Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Веспазијан енд компани (Марко Аврелиј, Нерон, Диоклецијан...) се историски познати гонители на Црквата Христова. За разлика од нив, Христос не ја гонеше својата Црква, туку, преку Духот Свет, ја основа Црквата и се грижи за неа.

И конечно, дали Веспазијан воскресна? Настрана што праел чуда, оти чуда праеше и Саи Баба па сега е во прегратките од неговиот бог. А Саи Баба, за Црквата, беше уште еден од многуте „лажњаци„; кои Христос веќе ни‘ ги посочи како „волци во јагнешка кожа„.
--- надополнето: 29 март 2012 во 13:31 ---

Хм, постов Твој, совршено одговара на мојот погоре цитиран пост...
Веспазијан оздравел слеп и сакат човек со допир. Значи дека имал божја благодет. Можеби ивоскреснал. Јас не гледам дека некој му го проверил гробот и рекол “е овој не е тука - сигурно воскреснал“
Чуда со оздравување на болни, чуда на воскреснување постоеле и порано и пред Исус.
Eве да не биди некој прогонител на христијанство, Херодот во историјата ни опишува дека Аристес од Прконеа, кој бил мртов, оставено телото во заклучена соба, од каде исчезна, воскресна и стана бесмртен.
Значи пред да има и И од Исус се случувале воскреснувања.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да речеме дека Веспазијан воскреснал...

И сега:
-кое учење го оставил зад себе?
-кои се неговите денешни поклоници?
-како неговите наследници ја изразуваат верата во Веспазијан?
-на кој начин Веспазијан продолжува да чини чуда?
-на кој начин Веспазијан покажува дека е жив и дека е присутен во Светов?

И тн...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Soul,

како што би рекол мојот омилен професор: „На погрешни прашања, се даваат погрешни одговори„.

Ен настапуваш со произволни предрасуди, својствени за Твојата вера (каде Бог Е „еден„ како математичка единица а не Троедин-личносен Бог...) ем бараш некој да Те разубеди во Твоите погрешни претпоставки.

Имено, Бог Е Троичен: Отец, Син и Свет Дух. За да стане сличен на нас, Отецот Го испрати Синот во овој Свет. Во овој Свет, Синот се „материјализира„ преку човекот Исус, и така, Синот Божји и Исус Христос, станаа битие со двојна природа: Бог, преку Синот, а човек преку Исус.

Према томе, нит Бог Е „двајца„, нит Бог станал „тројца„ после раѓањето Исусово. Бог и понатаму Е Троичен: Отец, Исус Христос-Синот Божји Единороден, со/и Светиот Дух.

А за зачнувањето Исусово, сметам дека е најблаго речено, непристојно да се зборува...
Не постојат погрешни прашања. Секое прашање е само прашање. Постојат точни и погрешни одговори.

Околу одговорот: Ако Јахве/Исус/Гулабот е трофазен бог, тогаш прашањето на муслиманот е валидно. Дали Исус бил или не бил мртов три дена?

Ако бил мртов - пеки - три дена трофазниот бог бил двофазен. Ако не бил мртов, каде е тука умирачката и воскресението?!?
--- надополнето: 29 март 2012 во 15:47 ---
И конечно, дали Веспазијан воскресна? Настрана што праел чуда, оти чуда праеше и Саи Баба па сега е во прегратките од неговиот бог. А Саи Баба, за Црквата, беше уште еден од многуте „лажњаци„; кои Христос веќе ни‘ ги посочи како „волци во јагнешка кожа„.
Настрана што правеа чуда, туку и воскреснаа и: Иштар, Адонис, Дионис и Орфеј, Баал (на Јахве твој прв другар), Озирис, Хорас, Кали, Шива, Один, Бахус и Кострома, на пример.

Исус нит прв лечел, нит прв воскреснал. Нит последен лечел, нит последен воскреснал.

