Романија и' испорача уцена на Србија

• Креатор на темата Креатор на темата Bora Bora
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
Романската делегација побарала гаранции за правата на влашкото малцинство и на Романците во Србија
БРИСЕЛ – Букурешт неочекувано одби да потпише спогодба да и' се додели на Србија посакуваниот статус на кандидат за приклучување кон 17-члената Унија поради спор за малцинските права во поранешната југословенска република, јавуваат дипломати на ЕУ.

Но, други престолнини од ЕУ инсистираа дека Србија треба да биде наградена за повеќегодишните демократски реформи, апсењето на воените злосторници во бегство и напорите да се подобрат напнатите односи со Косово, поранешна покраина која прогласи независност во 2008 година. Со постигнатиот компромис, министрите за надворешни работи и за европски прашања, кои се состанаа во Брисел, оставија нивните шефови на држави и на влади да донесат официјална одлука кога ќе се состанат в четврток и в петок. Владите од ЕУ дадоа препорака Србија да стане кандидатка за приклучување кон Унијата, но ја одложија конечната одлука до самитот на лидерите на ЕУ што треба да се одржи неделава поради резервираност од страна на Романија.

„Доколку не ставиме црвена линија, никој нема да не' сфати сериозно“, изјави српскиот претседател Борис Тадиќ и додаде дека тоа се однесува и на прашањето за влашкото малцинство.

Според Тадиќ, проблемот со Власите се состои во тоа што Романија очекува сите Власи кои живеат во Србија да се определат како претставници на романското национално малцинство, а има Власи кои не го сакаат тоа.

Добивањето кандидатски статус за ЕУ, главно, е симболичен чекор, но за Србите кандидатурата ќе означи голем чекор кон надминување на наследството од балканските бојни, кои го попречија економскиот развој и политичките реформи, а земјата заостануваше во однос на многу екскомунистички земји.

Словенија, исто така, поранешна југословенска република, е членка на ЕУ која го прифати еврото. Хрватска, поранешен воен непријател, треба да се приклучи во 2013 година, додека Македонија е кандидатка за членство.

Дипломатски извори јавија дека романската делегација изразила загриженост за правата на мала група етнички Романци во Србија. Во Србија живеат околу 30.000 етнички Романци. Некои припадници на етничката заедница на Власите од 40.000, исто така, се сметаат за Романци, додека други Власи сметаат дека се Срби.

Романскиот претседател Трајан Басеску побара од Србија да им дозволи на етничките Романци кои живеат на нејзина територија право на образование на романски јазик и одржување служби во романски православни цркви. „Бараме од српските власти да им го овозможат правото на настава на романски јазик, да имаат православна црква, да имаат весник на нивниот јазик, да имаат право да се координираат со Романската телевизија или да емитуваат програма на романски јазик“, изјави Басеску на собир на етничките Романци минатата година откако се состана со српскиот претседател Борис Тадиќ.

Романскиот министер за надворешни работи, Кристијан Даконеску, изјави дека Романија не ја блокира одлуката за доделување кандидатски статус на Србија за членство во Европската унија, туку само бара „нормални гаранции“ за влашкото малцинство во земјата.

„Не може да се зборува за блокирање“, рече Даконеску, нагласувајќи дека Романија зазела став со цел да ги заштити правата на малцинствата во регионот на Западен Балкан, кој има сложена историја во таа област.

Се чини дека Белград беше неподготвен за романскиот чекор и не покажа никаква реакција. Сепак, регионалниот ТВ канал Бор што емитува програма во источна Србија, каде што живее поголем дел од заедницата на Власите во земјата, јави дека ќе почне да ја дополнува програмата со титл на одобрен влашки јазик. Телевизијата јави дека српското Министерство за култура го финансира тој чекор.

Србија не го доби посакуваниот кандидатски статус за ЕУ во декември минатата година поради спротивставување од неколку влади на ЕУ, загрижени поради тензиите во северниот дел на Косово. (Ројтерс) :facepalm:
http://www.utrinski.com.mk/?ItemID=DAA2ED1863CBAF4190B64EEAC56881DC

Што ли ќе бараат од нас нашите мили соседи ако дојде времето ???:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Македонија и Србија никогаш нема да влезат нит у нато нит у еу... секад вака ке не дупат и ке бараат некои услови да исполниме додека една буарија па и романија влегоа без да ги исполнат условите

Требаше Романците да реагираат кога Албанците вршеа геноцид врз нас . Али ај . Боље икад него никад

Смислено сценарио од исток за србија да не добие статус, после изборите во русија очекувајте бура источна навака ...

