Би отишле ли да живеете на село?

Член од
30 јануари 2012
Мислења
56
Поени од реакции
54
масовна миграција на луѓето од село во град започнала со индустриската револуција и масовното производство, луѓето во потрага по подобар и полесен живот се селеле во град, но проблемот е што кај нас производството падна на нула, големите фабрики се затворија, конкретно во Охрид само емо вработуваше 3000 работници, тука беа и братство, лихнида, отекс, езерка, слобода. Кога ќе се направи математика тука се тие 9000 невработени лица што се водат во Охрид, кога тие фабрики би работеле во Охрид буквално би немало невработен. Кога овие луѓе ќе ги исцрпат резервите сакале нејќеле ќе мораат да се вратат во село каде барем ќе можат да се прехранат. Дел од тие луѓе спасот го бараат со миграција во Скопје каде уште може да се најде каква таква работа, но тоа повлекува друг проблем, Скопје се пренатрупа, владее сообраќаен хаос и Скопје нема капацитет за толку луѓе да вработува, ќе се јави преголема понуда на работна сила и цената на трудот ќе падне.

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
А што е со оние кои живееле на село до 14 години па после доаѓаат во град да живеат за средно да учат и факултет? Културни и паметни деца има и меѓу нив, и вратите им се отвораат и на нив исто.Дури и повеќе од на мрзите градски со дигнати носови до облаци.Ако си ги воспиташ децата и ако ги научиш на здрави навики ке бидат фини и социјализирани луѓе.Многу е погрешно да мислиш дека ако живеат во град од мали ке го добијат тоа повеќе од тие во село.До човекот е, ти живеј и во пештера ама ако си човек секој ке те прифати и ке те почитува.Ако на село ми е поисплатливо и ако имам шанса да почнам некој бизнис со земјоделие мислам дека би одел сега.Не мислев така до пред некое време ама сега мислам дека би отишол..
Тие се сине директори манги...........

Scorpion_MKD

Бездомник
Член од
19 април 2011
Мислења
36
Поени од реакции
88
Не би живеел сега за сега трајно на село највеќе поради децата .... зборам за село од разбиен тип рурално од кај што потекнува мојата фамилија село без школа, амбуланта.маркет. Ама сериозно размислувам да се вратам да инвестирам во земјоделие и сточарство. Селото е одалечено 15 км без асфалтиран пат има струја вода од бунар телефон ама е 80% пусто нема луѓе. Сега за сега само собирам информации бидејки мислам климатските поволности и пасишта во МКД залудно стојат неискористени а по кажувањето на дедоми на тоа место некогаш во селото се чувало и по 1000 грла овци и стотици крави се тоа дадено од природата додека ние увезуваме генетски модифицирана храна и јадеме месо билдано на стероиди ке дојде ден кога ке бараме да јадеме храна без пестициди и отрови произведена на треадиционален начин или (органска храна)а сето тоа може да го произведеме и продадеме во град по пониска цена од увозното. Да за во град би живеел со прилив на парите од село инаку на асвалтот ништо не се раѓа. А нашите фабрики не работат и нема да проработат никогаш и ние неможе да прозиведуваме автомобили и незнам имаме развиена некоја металургија.Мое лично мислење не му работам на Германецот како робот во некоја фабрика за авто делови и тоа 15000 ден месечно и да бидам надгедуван како во затвор. Ке произведма ОРГАНСКО месо,млеко,сирење,јајца, и што уште не. Кога може он да не е у загуба со авто делови нема да загубам и ја со производство на храна. На крајот сите ние немаме пари да возиме Мерцедес, БМВ Опел уште па и делови ке правиме за нив. А колку и да немаш за леб мораш да јадеш денеска и јас како сите овде Граѓани идам у маркет купувам јајца мелко сирење и ова да не заборавам идам у месара и му викам на тој ,, Дај ми мајсторе 2кг месо свинско,, носамо дома да направи сопругата ручек. Абе ајде се глупираме на право. А идам кај пријател у село човекот заклал свиња 200 кг ме нуди домашна ракија негова сирење едноставно живее како господин. Ееее ке се вратиме сите на село следниве војни ке бидат за Храна и вода само џабе се курчиме живееме во град од денес за утре работиме за никакви платички и за се трчаме у маркети. А овие у село работи за себе не е под стрес леле газдаава иде аман ми касни плата , леле сметкава за парно ,аман бе губрево да се плати па кој е по господин у оваа ситуација.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Не би живеел сега за сега трајно на село највеќе поради децата .... зборам за село од разбиен тип рурално од кај што потекнува мојата фамилија село без школа, амбуланта.маркет. Ама сериозно размислувам да се вратам да инвестирам во земјоделие и сточарство. Селото е одалечено 15 км без асфалтиран пат има струја вода од бунар телефон ама е 80% пусто нема луѓе. Сега за сега само собирам информации бидејки мислам климатските поволности и пасишта во МКД залудно стојат неискористени а по кажувањето на дедоми на тоа место некогаш во селото се чувало и по 1000 грла овци и стотици крави се тоа дадено од природата додека ние увезуваме генетски модифицирана храна и јадеме месо билдано на стероиди ке дојде ден кога ке бараме да јадеме храна без пестициди и отрови произведена на треадиционален начин или (органска храна)а сето тоа може да го произведеме и продадеме во град по пониска цена од увозното. Да за во град би живеел со прилив на парите од село инаку на асвалтот ништо не се раѓа. А нашите фабрики не работат и нема да проработат никогаш и ние неможе да прозиведуваме автомобили и незнам имаме развиена некоја металургија.Мое лично мислење не му работам на Германецот како робот во некоја фабрика за авто делови и тоа 15000 ден месечно и да бидам надгедуван како во затвор. Ке произведма ОРГАНСКО месо,млеко,сирење,јајца, и што уште не. Кога може он да не е у загуба со авто делови нема да загубам и ја со производство на храна. На крајот сите ние немаме пари да возиме Мерцедес, БМВ Опел уште па и делови ке правиме за нив. А колку и да немаш за леб мораш да јадеш денеска и јас како сите овде Граѓани идам у маркет купувам јајца мелко сирење и ова да не заборавам идам у месара и му викам на тој ,, Дај ми мајсторе 2кг месо свинско,, носамо дома да направи сопругата ручек. Абе ајде се глупираме на право. А идам кај пријател у село човекот заклал свиња 200 кг ме нуди домашна ракија негова сирење едноставно живее како господин. Ееее ке се вратиме сите на село следниве војни ке бидат за Храна и вода само џабе се курчиме живееме во град од денес за утре работиме за никакви платички и за се трчаме у маркети. А овие у село работи за себе не е под стрес леле газдаава иде аман ми касни плата , леле сметкава за парно ,аман бе губрево да се плати па кој е по господин у оваа ситуација.
Абе друже да одиш кај пријателот кога се сее, наводнува и собира посеаното па да видиш дали е толку лесно. Плус да се чува добиток дома не е така едноставно, секој ден по два-три пати треба да влегуваш во штала, да чистиш, да храниш. Па ако се разболе крава/прасе ќе те соголат ветеринарите. Да не споменувам колку е скапа храната за добитокот да се произведе, семето, ѓубривото, нафтата, поправки на механизацијата, наводнувањето и уште една илјада други поситни трошоци. На крај од месец се случува млекарата да не излегла со добар профит па наместо пари, половина од сумата ќе ти ја исплати во производи - кашкавал, сирење и сл.

Сеа да, точно е што кажа дека храната е произведена по природен пат, но верувај дека земјоделец од март до октомври неможе од сабајле да седне на кафе покрај кеј и да листа весници.

Scorpion_MKD

Бездомник
Член од
19 април 2011
Мислења
36
Поени од реакции
88
Абе друже да одиш кај пријателот кога се сее, наводнува и собира посеаното па да видиш дали е толку лесно. Плус да се чува добиток дома не е така едноставно, секој ден по два-три пати треба да влегуваш во штала, да чистиш, да храниш. Па ако се разболе крава/прасе ќе те соголат ветеринарите. Да не споменувам колку е скапа храната за добитокот да се произведе, семето, ѓубривото, нафтата, поправки на механизацијата, наводнувањето и уште една илјада други поситни трошоци. На крај од месец се случува млекарата да не излегла со добар профит па наместо пари, половина од сумата ќе ти ја исплати во производи - кашкавал, сирење и сл.

Сеа да, точно е што кажа дека храната е произведена по природен пат, но верувај дека земјоделец од март до октомври неможе од сабајле да седне на кафе покрај кеј и да листа весници.
Сето ова што го пиша е ОК највеќе последново од Март до Октомври...... Ама од Декември до Март он преку лето за зима си собрал храна за стоката си седи покрај ќумебто се грее си пие вино црвено јаде сирење и сушено месо како нашите порано што го сушеле на Жар а ние за СВ.Јован купуваме свински коленици сушени на плин да направиме Пифтии па после па идеме на студ на работа работиме демек 8 саати а останатите 1 саат или 2 нашите газди се прават демек тоа не е прекувремена работа како и да вртиш пак ние го јадеме стапот и сме премрзнати по тоа халите без греење сум го поминал тоа ја у живототот или по нашки ,, Еја сам га ја тј К*Р,, А тоа неможел да листа весници со кафе покрај кеј :tapp: и да биде виден од некој па кога ке размислам и не му треба бе батка си седи дома си пие кафе и си листа весници он-лајн. А кога иде у град иде пун со пари и не се лигави како мене у кафана на едно пиво па ке се запијам со колегите од работа па келнерот ни натпишал се расправаме со него у оној наш познат жаргон ,,Абе ние овде свадба да не праевме,, Поздрав до тебе

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Сето ова што го пиша е ОК највеќе последново од Март до Октомври...... Ама од Декември до Март он преку лето за зима си собрал храна за стоката си седи покрај ќумебто се грее си пие вино црвено јаде сирење и сушено месо како нашите порано што го сушеле на Жар а ние за СВ.Јован купуваме свински коленици сушени на плин да направиме Пифтии па после па идеме на студ на работа работиме демек 8 саати а останатите 1 саат или 2 нашите газди се прават демек тоа не е прекувремена работа како и да вртиш пак ние го јадеме стапот и сме премрзнати по тоа халите без греење сум го поминал тоа ја у живототот или по нашки ,, Еја сам га ја тј К*Р,, А тоа неможел да листа весници со кафе покрај кеј :tapp: и да биде виден од некој па кога ке размислам и не му треба бе батка си седи дома си пие кафе и си листа весници он-лајн. А кога иде у град иде пун со пари и не се лигави како мене у кафана на едно пиво па ке се запијам со колегите од работа па келнерот ни натпишал се расправаме со него у оној наш познат жаргон ,,Абе ние овде свадба да не праевме,, Поздрав до тебе
Види да те убедувам можам до утре ама треба да пробаш за да знаеш, да се биде земјоделец е се само лесно не. Па и овие субвенции што ги "истураат" треба да имаш врски за да ги добиеш. Подобро ќе стојам на ладно отколку на +40 да жнееш жито со комбајн, кое патем ова лето ќе биде над 20 евра жнеење по декар и ретко кој посеал есеноска жито!
Само не е се во храната и пиењето, секој сака малку и да прошета. Плус не се сите земјоделци осигурани, пензија нема да видат никогаш. Знаеш кога одат во град? -Кога треба да земе пари од млеко, да плати сметки и да испазари основни продукти за живот. Сето ова со едно идење!
Инаку и по селава 50% не работаат земјоделие, си живеат од плата. Ама секој втор си чува по некое прасе за исхрана.
Поздрав!

Scorpion_MKD

Бездомник
Член од
19 април 2011
Мислења
36
Поени од реакции
88
Види да те убедувам можам до утре ама треба да пробаш за да знаеш, да се биде земјоделец е се само лесно не. Па и овие субвенции што ги "истураат" треба да имаш врски за да ги добиеш. Подобро ќе стојам на ладно отколку на +40 да жнееш жито со комбајн, кое патем ова лето ќе биде над 20 евра жнеење по декар и ретко кој посеал есеноска жито!
Само не е се во храната и пиењето, секој сака малку и да прошета. Плус не се сите земјоделци осигурани, пензија нема да видат никогаш. Знаеш кога одат во град? -Кога треба да земе пари од млеко, да плати сметки и да испазари основни продукти за живот. Сето ова со едно идење!
Инаку и по селава 50% не работаат земјоделие, си живеат од плата. Ама секој втор си чува по некое прасе за исхрана.
Поздрав!
Ха ха...:) таман работа да се убедуваме овде само полемизираме убиваме досада ама ја у првиот текст напишав,,Не би живеел сега за сега трајно на село највеќе поради децата .... зборам за село од разбиен тип рурално од кај што потекнува мојата фамилија село без школа, амбуланта.маркет. Ама сериозно размислувам да се вратам да инвестирам во земјоделие и сточарство,, а многумина ме убедуваат дека не се иплатело па не знам... имам амбиција кога ке дојде време здравје ке пробам зашто у град да подигаш фамилја со нашиве мизерни палти не ти стига за храна само и облека да не зборам сметки. А вака јас ке се мачам во село за доборото на моето семејство ако ништо друго ке ја произведам храната што сум требал да ја купам со КЕШ доколку сум останел да работам негде у Куманово зборам за некоја плата од 12000 илјади би работел некоја дистрибуција у некоја сокара или пивара кичма транс со тоа камионот врти по 10 саати или па некоја фабрика за чевли да дишам испарувања од лепак и да мавам со чекан по тоа чевлите не фала. Сигурно нема да кажам ке идам на село ако работев и ја у некоја државна институција па нишај врата земај плата. (y) Вака планирам да почнам нешто па за почеток ти викам храната да ја произведам па сум у ќар. А со ова што се случува отиде све у пм со гориво храна струја инфлација е тоа што ке направиш со тие пари влагаш у маркет купуваш основно од денес за утре поточно намирници за 10 дена идеш на каса и тоа продавачката ти вика господине 5000 ден и ја како послушен граѓанин вадам палќам идам дома вадам се од кола ставам у фрижидер и си легнувам среќен :свиркам:. Ама доаѓа 11 тиот ден фрижидерот празен.... викам на сопругата дај да јадам она вика кога ке донесеш и ете ти беља бе брат... од тука почнува све. Прво одма кај се парите па почнуваш да броиш рачунаш резонираш, Градинка, Струја Вода Гориво кај и да вртиш не бива... и ке мора да јадеш па ке бидеш приморан да скратиш трошок ај ке почнеме со гориво нема да ја возиме колава нема пак не стига ај сега струја не плати 1 месец 2 на 3 тиоот ети го ножици крц тоа кабелот... епа ај да видам сега крати од децата и тоа не иде... ке си легнам гладен епа не ке идам ке знеам и ке се печам на +40 и ке се расправам со стока и не знам уште што ке ми текне... Поздрав и се најубаво до тебе ама ова е реалноста кај нас у МКД.:tapp:

CELTIK

magionicar
Член од
23 декември 2007
Мислења
2.909
Поени од реакции
839
znaes be brat ti ubo si ja postavil rabotava selo fali a vgrat zivej e toa e najlesno prvo da ti kazam ceni pa posle ti kazimi na kogo mu e podobro
1 spomna prase e vaka sega edno prase vo start znaci da go kupis 15 kg kosa 100 e za da stigni toa do 140-150 kg ke izede eden ton zito eden ton zito = 14000 den plus vakcini 2000 den znaci edno prase da izgledas kosta 22 000 den a od takvo prase cisto meso dobivas ete edno 60kg drugoto e koska ckembe glava salo i kazi mi ti mene da odis so 22 iljadi kolku kg ke kupis udina najmalku 80 kg toa sto nie vselo sparame za edvaj da se prehranime i ne znci ako imame prase tele jagne deka sme gospoda i dea sme najadeni napieni
2 spomenuvas organsko proizvotsvo esega jas da ti kazam nesto okolu toa ako sakas organski da proizvedis pcenica na pr ne smee da ja prskas ne smees da frlas vestacko gubrivo neznam i okolu semeto kako odi toa mora da e seme koe ne e hibridno proizvedeno znaci ti so ovie merki aftomatski go nosis prinosot na 2-3 toni po ha i sega ako sakas organsko mleko meso moras da imas organska pcenica pcenka znaci tebe za da odgledas 5 prasinja 5 kravi i deset ovci ke ti trebaat najmalku 10ha povrsina e sega pr za tvoi potrebi ti trebaat 3 prasinja edno tele dve -jagninj i 30 % od mlekoto ti prodavas 4 telinja po 400-500 evra e tele 2 prasinja okolu 20000 e edno i 8 jagninja koi kostaat 400 e mlekoto koe ke go prodavas otpilika mozebi ke zarabois okolu 4 iljadi evraane vkalkulirav 30 kokoski koi isklucivo gi koristis za svoi potrebi
e sega eve go prihodot
4 telina -2000 e
2 prasinja 800e
8 jagninja 400e
mleko 5000 e
vk 8200 e plus doma najade e sega odime so rashodi
oranje na nivi prprema na niva za seenje znienje baliranje otplirika sumata za sprmanje na ha e okolu 500 e sose seme arsko gubre ova ona 600 zneenjeto 200 vk 800 e i baliranje 100 vk 900 e znaci realno teebe ti trebat 7-8 ha pod organsko zito avtomatski toa ti e trosok od 6300 e najmalku livadi ti trebat 5-7 ha za koi trosis sigurno 2000 e znaci vkupno trosis 8300 e
a ete zaboraviv znaci cela godina treba da rabotis za ebani 100e ami kade e struja kade e televon televizija popravki na mehanizacija kade e amalokot sekoj den ti so stoka da se raspravas i na kraj da zemes 100 e
zatoa sedetesi tamu kade sto ste bidejki dodeka ima budali ko nas da ve ranat nema da imate gajle koga ke ne snema kako sto e pocnato togas misletemuja

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.744
Поени од реакции
4.506
Подобар е животот на село ако имаш кеш да запалиш кола секој викенд до град да идеш не за џабе сите богаташи надвор од Скопје имаат викендици.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Дефинитивно би заминал на село но немам можност, инаку позната е изреката богат е оној кој има земја, второ животот на село е поевтин и поздрав, само жените нејќат на село пошто треба работа молзење крави, носење вода од кладенец...помирен живот поблизок до природата во село повеќе имаш работа со нешта кои имаат логика, а градот е хаос. Но селата се напуштаат тоа е лошо ама тоа е .

Член од
26 јануари 2009
Мислења
428
Поени од реакции
519
Ќе се пробам прво во градов, ама пошто условите денес се многу потешки отколку што биле за татко ми или за дедо ми, големи се шансите да се преселам во некое селце, во градов се те притиска нешто, од цените па се до луѓето. Сметам дека најтешко ќе биде да однесам жена на село:), од работа никогаш не сум се жалел ниту ќе се жалам. А иначе се шетам пред некој ден на пазарче и цените се боли глава, едно марулче чкорлосано 20 денари, зелка исто човек да неможе една салата дома да си издроби со ракијата, а да и нов ценовен поздрав од нашата јака економија 300 денари табла јајца а за Велигденов сигурно ќе одат и до 400. За овие цени делумно сме виновни и ние, никој не остана по селата и не се произведува храна, тоа што се произведува е малку и се надокнадува со увоз и со неколкукратно повисоки цени на најосновни продукти.

acetetovo

Македонец!
Член од
1 мај 2007
Мислења
4.002
Поени од реакции
2.375
Најубаво е да живееш во град а да имаш земја на село, кај мене во село има дузина луѓе што доаѓаат да си ја обработаат земјата. Си садат пченка, пченица, компир, пипер, домати и слични култури, на есен задржуваат за себе доволна количина а останатото го продаваат и си заработуваат одлично. Исто така од сено се заработува доста добро а има малку работа, се коси двапати годишно а една бала сено преку зима достигнува и до 150 денари а истата да се произведе чини 20-30 денари.
Инаку селово е на 15 км од градот а речиси секое домаќинство поседува стан во Тетово. Сум живеел и во град но подобро ми е во село, со кола за 15 мин сум во центар за разлика на пример некој од Ѓорче до центар во Ск му треба истото време.
Плус во селово патот е асфалтиран, интернет, мобилна мрежа, има неколку мини маркети, кафуле, пицерија, кафич, обложувалници, механичарски работилници, вулканизери, фирма за производство на минерална вода, фирма за преработка на месни производи, основно училиште, медицинска амбуланта, над 600 житела. Се на се ми удоловува 80% од она што градот би го пружил, а да се гужвам во 4 ѕида не фала, вака во двор со зеленило и куќа е вистинско уживање.

Член од
16 септември 2007
Мислења
1.486
Поени од реакции
338
Ха ха...:) таман работа да се убедуваме овде само полемизираме убиваме досада ама ја у првиот текст напишав,,Не би живеел сега за сега трајно на село највеќе поради децата .... зборам за село од разбиен тип рурално од кај што потекнува мојата фамилија село без школа, амбуланта.маркет. Ама сериозно размислувам да се вратам да инвестирам во земјоделие и сточарство,, а многумина ме убедуваат дека не се иплатело па не знам... имам амбиција кога ке дојде време здравје ке пробам зашто у град да подигаш фамилја со нашиве мизерни палти не ти стига за храна само и облека да не зборам сметки. А вака јас ке се мачам во село за доборото на моето семејство ако ништо друго ке ја произведам храната што сум требал да ја купам со КЕШ доколку сум останел да работам негде у Куманово зборам за некоја плата од 12000 илјади би работел некоја дистрибуција у некоја сокара или пивара кичма транс со тоа камионот врти по 10 саати или па некоја фабрика за чевли да дишам испарувања од лепак и да мавам со чекан по тоа чевлите не фала. Сигурно нема да кажам ке идам на село ако работев и ја у некоја државна институција па нишај врата земај плата. (y) Вака планирам да почнам нешто па за почеток ти викам храната да ја произведам па сум у ќар. А со ова што се случува отиде све у пм со гориво храна струја инфлација е тоа што ке направиш со тие пари влагаш у маркет купуваш основно од денес за утре поточно намирници за 10 дена идеш на каса и тоа продавачката ти вика господине 5000 ден и ја како послушен граѓанин вадам палќам идам дома вадам се од кола ставам у фрижидер и си легнувам среќен :свиркам:. Ама доаѓа 11 тиот ден фрижидерот празен.... викам на сопругата дај да јадам она вика кога ке донесеш и ете ти беља бе брат... од тука почнува све. Прво одма кај се парите па почнуваш да броиш рачунаш резонираш, Градинка, Струја Вода Гориво кај и да вртиш не бива... и ке мора да јадеш па ке бидеш приморан да скратиш трошок ај ке почнеме со гориво нема да ја возиме колава нема пак не стига ај сега струја не плати 1 месец 2 на 3 тиоот ети го ножици крц тоа кабелот... епа ај да видам сега крати од децата и тоа не иде... ке си легнам гладен епа не ке идам ке знеам и ке се печам на +40 и ке се расправам со стока и не знам уште што ке ми текне... Поздрав и се најубаво до тебе ама ова е реалноста кај нас у МКД.:tapp:

Realnosta moze da se smeni samo mislenjeto na ljudjeto tesko se menja ovde kaj nas ...Primer imas nekoj rodnina ili pak primer prijatel vo Amerika za da prehranat familija Amerikanecot raboti DVE ILI POVECE raboti poveceto od niv ova mora da si go slusnal..
E sega vednas se doadja do ona nema rabota ok ti ziveeas vo Kumanovo kazi mi eden primer na eden Albanec da se zali kako nas kaurite, ima ama mnogu retko zosto ????
Na vreme e naucena lekcijata deka samo zdruzeni mozat da uspejat i deka treba da probat nesto ( nekoj drug biznis pa i ako rabotat nekoja drzavna rabota )
Primeri ima bezbroj barem po Kumanovo
aj se vracam na temata da se masta da se zivee na selo e ok ama vo stvarnosta e drugo tesko izvodlivo prvo se karas so zena zarem jas da bidam selanka vtoro MORAS da znaes da vozis traktor da oras bez toa nisto ne pravis so kogo ce zivees vo taa pustelija ( rece deka e zapusteno selovo) deca skolo odeluvanje od drugarcinja, prevoz do grad itd itd ...
I jas mectaev edno vreme imam prijateli od selo i koga stavis sto dobivas a sto gubis sepak se odlucuvas za grad

Scorpion_MKD

Бездомник
Член од
19 април 2011
Мислења
36
Поени од реакции
88
Аман бе луѓе не знам што е работава зарем треба да бидам буквалист. Па ја викам да се вратам да инвестирам на село ај сега у кратки црти, Да купам трактор и нешто стока за почеток да видам како ке иде работата. Второ имам земја од татко ми што ја наследил од тако му едно 3 хектари а никој не ја работи можам да земам под закуп уште толку како што кажав луѓето што се таму се стари и многу малку па ке ти ја дадат и без пари да работиш да не се травосува. Исто и селските ливади од кои во наша соптвеност имаме ливада од 0.5 хектари. Тоа значи јас да купам своја механизација за почеток трактор плугови косачка тоа ке ми биде првата инвестиција. Следна инвестиција сточарство е сега вика органско производство абе батка па по органско од тие пасишта таму природни и незагадени здравје.Епа читам погоре ме реплицираат едно прасе ке изедело 1 тон жито ја не се разбирам толку ама ај некој по стручен да даде помош 1 тон жито претера бе батка и да го произведам ја ке ме чинело 22000 ден па поевтино ке било да го купам на пазар истото прасе жива мера за 16000 или ни лук јал ни на лук мирисал. Значи ја не сум земјоделец ама ајде ви се молам за пример ке земам вака за почеток конкретно за прасето. Па значи ја да посеам моиве 3ха земја да ги изорам со свој трактор и да платам жетва да добијам некаде идам на мимимум 3ха Х 3 тон = 9тон жито и со оваа жито јас ке чувам само 9 свињи кои пред тоа сум ги купил како прасиња од по 15 тина кила. Па оваа е аспурдно.... или ти не знаеш бетер од мене како се чуваат свињи или ја пасам трева за појадок. Дај ке ве молам некој со конкретно познавање ова нема смисла ке изедат они 9 тони сопствени жито и ке ти ги донесе селанецот тебе на сточен пазар ке ти ги продава по 120 ден за килограм жива мера :ROFLMAO:. За твоја информацја собирам податоци анализирам калкулирам ама дај некој искусен дали може да ја потврди тезата на дедо ми од пред 2 год или ме лаже. Засеал парцела со јчмен одприла 0.6 ха на пролет купи 2 прасињ по 15 кг го собрал житото и за тоа жито платил орање жетва 2 прасиња биднале за зимото по 160 до 180 кг едното го продал за пари на пазар другото му останало џабе фрај фира и + на сето тоа со иситот јачмен ранел наприквечер 15тина домашни кокошки. Ај да ве видам сега земјоделци Мит е ова или Вистина??? А со парите од продаденото прасе си ги вратил вложените пари за орање и жетва е сега маката вика никој не ти ја плаќа ама тоа било математиката . И ако со 9тони жито се гојат 9 свињи ке немаше ние градски голубари никад да купиме 2 кг месо за дома...... свашта

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.425
Поени од реакции
16.728
Дај не се бламирајте, едно прасе јадело до тон жито, глупост невидена.
Ако ова некој успее да го направи ја ќе му купам и прасе од 200 кг и тон жито ќе му дадам.

Kajgana Shop

На врв Bottom