Како е Исус, тогаш, пофраер од некој од овие погоре?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Исус нит прв лечел, нит прв воскреснал. Нит последен лечел, нит последен воскреснал.

Како е Исус, тогаш, пофраер од некој од овие погоре?

Едноставно, христијанството е единствено вистинито, и тоа ова македонско православното. Со чудна игра на случајот, тоа го тврдат Македонските православци.

Која случајност...

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Soul,

како што би рекол мојот омилен професор: „На погрешни прашања, се даваат погрешни одговори„.

Ен настапуваш со произволни предрасуди, својствени за Твојата вера (каде Бог Е „еден„ како математичка единица а не Троедин-личносен Бог...) ем бараш некој да Те разубеди во Твоите погрешни претпоставки.

Имено, Бог Е Троичен: Отец, Син и Свет Дух. За да стане сличен на нас, Отецот Го испрати Синот во овој Свет. Во овој Свет, Синот се „материјализира„ преку човекот Исус, и така, Синот Божји и Исус Христос, станаа битие со двојна природа: Бог, преку Синот, а човек преку Исус.

Према томе, нит Бог Е „двајца„, нит Бог станал „тројца„ после раѓањето Исусово. Бог и понатаму Е Троичен: Отец, Исус Христос-Синот Божји Единороден, со/и Светиот Дух.

А за зачнувањето Исусово, сметам дека е најблаго речено, непристојно да се зборува...
Miki be,duso napatena.Kakvo pogresno prasanje.
Prasanjeto e tolku ednostavno,samo,pusto,odgovor nema.
Ete,DBack barem razbra sto sakam da znam.
--- надополнето: 29 март 2012 во 16:33 ---

И сега:

И тн...
Ne se raboti koj sto ostavil zad sebe.
Vie voskresenieto go smetate za pricina deka Isus e Bog.
Ako e toa pricina togas ima i drugi Bogovi.
Jas prasav ednas koja e pricinata sto veruvate deka Isus e Bog a da istoto ne se naogja i kaj drugite proroci i vo istorijata na covestvoto ?
Deka voskresnal ? Ete,Voskresnal i Vespazijan.
Deka nemal Bioloski tatko ? Ete i Eva i Adam nemal nitu tatko bioloski nitu majka. Eva imala tatko (posto e sozdadena od rebroto na Adam a toj e tatko na covestvoto),ama nemala majka. Pogledni,sozdavanje na Insan (covek) bez tatko i majka,so tatko bez majka,naseto e i so tatko i so majka a isusovoto so majka bez tatko.....pogledni gi kombinaciite. Kako Bog da saka nesto da ni kaze. Sekoe sozdavanje samo po sebe e cudo.
Ili mozebi pricina e sto pravel cuda ? Site bibliski proroci pravele cuda. Mojsie i pogolemi nekogas pravel i pozadi sebe ostavil ucenje,sledbenici itn....

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277

И сега:

