Не се сложувам со генерализацијата. .
Генерализацијата/воопштивањето, произлегува не случајно, туку од доволна/критична маса од поедини случаи, од кои се извлекува воопштивањето.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:13 ---
Не се сложува ни баба ми.
.
Алал да и‘ е на баба Ти...
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:14 ---
Јас, на пример, слабо трпам неукост и игнорантност..
И ја, такоџер, ама уште повеќе не трпам неуки во верата, а се петљаат во истата....
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:15 ---
Верата не ме занима уопште - таа си е приватна работа.
.
На ниво‘ од поединец, верата е приватна работа. На ниво‘ од заедница/Црква, верата е колективна работа.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:16 ---
.
Од друга страна, неукоста и игнорантноста се честопати надворешна манифестација - особено на форум. Ако човеќ ќути, а не знае - ја не мрчам, ама ако некој зборува/пишува глупости и покушава да рационализира ирационални ствари и да ги стави на исто рамниште со објективни вистини - е тоа ме вади од такт.
Е ако де, нека те вади од такт. Ево, ја на пример, веќе поставив куп прашања, на кои не добив не духовен, туку не добив ниту рационален одговор...
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:19 ---
Јас никому не сум се обидел да му бистрам памет и да го убедувам дека Јахве не постои се' додека тој/таа не се обидел/а да ми ја сервира својата вечна вистина (вербата) како факт
.
Ја, батка, миљон пати напишав дека на форумов сум не за да убедувам некого во нешто, туку за да посведочам за мојот Бог и вера. Така, ако некој сака нешто да дознае за верата, нека праша, но не да прашува, а притоа веќе има „точен„ одговор во џебот...
Што се тиче фактите, факт е „она„ кое е во склад со мојте предрасуди и со мојот светоглед.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:21 ---
Баба ми, иначе, никогаш, никому не му мрчела што е верник. Колку да се знае.
Е шо баба си имал де...Да не била баба Ти од оние во стилот: „....мене баба ми ми рече дека...„.
--- надополнето: 2 април 2012 во 09:44 ---
Miki,kazi gi tie pricini pa da vidime dali ke najdeme nesto posebno,da nemalo kaj drugite proroci i Bozji pratenici.
Kako sto prethodno prasav; Ragjanjeto li,Cudata li,voskresnuvanjeto li,,,,,? Ama koga ke se obides da stavis nekoja pricina,pogledni dali toa go ima i kaj drugite.
Ako mi dades eden bibliski citat od tipot: "Jas sum patot vistinata i zivoto" i mi kazes deka zaradi toa Isus e Bog,razmisli kolku imas sprotivni kade sto Isus ja kazuva svojata NEmok vo odnos na Semokta Bozja,vo citatite od tipot; Bog e posilen od mene,Jas nisto ne mozam bez dozvola Bozja.Voljata e Bozja a ne moja,neznam nitu jas nitu angelite nitu covekot,samo Bog znae. Bog nikoj ne go videl,Bog nikoj nikogas ne go slusnal dodeka site go gledale i slusale....
Soul,
ем не ги разбираш нештата од мојата вера, оти настапуваш од позиција од преставник од вера, која е дијаметрално спротивна од мојата, ем бараш некој во нешто да Те разубеди...