Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
Опел може да се најде,ама штета што ладата е шитната иначе ставав кладба 1000 евра па кој му стиска нека повели

А да УТОП ама у гаќи беше комшијата со вректрата,кога остана позади мене да диша прегорено уље,а па тој позади него застана оти неможеше од црна магла да гледа за да вози.
Штета што трката беше на пријателска база иначе ќе останеше без вректрата.

Иначе самарата беше трета специјала и без термостати.
И пак Ладата е Лада. Спремани машини има колку сакаш..

Член од
10 февруари 2006
Мислења
385
Поени од реакции
90
лагуна dci 2001 па нагоре, пежо hdi, голф со 6 брзини...доста мерак ми праи лагуната, ја имам возено таа верзија, 120 коња со 6 брзини, се наоѓа до 4200-4500 евра, троши 7 у Скопје. пежо 307 hdi мислам дека со 90 коња беше, убаво влече, отворено е 4 литра градска вожња ~ 5,5. и голфот од коливе што сум ги возел а ми прават мерак...брза кола, комфортна, ма да не е колку лагуната..
ми праи мерак и бмв 320дизелаш, ама тие и трошат повеќе, и не се наоѓа за таа цена сочувана...
Ова за 307 од кај го извади дека троши толку во град? со 1.6 HDi моторот?

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Ми се јави проблем вечерва.
Ја палам колата и обртометарот не се помести, светна сигналното за акомулатор и за масло.Ја изгаснав, ја запалив пак, истото и по некое време се намали струјата т.е акомулаторот се испразни.
Шо би можело да биде, ме чуди и тоа шо светна сигналот за масло.Како е врзана маслената пумпа, на струја или механични работи?
Се работи за Поло 1.9 Д
пумпата за масло е механичка... сигурен си дека ти светна сијаличката за масло? како изгледаше сијаличката т.е. каков знак има на нејзе? а тоа дека ти светнало за акумулатор и дека ти се намалила струјата тоа значи дека алтернаторот не ти полни... тоа е проблемот со акумулаторот што ти се испразнил... е сега зашто не полни, нека види мајстор, има повеке фактори и причини... реглер, четкици, колектор, калем, ротор, диоди... туку ти пиши за сијаличката што ти светнала што знак има на нејзе...
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 23:23 ---
лагуна dci 2001 па нагоре, пежо hdi, голф со 6 брзини...доста мерак ми праи лагуната, ја имам возено таа верзија, 120 коња со 6 брзини, се наоѓа до 4200-4500 евра, троши 7 у Скопје. пежо 307 hdi мислам дека со 90 коња беше, убаво влече, отворено е 4 литра градска вожња ~ 5,5. и голфот од коливе што сум ги возел а ми прават мерак...брза кола, комфортна, ма да не е колку лагуната..
ми праи мерак и бмв 320дизелаш, ама тие и трошат повеќе, и не се наоѓа за таа цена сочувана...
пежо 307 хди НЕМА ТЕОРЕТСКИ ШАНСИ да троши толку па незнам како сакаш домакински да го возиш... појачај мајсторе за уште 30-40% отприлика а и лагуната дека троши 7 баш не сум сигурен...

Член од
14 август 2008
Мислења
2.441
Поени од реакции
1.013
кола до 5000евра. на мак. таблици или од пазариве надвор ама да ме фати до 5000евра со се регистрација. некој предлог? едино што барам услов е да троши до 8л, било нафта или бензин.
Бензинец Пасат или Ауди А4, 1.8 или, подобро, 1.8 Турбо, вгради плин (околу 600 евра сосе атест).

Член од
31 јули 2008
Мислења
2.065
Поени од реакции
666
пумпата за масло е механичка... сигурен си дека ти светна сијаличката за масло? како изгледаше сијаличката т.е. каков знак има на нејзе? а тоа дека ти светнало за акумулатор и дека ти се намалила струјата тоа значи дека алтернаторот не ти полни... тоа е проблемот со акумулаторот што ти се испразнил... е сега зашто не полни, нека види мајстор, има повеке фактори и причини... реглер, четкици, колектор, калем, ротор, диоди... туку ти пиши за сијаличката што ти светнала што знак има на нејзе...
--- надополнето: 23 февруари 2012 во 23:23 ---
Да да, сигурен сум другар.

Него, се консултирав со автомеханичар, алтернаторот драпал муда. Е сега друго нешто. Ја запалив денеска, поработи еден пола сат отприлика и на појака туража си дојде во ред-си проработи обртометарот и си доби струја. При наредно палење во ред си беше. Ја оставив сат-два, пак истото, неќеше.

Значи накратко, се` се нормализира од ко ќе ја истуражирам на отприлика 3-3500 обртаи. Паклена машина :)

A__

Супер модератор
Член од
16 март 2005
Мислења
5.047
Поени од реакции
11.153
Затоа пријател има клима во колите;)
Абе џабе ти е и клима и се, има газот да ти се испоти и со најладна клима :)

Isofix седишта за мене се најдобра варијатна, одлични се за одржување и се чистат добро за разлика од кожата.

Постои и друг тип на кожа (на англиски се вика leatherette) кој е еден тип на високо квалитетен PVC (пластика, со други зборови), не генерира топлина како кожа, се чисти со обично сунѓерче, многу полесна за чистење и подобро изгледа него кожа. Меѓутоа прилично ретка е.

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
Да да, сигурен сум другар.

Него, се консултирав со автомеханичар, алтернаторот драпал муда. Е сега друго нешто. Ја запалив денеска, поработи еден пола сат отприлика и на појака туража си дојде во ред-си проработи обртометарот и си доби струја. При наредно палење во ред си беше. Ја оставив сат-два, пак истото, неќеше.

Значи накратко, се` се нормализира од ко ќе ја истуражирам на отприлика 3-3500 обртаи. Паклена машина :)
опрај го алтернаторот... ке те заебе негде, ке останеш среде улица, нит ке запалиш нит ке си дојдеш кај што си тргнал.. решењето не е да турираш... можно е со турирање да даде алтернаторот струја колку да ја изгаси електрониката и компјутерот да мисли дека се е во ред, а тоа сепак да не биде доволно за да работи се како што треба... и ти си возиш безгрижно, а во мегувреме ти се празни акумулаторот... и ти се дешава моментот од погоре опшиан, на улица, со изгасено ауто....

по ова што ми го кажуваш, ке да е или диода некоја или реглер... поише на диода ми мава...

Член од
10 април 2009
Мислења
146
Поени од реакции
9
Ова за 307 од кај го извади дека троши толку во град? со 1.6 HDi моторот?
со 1.4 hdi. 5.5 до 6 литра во густ сообраќај.
пежо 307 хди НЕМА ТЕОРЕТСКИ ШАНСИ да троши толку па незнам како сакаш домакински да го возиш... појачај мајсторе за уште 30-40% отприлика а и лагуната дека троши 7 баш не сум сигурен...
дали имаш искуство од прва рака или онака си кажа колку да пополниш дома време?

Член од
17 ноември 2008
Мислења
344
Поени од реакции
15
Zz gledav edno AUDi a6 2.5 tdi euro 2 150 hp cenata na kolata e 2700 eur kolku ke me fati primer do MK tablici dali nekoj znae ??? poz !!

Член од
10 април 2009
Мислења
146
Поени од реакции
9
Бензинец Пасат или Ауди А4, 1.8 или, подобро, 1.8 Турбо, вгради плин (околу 600 евра сосе атест).
нејќам бензинец. фиеста имам 1.1 бензин, и мислам дека бензинците се промашена инвестиција за наши услови. ма да, како мотори, се далеку подобри од дизелите.

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
со 1.4 hdi. 5.5 до 6 литра во густ сообраќај.
Чеј сеа... 1.4 и 1.6 не е исто. Особено не ако споредуваме скопската гужва во лето, со пуштена клима, и некој помал град, ете да речиме Штип или Велес.

Ако прајме муабет за 1.4 дизелашот, без пуштена клима, и со добро напумпани гуми 5,5 - 6 литри горе долу е реална потрошувачка во лето. Зима, оди нагоре, дефинитивно.

А за лагуната 1.9 дека 7 троши низ град... дури не видам невервам. 8, 8 и пол во лето реално можеби, на зима до 10 ќе дојди бројката ко ништо.
--- надополнето: 24 февруари 2012 во 13:49 ---
Zz gledav edno AUDi a6 2.5 tdi euro 2 150 hp cenata na kolata e 2700 eur kolku ke me fati primer do MK tablici dali nekoj znae ??? poz !!
Донесена во Мкд, или? 1200-1500 евра одприлика се давачките.

Член од
17 ноември 2008
Мислења
344
Поени од реакции
15
Vujkomi ima saab 9000 od 92 ili 94 2.3t 200 hp go kupi na 180.000 sea ima 290.000 i za toa vreme sto go vozese nemase praveno nikakvi popravki a deloj za saab 9000 kako i za 9-3 gi ima mnogu po bugarija i grcija tuka mnogu i gi nema,prezadovolen e od kolata ..Narednata kola ke mu bidi pak SAAB

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
Во контекст на муабетов :)

Застанува едно Рено на семафор до едно Бентли. Возаче на Реното отвара џамо и му свирка на Бентлито и он да го отвори.
Возаче на Реното му вика:
- Абе, да те питам задоволен ле од таа машина?
- Задоволен сам!
- Оти гледам не го возат ногу…
чек сеа... прајме споредба рено vs бентли, шо одприлика е 15 реноа едно бентли, и сааб шо е исто колку едно рено? Луѓето не се будали, ако стварно бил подобар сааб од рено, ќе купувале сааб...

кхм кхм... се е ок, само една мала корекција... волвото не е продадено на кинези туку на форд..
Пошо глеам дека ти оди гуглањето... Изгуглај го Zhejiang Geely Holding Group и види шо се издешавало во 2010... Па ќе прајме муабет.

Kajgana Shop

На врв Bottom