Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Веќе недела дена тренинг кардио активно и веднаш се покажуваат ситни резултати .. него друго ме интересираше да ве прашам, за убрзување на метаболизмот мора повеќе оброци на 2-3 саати разлика ? зошто тоа ми е единствен проблем..
Следи калории.. тоа со оброците не држи вода ако не следиш колку калории внесуваш дневно..
--- надополнето: 22 март 2012 во 22:34 ---
Имам 2 прашања :)
1. Бидејќи вежбам по дома, дали е подобро да го направам тренингот за еден саат да речеме попладнето, или не смета склековите да се поделат на сабајле/попладне/навечер.. Чисто да слушнам ваше мислење, а го користам и 99% ќе продолжам да го користам првиот начин :)

2. Колку е здраво грав и грашок ? Студент сум, и од дома такви ручеци ми праќаат и најчесто ги јадам после тренинг, со само 1-2 кришки црн леб.. Прашањево ми е затоа што знам дека оброкот после тренинг е најбитен, а не можам да си обезбедувам стек секој ден :) А иначе житарици, туна и риба се фураат редовно.. :)
Ако гледаш за изградба на мускул гравот ти е подобра опција.. Грашокот има помалку протеини.. но и 2те опции не се лоши зеленчук е како може да не биде здрав..

М

Мартин`

Гостин
Следи калории.. тоа со оброците не држи вода ако не следиш колку калории внесуваш дневно..
Па не рачунам сепак одприлика внесувам макс 2200/2300 а препорачливо за мојата висина/тежина како што гледам пишува дека е 2400 дневно. Плус најмалку 500тина трошам во трчање, а почнав деновиве да правам склекови/стомачни така да добро е.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Нема да ти ја накачи, тоа сигурно. Салото не се претвара во мускул, овој мит одамна требаше да биде заборавен. :)
Мене така ми кажаа да сум јадел повеќе и тоа салото ке се трансформирало со вежбање... и сеа шо да праам као да го стопам и за колку време најбрзо можам да го стопам?

Член од
9 мај 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво. Јас веќе 4 месеци одам во теретана меѓутоа не обрнувам многу внимание во исхраната. Ако можеш да ми дадеш некој совет како да внимавам на храната. висок сум 172. имам 65кг. Сакам да ставам мускулна маса на мене а потоа дефиниција. Ке може ли да ми помогнете како да го постигнам тоа? Некои планови за доручек ручек и вечера? Благодарам поздрав

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Па не рачунам сепак одприлика внесувам макс 2200/2300 а препорачливо за мојата висина/тежина како што гледам пишува дека е 2400 дневно. Плус најмалку 500тина трошам во трчање, а почнав деновиве да правам склекови/стомачни така да добро е.
Телото не разликува дали ти ќе внесеш 2.000 калории од 2 или 4 оброка.. Ако внесуваш повеќе одколку што трошиш ќе се здебелиш.. Ако внесуваш помалку ќе ослабнеш.. само треба време и трпение.. за 1 недела неможеш ти да добиеш стомачни а си јадел како стока цела година :D

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Мене така ми кажаа да сум јадел повеќе и тоа салото ке се трансформирало со вежбање... и сеа шо да праам као да го стопам и за колку време најбрзо можам да го стопам?

Само ти почни да вежбаш и храни се правилно, прави кардио на гладно сабајле и веднаш после тренинг и немај галје за салото, ќе го снема со време.

Член од
16 јули 2007
Мислења
12.498
Поени од реакции
4.072
Сега сакам да прашам, значи се занимавам професионално со кошарка, не со бодибилдинг, но за жал во Македонија нема тренери за теретана, па некој да ти кажува што да јадеш и тоа.

1.82-3 сум, 73 кила.Што е мислам ок тежина.Сакам да ја поправам мојата мускулан маса и нормално, ко секој маж што сака да изгледа добро :D
Е сега ги јадам муслите од Виталија што се некад ги купувам тие со банана и чоколадо, некад тие со лешник и јаболко.Дали се добри прво тие.Кога станувам сабајле јадам 5 варени јајца, од нив 2 или 3 цели.Знам некад да јадам макарони, многу ми се свиѓа сирењето на Здравје Радово, тоа мешано што е, добро е тоа?Јадам банани, јаболки и све од овошје.

Неделно у теретана работам 2 или 3 пати, зависно од тоа дали викендот ќе имам 1 или 2 утакмици.И ако имам една дали ќе ми биде во сабота или недела.

Што да додадам, што да исфрлам за да го поправам горниот дел од телото, стомачните и така натаму.Поздрав и фала однапред.

п.с сега можеби заборавив некој работи да ги напиашм а тоа се кога станувам секад јадам мед, пијам ц витамин, некоја мешавина од калциум+магнезиум, такво нешто.И пијам едно млеко од Тинекс со 0,9 масленост, 2 литра е, z bregov така мислам се вика, со помалце масленост не ни можев да најдам.

п.п.с и во кој дел од денот што да јадам тие повеќе што разбираат тука ако сакаат да ми кажат

Член од
12 март 2008
Мислења
1.058
Поени од реакции
761
Дечки вака, ми треба совет. Висок сум 180цм, имам 98кг. Почнав да одам во теретана пред 2 недели. Одам пон, среда и петок. Значи 3 пати неделно. Пешачам доста, а во исхраната сум доста коректен и внесот на масти ми е сведен на минимум. Јадам доста салати и пијам зелен чај. Уствари ја држам онаа УН диета, која не е диета него е начин на исхрана. Ослабев 10 кила за 2 месеци ама после тие 10 ко да се стопирав.

Ми треба совет за здраво исфрлање на уште минимум 10 килограми.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Дечки вака, ми треба совет. Висок сум 180цм, имам 98кг. Почнав да одам во теретана пред 2 недели. Одам пон, среда и петок. Значи 3 пати неделно. Пешачам доста, а во исхраната сум доста коректен и внесот на масти ми е сведен на минимум. Јадам доста салати и пијам зелен чај. Уствари ја држам онаа УН диета, која не е диета него е начин на исхрана. Ослабев 10 кила за 2 месеци ама после тие 10 ко да се стопирав.

Ми треба совет за здраво исфрлање на уште минимум 10 килограми.
Мастите (барем здравите) не се тие што му одмагаат на телото во процесот на слабеење.
Мораш да ги намалиш јаглехидратите, односно во целост калориите кои ги внесуваш ако сакаш да ја намалиш телесната тежина.
Но немој да го правиш тоа нагло. Постепено се вежбање и точно одреден внес на калории, и резултатите ќе ги видиш во брзо време.

Еве ти еден калкулатор каде ќе можеш да си го одредиш точниот внес на калории за твојата цел.
Доколку имаш потешкотии, пиши ми во приватна порака.

Член од
11 јули 2008
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.566
Дали пржените јајца (омлет) се барем приближно корисни како и варените? И дали уопште се корисни? Ме интересира пошто ме мрзи понекад да чекам да се сварат јајцата и ја избирам побрзата варијанта - омлет,кајгана (како сакате). :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Сега сакам да прашам, значи се занимавам професионално со кошарка, не со бодибилдинг, но за жал во Македонија нема тренери за теретана, па некој да ти кажува што да јадеш и тоа.

1.82-3 сум, 73 кила.Што е мислам ок тежина.Сакам да ја поправам мојата мускулан маса и нормално, ко секој маж што сака да изгледа добро :D
Е сега ги јадам муслите од Виталија што се некад ги купувам тие со банана и чоколадо, некад тие со лешник и јаболко.Дали се добри прво тие.Кога станувам сабајле јадам 5 варени јајца, од нив 2 или 3 цели.Знам некад да јадам макарони, многу ми се свиѓа сирењето на Здравје Радово, тоа мешано што е, добро е тоа?Јадам банани, јаболки и све од овошје.

Неделно у теретана работам 2 или 3 пати, зависно од тоа дали викендот ќе имам 1 или 2 утакмици.И ако имам една дали ќе ми биде во сабота или недела.

Што да додадам, што да исфрлам за да го поправам горниот дел од телото, стомачните и така натаму.Поздрав и фала однапред.

п.с сега можеби заборавив некој работи да ги напиашм а тоа се кога станувам секад јадам мед, пијам ц витамин, некоја мешавина од калциум+магнезиум, такво нешто.И пијам едно млеко од Тинекс со 0,9 масленост, 2 литра е, z bregov така мислам се вика, со помалце масленост не ни можев да најдам.

п.п.с и во кој дел од денот што да јадам тие повеќе што разбираат тука ако сакаат да ми кажат
Горе за исхраната е океј, но вметни и повеќе месни производи.
Стомачните се добиваат во кујна, значи треба да следиш калориски внес.

За времето, е релативно, гледај да внесуваш оптимално на секои 3-4-5 часа (небитно) но битно е насабајле веднаш по станувањето, моја препорака прво нешто да ти биде е лажица мед со витамин Ц, подоцна по 10 минути земи изеди ги јајцата, но што е битно да гледаш во секој оброк да имаш протеини, јаглехидрати и масти.

Секако и оброкот по тренинзите е премногу битен.

Дали пржените јајца (омлет) се барем приближно корисни како и варените? И дали уопште се корисни? Ме интересира пошто ме мрзи понекад да чекам да се сварат јајцата и ја избирам побрзата варијанта - омлет,кајгана (како сакате). :)
Не е голема нутритивната разлика што би те загрижило, освен ако ги пржиш со зејтин, ќе имаат повеќе (нездрави) масти.
Ако имаш тефлон тавче, купи и еден спреј за прскање на тави и прави ги на тој начин.
Ем вкусно - ем здраво.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058

MajMyH

EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
Член од
11 септември 2011
Мислења
2.630
Поени од реакции
2.256
Не гледам дека може да се рангираат амино киселините како лош или добар производ, но, што впрочем очекуваш ти од нив? :D
Vaka mnogu mi e namalena ishranata vo poslednive nekolku meseci i mnogu padnav na muskulna masa na ramena, gradi i race, so namera sum da gi iscistam stomacnite za letovo pa zatoa sakam da zemam kombinacija od amino, protein, L-carnitine i glutamin...

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Vaka mnogu mi e namalena ishranata vo poslednive nekolku meseci i mnogu padnav na muskulna masa na ramena, gradi i race, so namera sum da gi iscistam stomacnite za letovo pa zatoa sakam da zemam kombinacija od amino, protein, L-carnitine i glutamin...
Комбинација од амино и протеин е залудно трошење на пари.
Парите што ќе ги дадеш за тие производи што ги пиша горе, од нив купи само протеин, и среди си ја исхраната, тогаш ќе стигнеш до правите резултати.

Kajgana Shop

На врв Bottom