Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
Здраво
Имам две прашања во врска со мојот автомобил (алфа ромео 156)
1, Кај има добар мајсто по можност во Кисела Вода, Скопје, пошто мислам дека треба да се прегледаат или да се сменат јабулиците од предното тркало.
2, Дали е можно да го имам прегорено радиото пошто неколку пати му имам направено извади стави и на крај не сака да се упали. Дали е можно да е рикнат некој осигурач у него или...?
Фала на сите за помошта
Да не ти квичи ?? Кај мене што опалив отворена шахта со 70 горната виљушка и стабилизатор ми попуштија

Член од
5 март 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
Здраво на сите,
Имам проблем со жмигавците. Пред извесно време кога давам контакт а понекогаш кога ја палам колата веднаш сите 4 жмигавци се пуштаат сами, ги исклулувам и во ред е. Утредента при ладен старт на моторот пак исти проблем. Сето ова така тераше до денес кога случајно на балкон излегов баш погледнав накај колата и во тој момент жмигавците се уклучија сами. Слегов до доле и ги угаснав. Се работи за пежо 206 1.9 д 2000 год.
Истражував на други форуми, можеби е апаратчето (реље)? Но ме чуди што сами се уклучуваат (пример се уклучат пред спиење до сабајле ке ми го потроши акумулаторот ке неможам да ја запалм... (зафркнато)
Некој кој имал сличен проблем или совет ?
Би ми било од голема помош
Благодарам

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Здраво на сите,
Имам проблем со жмигавците. Пред извесно време кога давам контакт а понекогаш кога ја палам колата веднаш сите 4 жмигавци се пуштаат сами, ги исклулувам и во ред е. Утредента при ладен старт на моторот пак исти проблем. Сето ова така тераше до денес кога случајно на балкон излегов баш погледнав накај колата и во тој момент жмигавците се уклучија сами. Слегов до доле и ги угаснав. Се работи за пежо 206 1.9 д 2000 год.
Истражував на други форуми, можеби е апаратчето (реље)? Но ме чуди што сами се уклучуваат (пример се уклучат пред спиење до сабајле ке ми го потроши акумулаторот ке неможам да ја запалм... (зафркнато)
Некој кој имал сличен проблем или совет ?
Би ми било од голема помош
Благодарам
ах пуста екетроника... кога викам јас премногу пимпање со електроника не е убаво, ме нарекуваат будала тогаш... а кога ке згусне се дешаваат вакви срања...

значи нешто ти е наелектризирана електрониката. извади клема од акумулатор, остави 10 минути без нејзе, и после врати ја... акои после тоа пак ти се дешава ова срање, тогаш ке си идеш во пежо они да ти ја средат електрониката, загтоа што од тоа пежо па натака не е вградено класично реле (не е со љ туку со л) туку контролата на сијаличките иде преку бордот на колата.. исто е и со сијалиците на шалт табалата и слично... а тие жмигавци патем речено, поврзани се преку истиот тој борд со централното и алармот... може и тие да јадат гомна.. и тие се ресетираат на истиот начин... значи клема надвор, чекај 10 минути (ако можеш и повеке нешто не е проблем) и ке видиш сам... ако се дешава пак трк у пежо и таму ке мора да ја видат на компјутер и да го решат проблемот... и секако да ти наплатат мрсно за истото...

Член од
5 март 2012
Мислења
2
Поени од реакции
0
ах пуста екетроника... кога викам јас премногу пимпање со електроника не е убаво, ме нарекуваат будала тогаш... а кога ке згусне се дешаваат вакви срања...

значи нешто ти е наелектризирана електрониката. извади клема од акумулатор, остави 10 минути без нејзе, и после врати ја... акои после тоа пак ти се дешава ова срање, тогаш ке си идеш во пежо они да ти ја средат електрониката, загтоа што од тоа пежо па натака не е вградено класично реле (не е со љ туку со л) туку контролата на сијаличките иде преку бордот на колата.. исто е и со сијалиците на шалт табалата и слично... а тие жмигавци патем речено, поврзани се преку истиот тој борд со централното и алармот... може и тие да јадат гомна.. и тие се ресетираат на истиот начин... значи клема надвор, чекај 10 минути (ако можеш и повеке нешто не е проблем) и ке видиш сам... ако се дешава пак трк у пежо и таму ке мора да ја видат на компјутер и да го решат проблемот... и секако да ти наплатат мрсно за истото...
Фала на брзиот одговор,
Можеби е од централната зошто пред извесно време ми цркна моторчето од десната врата и нејќе да го крене, па мора рачно.
Патем клемите на неколку пати ги имам вадено и пак по старо...
Најверојатно мрсно ќе ми наплатат...

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
нај веројатно... ке ја закачат на компјутер (тука почнува со цената на дијагностиката) па кога ке ја откријат маната и проблемот ке ти кажат колку ке те кошта... спреми се, земи си шекерче и вода со тебе:eek:

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
нај веројатно... ке ја закачат на компјутер (тука почнува со цената на дијагностиката) па кога ке ја откријат маната и проблемот ке ти кажат колку ке те кошта... спреми се, земи си шекерче и вода со тебе:eek:
Не го плаши бе до толку човекот :))) Ја би го советувал да тркне до Аутомакедонија помалку шекер ке потоши а вода од таму ке му дадат.
Earthquake - ај пикни глава кај осигурачите што ти стојат и извади го осигурачот од модулот за централна/аларм(големо колку кутија цигари и еден сноп кабли) види дали ке прави пак така. Ако тоа ти е заебано ефтино ке си поминеш 1500-2000 ако е модулот отиден или некоја електроничарска интервенција 500-1000

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Имам пежо 306 1.4 хр 1997 год.Имав порано прашувано за други работи но тие со помош на форумов ги средив.Имам едно прашање се однесува на хладњакот.Имено кога се стопли времево решив да проверам уље вода и слични глупости.Кога го отворив хладњакот видов дека низ антифризот има дамки кафеави не се многу ама ми бодеа во очи што и уљето ми е таков тип ТОТАЛ.Инаку немам никаков проблем со температура кревање со работа на мотор,ништо баш ништо колата си преде,ама чудно ми беше ова зошто пред некоја година го чистев хладњакот онака.Што може да бидат тие дамки од уље појма немам.

Член од
7 март 2012
Мислења
238
Поени од реакции
21
Вака сакам да прашам зошто кога тргнувам од место значи ја стартувам ставам во прва и тргнувам предницата цела скока и тропа како моторот да не е во ред дали е некој држач или нешто друго автомобилот е hyundai accent 1999 1.3 ls со атестиран плин истото го прави и на бензин и на плин при тргнување од место како моторот да скока.

sveto4aki2

РОДИТЕЛ
Член од
17 јануари 2009
Мислења
268
Поени од реакции
37
Вака сакам да прашам зошто кога тргнувам од место значи ја стартувам ставам во прва и тргнувам предницата цела скока и тропа како моторот да не е во ред дали е некој држач или нешто друго автомобилот е hyundai accent 1999 1.3 ls со атестиран плин истото го прави и на бензин и на плин при тргнување од место како моторот да скока.
Провери некој држач на мотор е сигурно .Однеси на мајстор било кој тоа не е скапа поправка максимум 500 ден со се делот

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
Провери некој држач на мотор е сигурно .Однеси на мајстор било кој тоа не е скапа поправка максимум 500 ден со се делот
Могуче ламела - цел тој сет да е при крај , бар кај мене се покажа тоа на C4

Член од
7 март 2012
Мислења
238
Поени од реакции
21
ламелата и цел сет е сменета пред 1 месец но изгледа при замената на кумплугот имаат ставено покусо цевче и сега кога го пуштам кумплугот се слуша како чукање но ми рекоја дека не е страшно дека тоа е спојувањето и не можи да направи некоја беља сигурно е држач а ако не го заменам во брзо време можно ли е да направи некој дефект?

Член од
5 ноември 2008
Мислења
264
Поени од реакции
72
Каде во околина на Карпош 3,4, Влае може да се најде салам мајстор да ми смени лагер на предно тркало. Да не е некој кретен само што ќе фати со токмак да ги набива, пошто ќе го убијам, и онака бубрег дадов за лагерот.

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
Каде во околина на Карпош 3,4, Влае може да се најде салам мајстор да ми смени лагер на предно тркало. Да не е некој кретен само што ќе фати со токмак да ги набива, пошто ќе го убијам, и онака бубрег дадов за лагерот.
Имаше една гаража кај ГУЦ школото. На крај на главната улица према партизнска. Не сум бил 2 години таму најверојатно уште работи. Рено поправаше а уз пут и други коли.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Имаше една гаража кај ГУЦ школото. На крај на главната улица према партизнска. Не сум бил 2 години таму најверојатно уште работи. Рено поправаше а уз пут и други коли.
томче или томас... не работи више таму, се пресели, барајте друг...

Член од
11 октомври 2008
Мислења
114
Поени од реакции
18
Ми треба филтер за нафта за голф 1 (1.6) али без издуф... Дали знае некој каде можам да најдам ? Кај мене тука во кисела вода, прашував во сите продавници што ги знам немаат таков, дури во едната ми рекоа дека нема ни да најдам таков бев издув.

Kajgana Shop

На врв Bottom