Пази да не...
Мижи Асан да ти и*ам жената.

Зголемување на залихите на вазелин.:нинџ:
Не сме толкави пиз*и ќе еб*ме и на суво ако треба... Какви залихи...
--- надополнето: 1 март 2012 во 18:21 ---
Македонија и Србија никогаш нема да влезат нит у нато нит у еу... секад вака ке не дупат и ке бараат некои услови да исполниме додека една буарија па и романија влегоа без да ги исполнат условите
А мислиш тие дека влегоја им тече мед и млеко ? Оди види просечна плата на бугарија и стандард срање. Бев лани во романија, па во шуто оризари се цареви луѓето за нив, беда, сиромаштија се ефтино си викаш овде и беспари ќе почне да биде се. Мизерија се. Не ни треба ни еу ни нато ни треба повеќе акал и мозок во главите, да не чекаме секогаш некој да ни среди нешто и да не извади од некој проблем сами да се справиме со се.

--- надополнето: 1 март 2012 во 18:21 ---

А мислиш тие дека влегоја им тече мед и млеко ? Оди види просечна плата на бугарија и стандард срање. Бев лани во романија, па во шуто оризари се цареви луѓето за нив, беда, сиромаштија се ефтино си викаш овде и беспари ќе почне да биде се. Мизерија се. Не ни треба ни еу ни нато ни треба повеќе акал и мозок во главите, да не чекаме секогаш некој да ни среди нешто и да не извади од некој проблем сами да се справиме со се.
не го ни мислев тоа само сакав да кажам дека никад нема да влеземе.
и мојот став е да се свртиме кон Русија, може нема стдандардот да ни се појача али барем нема да не ебат планинари подржани од американциве у здрав мозок

.

Залихите ќе бидат наменети за нас...
За болдираното: Ми се чини дека ќе сакаат да е обратно...
не го ни мислев тоа само сакав да кажам дека никад нема да влеземе.
и мојот став е да се свртиме кон Русија, може нема стдандардот да ни се појача али барем нема да не ебат планинари подржани од американциве у здрав мозок

Држава ко Македонија не треба да биде свртена само кон една сила, туку да ја балансира дипломатијата, тоа е клучот за успех.

--- надополнето: 1 март 2012 во 18:27 ---

Држава ко Македонија не треба да биде свртена само кон една сила, туку да ја балансира дипломатијата, тоа е клучот за успех.
сакаш да ми кажеш дека ние тоа не го правиме неколку години уназад? и кој е ќарот од тоа?

Не мислам дека Грциве ке ни прават проблеми веке со се кај нив што се случува . Не се веројатно до толку по садо-мазо . Пу пу само да не урочам .

сакаш да ми кажеш дека ние тоа не го правиме неколку години уназад? и кој е ќарот од тоа?

Па и не го правиме баш, повеќе сме насочени кон НАТО, ЕУ т.е западните сили, не балансираме многу во димпломатијата, пред се затоа што и немаше што да се балансира, Русија беше во нок даун. Сега работите малку се сменија, па можеме да лобираме на повеќе фронтови и да користиме од сите страни по малку. Тоа е лекот. Да се обезбедува поддршка на повеќе фронтови, а не да се биде тотално зависен од една сила.

.
:pos::pos::pos:
Он топик:
Не ма да има проблем за Романското малцинство, помалку од 30 к се + значително помал дел од влашката популација(од 40к).
Лека полека, ни бега Србија во Европа.

Не мислам дека Грциве ке ни прават проблеми веке со се кај нив што се случува . Не се веројатно до толку по садо-мазо . Пу пу само да не урочам .

Аха мисли си дека нема да ни прават проблеми. Уште таа карта им остана за да добиваат политички поени, да се претставуваат како цврсти, челични војници во светската демократија. Кога не можеш по магарето, удри по самарот, така да не се надевај многу,

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom