Дали е грев да не се верува во господ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Сваќам Спиро, благодарам што ми објасни.:)
--- надополнето: 19 март 2012 во 21:11 ---
Јас лично не верувам во Бог( од Х причини сосема небитни) но без религијата би имало војни,окупации и триста чуда секоја држава ќе сака да биде доминантна и да диригира кој што да прави и како.
А со религијата никогаш немало војни, и секоја држава несака да биде доминантна....?!:confused:

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Сваќам Спиро, благодарам што ми објасни.:)
--- надополнето: 19 март 2012 во 21:11 ---

А со религијата никогаш немало војни, и секоја држава несака да биде доминантна....?!:confused:
Грешка ме сфати пријателе не мислев дека немало ИЧ имало и тоа како али знаеш кога направиш грев бараш прошка од Господ така?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Грешка ме сфати пријателе не мислев дека немало ИЧ имало и тоа како али знаеш кога направиш грев бараш прошка од Господ така?
Ако некому треба Господ за да неправи зло, тогаш тоа за мене не е човек, туку кукавица.
Грешките постојат за да се учи од нив, а не за да бидат причина за каење, барем јас такви сваќања имам.

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Ако некому треба Господ за да неправи зло, тогаш тоа за мене не е човек, туку кукавица.
Грешките постојат за да се учи од нив, а не за да бидат причина за каење, барем јас такви сваќања имам.
Не сакав да се направам паметен и да солам памет овде затоа што има доста поголеми од мене ваљда и ти спагаш во нив така да не замерувај ми. Секој си има право на свое мислење и свои сваќања за одредени работи во овој случај дали веруваш во Господ јас си го реков своето дека не верувам многу има некој што веруваат али според мене тоа ти е просто кажано лажи пара. Еве веќе немам скоро 3-4 години отидено на црква а црквата ми е преку патот кога ке погледам низ прозорец гледам право во неа,кога ке излезам на тераса право во неа гледам

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не сакав да се направам паметен и да солам памет овде затоа што има доста поголеми од мене ваљда и ти спагаш во нив така да не замерувај ми. Секој си има право на свое мислење и свои сваќања за одредени работи во овој случај дали веруваш во Господ јас си го реков своето дека не верувам многу има некој што веруваат али според мене тоа ти е просто кажано лажи пара. Еве веќе немам скоро 3-4 години отидено на црква а црквата ми е преку патот кога ке погледам низ прозорец гледам право во неа,кога ке излезам на тераса право во неа гледам
Па тоа е и повеќе од очигледно, црквата опстојува на грбот на лековерните и суеверните. Врз грбот на оние кој ќе успее да им наметне страв од казна и надеж за награда. Врз грбот на оние кој бараат скратени патишта и спасители кој наместо нив ќе страдаат, умираат и ќе им ги носат НИВНИТЕ "гревови".

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Јас лично не верувам во Бог( од Х причини сосема небитни) но без религијата би имало војни,окупации и триста чуда секоја држава ќе сака да биде доминантна и да диригира кој што да прави и како.
.

Од непроценлива важност е да се надмине индивидуалниот (вертикално) и колективниот (хоризонтално) егоизам.

Исус понесувајќи го Спасителниот Крст прекрасно ни покажа како позади себе се остава индивидуалниот и колективниот егоизам и се оди Патот на Совршенството!

Во колективниот егоизам спаѓа и нацијата и религијата која што на Совршениот БОГ и Неговото Царство му го завртела грбот!

п.с. На надгробната плоча на Јане Сандански, стојат следниве генијални зборови:
“Робот се бори за слобода, а слободниот за совршенство“!

Прекрасно! Зарем не?

.

.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Не може да е грев да не веруваш, ако веќе НЕ веруваш! Против кого е гревот тогаш?

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.747
Поени од реакции
4.515
.

.

Роде, Љубовта е превербална.

Секаде каде што има љубов - има и разбирање!

Ме натажуваш постојано кога ми велиш дека не ме разбираш ..., но со БОЖЈА помош и поради Неговата надприродна и превербална Љубов, ќе се потрудам да објаснам она што не го разбираш.

Повели, конкретно.

.
Јас те разбирам ама поентата е ако сакаш на сите луѓе да им ја обелодениш љубовта на единствениот господ бог треба сите да те разберат, а јазикот кој го користиш не е разбирлив за сите.
Еве пример мајка ми да го прочита ова ќе рече што пишува овој нормален е ?(без навреда :смир:)

Член од
29 јануари 2012
Мислења
2.172
Поени од реакции
3.719
Не може да е грев да не веруваш, ако веќе НЕ веруваш! Против кого е гревот тогаш?
Против никој не е гревот ако не веруваш не верувај никој не те тера со сила, а ако веруваш тогаш негувај ја религијата. :)

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
Против никој не е гревот ако не веруваш не верувај никој не те тера со сила, а ако веруваш тогаш негувај ја религијата. :)
Само одговорив на темата „Дали е грев ако не веруваш во господ?“ Одговорот е : не е, нема логика да биде.

Јас лично, не верувам во господ како таков, во исто време не верувам ни во судбина, ни во пишано, ни во така требало да биде. Верувам во сила на човековата волја, во индивидуализам и во наука.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

.

Има знаени и незнаени гревови!

