acetetovo
Македонец!
- Член од
- 1 мај 2007
- Мислења
- 4.002
- Поени од реакции
- 2.375
10,000 eвра ти требаат за да си купиш механизација и добиток и спремен си да започнеш веднаш. Три крави по 1,200 евра = 3,600 евра, 10 прасиња по 50 евра = 500 евра, трактор плугови, косачка, сеновртач, гребалка и приколка сите половни околу 6 000 евра.Аман бе луѓе не знам што е работава зарем треба да бидам буквалист. Па ја викам да се вратам да инвестирам на село ај сега у кратки црти, Да купам трактор и нешто стока за почеток да видам како ке иде работата. Второ имам земја од татко ми што ја наследил од тако му едно 3 хектари а никој не ја работи можам да земам под закуп уште толку како што кажав луѓето што се таму се стари и многу малку па ке ти ја дадат и без пари да работиш да не се травосува. Исто и селските ливади од кои во наша соптвеност имаме ливада од 0.5 хектари. Тоа значи јас да купам своја механизација за почеток трактор плугови косачка тоа ке ми биде првата инвестиција. Следна инвестиција сточарство е сега вика органско производство абе батка па по органско од тие пасишта таму природни и незагадени здравје.Епа читам погоре ме реплицираат едно прасе ке изедело 1 тон жито ја не се разбирам толку ама ај некој по стручен да даде помош 1 тон жито претера бе батка и да го произведам ја ке ме чинело 22000 ден па поевтино ке било да го купам на пазар истото прасе жива мера за 16000 или ни лук јал ни на лук мирисал. Значи ја не сум земјоделец ама ајде ви се молам за пример ке земам вака за почеток конкретно за прасето. Па значи ја да посеам моиве 3ха земја да ги изорам со свој трактор и да платам жетва да добијам некаде идам на мимимум 3ха Х 3 тон = 9тон жито и со оваа жито јас ке чувам само 9 свињи кои пред тоа сум ги купил како прасиња од по 15 тина кила. Па оваа е аспурдно.... или ти не знаеш бетер од мене како се чуваат свињи или ја пасам трева за појадок. Дај ке ве молам некој со конкретно познавање ова нема смисла ке изедат они 9 тони сопствени жито и ке ти ги донесе селанецот тебе на сточен пазар ке ти ги продава по 120 ден за килограм жива мера . За твоја информацја собирам податоци анализирам калкулирам ама дај некој искусен дали може да ја потврди тезата на дедо ми од пред 2 год или ме лаже. Засеал парцела со јчмен одприла 0.6 ха на пролет купи 2 прасињ по 15 кг го собрал житото и за тоа жито платил орање жетва 2 прасиња биднале за зимото по 160 до 180 кг едното го продал за пари на пазар другото му останало џабе фрај фира и + на сето тоа со иситот јачмен ранел наприквечер 15тина домашни кокошки. Ај да ве видам сега земјоделци Мит е ова или Вистина??? А со парите од продаденото прасе си ги вратил вложените пари за орање и жетва е сега маката вика никој не ти ја плаќа ама тоа било математиката . И ако со 9тони жито се гојат 9 свињи ке немаше ние градски голубари никад да купиме 2 кг месо за дома...... свашта
Ама мора да размислиш добро дали ќе сакаш да чуваш толку добиток и истиот да го одржуваш. Инаку моиве чуваат по 2 прасиња и неколку кокошки секоја година. 20% од сточната храна што се произведува на нива оди за добитокот а останатите 80% се продаваат и одлично се заработува. Крави за чување се преспецифични и треба голема грижа!