Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
едно прашање до тие што вежбат
14 години имам и дали може да започнам во теретана имам доволна висина 185 . и уште нешто дали кај нас во Македонија има Некаде Casein Proteins и колку пари се дали е штетно да се пијат ?
Можеш полека да започнеш со запознавање на спортов, без користење на преголеми килажи.
И патем, зошто уште сега прашуваш за casein?

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Дечки ај може сум напорен ама дај предложете некое добро протеинче, утре и така треба да одам Скопје па успат да си купам :)

Член од
8 февруари 2009
Мислења
3.833
Поени од реакции
1.325
Да ве прашам нешто околу креатинот, значи земав Micro-Creatin па незнам дали треба секој ден да се пие или само кога вежбаш(пошто јас вежбам преку ден, значи понеделник, среда, петок и така...) пишува дека првата недела треба четири пати да го пиеш- сабаље, пред и после тренинг и навечер, па после одкако ти заврши неделата нормално да си го пиеш само пред и после тренинг, значи поентата ми е - Дали треба секој ден да го пијам без оглед на тоа дали вежбам секој ден или не?

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Да ве прашам нешто околу креатинот, значи земав Micro-Creatin па незнам дали треба секој ден да се пие или само кога вежбаш(пошто јас вежбам преку ден, значи понеделник, среда, петок и така...) пишува дека првата недела треба четири пати да го пиеш- сабаље, пред и после тренинг и навечер, па после одкако ти заврши неделата нормално да си го пиеш само пред и после тренинг, значи поентата ми е - Дали треба секој ден да го пијам без оглед на тоа дали вежбам секој ден или не?
Секој ден. Во денови кога не вежбаш доволно ти е една доза наутро пред појадок.

Член од
8 февруари 2009
Мислења
3.833
Поени од реакции
1.325
Секој ден. Во денови кога не вежбаш доволно ти е една доза наутро пред појадок.
Нема врска тоа што плус земам и гејнер така? Пошо и гејнер земав и него го пијам после тренинг и навечер, и него исто така незнам дали секој ден да го пијам. Фала.

Член од
6 септември 2007
Мислења
2.255
Поени од реакции
116
Дечки ај може сум напорен ама дај предложете некое добро протеинче, утре и така треба да одам Скопје па успат да си купам :)
100% Whey Gold Standard (Optimum Nutrition)

Прашање: Дали некој знае колку калории во просек троши телото со минимална активност?

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Би можел ли да додадам уште еден тренинг за гради,пример во петок,еве ја програмата по која вежбам.

Вторник
Гради
Трицепс

Четврток
Грб
Бицепс

Сабота
Рамо, Трапез
Стомак
Нозе
--------

гледам од вторник до вторник имат 6-7 дена растојание дали е добро толкав одмор или да воведам уште еден тренинг неделно? какви би биле резултатите?

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Би можел ли да додадам уште еден тренинг за гради,пример во петок,еве ја програмата по која вежбам.

Вторник
Гради
Трицепс

Четврток
Грб
Бицепс

Сабота
Рамо, Трапез
Стомак
Нозе
--------

гледам од вторник до вторник имат 6-7 дена растојание дали е добро толкав одмор или да воведам уште еден тренинг неделно? какви би биле резултатите?
Реално само ти можеш да си одредиш според тоа како се чуствуваш дали е доволно одмор или не, ако опоравокот после тренинг е добар и не чуствуваш воспаление и болка во мускулите кои претходно ги имаш вежбано можеш слободно да уфрлиш уште некој тренинг.
Конкретно јас работам по систем:
пон-рамо+трицепс; off; сре-грб+трапез; off; пет-нозе; саб-гради+бицепс; off

Член од
7 декември 2011
Мислења
283
Поени од реакции
83
Можеш полека да започнеш со запознавање на спортов, без користење на преголеми килажи.
И патем, зошто уште сега прашуваш за casein?

може некој подетално да ми објасни за касеинот ? употреба цена зошто помага?

DarkoG

Better then ever before.
Член од
19 август 2008
Мислења
701
Поени од реакции
81
Реално само ти можеш да си одредиш според тоа како се чуствуваш дали е доволно одмор или не, ако опоравокот после тренинг е добар и не чуствуваш воспаление и болка во мускулите кои претходно ги имаш вежбано можеш слободно да уфрлиш уште некој тренинг.
Конкретно јас работам по систем:
пон-рамо+трицепс; off; сре-грб+трапез; off; пет-нозе; саб-гради+бицепс; off
одма после тренинг не(истиот ден), ама после тренингот 1-2-3(од ден на ден се помалку и помалку) дена чуствувам воспаление во градите, а гледам има баѓи резултат вака :)

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Вид на протеин кој останува подолго во организмот и ги храни мускулите на подолг период.
Ако whey-от се апсорбира за 20-40 минути, и веднаш дејствува во обнова на мускулните влакна, касениот му треба подолго време, односно дејствува во подолг временски период.

Според мене (не куцајте капс лок одма после ова) и пилешки гради или туна ќе заврши иста работа, 1 час пред спиење. Што значи не е многу потребен касеинот освен ако можете да си го дозволите, а и ве мрзи да внесете храна во тој период пред спиење.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Касеинот е протеин екстрактиран од млеко и за разлика од whey протеинот - споро се разградува, што го прави идеален за пред спиење бидејки му требаат само 45 минути да почна делува - а дејството трае и до 7-8 саата, што помага во намалување на катаболизмот при ноќта.

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247

Казеинот е составен дел од млекото (80% казен, 20% веј). Тој е протеин кој многу поспоро се апсорбира во крвната циркулација и тоа во рок од 6-8 часа накратко кажано.

Вејот како протеин се апсорбира многу бргу во крвотокот по неково конзумирање. Тој е најбрзиот протеин познат до сега и достигнува пик во апсорбција во крвната плазма за околу 90минути. Вејот има и поголема концентрација на Леуцин (аминокиселина која директно ја активира патеката за градба на мускули) одколку казеинот и поради тоа има поголема улога во градење на мускули.

Казеинот од друга страна по конзумиацја формира специфична форма на гел во цревата и поради тоа одложено се апсорбира и неговите аминокиселини во плазмата се ослободуваат постепено и побавно за 6-8 часа. Се смета дека казеинот има подобра антикатаболична улога (против разградба на муслулите) бидејќи мускулите постојано имаат на достапност оредено количество амино киселини од казеинот.

Гледано на подолг временски период од 8 часа утврдено е дека еднакви дози на веј и казеин предизвикуваат исто количество на мускулна синтеза само што вејот тоа го прави побргу и за поркатко време од 1-2часа, а казеинот во рок од 6-8часа.

Ако се одлучиш за казеин што е супериорен во однос на вејот за пред спиење тогаш гледај да во составот има calcium caseinat бидејќи тој доведува до ослободување на инсулин додека calcium micellar caseine ја нема оваа способност.

M.O.P.

Niggaz were born to kill
Член од
27 јануари 2012
Мислења
1.435
Поени од реакции
1.305
Како да го зголемам бицепсот имам дома 8 кг+2кг тегови склекови правам ама поише склекот удира на трицепс ,кажете нешто

Kajgana Shop

На врв Bottom