Поради неверата и кривоверата човекот прави големи гревови без да е свестен за тоа, што незначи дека поради таа несвест тој не прави гревови!

Неблагодарноста и негирањето кон Творецот и Дарителот на небото и земјата - и на се’ што е во ними - бездруго е најголемата гревшка воопшто.

.

Само одговорив на темата „Дали е грев ако не веруваш во господ?“ Одговорот е : не е, нема логика да биде.

Јас лично, не верувам во господ како таков, во исто време не верувам ни во судбина, ни во пишано, ни во така требало да биде. Верувам во сила на човековата волја, во индивидуализам и во наука.
.

Има време - ако имаш среќа - ќе се научиш дека силата на човековата волја, индивидуализмот и науката се ограничени феномени, додека Совршениот *БОГ, Неговата *МУДРОСТ и Неговиот *ДУХ се неограничени и повеќе од се’ човечко, со што самобендисаниот човек се фали!

Што имаш, што не си добил? А штом си добил, зошто се фалиш, како да не си добил?

(1 Коринтј. 4:7)

.

.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
.

.

Поради неверата и кривоверата човекот прави големи гревови без да е свестен за тоа, што незначи дека поради таа несвест тој не прави гревови!

Неблагодарноста и негирањето кон Творецот и Дарителот на небото и земјата - и на се’ што е во ними - бездруго е најголемата гревшка воопшто..
Дали е грев да не се прават гревови поради лична корист т.е. награда на оној свет?
Или не треба да се прават гревови поради тоа што мислиш дека така е праведно и добро?
Дали е грев да мисил дека гревот е праведен и добар?

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
.

.

Неблагодарноста и негирањето кон Творецот и Дарителот на небото и земјата - и на се’ што е во ними - бездруго е најголемата гревшка воопшто.

.

.

Има време - ако имаш среќа - ќе се научиш дека силата на човековата волја, индивидуализмот и науката се ограничени феномени, додека Совршениот *БОГ, Неговата *МУДРОСТ и Неговиот *ДУХ се неограничени и повеќе од се’ човечко, со што самобендисаниот човек се фали!

Што имаш, што не си добил? А штом си добил, зошто се фалиш, како да не си добил?

(1 Коринтј. 4:7)

.

.

Јасно е по ова, а и по претходните твои мислења дека си верник. Немам намера да ги навредам твоите ставови и верувања, али би ценала доколку истите не ги форсираш на мене. Веќе кажав дека во господ не верувам, што значи дека тоа е мој веќе оформен став - не од денес, не од вчера, не од неинформираност или незадоволство.

spiros

Шалом Алеихем!
Член од
7 септември 2008
Мислења
3.225
Поени од реакции
986
.

Јас те разбирам ама поентата е ако сакаш на сите луѓе да им ја обелодениш љубовта на единствениот господ бог треба сите да те разберат, а јазикот кој го користиш не е разбирлив за сите.
Еве пример мајка ми да го прочита ова ќе рече што пишува овој нормален е ?(без навреда :смир:)

.

Прашај ја мајкати - во тебе и вон тебе - што е тоа конкретно што не може да разбере?

Ако ние - какошто некои изјавуваат - сме излегле од памет, тогаш тоа е поради Љубовта БОЖЈА,
а ако пак сме присебни, тоа е поради вас!

(2 Коринтј. 5:13)
.

.

Јасно е по ова, а и по претходните твои мислења дека си верник. Немам намера да ги навредам твоите ставови и верувања, али би ценала доколку истите не ги форсираш на мене. Веќе кажав дека во господ не верувам, што значи дека тоа е мој веќе оформен став - не од денес, не од вчера, не од неинформираност или незадоволство.
.

Твојата невера е само моментална состојба, која неслучајно е настаната.

Мојот син - покрај сите негативни лекарски прогнози - 9 зајдисонца после неговото раѓање (1999 година, на истиот ден кога мојот татко славеше 50ти роденден) беше успешно опериран на срце, од докторот кој пред 2 години на 9ти јануар беше избран за човек на годината 2009та, во државата кадешто мојот син беше опериран

Се разбира Velvet She, јас не ти посакувам тебе - нити било кому другому - ништо лошо што би ви го отворило срцето, очите и ушите за нештото кое е безкрајно поголемо од секој човечки ум, разум, волја, сила, ...!

Секое добро

А плодот на Духот е: 1Љубов, 2Радост, 3Мир, 4Долготрпеливост, 5Благост, 6Добрина, 7Верност,
8Кротост, 9Воздржливост

(Галат. 5:22)

п.с. Докторот кој го оперира мојот син се вика Prêtre, што преведено од француски на македонски значи: проповедник.

Тој со своите раце и во земјите коишто се материјано слаби, проповеда за љубовта кон ближниот, која има прекрасно потекло.

lepetitcoeur.com

.

Член од
19 март 2012
Мислења
1.439
Поени од реакции
3.810
.

.

Твојата невера е само моментална состојба, која неслучајно е настаната.

.

Јас те замолив нешто доста фино и културно и не го почитуваш тоа.
Колку што ти имаш твои причини за твоето, толку и јас имам за моето.
Со ова ја завршувам конверзацијата меѓу нас.
Секое добро

Kajgana Shop

На врв Bottom