Абортус (општо) и дали оправдувате или не?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ќе те цитирам “прашање кое го решава течението на животот“ течение на живот е ембрионот кој во својот тек треба да стане човек, но со абортус се прекинува. Тоа е во ред?
Освен во медицински оправдани причини дека бременоста е опасна за плодот или мајката, како можеш да правдаш прекинување на течение на еден живот со потреба да течи друг живот?? Не можат двата животи да течат??
Чееекај не претерувај ембрионот не е живот. Бидејќи неможе да живее надвор од мајката. Во основа тоа што го користиш се застарени религиониз дефиници. Абортусот е придобивка на модерното општество. Знам дека има затуцани погледи на светот во главно базирани на некој антички шкрабаници од пред 2000-3000 години. Ама светот се сменил од тогаш доста. Има прогрес и напуштени се тие морални погледи во сите напредни земји пред 50-100 години.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Чееекај не претерувај ембрионот не е живот. Бидејќи неможе да живее надвор од мајката. Во основа тоа што го користиш се застарени религиониз дефиници. Абортусот е придобивка на модерното општество. Знам дека има затуцани погледи на светот во главно базирани на некој антички шкрабаници од пред 2000-3000 години. Ама светот се сменил од тогаш доста. Има прогрес и напуштени се тие морални погледи во сите напредни земји пред 50-100 години.
А кој го тера ембрионот да живее надвор од мајката??
и ти нема да преживееш ноќ гол надвор во зима на минус 20. Дали тоа би ми дало право да те ликвидирам??

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Tи ако не се лажам тврдиш дека си психолог... или психијатар...
Што му препишуваш на верниците? Транекс? Амизол...
како ги лекуваш верниците
--- надополнето: 24 март 2012 во 19:30 ---

Важно детето е живо
не заврши во медицински отпад. Што се некоја солза или непреспиена ноќ за живот на едно дете.

Стави спирала и шетај рает од бременост. избегавај да си сама со непознат, набави солзавец, тејзер, пиштол... застрелај го манијакот
--- надополнето: 24 март 2012 во 19:34 ---

Од која држава ти пишуваш??
сите, ама баш сите случаеви на развод кои јас ги знам од мои познати завршија со детето кај мајката. Во еден случај, таткото со сведок ја фати жената во постела со друг маж. Се разведоа, мајката го зеде детео, таткото плаќа алиментација и си го гледа детето за викенд.
Јас не сум доктор и не можам никому ништо да препишам, психолог сум. Како таков, можам да дадам советодавна терапија, откако ќе завршам специјална обука. До тогаш сум психолог (психологија - наука за душата) и ништо повеќе. Психијатарот е доктор, а психијатријата има работа со пред се, органски болести кои го детерминираат психичкиот живот (како што е шизофренијата, на пример).
Од тој аспект, јас сите верници би ги пратила на хоспитализација, но не да ги лекуваат со фармакотерапија. Мислам дека бихевиорална сосема добро би дошла, како за почеток.

И се додека мислиш дека е ,,важно што е некој жив,, ќе живееме во мизерија од држава. Оти важно сите сме живи, што има везе што Ж од живот немаме. Се повеќе ми е јасно зошто луѓето ми се чудат што го сакам НГ. Опасно ви го испрал тој мозокот со рекламине.

И јас пишувам од РМ каде што, ако си најдеш соодветен бранител, ќе ти ги одбрани правата како татко. А твоите пријатели очигледно, немале доволно волја да добијат заедничко старателство (или веројатно добиле, но имаат мали деца кои природно се доделуваат на мајката, затоа што од неа, буквално им зависи животот до 5 година, таткото нема некоја голема улога).
--- надополнето: 24 март 2012 во 20:50 ---
и ти нема да преживееш ноќ гол надвор во зима на минус 20. Дали тоа би ми дало право да те ликвидирам??
Не, затоа што тој веќе има свој живот.
Дали знаеш дека децата родени со огромни ,,фалинки,, на нервен план, не се прави ништо за да се спасат? Едноставно се раѓаат и ги оставаат да умрат. За пола саат, 1 ден, 5 дена. Ама умираат. Се мачат, зошто имаат болки. Не можат правилно да цицаат, да дишат, не можат да воспостават контакт со мајката, едноставно се ништо на психо-физички план, само имаат основни сетила за преживување (плач).

За нив не може ништо да се направи. Такви се родени. А јас би ги стрелала нивните мајки, море би ги одрала и би ги сушела на сред плоштад. Затоа што добро знаеле што ќе се случи по раѓањето, но одлучиле да не абортираат. Оти се ,,пожртвувани,,. Само што си ги подложуваат новороденчињата на неподнослива болка.

Ти не си способен да направиш дистикнција меѓу нешто што е биолошки паразит (фетусот, тоа не е) и човечко суштество. Ти јадеш месо, само затоа што телето е психички послабо од тебе. Ти живееш во град и узурпираш нечија животна средина, само затоа што си психички посилен.
Токму така е и со ембрионот. Псхички посилните бираат, ембринот нема свест. Да му дозволиш на кучето слободно да живее и да се развива, ти од пред мониторов, нема да излезеш надвор, ќе те искасапи глутницата. Ама се контролира бројот и поведението на кучињата, се разбиваат глутниците. Природно, не треба да се прави тоа. Ама се мора.

Направи врска со абортусот. Природно, не би требало да се абортира. Ама исто така, некогаш се има потреба од истото. Ти, пошто си многу природен, очекувам дека не купуваш месо од месара. Дека ловиш диви свињи со голи раце. Оти така е природно.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Од медицински апспект не ембрионот неможе да биде живо битие бидејќи неможе да опстои самостојно дури и со машини. Кога ќе стане способно за тоа има живот до тогаш е само дел од човековото тело а за секој дел од човековото тело одговара само човекот чиј составен дел е тоа.
--- надополнето: 24 март 2012 во 20:58 ---
Идејата на абортусот е да создаде подобро семејство и подобро општество преку планирање на семејството. Тоа е тоа има позитивна социјална улога.

G

galaxy

Гостин
Стрип за абортусот во Тексас, САД и за законските обврски пред извршување на абортусот.

Рик Пери е сенатор на Тексас кој е pro-life и кој пред две години потпиша закон кој ги обврзува лекарите, пред абортусот да извршат ехо со сонда преку вагината и да дискутираат со жената за бебето.

pearl

..~..~..~..~..~..~..
Член од
20 август 2005
Мислења
2.651
Поени од реакции
1.962
Стрип за абортусот во Тексас, САД и за законските обврски пред извршување на абортусот.
Ова е истиот Тексас каде се` уште постои смртната казна, нели? :)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Од медицински апспект не ембрионот неможе да биде живо битие бидејќи неможе да опстои самостојно дури и со машини. Кога ќе стане способно за тоа има живот до тогаш е само дел од човековото тело а за секој дел од човековото тело одговара само човекот чиј составен дел е тоа.
--- надополнето: 24 март 2012 во 20:58 ---
Идејата на абортусот е да создаде подобро семејство и подобро општество преку планирање на семејството. Тоа е тоа има позитивна социјална улога.
ембрионот рает си опстојува во мајката, каде природно си се вгнездил
Е сега иди доктор и го отстранува од телото, тоа одумира и ти викаш “Ете доказ дека не е живо“
ОК. Ај тебе нек ти отсече некој рака. За една недела ќе скапе и ќе се смрди. Доказ дека твојата рака не е жива.
Ако на некој му се отсеча главата и тој умре што тоа докажува? дека тој не е жив? и толку. Тој што ја отсекол, не е крив... крив е тој што не преживеал без главата!!
--- надополнето: 24 март 2012 во 21:25 ---
Јас не сум доктор и не можам никому ништо да препишам, психолог сум. Како таков, можам да дадам советодавна терапија, откако ќе завршам специјална обука. До тогаш сум психолог (психологија - наука за душата) и ништо повеќе.
И кој психолошки третман му советуваш на верници за да оздрават?

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
ембрионот рает си опстојува во мајката, каде природно си се вгнездил
Е сега иди доктор и го отстранува од телото, тоа одумира и ти викаш “Ете доказ дека не е живо“
ОК. Ај тебе нек ти отсече некој рака. За една недела ќе скапе и ќе се смрди. Доказ дека твојата рака не е жива.
Ако на некој му се отсеча главата и тој умре што тоа докажува? дека тој не е жив? и толку. Тој што ја отсекол, не е крив... крив е тој што не преживеал без главата!!
:pos:Сето тоа се делови од тело а не независен живот единка. Убаво си разбрал.(y)

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
:pos:Сето тоа се делови од тело а не независен живот единка. Убаво си разбрал.(y)
па жените (пума) има парола - мое тело шо сакам ќе правам, сега испаѓа не е исто дел од сопствено тело или нешто независно... ај да ви предложам, соберете се и договорете се што е ембрион, дали е дел од телото на жената или е независен живот за да знам со која стратегија да ве поразам

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
па жените (пума) има парола - мое тело шо сакам ќе правам, сега испаѓа не е исто дел од сопствено тело или нешто независно... ај да ви предложам, соберете се и договорете се што е ембрион, дали е дел од телото на жената или е независен живот за да знам со која стратегија да ве поразам
Незнам што рекла Пума. Ама за медицината ембрионот е составен дел од телото не е независен организам.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
И кој психолошки третман му советуваш на верници за да оздрават?
Одговорот го имаш во постот кој го цитираш. Дочитај до крај, ако те интересира.
И нема потреба да се ,,лекуваат,, само да им се промени начинот на гледање на работите.
Јас се сметам себе за хедонист. Како беше ,,ако се чувствуваш добро, не значи дека си во право,,.
Проблемот кај моралот и моралните вредности е, што секогаш си во право и секогаш не си во право.
Но сеедно, на крајот сите во земја ќе завршиме.
--- надополнето: 25 март 2012 во 00:07 ---
Паразит е. Живее од туѓото тело, сам не може, ниту на апарати.
Еден паразит, пример растение, ќе живее хранејќи се од другите растенија, па дури и да му обезбедиме саксија, вода, сонце, ќе умре. Затоа што му треба друг живот за да преживее.
Ембрионот, од биолошки аспект, е паразит.

G

galaxy

Гостин
...
Ембрионот, од биолошки аспект, е паразит.
Ембрионот, од биолошки аспект не е паразит, иако ги исполнува горе долу скоро сите услови, не е од различен вид со домаќинот. Паразит е од социо-етички аспект.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
А јас би ги стрелала нивните мајки, море би ги одрала и би ги сушела на сред плоштад. Затоа што добро знаеле што ќе се случи по раѓањето, но одлучиле да не абортираат. Оти се ,,пожртвувани,,. Само што си ги подложуваат новороденчињата на неподнослива болка.

Искрено верувам дека си во состојба такво нешто да направиш... знаеш како војна во поранешна СФРЈ и кога дојдоа такви времиња одеднаш, наизглед мирни работливи граѓани, забари, психијатри, историчари, мајстори, бакали.... одеднаш се претворија во кољачи, палат живи, бесат, стрелаат....

Ко ќе се замислам на твои постови, каде плодот во утроба го нарекуваш “паразит“, верниците се болни луѓе, дерење, сушење, стрелање.... стварно сум убеден дека тоа можеш да го направиш дури и со задоволство.

Си избрала добра професија - психологија али си ја згрешила страната.
Ти треба да си на каучот.

Член од
31 мај 2011
Мислења
2.746
Поени од реакции
1.289
паразит е да створиш,се грижиш за него дури да стекни имунитет,разум,свест,сила за да плива во човечкото општество.........паразит :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom