Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

П

Паган-др

Гостин
Бадеми, кикирики такви ствари, живи треба?

П

Паган-др

Гостин
bademite se dobri i onaka opsto za se,za kikirikite ne sum siguren osven zapek da dobies
Не ми беше тоа зборот. Туку дека бадеми се јадат печени и живи, па дали има врска нешто во хранливи состојки?

Пошто знам дека има некои ствари со готвење (варење, печење, пржење) им се губат дел од хранливите состојки.

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Бадеми, кикирики такви ствари, живи треба?
Живи, печени, небитно. Здравите масти секако се искористуваат.
Не надминувај повеќе од 100 грама заради калориите во нив, доколку се разбираш пратиш на дневно ниво.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Плус што имаат цијанид кој во големи количини е токсичен, така да умерено со бадемите.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
653
Поени од реакции
434
Имам 2 прашања :)
1. Бидејќи вежбам по дома, дали е подобро да го направам тренингот за еден саат да речеме попладнето, или не смета склековите да се поделат на сабајле/попладне/навечер.. Чисто да слушнам ваше мислење, а го користам и 99% ќе продолжам да го користам првиот начин :)

2. Колку е здраво грав и грашок ? Студент сум, и од дома такви ручеци ми праќаат и најчесто ги јадам после тренинг, со само 1-2 кришки црн леб.. Прашањево ми е затоа што знам дека оброкот после тренинг е најбитен, а не можам да си обезбедувам стек секој ден :) А иначе житарици, туна и риба се фураат редовно.. :)

nE0n1nja

Eat nerds get shredded
Член од
25 јануари 2007
Мислења
3.482
Поени од реакции
3.294
Имам 2 прашања :)
1. Бидејќи вежбам по дома, дали е подобро да го направам тренингот за еден саат да речеме попладнето, или не смета склековите да се поделат на сабајле/попладне/навечер.. Чисто да слушнам ваше мислење, а го користам и 99% ќе продолжам да го користам првиот начин :)
Смета ако ги поделиш, најдобро е во еден тренинг, така ако ги разделиш преку цел ден ништо не праиш.

Biljbilj08

1987
Член од
19 ноември 2011
Мислења
698
Поени од реакции
312
Почнав да јадам повеќе за да накачам маса... и сега цело сало ми се наталожило во стомакот ... и сега кога ке почнам да вежбам дали тоа сало во стомакот ке ми ја накачи мускулната маса... т.е мускулите ке зимаат од него за да се зголемат или па тоа сало ке треба да го топам?o_O

М

Мартин`

Гостин
Веќе недела дена тренинг кардио активно и веднаш се покажуваат ситни резултати .. него друго ме интересираше да ве прашам, за убрзување на метаболизмот мора повеќе оброци на 2-3 саати разлика ? зошто тоа ми е единствен проблем..

П

Паган-др

Гостин
После тренинг што препорачувате да се јаде? Мене оброкот после тренинг ми е уствари и последниот оброк во денот (кога сум втора смена), и обично јадам туна со интегрален, туна-марула, јајца...

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Веќе недела дена тренинг кардио активно и веднаш се покажуваат ситни резултати .. него друго ме интересираше да ве прашам, за убрзување на метаболизмот мора повеќе оброци на 2-3 саати разлика ? зошто тоа ми е единствен проблем..
Зелен чај, вода поише, витамин б 12...
После тренинг што препорачувате да се јаде? Мене оброкот после тренинг ми е уствари и последниот оброк во денот (кога сум втора смена), и обично јадам туна со интегрален, туна-марула, јајца...
Протеин + јаглехидрат (контролирано)

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.616
Поени од реакции
6.415
Знае некој каде да најдам во која храна коолку протеини, јаглехидрати, калории... има? Пример во 200 грама стек тоолку во 1 јајце тоолку... итн.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Знае некој каде да најдам во која храна коолку протеини, јаглехидрати, калории... има? Пример во 200 грама стек тоолку во 1 јајце тоолку... итн.
wolframalpha.com
пример.

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Почнав да јадам повеќе за да накачам маса... и сега цело сало ми се наталожило во стомакот ... и сега кога ке почнам да вежбам дали тоа сало во стомакот ке ми ја накачи мускулната маса... т.е мускулите ке зимаат од него за да се зголемат или па тоа сало ке треба да го топам?o_O
Нема да ти ја накачи, тоа сигурно. Салото не се претвара во мускул, овој мит одамна требаше да биде заборавен. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom