kapacitet. A tamu kaj so nema zeni naucnici, da u Irak retko ke najdes, ali toa ne e zapad :)
--- надополнето: 30 март 2012 во 03:46 ---
Со вклучувањето на Психометријата во своите рамки, психологијата станува наука.
Се што може да се измери е научен факт.
dobro ima solidni naucni psiholoski modeli ko evoluciona psihologija, neurobiologija(ne e psihologija), cognitive behavioral therapy do negde(ima nekoja evidencija) ali uste ima mn teoretski modeli a ne eden i seuste ne e eticki da se pravat eksperimenti na luge, APA treba da sredi nekoi raboti, da se definiraat bolestite koi se realni ostetuvanja na funkcijata na nekoi neurotransmiteri itn(shizofrenia, autizam itn), i da se najde odluka za toa dali moralnite "bolesti" se navistina bolesti, malce povekje istrazuvanja vo oblasta na genetikata itn itn....ali dolg muabet e toa, da se zadrzime na temata <3

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
dobro ima solidni naucni psiholoski modeli ko evoluciona psihologija, neurobiologija(ne e psihologija), cognitive behavioral therapy do negde(ima nekoja evidencija) ali uste ima mn teoretski modeli a ne eden i seuste ne e eticki da se pravat eksperimenti na luge, APA treba da sredi nekoi raboti, da se definiraat bolestite koi se realni ostetuvanja na funkcijata na nekoi neurotransmiteri itn(shizofrenia, autizam itn), i da se najde odluka za toa dali moralnite "bolesti" se navistina bolesti, malce povekje istrazuvanja vo oblasta na genetikata itn itn....ali dolg muabet e toa, da se zadrzime na temata <3
Изгледа малце си ги измешал :)
Психометријата се однесува на психолошките тестови и психолошката статистика :) Не на терапијата.
Иначе тоа што спомна - генетика, болести, синдроми... тоа е работа пред се, на медицината, не на психологијата.
Психологијата е наука за нормални и општи појави, психијатријата за дисфункционални и патолошки :)

D

Daedalus

Гостин
Изгледа малце си ги измешал :)
Психометријата се однесува на психолошките тестови и психолошката статистика :) Не на терапијата.
Иначе тоа што спомна - генетика, болести, синдроми... тоа е работа пред се, на медицината, не на психологијата.
Психологијата е наука за нормални и општи појави, психијатријата за дисфункционални и патолошки :)
znam za psihometrijata sto e ali sepak toa ne e naucen metod, anecdotal evidence ne e solidna forma na evidencija, sepak gi nabrojav disciplinite vo psihologijata sto moze da se definiraat kako naucni. Bolesti od genetski karakter se obrabotuvaat mnogu cesto vo psihologijata, na primer za autizam, shizofrenija ima golemi genetski faktori, mnogu genetski faktori rezultiraat so zgolemena/namalena stimulacija ili inhibicija na dopamin,oksiticin,feromon itn itn, sto rezultira so razlicni pozelni/nepozelni psiholoski sostojbi so koi se zanimava klinickata psihologija. Taka sto genetika i psihologija se mnooogu povrzani. Naucniot kredibilitet na APA e losh i ima odredeni "oblasti" vo psihologijata koi se daleku od naukata i iako zastareni seuste se primenuvaat(Frojd,Jung etc...) ali toa e drug muabet....psihijatrijata isto taka e kritikuvana...zatoa sto zemanjeto na odredeni inhibitori samo kako resenie za odredena bolest, gi namaluva simptomite ama ne i pricinitelot na bolesta koj moze da e od genetski karakter, ostetuvanje na mozokot ili okolinski vlijanija. Veruj mi dolga diskusija e toa, ima mn cickovci koi gi vodat debatite za toa, mozeme na nekoja druga tema, lets stick to the theme Abortion :))

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
znam za psihometrijata sto e ali sepak toa ne e naucen metod, anecdotal evidence ne e solidna forma na evidencija, sepak gi nabrojav disciplinite vo psihologijata sto moze da se definiraat kako naucni. Bolesti od genetski karakter se obrabotuvaat mnogu cesto vo psihologijata, na primer za autizam, shizofrenija ima golemi genetski faktori, mnogu genetski faktori rezultiraat so zgolemena/namalena stimulacija ili inhibicija na dopamin,oksiticin,feromon itn itn, sto rezultira so razlicni pozelni/nepozelni psiholoski sostojbi so koi se zanimava klinickata psihologija. Taka sto genetika i psihologija se mnooogu povrzani. Naucniot kredibilitet na APA e losh i ima odredeni "oblasti" vo psihologijata koi se daleku od naukata i iako zastareni seuste se primenuvaat(Frojd,Jung etc...) ali toa e drug muabet....psihijatrijata isto taka e kritikuvana...zatoa sto zemanjeto na odredeni inhibitori samo kako resenie za odredena bolest, gi namaluva simptomite ama ne i pricinitelot na bolesta koj moze da e od genetski karakter, ostetuvanje na mozokot ili okolinski vlijanija. Veruj mi dolga diskusija e toa, ima mn cickovci koi gi vodat debatite za toa, mozeme na nekoja druga tema, lets stick to the theme Abortion :))
Само ќе ти кажам - се согласувам, но така ,,накратко,, одговорив за да не ја шириме. Психологијата употребува методи кај одредени болести и синдроми, но не работи на нивно откривање или евентуално лекување, затоа што психологијата не лекува (секаде каде што немаш ,лек, немаш ни лекување, а психолозите решаваат ,проблеми, со разговор и тестови...).
Ајде ќе не банираат на крај :)

Член од
1 декември 2011
Мислења
2.680
Поени од реакции
3.053
Види, јас разбирам дека хормоните ти вријат но... Знам дека си бивша Тинуле, затоа се ми е јасно со кого си имам работа.
Освен тоа, се што ти као, бараш да побијам, побив. Ама ти не читаш.
Прочитај прво.
А мојата стручност, баш ме боли, дали ти или некој друг средношколец ќе ја оцени.
Ajde, cim si tolku strucna, kazi mi broj, da ti se javam, da se najdeme, da ja donesam drugarka mi kaj tebe. Kolku sakas ke ti platam, najseriozna sum.

Jasno ti e so kogo si imas rabota?
Pa togas sto probuvas da napravis, citirajkji me?
Da si go nabildas egoto od toa sto si isfrustrirana irl deka ne te biva I da te vozdignuvaat ofcive po net sto pagjaat u nesves koa ke I'm kazes deka imas "univerzitetsko obrazovanie" I "10 godisna klinicka praksa" ?

Jas mnogu dobro znam da citam, ama argumentite ne ti drzat.
Prviot argument ti bese "bullshit".
Vtoriot "imam 10 god praksa". Bas mi e gajle.
Tretiot "porasni pa ke ti kazam".

So, ja ne gledam izgleda, a ti sirotata se utepa od objasnuvanje na mojava teorija za roditelite (koja vo tekot na diskusijata ne bese niednas cepnata)?

Ako tolku te biva kako sto tvrdis, kazi mi kade gresam vo mojata teorija deka roditelite se vinovni za abortusot na edna 15 godisna koja spiela so deckoto na nejzinite sonista?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Ajde, cim si tolku strucna, kazi mi broj, da ti se javam, da se najdeme, da ja donesam drugarka mi kaj tebe. Kolku sakas ke ti platam, najseriozna sum.

Jasno ti e so kogo si imas rabota?
Pa togas sto probuvas da napravis, citirajkji me?
Da si go nabildas egoto od toa sto si isfrustrirana irl deka ne te biva I da te vozdignuvaat ofcive po net sto pagjaat u nesves koa ke I'm kazes deka imas "univerzitetsko obrazovanie" I "10 godisna klinicka praksa" ?

Jas mnogu dobro znam da citam, ama argumentite ne ti drzat.
Prviot argument ti bese "bullshit".
Vtoriot "imam 10 god praksa". Bas mi e gajle.
Tretiot "porasni pa ke ti kazam".

So, ja ne gledam izgleda, a ti sirotata se utepa od objasnuvanje na mojava teorija za roditelite (koja vo tekot na diskusijata ne bese niednas cepnata)?

Ako tolku te biva kako sto tvrdis, kazi mi kade gresam vo mojata teorija deka roditelite se vinovni za abortusot na edna 15 godisna koja spiela so deckoto na nejzinite sonista?
Прво, јас не сум психијатар, второ, нема 10 годишна пракса, и трето, бидејќи овие две до сега не ги сфати, си читала со скокање на многу дискусии на темава, каде што добро беше објаснето и за однесувањето на децата, и за нивното издржување, и за љубовта од родителите... и за се по ред.
За абортусот на 15 годишна девојка, не можам да барам виновник.
За нејзината бременост можам, а тоа делумно се родителите (а не затоа што имала секс, туку затоа што не зборувале отворено со неа и зошто не и објасниле кои можат да бидат последиците од сексот, и дека бременоста е најмалиот проблем од се што може да биде).
И твојата теорија за родителите е офтопик, тука зборуваме за абортус.

Ако може да се абортира плод на инцест, може да се абортира и тој што не е плод на инцест.

Твојата теорија за ,,успешни мајки,, на 15 години е феил, и тоа тежок.
Објаснување?
Ајт тркни некоја страна поназад, на Lucia и го објаснив веќе тоа.

Kajgana Shop

На врв Bottom