И тн...
се што го гледаш околу себе е дело на милоста Веспазијанова зад чија чудотворност стојат паганските антички богови. А нечија боженственост не се гледа по бројот на следачи инаку ако е така денес православниот Исус е многу послаб од католичкиот Исус, или во првите децении кога имаше грст верници Исус бил слаб бог па со тек на време сјачувал? Или на пример православниот Исус е послаб од муслиманскиот Алах ако го цениш према поклоници.
И пред Исус видвме дека имало воскреснувања, чуда, благосостојби и немаштии, мир и војна, среќа и тага, луѓето оздравувале молејќи се на пагански богови, победувале, среќно патувале под нивна заштита.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Miki be,duso napatena.Kakvo pogresno prasanje.
Prasanjeto e tolku ednostavno,samo,pusto,odgovor nema.
Ete,DBack barem razbra sto sakam da znam.
а
Ne se raboti koj sto ostavil zad sebe.
Vie voskresenieto go smetate za pricina deka Isus e Bog.
Ako e toa pricina togas ima i drugi Bogovi.
Jas prasav ednas koja e pricinata sto veruvate deka Isus e Bog a da istoto ne se naogja i kaj drugite proroci i vo istorijata na covestvoto ?
Deka voskresnal ? Ete,Voskresnal i Vespazijan.
Deka nemal Bioloski tatko ? Ete i Eva i Adam nemal nitu tatko bioloski nitu majka. Eva imala tatko (posto e sozdadena od rebroto na Adam a toj e tatko na covestvoto),ama nemala majka. Pogledni,sozdavanje na Insan (covek) bez tatko i majka,so tatko bez majka,naseto e i so tatko i so majka a isusovoto so majka bez tatko.....pogledni gi kombinaciite. Kako Bog da saka nesto da ni kaze. Sekoe sozdavanje samo po sebe e cudo.
Ili mozebi pricina e sto pravel cuda ? Site bibliski proroci pravele cuda. Mojsie i pogolemi nekogas pravel i pozadi sebe ostavil ucenje,sledbenici itn....
Има ли разлика меѓу раѓање и создавање?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Allah ne' sozdade na site. Go sozdade i Adem i Mojsie i Isus i Muhammed i mene i tebe,na site Bog ne' sozdal.
Eden preku raganje,od kapka sperma,drug od od edno rebro,tret od nisto itn....
Да не бил татко ти, тешко дека господ ќе те создал.

n/a

Член од
28 декември 2011
Мислења
1.194
Поени од реакции
2.258
Allah ne' sozdade na site. Go sozdade i Adem i Mojsie i Isus i Muhammed i mene i tebe,na site Bog ne' sozdal.
Eden preku raganje,od kapka sperma,drug od od edno rebro,tret od nisto itn....
Следствено, ако ти направиш свирче од врба, односно, пардон, создадеш свирче од врбово дрво, исто е со тоа да родиш син?
Творбава твоја е исто што и синот кој си го родил? („раѓање“ овде се однесува на родителство, не само на чин на раѓање)

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Колку за пример, кој е таткото на Алах?
Bog e od sekogas i zasekogas. Otvori tema za toa "koj go sozdal Bog" ke ti odgovoram.
--- надополнето: 29 март 2012 во 18:23 ---
Следствено, ако ти направиш свирче од врба, односно, пардон, создадеш свирче од врбово дрво, исто е со тоа да родиш син?
Творбава твоја е исто што и синот кој си го родил? („раѓање“ овде се однесува на родителство, не само на чин на раѓање)
Jas ti zborev za sozdavanjeto na covekot od strana na Vozviseniot Allah dz.s. Toj (dz.s) go sozdava i od sperma (nam) go sozdade Adem a.s od prasina,ja sozdade Hava r,a od rebro,go sozdade Isa a.s od nisto. Za Bog seedno e,isto. Jas i ne mozam da sozdadam Insan (covek).
Ama svirceto,ako sum tolku umeshen,mozam da go sozdadam i od plastika,i od glina i od drvo itn. Toa e isto.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Bog e od sekogas i zasekogas. Otvori tema za toa "koj go sozdal Bog" ke ti odgovoram.
Исто ти се фаќа, бог, Алах, Јахве истиот измислен карактер. Е сега кој од кого препишувал друга работа веќе...
Бог е отсекогаш и бил отсекогаш....лик кој не постои, кои гуѓето го створија, а не обратно.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Исто ти се фаќа, бог, Алах, Јахве истиот измислен карактер. Е сега кој од кого препишувал друга работа веќе...
Бог е отсекогаш и бил отсекогаш....лик кој не постои, кои гуѓето го створија, а не обратно.
Veke e odgovoreno na ova prasanje. No ako si zakasnil,ako sakas jad da ti odgovoram,mene tuka ne mi e mestoto da davam odgovori,tuka jas prasuvam. Na ovaa tema i jas sum ateist te. ne veruvam vo hristijanstvoto.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom